Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A je problem si na ten sen nasetrit a odlozit ho? Jinak jezdime jednou za cas na dovolene tipu Karibik, Dalny Vychod a podobne. A nejezdime pres cestovky, ale normalka na kiwi koupime letenky a ores booking.com (ne vzdy, nekdy mistni nejaky web) si zaridime dovolenou. Ale nejezdime na valeci dovolene, ale cestovatelske. Pak jsou naklady nizsi a to o dost. Pokud chces takovou tu dovolenou „z katalogu“, pak tech 100 tis je jeste levne. Na takove dovolene jsem byla jen 1× v Dominikanske republice a za jednoho jsme tenkrat dali 70 tis-all inclusive a ubytovani v apartmanu v komplexu, ktery nebyl klasicky betonovy hotel, ale takova ta radoby chyse, jak pises. Byli jsme tam 3 tydny, protoze tam je draha letenka a ubytovani oproti tomu pakatel.
Na Maledivách jsme byli na svatební cestě, v kombinaci s Bali a Singapurem. Co se týka Malediv, tak jestli chceš vodní vilku, naprosto zapomeň, že to uděláš levně. Byli jsme tam 5 nocí, jelikož dle mého názoru to bohatě stačí na tak malý ostrůvek, v podstatě bez možností výletů a se stravou all inclusive bez cestovky, což je skoro o polovinu levnější než s ck a ubytování ve vodní vile + strava + nutný transfer na ostrov cca 35000 kč na osobu + letenka cca 15000 kč osoba.
Co se týká stravy, jinou než all nedoporučuji, pro představu jen pitomý hamburger cca 30 euro, nemluvě o pití…
Pokud byste jeli s cestovkou na standartních 9 dní, tak toto uděláte s velkým štěstím 70 na osobu.
A jestli to za to stojí? Že bych měla pocit wauu, ráj na zemi, to bohužel ne. Fotky upravované nejsou. Když koukám na naše vypadá to na fotkách mnohem líp než ve skutečnosti… bylo to hezké, ale… za mě asi obrovské zklamání, čekala jsem víc. A to jsem vybrala ostrov 5*, vodní vila, s vlastním bazénem a whirpool, se super hodnocením.
Mnohem více se mi líbilo třeba Thajsko. Úchvatná dovolená, na kteriu nikdy nezapomenu. Procestovali jsme Bangkok, Pattayu ( ta však z Thajskem nemá nic společného a tohle bylo zbytečné), Krabi a Phuket. Mnohem hezčí přírodní scenérie, vynikající jídlo, spousta zážitků se zvířaty…
Maledivy bych případně ještě zkusila, ale bez nutnosti vodní vily, fakt nás moc nebavilo chodit tu, dálku, po mostě na ostrov… Abychom od letiště letěli hydroplánem a co jak nejvíc dál. Ty korály na severu jsou už hodně zničené a uschlé. V tom nepřekonatelný Egypt…
@Miaaaa Maledivy jsou šílené drahé. Chystáme se tam po 4. a začínám váhat. Je to rok od roku dražší.
Za 50.000 tis najdeš tak podprůměrný resort myx na týden. A to je hrozně málo, když už absolvuješ tu cestu. 8 let zpátky jsme našli u německé CK 14 dní All in za 2000 EUR na osobu ve velmi pěkném resortu. Letělo nás 5 (brali jsme tchány a dceru) tak jsme dost řešili cenu. Dnes už je to za tu cenu v dobrém resortu téměř nemožné. A druhá věc: je tam šíleně draho. Počítej plechovnku Coly za 8 dolarů. Jsi prakticky „uvězněna“ na ostrově a jinde možnost koupit není.
Vodní vilku jsme měli taky. Manžel tam chtěl. Ale mě víc vyhovuje vilka u na pláži. Máš vlastní kousek pláže se svými lehátky pod palmami.
Jinak fotky jsou reálné. Vypadá to tam opravdu jak na spořiči obrazovky. Průzračné moře, bílý písek, klid, palmy…To je to co mě vyhovuje
Nesnáším resorty plné lidí, vřískajících dětí, čechů… ![]()
Ale přeju ti, ať se ti sen splní. Za mě to stojí za to. ![]()
@Miaaaa Bohužel, Maledivy levně neuděláš, i 40 tis. na osobu je spodní hranice
A tím spíš vodní vilky, ty určitě ne.
Ony jsou nějaké levné penziony i na Maledivách, ale musíš si uvědomit, že to znamená věřejnou pláž (tedy dost často žádné bikiny, musí se tam dojít atd). A taky ta pláž není udržovaná, takže může být plná bordela, naplavených řas atd. Fotky cestovek sice odpovídají, ale opravdu až těm hotelům, kde dáte za 11 nocí 50 tis. na osobu a víc.
@berusa.m Jaký resort máte rádi?
@Miaaaa Ještě mě napadá, že ty bílé pláže a čistá voda jsou i v Karibiku (některá místa), Filipíny, Malajsie apod. A máš tam větší možnost i něco vidět a poznat. Tak asi záleží, proč vlastně chcete ty Maledivy. Maledivy jsou podle mě hodně o hotelu. Hezký resort, bazén, vířivka, romantika a klid.
@Ter85 Sorry že plevelím diskuzi, ale dá se v Thajsku ještě najít místo, kde může být člověk prakticky bez lidí? Mě se totiž na Maledivách líbí to, že ty pláže jsou prakticky prázdné a lidi když nechceš, tak nevidíš.
Ono, to nemusí být konkrétně Maledivy, jak jsem psala, budu ráda, když mi poradíte, kde se dá jet na krásnou dovolenou, kde je opravdu exotika, ale za přijatelnou cenu ![]()
@Imamother Dost se nám líbilo na Vilamendhoo. Servis, ubytování, jídlo. Kolem celého ostrava byly korály takže dcera pozorovala rybky a ostatní havěť z půlmetrové hloubky. ![]()
Naopak nás dost zklamalo Medhufushi. Tam byl dobrý servis, jídlo bylo fantastické ale v moři bylo dost řas a nestíhali to odklízet. Za to oni nemohli, to je příroda, ale druhá polovina pláže byla od řas dost znečištěná. A taky se muselo za potápěním dost daleko.
@berusa.m Pardon že se vetřu, ale určitě dá. Thajsko má miliony ostrůvků a jsou i takové, kde není ani noha nebo jeden hotýlek. Samozřejmě je obtížnější se tam dostat.
A thajské pláže jsou nažloutlé, né jako Maledivy.
@Miaaaa No tak přijatelná cena, to je to Thajsko, Dominikána, ostrovy u Indie, Bali…
@berusa.m Díka za tipy. Já si říkám, že ty řasy můžou být podmíněny konkrétní sezónou a proudy. Třeba kdybyste tam byli za měsíc, už by tam řasy nebyly. My jsme měli jet na Maledivy v zimě, ale otěhotněla jsem, takže pojedeme příští rok.
@berusa.m píše:
@Ter85 Sorry že plevelím diskuzi, ale dá se v Thajsku ještě najít místo, kde může být člověk prakticky bez lidí? Mě se totiž na Maledivách líbí to, že ty pláže jsou prakticky prázdné a lidi když nechceš, tak nevidíš.
Da, ale ne v turistickych resortech, my tam cestovali, koupili jsme jen letenky, udelali hruby plan a pak jsme to ladili na miste podle rad mistnich-ty ans poslali na mista, kde zadne komplexy a lidi nebyli. Ani ubytovani jsme neresili, az na miste.
@Imamother píše:
@Miaaaa No tak přijatelná cena, to je to Thajsko, Dominikána, ostrovy u Indie, Bali…@berusa.m Díka za tipy. Já si říkám, že ty řasy můžou být podmíněny konkrétní sezónou a proudy. Třeba kdybyste tam byli za měsíc, už by tam řasy nebyly. My jsme měli jet na Maledivy v zimě, ale otěhotněla jsem, takže pojedeme příští rok.
Je to možné s těma řasama. Ale je pravda, že v nějaké recenzi jsem na to taky narazila. A plánujete jet i s mimčem nebo romantika ve dvou? My jsme tam chtěli vzít naši malou 6 let. Řekla nám, že když tam nejsou tobogány tak tam nejede.
Taky dobře, aspoň si užijeme s manželem dovolenou ve dvou.
Ahoj, mým snem je podívat se na Maledivy, ideálně bydlet v té vodní vilce, prožít dovolenou na tropickém ostrově, s průzračnou vodou, kde je klid a příjemní lidé a pořádně si tam odpočinout. Byl by to pro mě zážitek na celý život. Proto jsem se chtěla zeptat, jestli nevíte, kde by se tato dovolená dala sehnat levně, ale tak, abychom si ji také užili. Nechci za ni dát třeba za jednoho 40, 50 000, sice si oba vyděláme kolem 20 000, ale přesto si myslím, že 100 000 na dovolenou je pro nás moc. Byly jste některá na Maledivách? Zajímalo by mě, jak tam např. ta příroda vypadá ve skutečnosti, jestli nejsou fotky cestovek třeba vylepšené ve photoshopu. Kdybyste třeba měli nějakou fotku moře nebo tak, byla bych ráda. Neodrazovali Vás od dovolené Vaši blízcí? Protože mamka byla vychovaná tak, že se má neustále šetřit, nic si pomalu nedopřát a nejlepší je peníze vrazit do bydlení, takže mě stále odrazuje, že je to drahé, ale rodiče žijí v domku, kde je pořád třeba něco opravovat, my v bytě, který je až na pár drobností v podstatě zařízený, jen splácíme rodičům 30 000 půjčky. Já bych si tím ale splnila jeden ze svých životních snů.
Stojí Maledivy opravdu za to? Neznáte nějakou podobnou destinaci, která se dá sehnat levněji a přitom je stejně krásná?