Dovolená ve zdravotnictví
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Jak " fiktivní" rozvrh? Takove vydrbavani s dovolenou jsem ještě neviděla. Delala jsem staniční, než jsem nastoupila na mateřskou, služby měsíc dopředu, dovolená se na týden normálně psala 37,5 hodiny, ale žádné odečítání služeb. To nechápu. A ano, máš právo k jednomu týdnu dovolené i jeden víkend. Ja jsem dávala víkend před a víkend po dovolené volno, když to nešlo(personální krize),tak jsem se s holkama vždycky domlouvala, pokud jely na dovolenou, vzala jsem víkend já. Ale to bylo málokdy, vždycky jsme se domluvily.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Forestyna Zakladatelka - na bývalém pracovišti to bylo automatické, víkend před i po. Po nástupu na nynější pracoviště ne, holky si určily, který víkend k dovolené chtějí volný. Zda před, nebo po. Takže se stávalo, že měly ještě sobotu a neděli noční a pondělí začínaly dovolenou po noční. Vesměs nebyly zvyklý cestovat, takže neřešily to co já, že potřebuji častěji oba víkendy volné. Takže po mém nástupu jsem se snažila všem vysvětlit, že je lepší mít oba víkendy volné a odsloužit ty ostatní dva. A když jsme se překrývaly, tak jsme udělaly kompromis. Kdo neodjížděl, vzal třeba ještě sobotu denní a za to dostal po dovolený ještě pondělí, občas i úterý volné. A ta druhá vzala už neděli den, ale před dovolenou měla volno už od pátku. Přišlo mě to smysluplné. A fungovalo to.
Nyní to máme jinak-za týden vykázáno 46 hodin dovolené. Takže nám stačí na čtyři týdny v roce. Což se nám nelíbí.
Fiktivní rozvrh - prý by měl být dlouhodobý plán služeb, podle kterého se jede. Ale jsou požadavky na služby, občas méně pracovníků, nekdo chce méně víkendů, jiný méně nočních. Takže se služby píšou dle toho. Samozřejmě ne vždy je to asi dle zákona. Není výjimka D, N, N, Jeden den volna po noční a hned další trojslužba D, D, N. Myslím, že za týden 6 dvanáctek by být nemělo. Není tam volno k odpočinku. Měla jsem i služby tak, že za 9 dní jsem měla 7 dvanáctek.
- Citovat
- Upravit
Tvl… to zase zakonodarci neco vymysleli… dovolena po hodinach
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@cecetka píše:
Tvl… to zase zakonodarci neco vymysleli… dovolena po hodinach![]()
![]()
Však co je na tom? Je to úplně stejný akorát místo dnů, tak počítáš hodiny. ![]()
Dovolené apod. tak máš přesně podle plánu, jelikož žádný nemáte, tak se nemůžeš od ničeho odpichnout. Jelikož ona ti tam napíše co chce. Musíš trvat na tom, aby ti dala 14 dní dopředu ten přesný!! plán směn na to další období a to dodržovala. Žádný, že si to pak napíše do výkazů jak se to bude hodit a odrbe té na dovolené. S tou dovolenou můžeš argumentovat, že jednou ročně máš na rok na 14 dní v kuse.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Známá pracující v nemocnici mi nikdy přesně nevysvětlila, jak je to u ní s výpočtem dovolené. Říkala mi, že dostane zaplacený týden, tj. 5 dní dovolene. Zajímalo mě, jak to je, kdyz má třeba 3 směny v týdnu.
Co se týče dovolené, tak to má dobré. Může si vzít dva týdny dovolené v kuse, má k tomu i víkendy, poslední službu třeba ve čtvrtek a první službu až ve středu. Tudíž má skoro 3 týdny volno, ale vybrané má 2 týdny dovolené. Není vás málo, že to nejde udělat tak, abyste měly víc volna v kuse? Nebo by to šlo, ale staniční nechce?
Ja nepracuji ve zdravotnictví. Dovolenou si můžu vzít jen týden. Ale mám k tomu aspoň ty víkendy. Všechnu práci si musím ale pak udělat, takže stres před dovolenou a po dovolené.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Známá pracující v nemocnici mi nikdy přesně nevysvětlila, jak je to u ní s výpočtem dovolené. Říkala mi, že dostane zaplacený týden, tj. 5 dní dovolene. Zajímalo mě, jak to je, kdyz má třeba 3 směny v týdnu.Co se týče dovolené, tak to má dobré. Může si vzít dva týdny dovolené v kuse, má k tomu i víkendy, poslední službu třeba ve čtvrtek a první službu až ve středu. Tudíž má skoro 3 týdny volno, ale vybrané má 2 týdny dovolené. Není vás málo, že to nejde udělat tak, abyste měly víc volna v kuse? Nebo by to šlo, ale staniční nechce?Ja nepracuji ve zdravotnictví. Dovolenou si můžu vzít jen týden. Ale mám k tomu aspoň ty víkendy. Všechnu práci si musím ale pak udělat, takže stres před dovolenou a po dovolené.
Když jsou v plánu 3 směny na ten týden. Tak si člověk bere dovolenou na ty 3 směny. Jednoduchý jak facka. (5 dní možná proto, že měli 12h směny a dovolenou uvedenou v 8h dnech+-, což už teďka je bezpředmětný)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cenarius Myslim si, ze drivejsi system byl lepsi a mene chaoticky. Pocet dnu RD, kazdy den RD = 8 hodin. Tyden dovolene = 5×8.
Ted se stava prave to, co popisuje zakladatelka. V tydnu dovolene ma fiktivni 4 dvanactky a sup… uz to leti. Kdyby aspon planovane volno navazovalo na tu dovolenou a nemela to tak roztristene.
Samozrejme je to o lidech. Nekde to funguje dobre, jinde je to na facku ![]()
Příspěvek upraven 23.05.22 v 06:35
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ráda bych věděla, jak je to jinde ve zdravotnictví - zejména nemocnice-s dovolenou. Anonym - citlivé informace.
Nejedeme podle dlouhodobého plánu. Služby píše staniční měsíc dopředu. Snaží se vyhovět požadavkům i tomu, jak kdo služby preferuje. Někdo chce třeba dvě noční či dvě denní za sebou. Dlouhodobý plán služeb fiktivně existuje, my jsme ho nikdy neměli možnost vidět.
Dokud byla dovolená počítána ve službách, tak na týden jsme dostaly tři, někdy dvě dvanáctky z dovolený.
Od loňského ledna je v hodinách. Ale nám staniční stále píše dvanáctky. Jak to ve skutečnosti vykazuje nevím, docházku píše ona. A nyní nám za týden dovolené sebere čtyři dvanáctky. I když máme přesčas. Takže dovolená nám zbyde jen na 4 týdny. S tím, že můžeme mít proplacený přesčas, nebo si to vybrat ve volnu. Ale to volno určí zaměstnavatel. Takže cca listopad, leden, únor. Prosinec dovolené být nemůžou.
Je možné nám takto „zkrátit“ dovolenou na čtyři týdny? S tím, že nám zbydou hodiny z přesčasů. A ty si můžeme vybrat v době, kdy nebude mít nikdo dovolenou? Nebo nám musí na týden odpočítat 37,5 hodin, co máme ve smlouvě jako týdenní normu hodin?
A jak je to s víkendy ve směnném provozu. Ze zákona je jeden volný víkend k dovolené. A jak jezdíte na dovolenou, když jedete na týden, třeba od soboty do soboty? U nás, když chceme dva volné víkendy, tak o to víc dovolené nás to „stojí“. Prý dle fiktivního plánu je tam víc dvanáctek, tak nám je napočítá.
Dříve jsme měli třeba 15 dvanáctek za měsíc a týden dovolené. Tak jsme si vzali jen dvě dvanáctky z dovolené. Takový kompromis. Teď nám při tomto množství služeb vrchní vezme ještě čtyři dvanáctky a k tomu patnáct odsloužit. Proplati jen 20-25 hodin, zbytek se přesouvá do dalšího měsíce.
Rada bych věděla, jak to má být.
Za týden dovolené vzít 37,5 hod? Nebo dle fiktivního plánu 4 x11, 5 hod?
Máme nárok na dva víkendy k dovolené s tím, že nám nevezme víc dní z dovolené? Jsem názoru, že dovolená by měla být co nejdelší. Takže dva víkendy k dovolené volné a odsloužím ty dva ostatní celé.
Všude je něco. Práce mě moc baví. Jen nechci, aby byla na úkor volna pro rodinu. Že nebudu doma, budu mít peníze za přesčas a jen čtyři týdny dovolené. Když hodinově jich mám pět.
My to máme podobné. Máme napsaný roční plán, ale nesloužíme podle něj…je fiktivní jen kvůli dovoleným. Máme ho volně k dispozici, staniční do něj píše cca tři až čtyři dvanáctky v týdnu, někdy i jen dvě. Podle tohoto plánu si plánujeme dovolenou. Za každou dvanáctku se nám odečítá 11,5 hodiny z dovolené.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@cecetka píše:
@Cenarius Myslim si, ze drivejsi system byl lepsi a mene chaoticky. Pocet dnu RD, kazdy den RD = 8 hodin. Tyden dovolene = 5×8.
Ted se stava prave to, co popisuje zakladatelka. V tydnu dovolene ma fiktivni 4 dvanactky a sup… uz to leti. Kdyby aspon planovane volno navazovalo na tu dovolenou a nemela to tak roztristene.
Samozrejme je to o lidech. Nekde to funguje dobre, jinde je to na fackuPříspěvek upraven 23.05.22 v 06:35
S těma 8 hodinama to bylo přehledný jen pro lidi co měli takto dlouhou pracovní dobu. Každý smenar nebo s nepravidelnou pracovní dobou to pořád musel jak šašek přepočítávat. Takto odečte hodiny a má to.
U zakladatelky to ale není tímto systémem a přepočtem, ale že jsou nadřízení hovada a dělají prasárny.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@berua13 píše:
My to máme podobné. Máme napsaný roční plán, ale nesloužíme podle něj…je fiktivní jen kvůli dovoleným. Máme ho volně k dispozici, staniční do něj píše cca tři až čtyři dvanáctky v týdnu, někdy i jen dvě. Podle tohoto plánu si plánujeme dovolenou. Za každou dvanáctku se nám odečítá 11,5 hodiny z dovolené.
My tento plán nevidíme - že bychom si mohly dovolenou naplánovat v týdnu, kde máme fiktivně méně služeb.
A pokud se trefim do týdnu, kde mám čtyři dvanáctky, tak logicky bude v plánu volno předem i potom. Ale to já k té dovolené už nedostanu.
To je jako u neschopenky. Je otázka, jaký mám plán a ten nevidím. Nastupovala jsem do nemocnice tři dny před koncem měsíce. Ale tím, že to bylo akutní, tak jsem měla služby už napsané a ty tři dny jsem měla volno. Neschopenku jsem si tedy brala až ode dne, kdy jsem měla další službu. Ale dle fiktivního plánu to bylo naopak. Takže za půl měsíce jsem dostala zaplaceno jen 6 dvanáctek. Norma v tom měsíci byla 172,5. Kdybych si vzala neschopenku v den nástupu do nemocnice, tak bych měla proplaceno mnohem víc. Ale to nikdo neřekne. ![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
My tento plán nevidíme - že bychom si mohly dovolenou naplánovat v týdnu, kde máme fiktivně méně služeb.
to je chyba - trvej na tom, že ho chceš mít v ruce. nám ho staniční rozdává někdy v listopadu nebo v prosinci, či kdy ho vytvoří. ten rozvrh někde existuje, není tedy problém z něj vytvořit kopii. v naší nemocnici se na nemocničním počítači každý dostaneme i do svého účtu, kde vidíme plán směn a skutečně odpracované směny.
nicméně co se dovolené týká, tak stejně si prakticky každý plánuje dovolenou tak, aby měl co nejvíc volna s co nejmenším odečtem hodin, ale tak jako tak je to o náhodě, protože někdo sloužit musí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud ve fiktivním plánu jsou v tom týdnu čtyři dvanáctky, tak nejspíš to bude tak, že bude třeba čtvrtek a pátek volno, fiktivně sobota jedna dvanáctka a ta čtvrtá dvanáctka třeba neděle a pondělí a úterý volno. Tzn. Mělo by to potom význam, že bych si vzala dovolenou od čtvrtka do dalšího úterý. Že bych to měla víc jak týden za čtyři dvanáctky. Ale takto budu mít čtvrtek a pátek denní, týden dovolené se dvěma víkendy a hned pondělí den, úterý den, středa noc. A ještě přijdu o čtyři dny dvanáctky. Prostě mám pocit, že v našem zaměstnání jsou čtyři týdny dovolené málo.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
A pokud se trefim do týdnu, kde mám čtyři dvanáctky, tak logicky bude v plánu volno předem i potom. Ale to já k té dovolené už nedostanu.
To je jako u neschopenky. Je otázka, jaký mám plán a ten nevidím. Nastupovala jsem do nemocnice tři dny před koncem měsíce. Ale tím, že to bylo akutní, tak jsem měla služby už napsané a ty tři dny jsem měla volno. Neschopenku jsem si tedy brala až ode dne, kdy jsem měla další službu. Ale dle fiktivního plánu to bylo naopak. Takže za půl měsíce jsem dostala zaplaceno jen 6 dvanáctek. Norma v tom měsíci byla 172,5. Kdybych si vzala neschopenku v den nástupu do nemocnice, tak bych měla proplaceno mnohem víc. Ale to nikdo neřekne.
No je to Kocourkov… blbý je, že vy roční plán nevidíte… já někdy dovolenou plánuji právě podle počtu dvanáctek v týdnu… Ale třeba zrovna letos v září dovolenou potrebuji v daný termín a tam mám ztivnazv deseti dnech šest dvanáctek ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ráda bych věděla, jak je to jinde ve zdravotnictví - zejména nemocnice-s dovolenou. Anonym - citlivé informace.
Nejedeme podle dlouhodobého plánu. Služby píše staniční měsíc dopředu. Snaží se vyhovět požadavkům i tomu, jak kdo služby preferuje. Někdo chce třeba dvě noční či dvě denní za sebou. Dlouhodobý plán služeb fiktivně existuje, my jsme ho nikdy neměli možnost vidět.
Dokud byla dovolená počítána ve službách, tak na týden jsme dostaly tři, někdy dvě dvanáctky z dovolený.
Od loňského ledna je v hodinách. Ale nám staniční stále píše dvanáctky. Jak to ve skutečnosti vykazuje nevím, docházku píše ona. A nyní nám za týden dovolené sebere čtyři dvanáctky. I když máme přesčas. Takže dovolená nám zbyde jen na 4 týdny. S tím, že můžeme mít proplacený přesčas, nebo si to vybrat ve volnu. Ale to volno určí zaměstnavatel. Takže cca listopad, leden, únor. Prosinec dovolené být nemůžou.
Je možné nám takto „zkrátit“ dovolenou na čtyři týdny? S tím, že nám zbydou hodiny z přesčasů. A ty si můžeme vybrat v době, kdy nebude mít nikdo dovolenou? Nebo nám musí na týden odpočítat 37,5 hodin, co máme ve smlouvě jako týdenní normu hodin?
A jak je to s víkendy ve směnném provozu. Ze zákona je jeden volný víkend k dovolené. A jak jezdíte na dovolenou, když jedete na týden, třeba od soboty do soboty? U nás, když chceme dva volné víkendy, tak o to víc dovolené nás to „stojí“. Prý dle fiktivního plánu je tam víc dvanáctek, tak nám je napočítá.
Dříve jsme měli třeba 15 dvanáctek za měsíc a týden dovolené. Tak jsme si vzali jen dvě dvanáctky z dovolené. Takový kompromis. Teď nám při tomto množství služeb vrchní vezme ještě čtyři dvanáctky a k tomu patnáct odsloužit. Proplati jen 20-25 hodin, zbytek se přesouvá do dalšího měsíce.
Rada bych věděla, jak to má být.
Za týden dovolené vzít 37,5 hod? Nebo dle fiktivního plánu 4 x11, 5 hod?
Máme nárok na dva víkendy k dovolené s tím, že nám nevezme víc dní z dovolené? Jsem názoru, že dovolená by měla být co nejdelší. Takže dva víkendy k dovolené volné a odsloužím ty dva ostatní celé.
Všude je něco. Práce mě moc baví. Jen nechci, aby byla na úkor volna pro rodinu. Že nebudu doma, budu mít peníze za přesčas a jen čtyři týdny dovolené. Když hodinově jich mám pět.