Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Za me - male dite nema byt dlouho v autosedacce. Na 4 dny balit by mi za to nestalo. Me jezdime/litame dost a vim, kolik toho pro dite potrebujes. Ja si vystacim s nicim, ale pro nej tahnu takovych kramu. Dalsi vec, vzdy kdyz cestujeme, tak prvni dve noci/dni jsou utrpeni. Rozhozeny rezim, pak mi dite nechtelo spat v cestovni postylce, bolelo ho bricho protoze jen sedel v aute… Pro me vzdy obrovsky stres. Navic bude pravdepodobne uz lezt, musis mu to tam prizpusobit… nez se “zabydlite”, uz pojedete zase domu.
@pikola No 8 měs je podle mě pořád ještě malý miminko. Já bych tam svoje nevzala. Jednou jsem byla na dovolené na Kypru, je to tak 10 let zpátky. Z Prahy letěl do toho samého hotelu i manželský pár s cca 6-7 měs. miminem. Upřímně, bylo mi toho miminka tak líto! Byly tam asi 40tky, vedro jako blázen. Vždycky, když jsme je potkali venku u moře nebo bazénu, tak miminko bud brečelo nebo pofnukávalo, díky tomu přímému slunci mohlo sotva stěží otevřít oči, očividně mu bylo prostě vedro, a protože ještě ani nelezlo, tak bylo chudák skoro celou dobu na lehátku nebo na dece na zemi v písku a dělalo letadýlko…Teda do bazénu ho brali, ale to řvalo pak ještě víc… Hlavně se jim tam vždycky nalokalo tý počůraný vody a asi mu to nedělalo dobře… Jako upřímně, tohle bych teda svýmu dítěti neudělala. Nechápu, proč prostě lidi musí tahat takhle malý děti někam do veder a ještě ke všemu daleko. ![]()
Moc Vám všem děkuju za odpovědi i zkušenosti, jste skvělé ![]()
Musím říct, že mě ani předtím moc nenapadlo přemýšlet nad tím, že ty 4 dny jsou opravdu dost málo, když půlku času z toho mi pravděpodobně zabere jen blbé balení / vybalování…
@Sůvička80 To bohužel nemužu posoudit. Nikdy jsem tam nebyla. Nicméně už jen to, že je to cizí země, nejste jejich občan, tak si myslím, že ta péče nebude tak dobrá a samozřejmá, a mohla by být i komplikovaná. Toto bych prostě neriskovala.
@Katy91 se stejně starým miminkem jsem jela.. cesta v naprosté pohodě, přestávky na kojení. Jela jsem tam v noci, zpět ve dne. Obě cesty dobrý. Nevidím důvod proč nejezdit. Samozřejmě dodržet pitný režim dítěte, myslím, že by to mohlo být úplně bez problémů.
@lichylichozrout píše:
Já taky asi nebudu populární. S takhle malým dítětem bych rozhodně tak daleko nejezdila a už vůbec ne do veder. Nevím, jaký typ autosedačky máte, ale mimina by neměly být více jak dvě hodiny denně v autosedačce. Víte to? To je první věc, kvůli který bych nejela, protože tím deformujete mimču záda. Druhá věc - nikdy nevíte co se může stát. Tady v ČR máme dobrý zdravotní systém, ale jak je to v Chorvatsku? Tam vám lékarnička nemusí stačit… Už tyhle dvě věci by mě odradily a nikam bych nejela a ještě chvíli počkala…
Přiznám se, že to s těmi 2 hodinami jsem nevěděla. Pokud to tak je, tak nic riskovat nebudu. Nikdy bych si neodpustila, kdyby měl malý v budoucnu něco se zády jenom proto, že jsem chtěla rodině udělat radost a účastnit se dovolené…
Nejhorsi je smrt vydesenim ![]()
Ja bych jela, ale my asi nejsme zrovna prumernej vzorek. Cestujeme hodne a prevazne autem, jenze my mame takovy dite pro zacatecniky. Je mu celkem fuk, kde je, kde spi, co ji a jaky je pocasi.
Jako jo, lekarnicku mame objemnejsi, ale zase…auto to uveze ![]()
Fakt hodne zalezi na tom, jaky to miminko je a rozhodla bych se definitivne podle aktualni situace ![]()
My jsme s 11M letěli do Turecka a bylo to bozi, prikrmy jsem ani nevozila. Za mě super dovolena a letos letime znovu ale teď už mám trosku strach co jako skoro 2 lety předvede
nestresuj předem, bude to dobrý
@lichylichozrout děláš jak kdyby v Čechách vedro nebylo, naopak je tam hůř jak u moře. Já bydlela pár let ve Španělsku a naopak jsem každé léto trpěla v létě v Čechách, to bylo teprve peklo ![]()
@Katy91 píše:
Přiznám se, že to s těmi 2 hodinami jsem nevěděla. Pokud to tak je, tak nic riskovat nebudu. Nikdy bych si neodpustila, kdyby měl malý v budoucnu něco se zády jenom proto, že jsem chtěla rodině udělat radost a účastnit se dovolené…
To není pravda, kdyby se měli dodržovat vše co někdo zase vyzkoumal podle místních drben tak se nehneš do 18 z baráku
jednu cestu tam a zpátky ti z dítěte mrzáka neudělá.
@lichylichozrout píše:
@Sůvička80 To bohužel nemužu posoudit. Nikdy jsem tam nebyla. Nicméně už jen to, že je to cizí země, nejste jejich občan, tak si myslím, že ta péče nebude tak dobrá a samozřejmá, a mohla by být i komplikovaná. Toto bych prostě neriskovala.
Ale houby. Před dvěma roky jsem si v Chorvatsku střihla odvoz rychlou, vyšetření a ještě pro mě našli postel, když viděli, že si mě po kapačce nikdo v noci neodveze. Vše v pohodě a anglicky vykomunikováno. Nešiř paniku.
Jela bych. My pojedeme autem na dovolenou ma jare, malemu bude 9 mesicu. Zijeme v Anglii a autem pojedeme do Francie, cca 6h autem. Ve Vasem pripade bych jela ale spis by se mi nechtelo se vlacet kvuli 4 dnum, my pojedeme na tyden. Jinak jsme s dcerou leteli do CR kdyz ji bylo 7 mesicu. A v CR proti Anglii jsou v lete vedra silena. Takze ‘nebrat dite do veder’ by pro mne nebyl argument.
@Katy91 píše:
Moc Vám všem děkuju za odpovědi i zkušenosti, jste skvělé
Musím říct, že mě ani předtím moc nenapadlo přemýšlet nad tím, že ty 4 dny jsou opravdu dost málo, když půlku času z toho mi pravděpodobně zabere jen blbé balení / vybalování…
Za sebe. Pokud chceš jet, tak s trochou opatrnosti a rozumu se to dá. Ale přesně bych váhala nad tím, že to jsou jen 4 dny. To jezdíme na víc i k babičce po ČR, abychom nemuseli hned zase vybalovat a balit.
A jaky nazor mate letet s malym mimcem letadlem? Planujeme dovcu na cca zari, Recko, Spanelsko nebo Tunis jeste sami nevime. Malymu v tu dobu bude 6 mesicu. Leteli bysme na tyden ale byla by to premiera a tak nevime, zda to takhle mala mimca zvladaj, i kdyz ja teda kolikrat videla hodne malinkejch, ale jaky je to pak tam? Co kocar?