Dřevostavba - zdi a střecha

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1883
14.2.19 10:08

Tohle ber jako soukromý názor, rozhodně ne jako obecné doporučení.

add2: Neuvádíš konstrukci takže jen hádám. Záleží nad konstrukcí střechy, pokud by se mi tam tvořili uzavřené, přirozeně neodvětrávané prostory, tak bych se bál. Pokud je ta konstrukce bungalovu nějaký standard typu: sádroš strop, parozábrana, ložená izolace a nad tím přirozeně odvětraný prostor, neviděl bych problém.

add3: rekuperace je absolutní blbost, jediný smysl může být pořízení za nižší cenu než dotace a nikdy nezapnout. Varianta pracovně nazvaná „malý babiš“.

add4: Do ploché střechy bych nikdy nešel u stavby, jejíž životnost bych chtěl delší než 25 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7354
14.2.19 10:30

K tématu nic. Není mi jasné, proč se ptáš na webu pro maminky. Nebyl by lepší stavař?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1883
14.2.19 10:34
@dedrichov píše:
K tématu nic. Není mi jasné, proč se ptáš na webu pro maminky. Nebyl by lepší stavař?

Protože tu spousta lidí staví a postavila? 8)

Mimochodem, není to pro maminky ale pro emimina :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7354
14.2.19 10:38
@AlphaOmega píše:
Protože tu spousta lidí staví a postavila? 8)Mimochodem, není to pro maminky ale pro emimina :kytka:

A nebude lepší odborník, než maminka, která „postavila“? Prostě mě to zarazilo. V řeznictví se taky nebudu ptát, jakou velikost boty si mám vybrat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
14.2.19 10:39

Dekuji za info a odpoved AlphaOmega.

2 Dekuji, strecha (krov) je Plochá, vyrobena z KVH konstrukčních hranolů. Pouzita pak svařovaná PVC folie (vypada celkem kvalitne dle diskuzi na netu ale nevim). Defaultne vyrobce doporucuje spis difuzne uzavreny cely dum (parozabrana 160mm tloustka, …) vyrobce doporucuje celkove difuzne uzavreny steny, a argumentuje, ze neni dobry napad mit difuzne otevrene steny a strop uzavreny u prizemnich staveb. Strop jinak nez difuzne uzavreny udelat neumi, steny vsak ano.

3. takze myslis ze ani kdyby clovek zvolil celkove difuzne uzavreny cely dum tak rekuperace nema smysl? Nebo myslis jen u otevreneho domu ze je blblost?

4. ok dik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6419
14.2.19 10:47

@KatkaWeb co jsme teď zjišťovali (nejsem odborník), tak rekuperace má smysl pouze u starého domu, nikoliv novostavby. Plochou střechu bych nedávala z důvodu nízké životnosti, předpokládám, že v baráku budeš chtít zestárnout a poté jej předat v rodině dál. To samé dřevostavba-hrubý odhad životnosti je cca 50-70let. Přece jen, stále je to dřevo a nevydrží věčně…zvážila bych jiného dodavatele-stavaře. Z toho co píšeš mi přijde, že tě ten tvůj tlačí do pěkných blbostí jen aby na tom vydělal…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
14.2.19 10:50

Shari81" problem je ze mestska cast to ma v pozadavkach v danem casti a reguluje to ze povoli sklon max cca 6 stupnu, a a preferuje uplne ploche.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1883
14.2.19 10:57
@KatkaWeb píše:
Shari81" problem je ze mestska cast to ma v pozadavkach v danem casti a reguluje to ze povoli sklon max cca 6 stupnu, a a preferuje uplne ploche.

8o 8o 8o kde to je jen tak pro informaci?

Jinak k té střeše, ta uzavřenost je tam zejména aby nedocházelo k degradaci stropní izolace. Stále si nenapsala, co je nad tou zábranou, jestli máte loženou izolaci, mezikrokevní, nadkrokevní. Co je krytina? Úplně nejlepší by byl obrázek.

Argument na problém s d. otevřeností 1.NP nechápu. Moderní cihlové domy se tak běžně dělají (i my takový postavili). Např. systém Porotherm T profi.

A k té rekuperaci mám dlouhý seznam výhrad. Nejen ve smyslu větrání a úspory tepla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
225
14.2.19 11:02

Rekuperace ano

Nejsem stavař, ale z čistě uživatelského hlediska je rekuperace skvělá. Měl jsem možnost bydlet v domě po montáži rekuperace.

Koupání, vaření, praní, květiny, dýchání atd., to jsou litry vody, které se musí odvětrat VŽDY.
Můžou se se otevřít okna…nebo pustit ventilátory (v digestori, v koupelně, susarne…),
výsledkem bude zároveň únik velmi drahého tepla. O obojího se tím degraduje drahé zateplení.

A za druhé, pouhým dýcháním se vzduch v místnostech kazí. Coz s sebou nese opět nutnost větrat.
Pokud je v domě rekuperace, tak je v domě vlastně neustále čerstvý vzduch, neboli, neustále vyvětráno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1883
14.2.19 11:24
@Aleš T. píše:
Nejsem stavař, ale z čistě uživatelského hlediska je rekuperace skvělá. Měl jsem možnost bydlet v domě po montáži rekuperace.

Koupání, vaření, praní, květiny, dýchání atd., to jsou litry vody, které se musí odvětrat VŽDY.
Můžou se se otevřít okna…nebo pustit ventilátory (v digestori, v koupelně, susarne…),
výsledkem bude zároveň únik velmi drahého tepla. O obojího se tím degraduje drahé zateplení.

A za druhé, pouhým dýcháním se vzduch v místnostech kazí. Coz s sebou nese opět nutnost větrat.
Pokud je v domě rekuperace, tak je v domě vlastně neustále čerstvý vzduch, neboli, neustále vyvětráno.

Vzduchotechniku v provozu dle normy čistíte několikrát ročně. Jak vyčistím rozvody rekuperace v RD? Tzn. trubky ve zdi, plastové krabice bez servisních otvorů. Nevím co považujete za zdravé, ale po 5ti letech provozu dýcháte doslova hnilobu.

Netrapte se, na tuto otázku mi zatím neodpovědělo 5 výrobců, když jsem s nimi o tom jednal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
225
14.2.19 11:46
@AlphaOmega píše:
Vzduchotechniku v provozu dle normy čistíte několikrát ročně. Jak vyčistím rozvody rekuperace v RD? Tzn. trubky ve zdi, plastové krabice bez servisních otvorů. Nevím co považujete za zdravé, ale po 5ti letech provozu dýcháte doslova hnilobu.Netrapte se, na tuto otázku mi zatím neodpovědělo 5 výrobců, když jsem s nimi o tom jednal.

Rozumím, tohle, co popisujete, bych do baráku také nechtěl. My jsme měli rekuperaci v každé místnosti, malou jednotku, skrz zeď. Trubka dlouhá cca 50 cm, celé se to dalo jednoduše rozdělat. Jistě existuje více sytstémů nejsem z oboru. Náklady na provoz pár korun měsíčně, za elektřinu, ventilátor na 12V z počítače…
Vložka se dala umýt a trubka zkrz zeď vytrit hadrem. Stačilo jednou za rok, za dva spíš preventivně…

Mně zase nikdo nevysvětlil, proč dům zateplovat, když pak nechám v místnosti celý den otevřené okno…což je specialita ženy… Neotevřít zase znamená vlhkost a plíseň…atd.

Větrat tak, že cca 4× - 6× za den, otevřu všechna okna dokořán na 5 minut, aby se vyměnil vzduch a neuniklo mnoho tepla…to neudělá ani osvícená manželka prostě proto, že to je časově náročné a hlavně, velmi nepohodlné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31542
14.2.19 12:31

@KatkaWeb rekuperace a DOS stavba jsou dvě různé věci. DOS stavba nedýchá v pravém slova smyslu (určitě ne tak jak to zajišťuje rekuperace), takže pokud někdo trvá na rekuperaci, bude jí potřebovat v obou, není tam rozdíl. Rozdíl u DOS stavby je hlavně v nižších rizikách na stavební chyby přímo na místě (jsou tam zas vyšší rizika co do samotné skladby, ale to se dá snáz pohlídat) a to, že neustále vyměňuje s okolím vlhkost. To je důvod, proč jsou DOS stavby obvykle sušší (a s rekuperací mimochodem bývá u těchto staveb nutnost použít zvlhčovač vzduchu, protože bývá v zimě hodně přesušený v dané kombinaci), což ale opět má své výhody. A člověk není zavřený v igelitu, což je taky docela fajn věc.

Cenově je to odlišné podle konkrétního domu a použití konkrétního složení stěn. Není jen jedna skladba, různí dodavatelé používají odlišné technologie a materiály, v ceně domu to ale není vysoká částka. Oproti ceně za exteriér je to částka skoro zanedbatelná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31542
14.2.19 12:34
@Aleš T. píše:
Rozumím, tohle, co popisujete, bych do baráku také nechtěl. My jsme měli rekuperaci v každé místnosti, malou jednotku, skrz zeď. Trubka dlouhá cca 50 cm, celé se to dalo jednoduše rozdělat. Jistě existuje více sytstémů nejsem z oboru. Náklady na provoz pár korun měsíčně, za elektřinu, ventilátor na 12V z počítače…
Vložka se dala umýt a trubka zkrz zeď vytrit hadrem. Stačilo jednou za rok, za dva spíš preventivně…

Mně zase nikdo nevysvětlil, proč dům zateplovat, když pak nechám v místnosti celý den otevřené okno…což je specialita ženy… Neotevřít zase znamená vlhkost a plíseň…atd.

Větrat tak, že cca 4× - 6× za den, otevřu všechna okna dokořán na 5 minut, aby se vyměnil vzduch a neuniklo mnoho tepla…to neudělá ani osvícená manželka prostě proto, že to je časově náročné a hlavně, velmi nepohodlné…

My to třeba děláme automaticky :nevim: přes noc teda spíme s otevřeným oknem a přes den podle toho jak jsme doma se otevřou okna tak, aby to vytvořilo průvan (nebo jde použít digestoř, pak je vyvětráno za 2 minuty :mrgreen:) a pak se zase zavře. Stejně to potřebuješ hlavně v chladném počasí a to si přeci ani dobrovolně nenecháš otevřená okna celý den, ne? :mrgreen:

A jinak větrat potřebuju obvykle i v domech s rekuperací, prostě je ten čerstvý jako opravdu čerstvý vzduch příjemnější :nevim: ale to je dost individuální. Chce to si to vyzkoušet ideálně :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
225
14.2.19 12:58
@Nimie píše:
My to třeba děláme automaticky :nevim: přes noc teda spíme s otevřeným oknem a přes den podle toho jak jsme doma se otevřou okna tak, aby to vytvořilo průvan (nebo jde použít digestoř, pak je vyvětráno za 2 minuty :mrgreen:) a pak se zase zavře. Stejně to potřebuješ hlavně v chladném počasí a to si přeci ani dobrovolně nenecháš otevřená okna celý den, ne? :mrgreen:A jinak větrat potřebuju obvykle i v domech s rekuperací, prostě je ten čerstvý jako opravdu čerstvý vzduch příjemnější :nevim: ale to je dost individuální. Chce to si to vyzkoušet ideálně :)

Pokud Vás to baví, nahrazovat svým časem a prací to, co zvládne rekuperace lépe a levněji, pak nemám nic proti. Jinak nelze souhlasit, s tím co píšete…
Vduch z okna (z venku v zimě), je čerstvý a studený. V vzduch z rekuperace, je čerstvý a předehřátý.
Pustit na mě doma při večeři nebo u TV v zimě mrazivý vzduch, mně osobně zkrátka příjemné není…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31542
14.2.19 13:10
@Aleš T. píše:
Pokud Vás to baví, nahrazovat svým časem a prací to, co zvládne rekuperace lépe a levněji, pak nemám nic proti. Jinak nelze souhlasit, s tím co píšete…
Vduch z okna (z venku v zimě), je čerstvý a studený. V vzduch z rekuperace, je čerstvý a předehřátý.
Pustit na mě doma při večeři nebo u TV v zimě mrazivý vzduch, mně osobně zkrátka příjemné není…

Jsme dost venkovní, takže víc než kvůli větrání si stejně otevírají děti když chtějí ven nebo se otevírá psovi ;) a těch pár minut je v pohodě. Až mě to přestane bavit, může to za mě dělat automatika :)

V ložnici je mrazivý vzduch účel (jinak bychom to nenechávali takhle) a jinak větrám buď opravdu s dveřmi dokořan v těch místnostech, kde zrovna nikdo není (zabere to fakt pár minut, takže nijak neomezuje) nebo když dáš větračku (jednu, není potřeba otevírat všechna okna pokud jsou v místnosti navržena správně) a digestoř, táhne to vzduch vrchem, takže na tebe žádný mrazivý vzduch nefouká. A vyřeší se to dostatečně rychle aniž by to mělo nějaký výrazný dopad na teplo.

Co se týče toho jestli to zvládne rekuperace lépe nebo hůř. Pokud jde o úspory, ty jsou počítané stejně pro -15, což jsou reálně tak 2 týdny v roce u nás. Po zbytek roku je člověk rád, když bude na 0 s ohledem na to, že je nutno jí živit a starat se o to. Takže ve spoustě případech to levnější moc není :) A pokud jde o komfort… znám jí z bytu i z několika domů. A nikde nestačila a stejně se otevíraly okna. Jinak samozřejmě pokud se bavíme o nějakém znečištěném prostředí, kde je vhodné táhnout vzduch filtrama nebo je venku hrozný hluk, že jsou lidi stejně věčně zavření doma, tam to má určitě velký význam. Ale čím příjemnější okolní prostředí, tím je to víc a víc nejednoznačné. Neber to, že bych byla zarytý odpůrce, to ne. Jen mě trochu zaskočilo to vytučněné cos psal :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí