Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky měla bych dotaz, dnes jsme byli v takové lepší restauraci na oběd a dala jsem si nějaký nakládaný vepřový řízek s opecenym bramborem a byla tam napsaná tatarka, jak to donesli tak tatarka byla nakypana na tom řízku a chuťově mi připadala jako domaci
takže jsem měla šok že je ze syrových vajec
trochu jsem snědla ale jinak jsem to oddelala z rizku a dala příteli, hrozí mě něco? Salmonelóza nebo tak? Samo že na tom řízku to trochu zůstalo…neměli by mít uvedeno v jídelním lístku že jde o domácí tatarku?? ![]()
@Megane 123 to pochybuji, většinou mají ve velkých pytlích majonézu klasickou jen tatarku pak z toho dělá kuchař sám
Vždyt jsi mohla říct obsluze že chceš jídlo bez tatarky
pokud by byla fakt domácí což je víceméně bez šance tak nemam strach že by se nepochválili ![]()
@Markéta80 na tatarku jsem měla chut
ale nenapadlo by mě že si ji dělají sami
a ptát se mi bylo fakt blbe…chuťově mi přišla jiná prostě jsem cítila hořčici no jak v domácí ale měli to i s nakládanými. cibulkama tak možná ta jiná chut
z kupovaných tatatek strach nemám ty jsou všechny pasterované, proto taky vydrží třeba rok neotevřené ![]()
@tejuho tak myslíte že z takové trosky co jsem. ochutnala by mi nic nebylo ani kdyby domácí byla? ![]()
@Megane 123 no právě odeberou kupovanou majonézu, dodají hořčici, okurky, lák z okurek, sůl a pepř. dělam takhle i doma a chuť nesrovnatelná
. Hlavně klid
Pokud by jí fakt dělali sami i majonézu napsali by to aby jí mohli prodávat za víc peněz ![]()
Bud v klidu. V restauracích se dela tatarka ale z majonézy. Tzn. Že ochuti majonézu.
Domácí tatarka ve většině restaurací znamená - majolka, cibule, nastrouhaná zavařená okurka a trošku hořčice ![]()
@Markéta80 a ta majonéza z pytlíku co mají ve velkém bude asi taky pasterovana že? ![]()
Nebylo by snazsi se hned zeptat obsluhy, na puvod tatarky? Ted uz stejne nic nevyresis i kdyby neco hrozilo ![]()
@Megane 123 jo to je klasická boneco jen neni ve 100ml pytlíčkách ale 5 nebo 10l kyblíku. V restauracích jsme dělala praxi takže vim jak se tatarka dělá, občas i napsali že jako domácí a jen do toho dali okurky a cibuli
hlavně klid nebo Tě budu zle jen z toho jak na to myslíš ![]()
@Markéta80 píše:
@Megane 123 jo to je klasická boneco jen neni ve 100ml pytlíčkách ale 5 nebo 10l kyblíku. V restauracích jsme dělala praxi takže vim jak se tatarka dělá, občas i napsali že jako domácí a jen do toho dali okurky a cibulihlavně klid nebo Tě budu zle jen z toho jak na to myslíš
No já jsem si říkala kdo by se s tím s*al
spíš mě zajímalo kdyby byla fakt domácí jestli by mi něco hrozilo i z pouhého ochutnání…ja ji sundala a dala příteli ale ttisja na tom prostě zůstala…
@Megane 123 nebála bych se, v restauraci pochybuji že mají domácí vejce
, ale fakt se neboj, restaurace prostě používají k tatarce kupovanou majonézu. V těhu jsme tatarku nejedla ale mě bylo ze všeho zle a z tatarky bych se nejspíš po…
no salmonelu můžeš chytit i jinak, blbě upravené maso, zmrzlina u stánku… Restaurace fakt z vajec a oleje si majonézu šlehat nebude ![]()
Takova kravina vas trapi? Vzdyt prava tatarka a i majoneza musi byt z vajec a oleje. Ja se spis divim, ze kdyz uz mate takovy psycho z tatarky, tak proc si ji vubec davate?
A uprimne radeji domaci nez kupovana a to vzdy!
@Dorriana píše:
Takova kravina vas trapi? Vzdyt prava tatarka a i majoneza musi byt z vajec a oleje. Ja se spis divim, ze kdyz uz mate takovy psycho z tatarky, tak proc si ji vubec davate?![]()
A uprimne radeji domaci nez kupovana a to vzdy!
Ano taková " kravína" mě trápí…je totiž veeelky rozdíl dat si v tehu kupovanou tatarku která je dělaná z pasterovanych vajec než domaci ze SYROVYCH vajec
tatarce se nevyhýbá ale syrovým vejcím, masu apod ano…myslím že to je naprosto normální. ![]()