Dohoda o pracovní činnosti a neschopenka

Anonymní
29.8.12 19:48

Dohoda o pracovní činnosti a neschopenka

Ahoj holky,
potřebovala bych poradit. Chtěla jsem nastoupit do práce, zaměstnavatel mi slíbil, že od 1. 9. 2012 sepíšeme pracovní smlouvu, teď to ovšem změnil s tím, že celé září budu pracovat na dohodu o pracovní činnosti a teprve pak sepíšeme smlouvu. Do konce srpna mám status studenta, takže se o pojištění nemusím starat, vím, že na dohodu o PČ se platí soc. i zdrav. pojištění, ale: jsem těhotná, v 15. týdnu, za měsíc už to každý pozná a tak mi určitě tu smlouvu nedá. Chtěla bych jít na nemocenskou, kontrolu mám na začátku září, ale na internetu jsem našla nějakou započitatelnou částku - 2500 Kč, která musí být splněna, aby se mohla počítat nemocenská. Pokud budu mít v dohodě uvedeno, že za měsíc dostanu 9000 hrubého, mám nárok na nemocenskou i po třech odpracovaných dnech? Jak to spočítají, vydělí to nějak? Bohužel nemám jiné východisko…Omlouvám se za anonymitu. Děkuji za rady. L.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5215
29.8.12 20:03
@Anonymní píše:
Ahoj holky,
potřebovala bych poradit. Chtěla jsem nastoupit do práce, zaměstnavatel mi slíbil, že od 1. 9. 2012 sepíšeme pracovní smlouvu, teď to ovšem změnil s tím, že celé září budu pracovat na dohodu o pracovní činnosti a teprve pak sepíšeme smlouvu. Do konce srpna mám status studenta, takže se o pojištění nemusím starat, vím, že na dohodu o PČ se platí soc. i zdrav. pojištění, ale: jsem těhotná, v 15. týdnu, za měsíc už to každý pozná a tak mi určitě tu smlouvu nedá. Chtěla bych jít na nemocenskou, kontrolu mám na začátku září, ale na internetu jsem našla nějakou započitatelnou částku - 2500 Kč, která musí být splněna, aby se mohla počítat nemocenská. Pokud budu mít v dohodě uvedeno, že za měsíc dostanu 9000 hrubého, mám nárok na nemocenskou i po třech odpracovaných dnech? Jak to spočítají, vydělí to nějak? Bohužel nemám jiné východisko…Omlouvám se za anonymitu. Děkuji za rady. L.

Nevím zda tě správně chápu, ale když nastoupíš na nemocenskou při dohodě tak máš nárok na nemocenskou až když odpracuješ 2500kč ale zároveň jen v tom měsíci, vydělí se plat na jednotlivé dny, ale budeš nemocenskou pobírat jen za to září za říjen ti už nikdo nic nedá. V každém případě nepočítala bych s tím že ti pak dá zaměstnavatel smlouvu na hlavní pracovní poměr tím pádem doopravdy nic nevyřešíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9786
29.8.12 20:15

Ahoj, podle mě je zcela zbytečné se hnát do práce, když už jsi v 15.tt..
Stejnak by ti asi smlouvu nedal, a peněz bys taky moc nepobrala :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.8.12 20:39

Mně nejde o peníze, ale o pojištění, protože mám trvalé bydliště více než 400 km daleko, potřebuji práci a jít na neschopenku, abych nemusela na ÚP v místě trvalého bydliště…

• Citovat
  • Upravit
9786
29.8.12 20:47
@Anonymní píše:
Mně nejde o peníze, ale o pojištění, protože mám trvalé bydliště více než 400 km daleko, potřebuji práci a jít na neschopenku, abych nemusela na ÚP v místě trvalého bydliště…

A to chceš nastoupit do práce, s tím že ještě „jako“ nevíš že jsi těhotná, podepíšeš nějakou tu pracovní dohodu a pak oznámíš že čekáš miminko a půjdeš na neschopenku? :think: máš prekérní situaci, ale já bych na tu práci asi takhle kašlala a raději bych si dojela na ten pracák, stejně bys byla nějaké první 2 týdny ve zkušební době nebo né?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
29.8.12 20:48
@Anonymní píše:

stejně tam budeš muset - vše ohledne RP… se vyřizuje tam, na MD nebudeš mít nárok

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.8.12 20:56
@Anonymní píše:
Ahoj holky,
potřebovala bych poradit. Chtěla jsem nastoupit do práce, zaměstnavatel mi slíbil, že od 1. 9. 2012 sepíšeme pracovní smlouvu, teď to ovšem změnil s tím, že celé září budu pracovat na dohodu o pracovní činnosti a teprve pak sepíšeme smlouvu. Do konce srpna mám status studenta, takže se o pojištění nemusím starat, vím, že na dohodu o PČ se platí soc. i zdrav. pojištění, ale: jsem těhotná, v 15. týdnu, za měsíc už to každý pozná a tak mi určitě tu smlouvu nedá. Chtěla bych jít na nemocenskou, kontrolu mám na začátku září, ale na internetu jsem našla nějakou započitatelnou částku - 2500 Kč, která musí být splněna, aby se mohla počítat nemocenská. Pokud budu mít v dohodě uvedeno, že za měsíc dostanu 9000 hrubého, mám nárok na nemocenskou i po třech odpracovaných dnech? Jak to spočítají, vydělí to nějak? Bohužel nemám jiné východisko…Omlouvám se za anonymitu. Děkuji za rady. L.

Reknu ti to asi tak, já jsem nastoupila do práce 1.5.2012 a smlouvu jsem dostala na dohodu o pracovní činnosti. Jenže jsem ke konci května zjistila, že jsem těhotná a 1.6.2012 jsem nastoupila na neschopenku. Doktorka mi vypsala neschopenku, pak mi dala lístek na peníze a socialka mi oznamila, že mi nárok na nemocenskou nevzniká!!!Takže jsem bez peněz. Taky to nechápu, protože jsem oddělala celý měsíc.

• Citovat
  • Upravit
5215
29.8.12 21:00
@Anonymní píše:
Reknu ti to asi tak, já jsem nastoupila do práce 1.5.2012 a smlouvu jsem dostala na dohodu o pracovní činnosti. Jenže jsem ke konci května zjistila, že jsem těhotná a 1.6.2012 jsem nastoupila na neschopenku. Doktorka mi vypsala neschopenku, pak mi dala lístek na peníze a socialka mi oznamila, že mi nárok na nemocenskou nevzniká!!!Takže jsem bez peněz. Taky to nechápu, protože jsem oddělala celý měsíc.

Ono jde o to že u dohody máš nárok na neschopenku jen v měsíci kdy jsi odpracovala 2500 ale jen v tom měsíci. Měla jsem to samé dík tomu jsem to zjistila a byla pěkně na…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.8.12 21:02
@lecka píše:
Ono jde o to že u dohody máš nárok na neschopenku jen v měsíci kdy jsi odpracovala 2500 ale jen v tom měsíci. Měla jsem to samé dík tomu jsem to zjistila a byla pěkně na…

Já to chápu, ale proč jsem tedy nedostala nemocenskou za ten odpracovaný celý květen?

• Citovat
  • Upravit
5215
29.8.12 21:04
@Anonymní píše:
Já to chápu, ale proč jsem tedy nedostala nemocenskou za ten odpracovaný celý květen?

Jak jsi to měla? V květnu jsi odpracovala 2500? nebo jen v dubnu jsi byla v práci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14210
29.8.12 21:05

Protoze jsi sla na neschopenku az dalsi mesic a ne v tom mesici, kdy jsi mela odpracovano.

@Anonymní píše:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.8.12 21:06

Zkusím si ještě zajít na OSSZ a pak se zeptám doktora, uvidím…přinejhorším si to zdravotní budu platit sama. Nemůžu prostě minimálně každý měsíc jezdit na druhý konec republiky na pracák…ach jo. :( Kdybych věděla, že zaměstnavatel takhle otočí, našla bych si něco jiného, čekala jsem na tu práci od konce července. Snad to nějak dopadne.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.8.12 21:07
@lecka píše:
Jak jsi to měla? V květnu jsi odpracovala 2500? nebo jen v dubnu jsi byla v práci?

Já jsem odpracovala celý květen a 1.června jsem nastoupila na neschopenku. A výplatu jsem za ten květen měla slušnou.

• Citovat
  • Upravit
14210
29.8.12 21:10

Dojed na pracak se zaregistrovat a pak si nech napsat neschopenku aby si tam nemusela dojizdet. Ale zas musis pocitat s tim, ze na neschopence budes mit jen omezene vychazky, takze ti muze prijit kontrola a ikdyz nebudes doma tak mas po neschopence a pracak taky nebude nadsenej. Mozna je to i duvod k vyrazeni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5215
29.8.12 21:10
@Anonymní píše:
Já jsem odpracovala celý květen a 1.června jsem nastoupila na neschopenku. A výplatu jsem za ten květen měla slušnou.

Mno tak to jsi nárok neměla jelikož jsi v černu neměla pojištění zaplacený. Když by jsi v černu odpracovala 2500 řekněme v prvních 3 dnech pak zbytek měsíce by jsi marodit mohla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat