Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všichni, moc vás prosím o názor, co byste dělali(y) na mém místě. Pardon za délku, neumím být stručná ![]()
Mám doma 3-měsíčního chlapečka (nar. 11/2019), je zdravý, hodný, zatím plně kojený. A teď co mám za dilema. Můj tchán bude mít šedesáté narozeniny, a můj přítel a jeho 2 bráchové vymysleli, že mu dají jako dárek čtyřdenní pobyt v září v Chorvatsku, v luxusní vile s bazénem, kam bychom jeli všichni (tedy já, přítel, syn, 2 bráchové a jejich přítelkyně, tchán, tchyně) a ty 4 dny tam strávili/slavili ve vile, kterou bychom měli jen pro sebe.
Jelo by se autem cca 10 hodin.
Což o to, nápad je to super, tchán je obrovský dříč a skoro nikdy nemá volno, takže by si aspoň pořádně odpočinul.
Problém je ale samozřejmě se mnou a naším miminkem. Když mi dnes přítel volal a tento nápad mi sdělil, okamžitě jsem si představila, jak problematická pro nás bude už jen ta cesta, malý zatím nejel víc jak půl hodiny v kuse… teď jak to bude s krmením - v té době už bude mít příkrmy (možná ještě pořád i MM), tak abych je v pořádku převezla pokud bude horko… teď co když se tam něco stane, tak budu řešit zdraví mého dítěte s chorvatskými doktory… Teď co s sebou, to abych radši táhla snad stokilovou lékárničku…
Přítel to myslí dobře, i se mnou, prý bych si konečně odpočinula, jenže já to vidím tak, že bych tam měla 100× víc starostí než doma. Řekl mi, že o malého by se tam kdykoliv mohla starat tchyně, která malého nadevše miluje a se kterou máme úžasný vztah, takže bych jí důvěřovala, to zas jo… Také bychom měli ložnici a koupelnu sami pro sebe, ostatní by se dělili o dvě.
Já fakt nevím, možná jsem moc dramatická, na druhou stranu mám pocit, že si to přítel i ostatní představujou hrozně jednoduše. Jeho bráchové děti nemají, tak neví, co starostí a strachu by mě to stálo.
Co myslíte, přeháním? Jeli(y) byste?
Moje odpověď příteli zatím byla, že se uvidí, co bude v září, ale pokud budou potřebovat nahlásit přesný počet osob předem, tak fakt nevím…
Za odpovědi předem děkuju ❤️
Normálně pojedete přes noc a budete dělat přestávky, s takhle malým je to výrazně jednodušší, než s většíma co se nudí.
Napíšu svůj názor, i když asi není populární. S tak malým kojencem bych do zahraničí nejela, navíc v létě, když je vedro. Malinké děti se snadno přehřejí, vadí jim klimatizace, podle lékařů je pro ně obrovská zátěž přizpůsobit se jinému klimatu.
Cesta tam je velká zátěž. Problém je v tom, že předem nevíš, jak to dítě bude snášet. Může to být „v pohodě“ a může to být taky peklo.
Jsme tři kamarádky - jedna jela (ale dítěti byl asi rok a půl) a super, druhá jela s ročním a peklo na zemi - příšerná cesta, mimčo řvalo, po příjezdu dostalo vysoké horečky, lítali po doktorech, nervy strašný. No, a já jsem seděla doma na zadku a nelituju.
Leckdo ti tady napíše opak, rozhodnout se musíš sama.
Na 4 dny by mě to mohlo tahat se 10h autem tam a zpět. Letos sme jeli podobnou štreku do Itálie se svagrem na jeho závody na kole. Malá tam dostala 2 dny teploty, takže sem s ní byla zavřená na pokoji, protože chtěla samozřejmě jen mámu. Takze super dovca. Ale zase rok předtím jsme byli taky v Chorvatsku a bez problémů, ale tam sme byli přes týden.
Příspěvek upraven 02.02.20 v 14:52
Je to v září, bude mu skoro rok, takže upřímně nechápu, co řešíš. Jela bych. Mám holčičku narozenou v prosinci 2019 a v srpnu se na dovolenou taky chystáme. A pokud je to pro tebe tak nepřekonatelné, nech chlapa jet samotného a s dítětem buď zavřená doma. Já bych teda vypadla ráda, ale některé ženské asi dělají ze všeho zbytečný problém. Chorvatsko je vyspělá země, určitě mají lékárny i supermarkety, kde případně všechno koupíš.
Tak to zatím nech a uvidíš v září…vila stejně bude zaplacená celá, je jedno, jestli pojedeš nebo ne. Uvidíš, jesltli máš náročné dítě, které by cestu nedalo nebo bude v pohodě. Jinak my jsme takhle byli v Chorvatsku s ročním synem a v pohodě. Jezdíme na noc, celou noc v autě prospal…
@Adrasteia No,myslim, že v září a v Chorvatsku nějaké mega tropy nebudou a klimatické podmínky bůhvíjak odlišné od našich taky ne, naopak, ten mořský vzduch by mu udělal dobře.
Ale připadá mi blbost táhnout se 10 hodin tam a 10 zpátky kvůli čtyřem dnům. Udělala bych to tak, abychom tam zůstali alespoň týden, ať to stojí za to.
Na 4 dny bych nejela, taky by mi ten tyjatr s balením a chystanim za to nestal. Jedeme v červnu s v tu dobu 11 měsíční dcerou na sever Chorvatska na týden. Jednání s dr. Se nebojím, povezu jen základní věci na „první pomoc“ třeba v noci. Chorvati mají taky děti, není to žádná banánová republika, k pomoci se dostaneš. Ale rozmyslet se musíš sama.
Nejela bych, na 4 dny takovou dálku to nemá cenu a v žádném případě to nebude odpočinková dovolená
Nechala bych přítele jet samotného. Za ty čtyři dny by mi to nestalo.
Já taky asi nebudu populární. S takhle malým dítětem bych rozhodně tak daleko nejezdila a už vůbec ne do veder. Nevím, jaký typ autosedačky máte, ale mimina by neměly být více jak dvě hodiny denně v autosedačce. Víte to? To je první věc, kvůli který bych nejela, protože tím deformujete mimču záda. Druhá věc - nikdy nevíte co se může stát. Tady v ČR máme dobrý zdravotní systém, ale jak je to v Chorvatsku? Tam vám lékarnička nemusí stačit… Už tyhle dvě věci by mě odradily a nikam bych nejela a ještě chvíli počkala…
No na 4 dny je to málo se táhnout až do Chorvatska, ale třeba na týden proč ne. Syn je 19.12. a v začátkem září jsme byli na týden v Caorle. A pohoda.
@lichylichozrout pojede v září, to je za 8m ![]()
Jinak některé děláte jak kdyby se chystala do země třetího světa s cholerou.
Mě jediné co vadilo jen 4 dny, jela bych ale minimálně na dva týdny ![]()
@lichylichozrout : no řekla bych že zdravotnictví bude na podobné úrovni jako u nás, není to země třetího světa ![]()
Do září času dost, ale na 4 dny to nemá cenu.Pro dospělé jo ale s malým dítětem ne.