Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobře, utvrdila jsem se, že Egypt nee ![]()
Nicméně uvítám tip na destinaci k teplým mořem vhodným na šnorchlování.
No a vzhledem k tomu, že se nás už žádné dětské slevy netýkají a 100tis za týden dovolené je pro mě dost bolestný - tak asi něco mimo ty Maledivy, tam někdy zaletím sama s chlapem ![]()
Hodně se dívám na Kypr ještě, co třeba Albánie? v Řecku jsme byli jen na Korfu (průzračné moře se tam nekonalo
), ještě pokukuji po Itálii - oblast Toskánska - to bysme asi jeli autem.
@Yasmen píše: Více
Ano, jejich hygienický standard je na diametrálně jiné úrovni. A nic na tom nezmění čisté pracovní oblečení.
@Terapeutka píše: Více
Byla jsem loni v Egyptě poprvé v létě. Konkrétně v srpnu. Teplo bylo, ale nic co by nešlo vydržet. U moře foukalo a bylo to příjemné. Pocitově bylo tak 35c, což bylo super protože to bylo zrovna období kdy v Česku lilo a bylo sotva 18c.
Byli jsme v klasické 5* a žádného faranona jsme neměli. To ostatne nemáme nikdy. Ale hodně jime zakysané výrobky i v cesku, a pred cestou si dáváme probiotia s bct boulardii, ta jedna přežije kyselé prostředí žaludku. No a taky se ani v all in neprejidame.
Smlouvání k jejich kultuře platí. Na druhou stranu, kdyz jedeš na plazovou dovolenou, nepotřebujes nic kupovat a resit. Takže se s místními nemusíš dohadovat.
Co se týká kombinace hluboké moře a snorchl to moc k sobě nejde. Často mají hotely mola a z nich je pak vstup do hlubokého moře. Koukejte pak na recenze hotelů treba na trip advisor co píšou lidi o moři. Dost často, hlavně v marse, je moře u pláže při odlivu mělké, ale zase krásný snorchl.
Tak jestli ti vadí egypt kvůli hygieně, pak albanii opravdu nedoporučuji. Je to rozvojová země, kanalizaci vypousteji do moře. To v Egyptě ty resorty mají alespoň septik a pak filtraci pres písek. - viděla jsem na vlastní oči loni v létě. Dost jsem koukala, jak mají vymakane čištění vody a celkově hospodaření s ní. Ale je pravda, ze to byl resort vlastněny belgicanem.
A Toskánsko je pekne na cestování, chození. Ale more na západní straně děs bes. Jedine hotel s pláži a nebo si koupit vstup do plazoveho klubu. Veřejné pláže jsou ![]()
Zvažte Zanzibar, to je opravdu nádherná exotika za přijatelné peníze. Ano, také jsou tam plážoví prodejci, ale není to tak hrozné. Zkoukni na You tube a uvidíš, jaká to je nádhera. Není to fotoshop, je to skutečnost.
Do Egypta leťte na podzimní prázdniny. Na jarňáky tam fouká a v létě je to peklo. Ale letenky kupujte už teď, pak už jsou šílené ceny. Máme spoustu kamarádů, co tam lítají, pochvalují si Marsa Alam a z kvality služeb jsou nadšení.
@884135 píše: Více
No tam to musí být krása, ale dát 150tis za hotel, kde budou velké/dospělé děti spát s námi v jedné místnosti na rozloženém gauči
Ta naše skladba cestujících už vyžaduje dva pokoje a 4 seriózní lůžka a to už jede přes 200tis ![]()
O Egyptu jsem měl spoustu předsudků, než jsem tam jel. Ano, vybral jsem si hotel dobrého řetězce, pětihvězdičkový, ano, dbal jsem rad kamaráda který jezdí do Egypta každý rok a nejedl saláty, ovoce a zeleninu, které jsem si sám neoloupal, nepřecpával se (no, vlastně trochu jo) a zuby si čistil balenou vodou (byť resort měl očividně nějakou vlastní úpravnu vody). Čistota, úroveň hotelu, přístup personálu výborný. Jídlo rozmanité, dobré, pouze pečivo zcela odlišné chuti, než jsme zvyklí. Výlety v klidu, ceny rozumné, organizace bezproblémová. Jak nejsem příznivcem animačních programů, tak tady jsme večer vždy chodili, měly velmi slušnou kulturní úroveň a animátoři i přes den milí.
Bakšiš? Jasně, brali jsme to jako hru. Byla příležitost na tom děti i vzdělat, vysvětlit jim že pro ty lidi je to třeba víc, než příjem za práci. Celkově nejhorší dojem z dovolené byla cesta tam a zpět, kdy musím říct, že jsem se musel při chování některých spoluobčanů - spolucestujících v letadle i se svou klidnou povahou docela držet, abych je nevychovával…
Byli jsme přes Německou cestovku v hotelu, kde jsme byli jediní Češi. Během pobytu jsme navštívili kvůli aquaparku hotel stejného řetězce, kde bylo Čechů naopak dost a co říkali, tak byli také spokojení. Z turistických cílů nám ještě některé věci chybí, takže vůbec nevylučuji, že se vrátíme.
Příspěvek upraven 23.01.26 v 09:10
Byla jsem tam jako mladší.
Vše čeho se obáváš tam pravděpodobně najdeš ![]()
Za mě Egypt neee, vypadá sice krásně, ale cítila jsem se tam opravdu nekomfortně.
Navíc v létě tam umřete ![]()
Ještě dočítám, že se ptáš na Albánii.
Byli jsme minulý rok. Hotel perfektní, pláže hezké, ale na šnorchlování to tam není.
Albánie je hezká v horách, u moře nic nečekejte. Tam je to jen lehnout si na pláž a nic víc. Ale lidé tam jsou fakt super a hotely většinou nové. Je to ale chudá země, všude mimo resort spíše špína.
Příspěvek upraven 23.01.26 v 09:16
Já bych to nevzdávala, jen prostě čti pozorně recenze hotelů
jestli vám tedy jde primárně o to šnorchlování a budete tyden spokojeni na hotelové pláži, tak takový hotel tam určitě najdeš. ![]()
Já už jsem to psala do nějaké jiné diskuze, ale známé se tam v létě na sluníčku uškvařily žabky, když je zrovna zapomněla dát pod slunečník. Poslední recenze od kamarádky, která tam byla v listopadu, zní, že tam pořád bylo vedro - jaké to asi bude teda v létě - a že personál hotelu byl hrozně nepříjemný, protože čekali dýško snad i za to, že se na vás podívají. Já chápu, že letní dovolený jdou pořád nahoru, ale pro mě existují destinace, kam bych nejela snad ani zadarmo - taky právě Egypt a výše zmíněná Albánie.
Do Egypta jezdíme od roku 2012, byli jsme tam 23×, jenom loni čtyřikrát - v podstatě na relaxační odpočinkovou dovolenou do hotelu All inclusive nikam jinam nejezdíme. (ale na aktivní dovolenou to není…)
Pokud tam někdo jede s tím přesvědčením, že bude mít sračku - tak jí mít bude. Jíme úplně všechno, jediný co neděláme, že nepijeme vodu z vodovodu - což vám okamžitě řeknu průvodci ať neděláte - ale čistíme si s ní zuby, všechno pijeme s ledem a jíme i tepelně nezpracované. Poučky o ledu a syrové zelenině jsou tak čtvrtstoletí staré a přicházejí zejména od těch, „kteří by do Egypta v životě nejeli“. Chce to ale každopádně hotel min. 4* spíš 4,5 * - 5*.
Příspěvek upraven 23.01.26 v 10:02
V Egyptě jsem byla párkrát. Nejkrásnější pláž je u hotelu Malikia resort abudab. Nemusi se pres molo, neni odliv, k vidění, ryby, želvy, korály.. Hotel průměr, ale more, plaz skvěle. Personál příjemný, v obchodech otravný, člověk musí být nekompromisni.
Díky za diskuzi. Taky jsme o Egyptě uvažovali, hlavně kvůli ceně, ale fakt mě odrazují ty průjmy a to smlouvání, otravování…
Mne teda postrádá smysl jet do Egypta v létě, když tady je 30 stupňů, tak v Egyptě 50 stupňů, na jaře a na podzim je počasí ideál, ale v létě? Ale chápu, je to levné…za mne špína a hnus, nedá se vylézt z hotelua do Egypta bych už nejela a to jsme byli v pětihvězdě, Egypťané otravní až hrůza. Zlaté evropské Turecko. 🇹🇷