Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Sedmnactnulajedna píše:
Nooo, nez zapichnuti kdekoli v Evrope a ve vetsine sveta bych se teda spis bala, jestli se deti neztrati na precpanem islandskem letisti, jestli nebude zemetreseni silnejsi nez obvykle, jestli mi deti nespadnou do vodopadu nebo jestli nebude zase nejaka sopecna erupce…
Jinak male deti tenhle vylet opravdu nedoceni. Delala bys to jednoznacne kvuli sobe. Ja nemam nic proti tomu, kdyz deti uz od utleho veku nasledujou rodice v jejich planech, at jsou to cesty do Thajska, nebo treba horske tury, ale je potreba si priznat, ze deti by si asi vybraly nejaky vybeh, koupani, volnost, blbnuti, hranolky ze stanku a vecer telku.
Nechci to dělat jen kvůli sobě. Mě jen překvapuje, proč tu lidé na sebe tak potřebují útočit. Já se přišla poradit. Beru to tu jako relax a že poklábosím a něco se dozvím. Ráda si přečtu všechna pro a proti. Změnit plány lze vždy. Vždyť se nic neděje.
Vsak jo. Ja sem taky chodim klabosit. Nerekla bych, ze na tebe utocim. Rekla bych, ze jsem ti zprostredkovala svoje dojmy z prvni ruky a dalsi uvahy na toto tema, ktere jsou podepreny vlastni zkusenosti s Islandem a hromadou dalsiho cestovani bez deti, s rodinou i sama s detmi. Normalni realisticko-kriticky postoj.
Za sebe ti proste rikam, ze kdybych chtela udelat malym detem radost, pripravim jim jine prazdniny nez low-cost Island.
Kdybys ale mela jakekoli konkretni dotazy, rada ti budu napomocna. Cestovani miluju.
@Sedmnactnulajedna píše:
Vsak jo. Ja sem taky chodim klabosit. Nerekla bych, ze na tebe utocim. Rekla bych, ze jsem ti zprostredkovala svoje dojmy z prvni ruky a dalsi uvahy na toto tema, ktere jsou podepreny vlastni zkusenosti s Islandem a hromadou dalsiho cestovani bez deti, s rodinou i sama s detmi. Normalni realisticko-kriticky postoj.
Za sebe ti proste rikam, ze kdybych chtela udelat malym detem radost, pripravim jim jine prazdniny nez low-cost Island.
Kdybys ale mela jakekoli konkretni dotazy, rada ti budu napomocna. Cestovani miluju.
Já budu moc ráda, když mi poradíš, kam s dětmi vyrazit. Chtěla bych jim udělat radost. Takže beru všechny nápady.
@Enmamma píše:
Já budu moc ráda, když mi poradíš, kam s dětmi vyrazit. Chtěla bych jim udělat radost. Takže beru všechny nápady.
Hotel Vista Dolni Morava. Pro prcky super.
@jkra píše:
Hotel Vista Dolni Morava. Pro prcky super.
Kde to je?
@Enmamma píše:
Kde to je?
A není lepší, když napíšeš, jaký máš rozpočet a kolik jsi ochotna za tu dovolenou utratit? Vzhledem k tomu, že jsem pochopila, že na tom nejsi finančně úplně nejlíp a nápady typu Sardinie a Sicílie apod., co tady padly jsou pro tebe finančně nereálné, tak jsem ti navrhla maďarské termály.
Určitě tě vyjdou levněj než týden na Vistě.
Kolik teda máš rozpočet na týdenní dovolenou ve čtyřech?
Konkretnich tipu uz tady je nekolik a podle me jsou vsechny vyborne. Nam se treba hodne osvedcily kempy, pod stanem nebo v ruznych chat(k)ach, protoze tam je obvykle koupani, nejaka hriste, deti si tam muzou behat, jak se jim zachce, je tam obcerstveni, proste pohoda. V Cesku i v zahranici.
Ale jindy si zase pronajmeme nejaky apartman nebo jsme v hostelu nebo, a to deti milujou, pro zmenu jedeme do hotelu s jidlem a animacnim programem.
Moznosti jsou nepreberne. Fakt zalezi, co by se zrovna vam libilo a prakticky hodilo.
Kdyz jsem psala, ze ti rada budu napomocna, spis jsem myslela v pripade, ze budes resit nejake konkretni prakticke veci, treba kam se podivat na tom Islandu…
V případě zakladatelky bych spíš volila pronájem nějaké chaty, chalupy, kdekoliv po ČR. Ono třeba v hotelu nemusí být ostatní nadšení ze dvou divokých adhd dětí. Někde v chatě budou mít děti výběh a můžou hlučet, bez toho, aby rušily všechny okolo.
Milá zakladatelko, Island je moje láska, ale být tebou, přehodnotím situaci a na takový výlet s dětmi si ještě chvíli počkám. Dám ti pár informací, které tu asi nezazněly. Za prvé Island je vážně drahý a i když se budeš hodně snažit, úplně low cost to nejde (např. je omezen dovoz některých potravin, takže ne všechno lze dovézt z domu). Dále počasí je vážně nevyzpytatelné a mohlo by se ti stát, že bude větší část pobytu pršet, foukat a bude zima a věř, že to nechceš zažít ani sama, natož s dětma. Pokud jak sama říkáš z dětí nemůžeš spustit oči, tak to vážně není bezpečná destinace. Většina „atrakcí“ není nijak zvlášť zabezpečena, maximálně jen ohraničena lanem, aby tam lidé nechodili. To znamená, že tam pro děti není žádná velká bariéra. Kameny kolem vodopádů kloužou, jezírko s gejzírem má kolem 90 stupňů a klidně tam můžeš strčit ruku, ledovcové jezero není ohraničeno vůbec…a mohla bych pokračovat. Navíc pokud si nevybereš jen Reykjavík a jih, tak jsou jednotlivá místa od sebe daleko a využívat MHD je hloupost, zabiješ strašně moc času a vždy budeš muset někam dojít.
@Winkys Přemýšlela jsem o tom a asi to nechám, až budou děti starší. Zjistila jsem, krom toho, co mi tu píšete, že letadlo přiletí o půlnoci našeho času a pak bychom museli jet ještě asi hodinu do Reykjavíku. To by mé děti asi nedaly. Tak vymýšlím jinou variantu. Díky za informace.
@mado píše:
V případě zakladatelky bych spíš volila pronájem nějaké chaty, chalupy, kdekoliv po ČR. Ono třeba v hotelu nemusí být ostatní nadšení ze dvou divokých adhd dětí. Někde v chatě budou mít děti výběh a můžou hlučet, bez toho, aby rušily všechny okolo.
To máš pravdu, hotel a stan by nebyl dobrý nápad. My si na dovolených vždy pronajímáme nějaký samostatný domek a to je fajn.
@bigl píše:Čím méně to bude stát, tím líp. Na druhou stranu, chci dětem něco dopřát, takže když to bude stát víc, tak to zvládneme. Nemyslím tím ale cestu kolem světa za milion. To bychom opravdu nedali.
A není lepší, když napíšeš, jaký máš rozpočet a kolik jsi ochotna za tu dovolenou utratit? Vzhledem k tomu, že jsem pochopila, že na tom nejsi finančně úplně nejlíp a nápady typu Sardinie a Sicílie apod., co tady padly jsou pro tebe finančně nereálné, tak jsem ti navrhla maďarské termály.
Určitě tě vyjdou levněj než týden na Vistě.
Kolik teda máš rozpočet na týdenní dovolenou ve čtyřech?
@Enmamma píše:
@Winkys Přemýšlela jsem o tom a asi to nechám, až budou děti starší. Zjistila jsem, krom toho, co mi tu píšete, že letadlo přiletí o půlnoci našeho času a pak bychom museli jet ještě asi hodinu do Reykjavíku. To by mé děti asi nedaly. Tak vymýšlím jinou variantu. Díky za informace.
Já osobně bych se bála, že mi tam ty děti seberou úřady. Párkrát je někdo uvidí s tebou jak vlečete bágl, děti jsou mokré a brečí, nemáte kde spát, zůstanete bez jídla někde v pustině… Toho bych se já velmi bála, protože to bych tam opravdu vysvětlovat nechtěla.
@Enmamma píše: Čím méně to bude stát, tím líp. Na druhou stranu, chci dětem něco dopřát, takže když to bude stát víc, tak to zvládneme. Nemyslím tím ale cestu kolem světa za milion. To bychom opravdu nedali.
Takže kolik? Jaký máš limit? 10 tisíc na rodinu, 50 tisíc, 100 tisíc??? Musíš vědět, co si můžeš dovolit.