Doktorské studium - dá se zvládnout s dětmi?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
19131
23.8.13 15:23

Já když začínala s doktorátem, tak mi peníze vycházely tak cca 13 000 čistého (částečný úvazek plus stipendium), postupně jsem se dostala až k cca 20 000 (konec čtvrtého ročníku - po státnicích se u nás stipendium zvyšuje, a taky už mám vyšší úvazek). Ale času mi ta práce zabere minimálně těch 8 hodin denně, plus člověk musí doma něco studovat, hlavně odborná periodika…učit já třeba nemusím, protože nedělám ve škole, ale na akademii věd, takže to povinné nemáme…pokud nechceš zůstat ve vědě, doporučuju si spíš najít normální práci, tam vyděláš určitě víc a nebude s tím tolik starostí a nervů :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2889
23.8.13 15:39

@Lucella Jo, jsou to hloupý předsudky, stejně jako jiný, jsou tu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
360
23.8.13 15:47

@Pipi 00 Musím ti ale dát za pravdu, že znám pár lidí, kteří se šli na doktorát po škole vyloženě zašít. Nechtěli jít makat, na pracák taky ne, takže si klidně ty 2-3 roky nechali platit zdr.poj., měli studentské výhody, kolej a třeba i to stýpko. Takoví ten doktorát v drtivé většině nedodělali. A v životopise byla logicky díra, vzdělání neukončili a vím, že na takové nikdo frontu nestál. Kamarádka personalistka mi říkala, že takové - navíc bez praxe - vyřazuje rovnou (má li tedy dost jiných, jinak je - jak jsi říkala - solidní grilovačka u pohovoru).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1439
23.8.13 15:50

Chápu, že se chceš vzdělávat a vyplnit jakousi volnou „kapacitu“ dokud jsou děti malé, ale doktorát z ekologie mi zrovna nepřijde jako efektivní cesta… titul PhD. ti nikde dveře neotevře, trvá to roky, počítej reálně jen se stipendiem cca 6-7tis, úvazek ber jako bonus, to rozhodně není automatické a spíš je to dnes zázrak, dle školy, akademie… k tomu to je opravdu náročné, půlka doktorandů to nevydrží a to nedělají nic jiného…

Jako ekolog můžeš pracovat už nyní, pokud chceš nějaké další „razítko“ tak se zaměř na něco kratšího, kde vidíš světlo na konci tunelu, třeba autorizační razítko na dělání ekologických, botanických, zoologických průzkumů apod… to jsou typy práce, které budeš moci kombinovat k hlavnímu zaměstnání a jsou opravdu profesní plus (a je to dobrý přivýdělek)

doba se mění, dnes se nejvíce cení praxe - najdi si cokoli v oboru na částečný úvazek a pracuj! Vzdělaná jsi dost… Dodělávej si jen odborné certifikáty, atestace, apod… doktorát je podle mě opravdu zbytečný…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2889
23.8.13 15:53

@Lucella Znám takový taky. Někteří to dokonce nějak zázračně udělali. Taky znám šéfy, co většinou tyhle životopisy vyhazujou. Nemám to ráda, ale děje se to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19131
23.8.13 16:37
@Lucella píše:
@Pipi 00 Musím ti ale dát za pravdu, že znám pár lidí, kteří se šli na doktorát po škole vyloženě zašít. Nechtěli jít makat, na pracák taky ne, takže si klidně ty 2-3 roky nechali platit zdr.poj., měli studentské výhody, kolej a třeba i to stýpko. Takoví ten doktorát v drtivé většině nedodělali. A v životopise byla logicky díra, vzdělání neukončili a vím, že na takové nikdo frontu nestál. Kamarádka personalistka mi říkala, že takové - navíc bez praxe - vyřazuje rovnou (má li tedy dost jiných, jinak je - jak jsi říkala - solidní grilovačka u pohovoru).

a to se vyplatí? Ona většina studentských výhod (vč. placení zdr. pojištění státem) končí ve 26 letech, což je většinou věk doktorandů v prváku…já si skoro celý doktorát nadávám, že kdybych na něj nešla, tak se teď mám finančně mnohem líp, a to nestrádám, úvazek mám a prachy nejsou až tak hrozný…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19131
23.8.13 16:38
@Lucella píše:

a navíc na doktorátu makat musíš…hodně a za málo peněz :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
360
23.8.13 17:09

@alenka84 No právě že ze začátku se to dá jakž takž omlžit, některé výhody jsou až do 28, automaticky přidělené místo na koleji někteří podnikavci za poplatek přenechali těm, co kolej nedostali. A měli čas na svoje kšeftíky, nebyli ale regulérně zaměstnaní. A samozřejmě záleží na benevolenci školitele, obyčejně si vybrali školitele nedůsledné na škole, kde byli vděčni za doktorandy. Katedry dostávají peníze za studenty-kusy, když je krize, nabírají se i takovéhle ležáky. Tohle už naštěstí končí, tyto praktiky jsem zaznamenala před 5-6 lety.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19131
24.8.13 07:23
@Lucella píše:
@alenka84 No právě že ze začátku se to dá jakž takž omlžit, některé výhody jsou až do 28, automaticky přidělené místo na koleji někteří podnikavci za poplatek přenechali těm, co kolej nedostali. A měli čas na svoje kšeftíky, nebyli ale regulérně zaměstnaní. A samozřejmě záleží na benevolenci školitele, obyčejně si vybrali školitele nedůsledné na škole, kde byli vděčni za doktorandy. Katedry dostávají peníze za studenty-kusy, když je krize, nabírají se i takovéhle ležáky. Tohle už naštěstí končí, tyto praktiky jsem zaznamenala před 5-6 lety.

Jasně, tak asi taky záleží na oboru…já dělám biochemii, a ta práce v laborce se okecat nedá, prostě od začátku makáš :) Ale věřím, že někde to jde…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19131
24.8.13 07:25

Ale je fakt, že taky nedělám v tý škole, tam může být taky rozdíl, na škole se to asi spíš ztratí, když člověk nic nedělá :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
360
24.8.13 07:32

@alenka84 Já dělám fyziku a tam, když se fakt makat nechce, tak se mlžit dá. Zvlášť lidi, co jakože modelují a programují. Tam každý prd ví, jestli fakt modelují nebo celý den nehrábnou. Já jsem byla od začátku i na akademii v laborce - experimentální fyzika a tam si teda všimli, když se nic neudělalo :) Takže jsem makala. Ale právě typicky modeláři dokázali systémem i chvíli proplouvat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19131
24.8.13 08:15
@Lucella píše:
@alenka84 Já dělám fyziku a tam, když se fakt makat nechce, tak se mlžit dá. Zvlášť lidi, co jakože modelují a programují. Tam každý prd ví, jestli fakt modelují nebo celý den nehrábnou. Já jsem byla od začátku i na akademii v laborce - experimentální fyzika a tam si teda všimli, když se nic neudělalo :) Takže jsem makala. Ale právě typicky modeláři dokázali systémem i chvíli proplouvat.

Tak asi fakt záleží kde :) Já už naštěstí doktorát končím, od září nastupuju v jiné pracovní skupině za „normální“ plat, už se těším :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1138
24.8.13 09:17

Studovala jsem PhD v biomedicíně hned po škole na akademii, vůbec jsem se neměla špatně po finanční stránce, měla jsem stipendium a 0,5 úvazku, celkem asi 12 tis. čistého, víc než 4h denně jsem tam nestrávila, ti s plným úvazkem měli 18 tis. čistého, plus občas nějaké odměny z grantů, platili jazykový kurz. Ale po půl roce jsem to vzdala a šla do praxe, nějak mě to profesně nenaplňovalo, nesedlo mi téma disertace, bylo součástí velkého projektu, který se právě řešil a nenadchlo mě to tolik, abych se do toho položila. Teďka přemýšlím o PhD znova, ale dálkově, při práci (abych nezakrněla) a po zkušenosti bych si projekt vymyslela sama. Ono všude je to jinak, někde na školách máš fakt jenom stipko a to k žití není a navíc máš jako prezenční doktorand další povinnosti vůči fakultě, musíš se informovat. A pokud tě bádání vyloženě neláká, spíš bych hledala nějakou zajímavou práci 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1309
7.9.13 16:51

Ahoj, mam dotaz pro vsechny v doktorandskem studiu. Dostala jsem se na doktorandske studium, ale jsem z toho zmatena, obtizne se se studijnim odd. komunikuje.Mi kamaradi delali doktorandske (v jinem oboru)a jen vesmes dochazeli na konzultace k vedoucimu sve prace.Po mne ale chteji, abych behem 3 leteho doktor. studia odchodila povinne predmety, a jejich docela hodne, a cizi jazyk.Je to normalni? Jaka je vase zkusenost? Prijali me do bezneho (denniho)doktor. studia. Myslite, ze je moznost pozadat o neco jako indiv.plan?Rovnou jsem rekla, ze nemam zajem na fakulte ucit-to byli docela radi, ze jim nebudu ubirat praci :-).Tudiz mi jde jen o rozsireni vzdelani a formalne o titul.dik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
275
7.9.13 17:19

@yourlady Nevím jaký obor studuješ, manžel má doktorské studium na technické škole. Musel během tří let udělat několik zkoušek včetně angličtiny, každý den chodit do školy - normálně jako do práce, pracovat na projektech, jezdit na konference-aktivně se podílet, psát články, to že doktoranti učí je také úplně normální, protože doktorant je akademický pracovník určitě nikomu nebere práci, protože Ti docenti a profesoři dělají i jiné věci (výzkum) a nejsou tam jen jako „učitelé“. Navíc byl tři měsíce i na univerzitě ve Finsku více méně „za svoje“. Individuální plán si udělat můžeš, protože Ti nikdo neřekne jaký předmět a kdy za ty tři (či více) let máš udělat, jde o domluvu mezi Tebou a zkoušejícím. Takže za mě ano je to normální, na doktorském studiu se musí makat máš za to stipendium (mizerné, ale máš) a musím se přiznat, že jsem fakt vytočená, že někdo má jak píšeš tento titul za konzultace a formálně a ještě za to dostane 6 tisíc měsíčně to je k :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze