Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj, chtěla jsem se zeptat…Pokud zapisuji do účetního programu Money banku z výpisu, zapisuji teď v září za srpen, takže tam dám z výpisu uhrazeno např 8.8.,vyjede tabulka, že zasahuji do minulého období a pokud dám tento datum, budu muset opravovat daňové přiznání. U banky to tak ale není, že? Není tam datum DPH, když jde jen o úhradu faktury, která je už zaúčtovaná ve správném období. Mám tabulku přehlížet, nebo mám program špatně nastavený? Děkuji
Zdravím, chci se zeptat zda mi účetní nemusí vzít doklad do nákladů za nákup pití pro zaměstnance při vysokých teplotách. Děkuji ![]()
@tajnaorient Jake piti, co delaji zamestnanci? Vzit doklady muze vsechny, ale do danove uznatelnych nakladu muze dat jen neco.
@histep píše:
@tajnaorient Jake piti, co delaji zamestnanci? Vzit doklady muze vsechny, ale do danove uznatelnych nakladu muze dat jen neco.
Pracuji na pile, takže fyzicky náročná práce. Kupovala jsem jim pití a účetní mi doklad vrátila tak proto se ptám.
@tajnaorient píše:
Pracuji na pile, takže fyzicky náročná práce. Kupovala jsem jim pití a účetní mi doklad vrátila tak proto se ptám.
Daňově uznatelná je čistá voda „v původním stavu“ - klidně balená, ale neperlivá voda. Cokoli jiného my třeba účtujeme jako reprezentaci - daňově neuznatelný náklad a DPH se z toho taky neodečítá. Záleží na konkrétní účetní, jestli to na repre dá nebo to úplně vyhodí.
Co se týká nápojů, je to tady hezky popsané:
https://portal.pohoda.cz/…-pracovisti/
Jinak co se týká účetní - nevím, co znamená, že ti nevzala doklad. Účetní přece nemůže jen tak vrátit doklad, že ho nezaúčtuje. Já mám taky kolikrát pochybnosti, ty řeknu zaměstnavateli nebo klientovi a je jen na něm, aby se rozhodl. On si uznatelnost dokladů bude při kontrole obhajovat sám. Takže pokud si bude klient přát uplatnit do nákladů luxusní dovolenou, např. jako školení, tak ho upozorním, že dle mého názoru to při případné kontrole neprojde a že si to bude obhajovat sám, ale pokud to v nákladech bude tak chtít, tak mu to tam dám. Jeho zodpovědnost.
Kromě toho to výdaj v každém případě je, ať už daňový nebo nedaňový. Nemá co ti ho vracet.