Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Chápu tvé obavy velmi dobře.Opravdu si myslím, že teď už si můžeš pomali oddychnout. Miminko je už teď celkem zralé. Já se chci začít teď také znovu pokoušet a nevím zda do toho stehu jít. No, budou to nervy. Já také nevím, proč se to u nás stalo, snad také čípek. Pro příště se budu modlit, ať to vydrží alespoň do toho 28. týdne. Přece jenom ty bobečci kolem toho 24. týdne to mají moc těžké.
Tak jsem byla u Dr. a prý jsou ty bolesti spodku relativně normální.Nijak jí to neznepokojilo, nezmínila ani předčasný porod ani nějaké pobyty v nemocnici…Jsou to vazy a tíha bříška, někdo to má až před porodem, někdo holt už teď.Prostě mi jen zvedla Magnesko (ale to bylo možná na poslíčky, ted už nevím) a řekla, že to bolení budem muset do porodu vydržet…
Takže kliiid ![]()
Ja bych se ridila tim, co rekne doktor (mmch, dr Koucky je uznavany lekar od Apolinare, ja mela to stesti, ze jsem u nej rodila). Taky uz jsem slysela, ze se od pesaru a zasivani upousti, ale kdyby mi dr rekl, ze mi to da, tak kejvnu a delam vsechno pro to, abych mimi udrzela.
Ja mela jak krouzek, tak jsem lezela, tak mela magnezium v kapackach, je to teda uz 15 let, jak se to resi dnes nevim (druhe teh. bylo nastesti uplne bez problemu), ale myslim si, ze kdybych neposlechla, tak jsem o kluka prisla, bylo to docela nahnuty.
Drzim vsem palce !!!!!!!! ![]()
Jasne, nemusis poslouchat nazor jednoho lekare, ale tady se napriklad doctes zavery studii ohledne klidu na luzku (bed rest) - neefektivni, zadny prinos ve zkratce http://www2.cochrane.org/…b003581.html
Oralne podavane magnezium - zadny prospech - http://www2.cochrane.org/…b000937.html
Nitrozilne podavane magnezium - vyssi umrtnost plodu, pricemz predcasnemu porodu se nezabrani - http://www2.cochrane.org/…b001060.html
Cerklaz - nezabrani predcasnemu porodu ani potratu - http://www2.cochrane.org/…b003253.html
Jinak Cochrane library by mela byt bible kazdeho lekare, jsou to zavery ruznych studii, nejobjektivnejsi a nejaktualnejsi zdroj informaci podlozenych objektivnim vyzkumem, ne osobnimi pocity. Problemem mnohych lekaru je, ze se vzdelavaji jen tech 6 let ve skole, ale pak uz na pokrok zapominaji. Mozna je problem i jazykova bariera, chybejici standardizace v CR, kazdy si proste dela, co chce…
Pokud se vyskytne potrat/predcasny porod v 2. trimestru ci na zacatku tretiho, mel by lekar pacientku poslat na vysetreni trombofilnich mutaci do trombo centra. Ale mozna ani tam se nesetkate s pochopenim, opet novinka, kterou maloktery lekar vstrebal. Takze za me - duveruj, ale proveruj. U zdravi toto plati dvojnasobne. Linda
Jak potom tedy řešit případy, když se ženy předčasně otevírají-jako třeba zakladatelka tematu i já. Mám pocit, že cerkláž už lékaři dělat moc nechtějí, ale zároveň ji nic jiného nenahradilo. Pokud je slabý čípek, přijde mi steh jediné logické řešení. Nebo ne?
Cerklaz bohuzel neni zadne reseni. Cipek je svalovina a pokud se ma otevrit pro porod, tak se otevre i pres steh a navic steh je cizi teleso, tudiz vznika riziko infekce. Bohuzel ani moderni medicina neumi efektivne zabranit predcasnemu porodu. Otvirajici se cipek ovsem sam o sobe k porodu nevede. U nas se treba nevysetruje, takze ani v nejakem 20 - 30. tydnu netusis, zda se otviras nebo ne. Sleduji se jine problemy. Otvirajici se cipek proste problem neni. Pokud jsou bolestive (ale opravdu bolestive, nejen neprijemne a obtezujici) kontrakce nekolikrat do hodiny, krvaceni (ne spineni), zapachajici svedivy vytok, to jsou veci, co by se mely resit, ty mohou mit vliv. Jenze i tady muze moderni zdravotnictvi delat jen omezene zasahy. Kdyby nekdo objevil efektivni zpusob jak zabranit rozjizdejicimu porodu, tak verim, ze nobelovka ho nemine. Sice doktori jsou fajn, ale nejsou vsemocni a je mi lito, kdyz rodicku objektivne neinformuji a jednaji s ni tak, ze prakticky hazeji zodpovednost na ni tim, ze „musi lezet“, protoze kdyz pak potrati, tak musi mit silene vycitky svedomi, ze sla vubec na wc, pritom to nemelo vubec vliv. Holt priroda je mocna, nekdy bohuzel nepochopitelne mocna
a nespolupracujici. Jeste mi napada k tomu klidu na luzku, jak je to hloupe, kdyz ve finale Vas v porodnici nuti rodit na zadech… Nechapu
. L.
Je jasny, ze se bojis. Ale pokud tvuj dr. i na pohotovosti rikali, ze je vse o.k. tak nezbyva nez verit.
Jinak v mnohem souhlasim s Lindusou. Porod ridi jine veci nez klid na luzku, steh, krouzek atd. Ja jsem u sveho prvniho tehotenstvi vubec nemela poneti, jake CS mam a u druheho jsem to taky nevedela az do 31. tydne, kdy jsem prijela do Cech. Sledovalo se to, jak se dari miminku, ne to, jak se dari memu cipku. ![]()
Druhou polovinu tehotenstvi jsem noci protrpela v krecich v nohach a magnezium nezabiralo ani trosicku. Taky jsem cetla o tom, ze ma pramaly vliv na tvrdnuti bricha.
No, bolesti, ktere popisujes nektere zeny provazi. Povoluji a roztahuji se vazy, coz muze byt bolestive. Kazdy taky bolest vnima jinak. Taky jsme kazda trosku jinak stavena, mame jinak silne brisni svaly a panevni dno… to vsechno muze mit vliv jak na bolesti, tak na to, jak nizko nebo vysoko je miminko.
Preju ti, at mimi zustane v brisku co nejdele. A klidovy rezim si uzivej, po porodu si pohybu uzijes spoustu. ![]()