Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@lekarnicka28 Já jsem posera na obojí - na těžký průběh nemocí a komplikace a poškození po očkování. Přijde mi to, jako výběr mezi dvěma zly a momentálně mi podvědomí bije proti MMR očkování. Tím spíš, že po první Hexe byly velké reakce, očkujeme přísně rozloženě, v takřka 18m má jen Infarix Hib, 1× obrnu a to je zatím vše.
Mam holčičku rozenou v25tt a dostala hexu a prevenar v rozpětí 2+1 jenom místo 3+1, takže si to tak nechám i u dalšího dítěte, ač s es doktorkou pravděpodobně pohádám.
teď mě začla otravovat s priorixem a nevím či ho dát nebo rovnou i tetra vakcínu, malá je vývojově opožděná, pomalejší, takže se bojím, v březnu jdeme na neurologii, takže se tam poradím, ale dřív jak po třetím roce jí případně asi očkovat nenechám ![]()
@lekarnicka28 píše:
@Lizaveta @avm3 a že nejste posery i na těžký průběh nemocí s komplikacemi a celoživotními následky u chorob, proti kterým by vaše dítě mohlo být imunní díky očkování.
Prosím neberte to jako rýpanec nebo útok..
Já taky sama v sobě řeším to dilema, čeho se bát víc.
Já už to mám v sobě vyřešené. Jak píšeš - těžký průběh nemocí s komplikacemi a celoživotními následky - svému dítěti se snažím posilovat a neničit vlastní imunitu, aby případnou nemoc tělo zvládlo bez komplikací a celoživotních následků.
Já nevěřím ve funkčnost očkování, pro mě tato cesta už nevede.
Nemoc je pro mě součást života, pokud má přijít přijde, pokud ne, nepřijde. Očkování je součást farmaceutického byznysu, pokusy na lidech s nikdy nedokázanou účinností.
Ale k tomuhle jsem nedospěla přes noc, taky jsem měla kdysi dilema a ještě dřív mě vůbec nenapadlo o prospěšnosti očkování pochybovat…
@lekarnicka28 píše:
@Lizaveta @avm3 a že nejste posery i na těžký průběh nemocí s komplikacemi a celoživotními následky u chorob, proti kterým by vaše dítě mohlo být imunní díky očkování.
Prosím neberte to jako rýpanec nebo útok..
Já taky sama v sobě řeším to dilema, čeho se bát víc.
Já se bojím víc následků očkování… ale mám na mysli MMR. Hexu jsem dala… z černého kašle u miminek mám veliký strach.
Holky, jestli to dobře chápu, tak povinný je infarix hexa, ale prevenar ne? to mi doktorka neřekla a bohužel sem to nezjišťovala, jelikož sem měla s malou opravdu hodně práce pro její nezralost
a spoustu doktorů pořád…
a ještě jeden dotaz… vakcína BCG neboli tuberkoloza se musí povinně očkovat nebo jak je to s ní? děkuju ![]()
A v tom se mýlíš, je to protiprávní a protiústavní, vyjádřil se k tomu ombudsman i soud v HK mu dal za pravdu. MŠ byla povinna přijmout odmítnutého chlapce…
@misule89 píše:
Holky, jestli to dobře chápu, tak povinný je infarix hexa, ale prevenar ne? to mi doktorka neřekla a bohužel sem to nezjišťovala, jelikož sem měla s malou opravdu hodně práce pro její nezralosta spoustu doktorů pořád…a ještě jeden dotaz… vakcína BCG neboli tuberkoloza se musí povinně očkovat nebo jak je to s ní? děkuju
Prevenar je volitelný, doktorka ti zatajuje docela podstatné informace.
Vakcína proti tuberkuloze se od roku 2010 plošně neočkuje vůbec (většinou ale v porodnici chtějí podepsat papír, že nikdo v tvé blízkosti tuberkulozou netrpí či podobný panflet).
@Poison Ivy děkuju, prevenaru bych se vyhnula, BCG nedostala kvůli nedonošenosti, jen synagis, takže v porodnici můžu odmítnout klidně BCG naočkovat?
@Lizaveta podepsat nich nechtěli, malou ani očkovat při její váze 700g nemohli a všechno se odložilo do propuštění, takže příště necham jen infarix, který je povinný, jinak sem nic nenašla
@Xhnip píše:
@Lejaa MMR je taky zahrnutá do povinných očkování… pokud ji dítě nemá vetšinou ti ho odmítnou vzít do školky
to je super systém že v té naší republice
![]()
@vjerunqa píše:![]()
holky máte někde uloženou na netu tu legislativu? nebo kde bych ji mohla dohledat?
myslím o tom „povinném očkování“
Příspěvek upraven 23.01.14 v 15:51
@Lizaveta píše:
Já už to mám v sobě vyřešené. Jak píšeš - těžký průběh nemocí s komplikacemi a celoživotními následky - svému dítěti se snažím posilovat a neničit vlastní imunitu, aby případnou nemoc tělo zvládlo bez komplikací a celoživotních následků.
Já nevěřím ve funkčnost očkování, pro mě tato cesta už nevede.
Nemoc je pro mě součást života, pokud má přijít přijde, pokud ne, nepřijde. Očkování je součást farmaceutického byznysu, pokusy na lidech s nikdy nedokázanou účinností.
Ale k tomuhle jsem nedospěla přes noc, taky jsem měla kdysi dilema a ještě dřív mě vůbec nenapadlo o prospěšnosti očkování pochybovat…
Jako bych to psala já.
Každý den jsem vděčná, že jsme se začali zajímat včas a měli jasno už v době mého těhotenství.
@Silky123 no dobře, ale jak dlouho to trvalo, než se všechno vyřídilo? Rok, dva? Kde byl chlapec mezi tím, kdo ho hlídal? Tohle zkrátka pro drtivou většinu rodičů není reálné. Dítě se potřebuje rozvíjet v kolektivu a potvrzení o očkování chce i většina soukromých školek.
Ne, neočkujem vůbec.