Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Když se řekne Benedikt, tak vidím klášter a mnichy. Když Dominik, tak je to rozmazlený chlapeček ze satelitu. Tak to mám já, sorry. Co takový Karel? ![]()
Benedikt mi evokuje středověk, ale jinak nic proti. Dneska jsou různorodá jména, vyčnívá už málokteré. S naším Františkem bude chodit do školy třeba Eduard, Walerian, mame i Damiana, Dariena..
Dominika mám též, říkáme mu Domi nebo Domčo, Domišu ( když byl malý tak Domišku). Je brankář, sportovec, modrooký štíhlý blonďák, je samostatný, obětavý a chodí na gympl.
P. S. To není seznamka, to jen reaguju na popis @Sadman ![]()
Dominik. To jméno je běžnější, pro mě by bylo i hezčí, Benedikta si spojím s papežem
Za mne jednoznačně Benedikt, Ben, Beník, Beny, pěkné. Dominik se mi nikdy nelíbil, pro kluka snad…ale pro dospělého děsný.
@Anonymní píše: Více
Ben..na Dominika jsem alergicka kvuli pisnicce. Dominiku, Dominiku, nesnasim ji..
@lilith1 Já ji též nemusím, ale nepočítám, že ji současná mladá generace vůbec zná.
Za mě Benedikt. Zní to moc hezky. O tom bych i sama uvažovala…
Už jsem to tu několikrát psala - dcera, kdyby byla kluk, byla by Dominik. Takže za mě jasná volba. ![]()
Dospělého muže bych oslovovala Dome, Niku. To se mi líbí a přijde mi to naprosto v pohodě. Stejně jako oslovení Dominiku.
Benedikt není špatné, ale taky mi evokuje nějakého mnicha, faráře a pod. Ale to by mohl i ten Dominik - Dominik Duka. Takže pokud se Ti Benedikt líbí víc, dejte ho.
To, že se jméno Ben hodně používá u psů, by mi vůbec nevadilo. Mám psy ráda. Navíc, moje dcera má v kratším oslovení také dost časté psí jméno. Dokonce moje nejlepší kamarátka má fenku toho jména (je mladší než moje dcera) a vůbec mi to nevadí, líbí se mi to.
Můžeš dát Dominika a někdo v okolí si pořídí psa Doma. Tím bych se od vysněného jména odradit nenechala.
Přeji Ti, ať vyberete jméno, se kterým bude synek maximálně spokojený a vy s otcem taky. ![]()
@Prelesta píše: Více
Děkuji za milý komentář
!
Je pravda, že i ten Dominik je takhle spojen s náboženstvím, ale řekla bych, že Benedikt to prostě evokuje daleko více. Tak nevím, zda prostě není tohle jméno buď jen farář, nebo pes.
Ale jméno se mi opravdu líbí… ![]()
A ta psí jména… Soused má psa Maxe, takže to jsem taky vyřadila pro syna, protože mi to přišlo divné. Ale asi je fakt, že na tohle se člověk nemůže moc ohlížet.
A něco vybrat už musíme, snad to nějak rozsekneme, už to klepe na buben ![]()
Líbí se mi obojí asi úplně stejně. Dominika jsem měla kdysi v mé top 10, že které si můj muž vybíral jméno pro našeho syna. Benedikt mi až do nedávna zněl divně, ale už jedno Bena znám a zvykla jsem si, až se mi to vyloženě zalíbilo. A taky jsem fanynka Bridgertonových a zrovna Benedikt je můj favorit.
Na papeže jsem si ani nevzpomněla, i přesto, že jsem B. XVI viděla ve Vatikánu naživo. ![]()
Tak možná je načase, změnit pohled na jméno Benedikt… Třeba se to Tvému synkovi povede a v souvislosti s tímto jménem už nebude nikoho napadat mnich nebo pes, ale sympatický kluk/muž.
A pes se může jmenovat jakkoliv, klidně Karel, takže na to bych se vůbec neohlížela. ![]()
@Bibi110 píše: Více
To je i můj důvod, proč se mi Benedikt tak moc líbí, já ho v tom seriálu právě mám také nejraději
![]()
Dominik je fakt už ohraný a nejběžnější varianty Domi a Domča jsou fakt pro dospělého divné.
Za mě Benedikt, ale používala bych varianty Ben, Bene a plné znění Benedikte. Pokud to budete používat vy, zvykne si i okolí. Mám to tak u svých dětí také, že jim někdy říkám plnou variantou jména, i když je delší, ale oni jsou na to zvyklí. Dala jsem ty jména právě proto, že se mi líbí v plném znění.
Znala jsem třeba maličkého kluka, kterému rodiče říkali Jaromíre a mně to oslovení přišlo nádherné. Kdyby mu říkali Jardo, Jarku, Jarečku, tak to krásné jméno úplně zabijí.
@bigl píše: Více
Je pravda, že i mně se hodně jmen právě líbí v celém tvaru, ale v Česku mi připadá (asi je to i jinde teda, ale to nemohu tak posoudit
), že jsou prostě občas ty zdrobněliny fakt šílený mor. Proto jsem se chtěla vyvarovat delších jmen, aby nevznikaly za každou cenu zdrobnělé patvary. Ale možná že když celý tvar budeme užívat my, tak by se to mohlo ujmout ![]()
Mně právě přijde tvárnější Dominik, reálně si dovedu u Benedikta představit jen Ben, Beník na rozdíl od toho Dominika, tam je toho hafo. Ale více šmrnc mi přijde zase ten Benedikt, ale nevím no.