Dotaz na maminky nedonošenců

1146
11.3.20 10:13

Dotaz na maminky nedonošenců

Ahoj holky, napadlo mě založit takovou menší anketu?! Jedná se o kojení. Když jsem byla v porodnici, byla tam jedna maminka které se narodil chlapeček v cca 35tt, měl nějakou infekci a tak musel být cca týden u sestřiček, mamince dali elektronickou odsávačku, aby malému mohla odsávat mléko, kojit ho nemohla. Už v porodnici po tom týdnu mi říkala že jí mléko teče proudem, nedávno jsem se dokonce dozvěděla že jedné kamarádce už dala 10kg do mrazáku, tak moc mléka má. A tak mě zajímá zda za to opravdu mohla ta odsávačka? A tak se ptám maminek nedonošenců co pro své děti odsavaly mléko. Měly jste hodně mléka? Myslíte si že na tom měla velký podíl právě odsávačka? Napište prosím jak dlouho jste musely odsávám, jakou odsávačkou, jestli elektronickou nebo normální. A hlavně kolik jste měly mléka a jak dlouho pak dítko kojily. Děkuji moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2933
11.3.20 10:22

Druhé jsem porodila v 35+4, bylo skoro dva týdny v inkubátoru, taky byly trochu problémy. Odsávačku jsem měla koupenou už od prvního dítěte mám tuto https://medela.cz/…a-swing-maxi?… a mám k tomu i tento pás pro volné ruce https://medela.cz/…dne-odsavani dítě dostávalo jen moje odsate mléko a krásně jsem si nastartovala laktaci, domů jsem si dovezla ještě asi 3 litry odsateho mléka a sestřičky mi tam říkaly ať jdu darovat mléko. K tomu mi ale pomohlo ještě toto https://www.benu.cz/…s-120-kapsli?… u prvního dítěte jsem měla strašně málo mléka, tak proto jsem do toho všeho investovala a už po prvním dni užití těchto tabletek jsem odsala dvojnásobek mléka, takže jsem na druhé už byla dostatečně připravena a konečně jsem si pak kojení užívala :-) Dítě má 7,5 měsíce a kojim stále a stále budu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
11.3.20 10:26

Malá se mi narodila v 33tt. Laktaci jsem musela rozjet na manuální odsávačce, ale nemyslím si, že by měla vliv na produkci mléka. Každá máme prsa jinak výkonná a mají svoje limity. Samozřejmě, že odsávání ze začátku podporuje tvorbu mléka a odstříkávat je potřeba, ale jen tou odsávačkou to opravdu není.

• Citovat
  • Upravit
116
11.3.20 10:39

Ja jsem rodila 2× předčasně, 33tt a 29tt. A u obou jsem odsavala, manualni i eletrickou a mela jsem strašně malo mlika. Místo aby ho bylo vic a vic, tak to bylo naopak. Ale určitě to nesouvisí s typem odsávačky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.3.20 10:50

Dvojčata narozená sekcí o 7 týdnů dříve, mléko se mi začalo spouštět až týden po porodu, kdy jsem si koupila elektrickou odsávačku (Medela Swing). Laktace se pak rozjela, ale na plné krmení obou dětí to nestačilo (vliv měl u mě i stres, jedno dítě na tom bylo hodně špatně), děti ale dostávali i UM, abych odsála nějaké přebytky do mrazáku to už vůbec ne. Jedno dítě jsem poprvé na prsu měla necelé 3 týdny po porodu, druhé kvůli komplikacím až po 5, z porodnice jsme odcházeli kojení + dokrm, postupně se dokrm podařilo odbourat a děti se kojily plně.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.3.20 10:52

Měla jsem medelu elektronickou, na začátku jsem nedonošence mohla kojit 3× denně, zbytek dávek odsávat. Rozkojila jsem se dobře, potom po měsíci doma jsem už plně kojila a pořád po kojení vždy odsála. Mléka bylo akorát, co jsem namrazila z odsávání se hodilo na růstový spurt. Rozhodně jsem neměla mléka tolik, aby byl syn nějaké baculaté miminko, jako by možná byl z UM.

• Citovat
  • Upravit
183
11.3.20 10:55

Mě se malý narodil ve 33+0. Nyní je mu 8 měsíců a kojím ho stále. Moc mi pomohla elektrická odsávačka. Nastartovala jsem laktaci takovým způsobem, že jsem byla i dárkyní MM :) Malý se poprvé přisál až po týdnu a plně se z prsu napil až po třech týdnech. Odsávačku jsem ještě používala doma pro podporu tvorby mléka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1146
11.3.20 10:58

Děkuji za odpovědi holky, asi to vážně bude individuální. Já jsem po císaři a odsavačka mi půjčili a mléko mám, nemám na rozdávání ale mám. Akorát malá mi z něj zvrací a pak má stejně hlad, takže ještě dokrmuju UM a je spokojená ona i já. Ale to je zase jiný příběh. Každopádně si myslím že mi ta odsavačka pomohla nastartovat laktaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
11.3.20 11:24

@Lucie1906 Já jsem trochu míň extrémní případ, ale rodila jsem akutním císařem v 36tt, první přiložení po 24 hodinách, pak mi dcerku nosili po zprvu po šesti hodinách, aby ji sání moc nevyčerpavalo, jinak mela UM. Odsavacku mi nedali. Domu šla s dokrmem, který odbourala asi po čtyřech dnech. Elektrickou odsávačku jsem koupila na radu pediatričky a jaktěživo jsem nic neodsala. Nejde mi to ani teď, přestože když kojim, tak mi z druheho prsa často samovolně teče mleko proudem :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1146
11.3.20 11:50

@Ba-stet Přesně tak to mám já, když odsávám tak odsaju stěží 100ml za den. Ale když kojím a zároveň z druhého prsu odsávám tak odsaju na jedno kojení (cca 10 min ) těch 50ml. Já mám tu obyčejnou odsavačka, je pěkně na nic, špatný podtlak, elektrickou nechci kupovat protože mi malá stejně z mého mléka zvrací. A mít celý den odsavačku u prsa fakt nechci :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
11.3.20 13:05

@Lucie1906 Já teda normálně neodsávám, myslím, že zvládám i teď při růstovém spurtu. Jen jsem to dvakrát zkoušela a za 20 min odsála asi tak 1 lžíci :) Ale jestli odsávat potebuješ, tak ta manuální odsávačka je prý celkem blbá, možná by Ti to s elektrikou šlo fakt líp. Já tu svou koupila z druhé ruky za 500,–. A víš, proč z něj zvrací? Má reflux, hltá nebo tak něco?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1146
11.3.20 17:59

@Ba-stet vůbec netuším, nejdřív jsem si myslela že toho vypije moc, nemám váhu takže nevím, ale zvrací mi i odstřikané. Umělé taky trošku ublinkne ale ne tak moc jako moje. Takže už tolik nekojim, protože to je začarovaný kruh, dám jí prso, ona půlku vyzvraci a za chvíli zase řev hlady, a tak furt dokola. Takže kojím, a pak ji ještě dám umělé. Ale musím říct že mi z toho umělého krásně prdí a kaka. Tak alespoň něco.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová