Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Hele buď ráda, že ji máš 200 km daleko, skousni to a kašli na to. Jina nebude a čim víc se tim budeš stresovat, tim hůře pro tebe. ![]()
Já se s dovolením přidám a požádám Vás o názor - k nám se tchýně „nanominuje“ naprosto automaticky na návštěvu s přáspáním, aniž by se zeptala, jestli se nám to ten a ten datum hodí… prostě cca 2 týdny předem oznámí, že přijede… a pokud náhodou něco máme nebo třeba s malým máme naplánované cvičení atd, je oheň na střeše… Teda mně nikdy nic neřekne, hustí to do manžela… Takhle u mě přetekl pohár před dvěma týdny, kdy se tchýně pozvala na takovou návštěvu na tento týden, ačkoli mám pár dní před porodem a už chci mít svůj klid a vědět, že když se v noci rozrodím, můžu si v klidu pochodovat po bytě a ne za asistence tchýně… Tak jsem jí v klidu řekla, že jestli se chce zastavit za malým, není problém, ale bez přespání, že už teď návštěvy přes noc prostě nechci… Samozřejmě si manžel vyslech, jak jsem jí zakázala u nás přespávat a bla bla bla… Upřímně - je mi to jedno, stejně jsem za tu špatnou tak jako tak, ale zajímá mě Váš názor - taky jsem neuctivá?
Tady je problém, že si nevoláte mezi sebou a řešíte to přes vytíženého manžela/syna. Touhle situací se váš vztah ještě víc pokazil. Zkoušela si jí někdy zavolat ty? Co se jí ne přímo omluvit, ale říct, ať příště vola tobě a ne synovi, že on nemá čas to tlumočit. Prostě komunikovat a nečekat na tah jak při šachové partii.
Příspěvek upraven 17.10.16 v 23:12
@sediza píše:
A jestli Vám ještě takhle dlouho hlídá dítě…kdo tohleto má?
No to já s vámi na jednu stranu naprosto souhlasím, vždy jsem si říkala, že můj manžel je hodný, že ho tudíž vychovala dobře a nemůže to být zlý člověk a že jsem vztahovačná já. Jenže pak zjistím, že čím víc si tohle říkám, tím víc si ke mně dovolí, protože to bere jako mou slabost. Já jí nikdy netykala, ona mi oznámila, že mi bude tykat… Já to neschvaluji, líp se říká „ty vole“ než „vy vole“ a u nás to platí dvojnásob, radši si s lidmi vykám.
Mne se pak donáší, jak do manžela vandrují a štvou ho proti mně, vůbec nechápu proč. Máme se rozvést? špatně vychovávám děti, naše dcera je moc hezká, což není do života dobré, užijeme si s ní, špatně je oblékám, živím je špatně… Na druhou stranu stejné neustálé přípomínky mají k manželovu švagrovi, který ale snad líbá i zem, po které manželova sestra chodí a měli by ocenit, že je to hodný, slušný, úspěšný člověk. Já bych s ním třeba nebyla, ale oni jsou naprosto harmonický pár, přesto je s ním furt něco…
Opravdu jsem se snažila celou dobu přesně o to, co píšete a také jsem tak uvažovala, ale nějak mi to bylo k prdu…
a tchýně by hlídala pořád, to jo, ale když ji prosím, ať zejména kluka nekrmí sladkostmi, že mu to endokrinoložka i zakazovala, tak přijede o několik kilo težší s tím, že tloustnou z těstovin, které já vařím.
Upřímně řečeno, věděla si kdy přijede, při 200 km cesty mi půl hodina možného zpoždění přijde naprosto normální, pokud je v tom třeba D1 nebo někde nějaká bouračka, tak to může být i déle, ona ti 20 minut před dojetím volala, tys ji nezvedla telefon a ještě se cítíš naštvaná, že odjeli a byli naštvaní oni?
@Anonymní píše:
@Avu A taky se hned sbalíte a odjedete s velkým cirkusem? Já osobně bych třeba chvíli vyčkala ev. dotyčnému zavolala, kde je, udělala si kafe… Mám opravdu malé děti, u nás se může stát naprosto cokoliv
U nás je zvykem si napsat aspoň lístek kde jsme.Ruce by ti neupadly kdybys napsala na kus papíru důvod tvé nepřítomnosti a kdy se asi vrátíš. Podle mě to byla od tebe schválnost a zbytečně děláš dusno. Seš mladší a tchýně je matka tvého muže, takže trocha úcty by neuškodila. Nikdy nevíš, jaká budeš v jejím věku.
@Martina84 Já jí o to žádala opakovaně, ať mi volá, vůbec mi to nevadí, ale ona to prostě nedělá. Na mne to už působí tak, že se rozhodla se mnou nemluvit… a proto ta dnešní reakce, už to šlo nějak mimo mne, protože jsem toho v hlavě měla víc a tím, že mají klíče, jsem o tom prostě nehloubala.
@a0b9 píše:
Upřímně - je mi to jedno, stejně jsem za tu špatnou tak jako tak, ale zajímá mě Váš názor - taky jsem neuctivá?
Pokud si ji to řekla slušně, tak rozhodně nejsi neuctivá, ani kdybys to odmítla kdykoliv jindy, natož před porodem.
Tak pokud oni vidí neustále to špatně a jsou takto negativní, tak je to těžké
Mne třeba taky tchyně, když jsme ještě s manželem chodili a byli u nich na první navsteve řekla, že mi bude tykat. Ale je strašně slušná a hodná. Nikdy mě ani nikoho nekritizuje a je prostě skvělá.
@Anonymní píše:
@Martina84 Já jí o to žádala opakovaně, ať mi volá, vůbec mi to nevadí, ale ona to prostě nedělá. Na mne to už působí tak, že se rozhodla se mnou nemluvit… a proto ta dnešní reakce, už to šlo nějak mimo mne, protože jsem toho v hlavě měla víc a tím, že mají klíče, jsem o tom prostě nehloubala.
No, takže teď ti volala a tys ji nebrala telefon… jak myslíš, že to asi působí na ní ![]()
@j.a.n.i1 píše:
No, takže teď ti volala a tys ji nebrala telefon… jak myslíš, že to asi působí na ní
To nevím, jistě blbě, vše, co dělám já, je blbé:-) Jenže já když se jí nedovolám, zavolám znovu, to samé manžel, jí se dovolat je také problém, také tu melodii ne vždy slyší. Když jsem si toho hovoru všimla, hned jsem volala a šla domů, byla to otázka cca 12 minut, kdy - jak to na mne působí - se rychle vypařili, ona spokojená, co na mne zase má. Ani ta scéna mi nepřijde adekvátní.
Po třetím porodu mi začali mj. vyprávět, že mám v domácnosti špínu, protože tu mám psa a ten olizuje talíře a proto sem švagrová nepustí synovce, aby něco nechytil (podotýkám, že naše domácnost je opravdu čistá i s dětmi a psem, jejich komentovat nebudu). Úplně jsem se z toho složila, a nakonec tím vyvrcholily všechny mé předporodní úzkosti a skončila jsem na antidepresivech. I to jsem skousla, byť to byla hořká pilulka, nikdy nikdo neřekl „sorry.“ Opravdu jsem se strašně snažila, trápila a nakonec to po mne začalo nějak klouzat…
Pokud jde o tu poslední situaci, tak to jsi teda hodně podělala.
Nic víc se k tomu říct nedá.
Snad jen, že to, že se cítíš dotčená, je směšné.
A je fuk, co tomu předcházelo ohledně těch předchozích domluv.
Doteď jsi mohla mít navrch. Jestli ti to stálo za ten chvilkový pocit, že jsi jí to vrátila, tak si asi nemáte moc co vyčítat.
Tchyni bych zavolala ci napsala sms. Omluvila se, ale zaroven bych i zminila proc jsem se takto zachovala. Ucta by mela byt na obou stranach. Blbecka z vas nema delat nikdo
Tchyne vas zrejme jeste neskousla, vy ji pomalu zacinate teze nemilovat. No - tady to nebude lehke. Zvolila bych slusnou uroven lehke ignorace ala " jen si matinko hucte"ja tu navstevu nejak preziju. Nedelala bych z toho boje na ostri noze, tady neni vitezu ![]()
@Sany80s píše:
Pokud jde o tu poslední situaci, tak to jsi teda hodně podělala.
Nic víc se k tomu říct nedá.
Snad jen, že to, že se cítíš dotčená, je směšné.
A je fuk, co tomu předcházelo ohledně těch předchozích domluv.
Doteď jsi mohla mít navrch. Jestli ti to stálo za ten chvilkový pocit, že jsi jí to vrátila, tak si asi nemáte moc co vyčítat.
Já to právě takhle vůbec nevnímala, že mám navrch nebo nemám, že jí něco vracím…mně to spíš všechno nějak vyčerpalo a unavilo a přestala se tím zabývat a trápit se, že se takhle domlouváme/nedomlouváme a necítím se ani dotčená, spíš překvapená i tou scénou - jako by si to konečně vychutnala a nahrála jsem jí na smeč. Já se jí omlouvala hodněkrát - i když o mne něco řekla hnusného, omluvila jsemse jí za to, že mohla něco nějak vnímat a dotklo se jí to…
@Anonymní píše:
Ahoj, chci se zeptat na jednu věc.Moje tchýně má z mého pohledu zvláštní chování, resp. spíš myslím, že mě nemá ráda a špatně to skrývá. Ale nechci soudit ani stěžovat si, byť jsem přesvědčená, že jsem se fakt snažila dlouhou dobu vše přecházet.
Opakovaně, když měli přijet nebo vezla nějaké dítě, které u nich bylo, prosila jsem, ať mi zavolá, kdy zhruba přijedou, kdy vyjedou atd… prostě abych měla trochu představu +- 2 hodiny, kdy u nás budou, je to cca 200km. Když jede sama a veze dítě, jede vlakem, i tehdy chci, aby se ozvala, třeba jsem je chtěla vyzvednout, nechtěla jsem 2leté dítě vystavovat v době epidemmí ještě lidem v metru a průvanu. My voláme vždy, když tam jedeme, když vyjíždíme nebo kde už jsme.
Snad nikdy mi nezavolala a nedala vědět, prostě se tu zjevila, jednou do konce ve zcela jiný den, než měla, jednou to svedla na manžela, že mi to měl vyřídit, ten o ničem nevěděl. Pak to s ní zkoušel domlouvat manžel, víceméně neúspěšně.
Dnes měli přijet, někdy odpoledne, to vím od pátku. Od včera jsem manžela naháněla, ať zjistí, v kolik dorazí. Ozvala se až dnes a já se ve 12 dozvěděla že tak za hodinu a půl. Měla jsem něco v plánu ve 14h a když u nás před druhou nebyli, prostě jsem odešla, přišla jsem v 15.10, byla jsem ob dvě ulice, auto před domem, evidentně nikde daleko jsem nebyla. Nicméně samozřejmě přijeli, vyložili, co nám přivezli, mají klíče, takže nebyl problém. Nepočkali, nikomu už nezavolali, kde jsem, a odjeli, ona zřejmě dost rozzuřená, že tu nebyly děti. Manžel slízl pak hroznou scénu, jak jsem „neuctivá,“ že jsem nebyla doma, tchýně zřejmě úplně běsná, podle toho, jak chvíli vyváděl i manžel.
Mohli si uvařit kafe a chvíli počkat, mají klíče a nic proti tomu nemám, když tu kdokoliv je. Museli jsme se minout o pár minut dle záznamu z bezp. zařízení, které rozhoukali. Zpětně jsem zjistila, že mi tchyně volala asi 20 minut před příjezdem, ale mám nový telefon s jakýmisi moderním vyzváněním, které jsem fakt neslyšela. Pak jsem ji hned volala cestou domů, ale byli už pryč a telefon mi nezvedla…
Já to prostě vnímám jako dost sprosté, že mi ani po mnoha prosbách nikdy nezavolá a dnes už se to ve mně nějak vzpříčilo a řekla si, že ji prostě nahánět nebudu. Klíče mají, kdyžtak se ozvou. Mnažel nejdřív chtěl, abych se omluvila, že jsem tu nebyla, ale to bych si snad ukousla jazyk…
Myslíte, že jsem fakt taková mrcha nebo by vám to taky vadilo a časem jste rezignovaly?
díky
uplne stejny situace resim ja a vyresila jsem to dost podobne. Skoro uz 5 let tchanovcum rikame at davaji vedet predem nejlepe aspon den predem kdy chteji prijet, ze NESNASIME necekane navstevy od kohokoliv. Nekolikrat to neudelali a nebyla jsem doma. Pak vetsinou uz psali, ale ted naposledy to dovrsili a ja uz taky. Najednou zvonek u dveri.. jdu ke dverim a rikam si: ty woe, doufam ze to nejsou tchanovci uz tady dlouho neotravovali.. vykouknu a vidim je.. a prvni co rikam: co tady delate? Jsou z jineho mestA cca 70km vzdaleneho. A oni ze jdou na kafe..
hodim jim klice a cela napruzena cekam az vyjedou nahoru. Vylezou z vytahu a slysim: prepadovkaaaa! A ja stroze a fakt hnusne: ale my takovyhle prepadovky nesnasime. Uz mi fakt pretekly nervy a rekla jsem si, ze asi musim bejt fakt husta aby to holt pochopili. Pak prisel chlap, uplne stejne nadseni jako ja a atmosfera ze by se dala krajet. Za 3/4 hodky jeli do… a byl klid. Pres tyden urazeny a dnes uz napsali ze by zitra nebo pozitri prijeli. Tak snad si to uz konecne zapamatujou. ![]()