Moje babička je závislá na alkoholu, co s tím?

262
6.10.16 23:27

Moje babička je závislá na alkoholu, co s tím? :-(

Ahoj holky, nemůžu spát. Jdu se vám vypovídat a doufám, že najdu někoho, kdo mi poradí jak dál…

Tak abych začala, mé babičce je 65 let. Je to opravdu ten nejhodnější člověk, jakého znám. A jak byla krásná!!! Bohužel je to ale už rok co má babička pije alkohol, hlavně červené víno. Samozřejmě jsme to řešili uz několikrát, po domluvu až přes doktora. Babička brala i nějaké léky. Nakonec se ale sekla a chodit k doktoru prestala. Nikdy to nebylo tak hrozné jako teď. Teď uz jsou to 2 měsíce co babička pije neustále, skoro každý den je příšerně opilá, nejde ji ani rozumět! Říká blbosti, je zlá, nervni, pořád brečí, lituje se a nadává na dědu. To ale vážně nemá důvod, děda má své mouchy, ale je to skvělý chlap. Nebyl by den aby moje mamka nebrečela, že neví co s babičkou. Děda by byl ochotny babicce zaplatit pomoc, ale babička pomoc odmítá, i když si s ni snažíme vsichni promluvit, je to zbytečné. Několikrát jsem před babičkou vzala ty její vína a vylila je z okna. Ten hysterický záchvat co měla kvůli tomu!! Brecela jsem u toho a to jsem tehulka. Nekolikrat jsem pred babickou brecela. Už vážně nevíme co dělat. S babickou se uz normalne bavit neda. Neda dohromady souvislou vetu. Najde se i drn, kdy opila neni. Ale to jen hodne malo a stejne i tak v tom svym hrnku vino ma. Je tady někdo, kdo byl ve stejné situaci? Někdo kdo by mi poradil? Je hrozné dívat se na babičku, co se dobrovolně ničí a na mamku, která z toho za chvilku skončí v blázinci!!! :,( :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
94
6.10.16 23:52

Znala jsem takovy pripad, bohuzel se uz v takove fazi tezko da neco delat. Lepsi to asi nebude. Kdyz sama nechce, tak s ni nehnete. Kdyz ji to budete schovavat, vylivat, zacne si to tajne ulejvat jinde, pak uz zije clovek jen pro chlast. Kdyz dostane flasku, jen se mu rozsviti ocicka… je to smutne. Mozna je uz pak lepsi jim ten chlast nechat, at maji aspon radost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1570
7.10.16 00:00

Bud profackovat anebo se odstehovat a nenavstevovat ji. Proste ji ignorovat :-)

KB sama chtela tak spousta navodu je na http://www.drnespor.eu/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
262
7.10.16 00:10

@karen1 Toho se bojím, že už s tím nic neuděláme :( Ale tyhle stavy jsou hrozné. Nebudu k ni moc jít ani s jejím pravnoučkem. I tak děkuji za komentář :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
262
7.10.16 00:12

@Roker Nebydlime spolu, i když s přítelem bydlíme o pár baráku dál. Ignorovat a nestykat se s babičkou by bylo pro mě nemožné. I přesto všechno, vždy jsem s ni měla krásný vztah, od mala. Byla to strašně super ženská :( Chyběla by mi. Právě, kdyby sama chtěla… :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4685
7.10.16 01:18

@LadyJahoda dokud sama nechce, tak se s tím hnout nedá. ale zas neříkám, že je to úplně ztracené. znám člověka, ženu, co pije možná 30 let, možná i déle. dvakrát v léčebně, vždy se k tomu po čase vrátila, pak padla na úplné dno, dostalo se jí pomoci jen v tom, že neskončí na ulici, když se půjde ještě jednou léčit. vrátila se z léčebny jak vyměněná - teprve ten pád na úplné dno ji pohnul k opravdové touze přestat. takže i po 30 letech se to může obrátit k lepšímu. neříkám, že se k tomu nemůže zas ještě vrátit, může se stát něco, co nebude umět vyřešit jinak než alkoholem, ale důležitá je ta změna postoje.. naopak bez takové změny postoje podle mě šance není

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4367
7.10.16 04:54

Proc pije? Zjistovali jste duvod? Je nestastna? Citi se nepotrebna? Co ji dovedlo k lahvi?
Chapu, ze se ti nechce delat razantni kroky, ale nekdy takova „facka“ pomuze vic, nez tisic slov. Poukazani na to, ze az se narodi miminko, tak k ni nebudes moct chodit, protoze nechces, aby ji videlo v takovem stavu apod.
Mozna potrebuje hodne tvrde narazit, aby se vzpamatovala. Mute mit pocit, ze o nic nejde, ze ji nezatracujete, ze ji porad stojite po boku. Ale kdyz si uvedomi, o co by ji lahev alkoholu mohla pripravit, treba se srovna.
Babi, my ti nestojime za to prestat pit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3473
7.10.16 06:42

No asi bych hledal důvod proč pije. Pokud ji to jen baví, nevím, ja s alkoholem nemám zkušenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.10.16 06:58

Bohužel to známe moc dobře, manzeloca! atka chlasta už od doby kdy byly kluci puberťačka a doteď si to nepřiznala..teď už měsíc nuceně odvyka ptz si v ozralosti zlomila kotník tak je v oku a to je náš největší darek od ní za poslední roky..je z baráku..teď ji bylo 65 a těšíme se návratu..já jsem taky tehu, bude to její 1.vnouce tak když toto vše nezabere tak už ani svěcená voda :cert: bohužel..hodně štěstí :hug:

• Citovat
  • Upravit
262
7.10.16 08:15

@Halamka Samozřejmě jsme se na to ptali. S dědou to mají v pořádku, babička je zdravá, všichni jsme ok. Naopak jsm s babičkou všichni měli moc hezké vztahy, navstevovali jsme se a všechno bylo hrozně fajn. Ona sama ani pořádně neví, proč pije. Asi na tom začala být prostě závislá. Několikrát jsme s mamkou za ni byli, jak ji máme rádi, že nás takhle jen trápí a ničí se. Několikrát jsme to zkoušeli po dobrém i zlem. Sama jsem vyhledala babičky nejlepší kamarádku se kterou se viděla naposled 10 let zpátky, aby babičku třeba nějak rozveselila. Ale ani to nepomohlo. Nepomáhá nic :( Babičce ale opravdu nic nechybí. Máme ji všichni moc rádi a ona to moc dobře ví :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.10.16 08:37

A měla vždy ráda víno? Nebo jak se k tomu dostala? Možná, že začala pít, že jí to chutná, ale takových lidí moc není. Většinou je za tím nějaká příčina. V tomto věku třeba odchod do důchodu, uvědomění si svého stáří nebo jí dohnali vzpomínky na něco z mládí nebo nějaké deprese, o kterých nevíte a skrývá to před Vámi. Je to dost časté. Třeba pořád třináctá komnata Evy Holubové nebo Richarda Mullera je v tomto přínosná. Hledala v tom asi zapomnění. Zkraje jí to pomáhalo a teď už ztratila kontrolu nad sebou. Většina alkoholiků jsou ve skutečnosti lidé s duševním onemocněním, kterým to zkraje hodně pomáhá. Třeba můj bratranec zase sklouzl k drogám (od 17 marihuana). Je to člověk, který by se pro všechny rozdal, ale bohužel s nízkým sebevědomím a navíc mu zjistili psychózu. Ovšem nechce brát léky. Jeho rodina už je z toho taky na prášky a má to vliv na všechny členy a už to tu rodinu pomalu začíná rozkládat. Čím déle, tím hůře. Navíc už nevědí, co od něj mohou očekávat.

• Citovat
  • Upravit
Kobliha51
7.10.16 09:17

Přemýšlela jsem o tom a napadlo mě jediné. Zavřít ji doma v jedné místnosti, vodit jen na záchod a dávat ji tam jídlo. Projde absťákem a potom se s ní dá třeba mluvit. Je to kruté, možná i trestné, ale mohlo by to pomoci. Někde jsem četla, že tak rodiče vyléčili dítě z požívání drog.

• Citovat
  • Upravit
4367
7.10.16 09:52
Ano, kolikrát se nám zdá, že si druhý člověk nemá na co stěžovat, že „musí“ být spokojený a v pohodě. Jenže nikdo nikdy nevidí do druhého tak, aby znal všechny jeho obavy, starosti, trápení. Možná něco z toho má babička a byli byste hodně překvapeni, co vše může člověka trápit a nesvěří se.
To, že ji máte rádi, je určitě velké plus, ale bohužel není to vždy záruka štěstí a nezažene to vždy problém. Možná ji trápí něco z minulosti, má strach z budoucnosti a neřekne vám to, protože vás tím nechce zatěžovat /možná i proto, že vidí, jak vám na ní záleží a to ji svazuje/. A tak to zahání alkoholem.
Není vždy jen bílá nebo černá. Je spousta možných odstínů mezi tím. A možná čím déle to bude v sobě babi zatlačovat, tím hůře to přizná. Možná by to chtělo někoho, kdo ji bude umět rozpovídat. Někoho nezávislého, nezúčastněného.
Každopádně moc babi přeju, aby se zvládla s tím démonem poprat :hug:
@LadyJahoda píše:
@Halamka Samozřejmě jsme se na to ptali. S dědou to mají v pořádku, babička je zdravá, všichni jsme ok. Naopak jsm s babičkou všichni měli moc hezké vztahy, navstevovali jsme se a všechno bylo hrozně fajn. Ona sama ani pořádně neví, proč pije. Asi na tom začala být prostě závislá. Několikrát jsme s mamkou za ni byli, jak ji máme rádi, že nás takhle jen trápí a ničí se. Několikrát jsme to zkoušeli po dobrém i zlem. Sama jsem vyhledala babičky nejlepší kamarádku se kterou se viděla naposled 10 let zpátky, aby babičku třeba nějak rozveselila. Ale ani to nepomohlo. Nepomáhá nic :( Babičce ale opravdu nic nechybí. Máme ji všichni moc rádi a ona to moc dobře ví :-(
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
7.10.16 19:12
@Halamka píše:
Ano, kolikrát se nám zdá, že si druhý člověk nemá na co stěžovat, že „musí“ být spokojený a v pohodě. Jenže nikdo nikdy nevidí do druhého tak, aby znal všechny jeho obavy, starosti, trápení. Možná něco z toho má babička a byli byste hodně překvapeni, co vše může člověka trápit a nesvěří se.
To, že ji máte rádi, je určitě velké plus, ale bohužel není to vždy záruka štěstí a nezažene to vždy problém. Možná ji trápí něco z minulosti, má strach z budoucnosti a neřekne vám to, protože vás tím nechce zatěžovat /možná i proto, že vidí, jak vám na ní záleží a to ji svazuje/. A tak to zahání alkoholem.
Není vždy jen bílá nebo černá. Je spousta možných odstínů mezi tím. A možná čím déle to bude v sobě babi zatlačovat, tím hůře to přizná. Možná by to chtělo někoho, kdo ji bude umět rozpovídat. Někoho nezávislého, nezúčastněného.
Každopádně moc babi přeju, aby se zvládla s tím démonem poprat :hug:

Všichni máme obavy, starosti a trápení. Jen se z nás ze všech nestanou alkoholici. Někdo je slabší a někdo silnější ve zvládání životních traumat. Tím, že se někdo z problémů někomu vypovídá, tím se nic nezmění. Alkoholik si důvod k pití vždycky najde a omluví. Tady je třeba léčba v nějakém zařízení a tam se pak může i vypovídat. Ale odborníkovi.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová