Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Hezky den maminkam, mozna i tatinkumChtela bych pozadat o rady ci zkusenosti s problemem, ktery ted aktualne resim. Bydlíme s pritelem v pronajmu, máme 8 mesicniho chlapecka, partner pracuje, ja jsem na RD. Velkym probleme jsou finance, je mi jasne, ze toto trapi hodne lidi, kteri maji miminko nebo i odrostlejsi deti. Nejsme na hranici chudoby nebo neco podobneho, nase prijmy cini mesicne cca 30 000 Kc, jen mame velke vydaje (zcela bezne - domacnost, najem, drogerie, jidlo), velkou castku davame pryc jako splatku uveru partnera, kterou si sebou „prinesl“ z predchoziho vztahu. Kupujeme jen potraviny v akcich, nechodime do restauraci, mame Favorita…Ale k jadru veci - kdyz jsme si „porizovali“ miminko, mel partner jinou praci, o kterou prisel, kdyz se pobocka firmy rusila. Stehovali jsme se do vetsiho mesta kvuli jeho nove praci, mame tedy vetsi naklady na bydleni a jeho plat je citelne nizsi. Pro maleho kupuju vetsinu veci na bazaru, nesetrim u nej jen na jidle, to se snazim kupovat kvalitni, domaci. Nekdy mi prijde lito, ze nema skoro nic noveho, ze nechodime na plavani jako vetsina kamaradek a znamych…no a prali bychom si druhe dite, jen se bojim, ze na tom budeme jeste mnohem hur a nebudeme moct detem doprat to, co by si zaslouzily (skolka v prirode, aspon jeden krouzek apod.). Uvedomuji si a vim, ze jsou na tom rodiny i mnohem hur nez my, opravdu nejsem rozmazlena damicka, co nema na manikuru, tak se rozciluje. Pro sebe si s partnerem nic nekupujeme, dulezity je pro me syn. Casto je mi to moc lito, ze synovi nebudeme moct zaplatit dost veci a vubec nevim, zda si porizovat dalsi dite, je to na jednu stranu nezodpovedne, ale nikdy jsem nechtela mit jedinacka. Je nekdo v podobne situaci? Jak prozivate to, ze deti maji skoro vsechno „po někom“? Chápu, ze na muj prispevek muzou byt ruzne nazory, to respektuji, ale nebudu reagovat na ty, ktere budou zle a s umyslem rypnout. Moc dekuju!
simTě, co řešíš? můj malý má nové jen to, co dostane, já mu nic nového nepořizuju - co se týče oblečení
a jemu je to naprosto putna. Mimino má jiné starosti, malé dítě taky nereší, co mu oblečeš. Tohle řešíš až v pubertě - můj starší už by brblal, kdyby měl něco po někom. Ale mimino to nepotřebuje. Kdy chlap splatí ten dluh? Pak bude klid, ne?
mmchdm, pokud jste šli do většího města, může si najít lepší práci, no ni?
Zakladatelko, byli jsme na tom lépe než vy a přesto jsme se sakra rozhodovali jestli jít do druhého…nejsme nároční ani na jídlo, oblečení, zábavu atd. přesto se za těch půlroku mého těhotenství pos*alo co mohlo, takže být na tom jen o trochu hůř a nemít nějaké rezervy a zázemí tak jsem na mašli…
takže ve Vašem případě bych byla ráda za jedno, šla pracovat, zkusila nějakou tu rezervu, lepší práci, splatit ten dluh dříve a za třea 3,4 roky o tom můžete zkusit zas popřemýšlet
Přesně tak, každý má hodnoty postaveny jinak. Malé miminko ani vlastně velké dítě nepotřebuje nové značkové oblečky a hračky. Pokud je milované bude šťastné i v kočárku z mimibazaru a v oblečení po starším bráchovi. A pokud dětem uděláš dovču v ČR zajímavou, určitě si ji užije i tak.
U nas je teď největší finanční „zátěž“ dcera co nastoupila do prváku. Nové knížky, dojíždění, rovnátka, lyžák a ještě výlet do Švýcarska…Jen tohle nás stálo za poslední rok 45.000,–. Ale zase v tomto věku se předpokládá, že jsou oba rodiče zaměstnaní, takže jsou na vydělávání 2.
Ta pětiletá kromě 500,– měsíčně za školku až tak náročná není. Samozřejmě boty a oblečení nepočítám, to být musí.
Taky bych nejdřív šla do práce, snažila se něco nasetrit a teprve pak šla případně do druhého…
to jsou opravdu „priority“..kroužky, bazen, zoo…tak prostě s ním můžeš chodit do lesa, v přírodě se dá taky parádně vyblbnout, v létě k řece…žíši
Anonzmně prosím z důvodu uvedení finanční situace…děkuji.
Já bych ve tvé situaci viděla asi jako největší problém to, že nemáte vlastní bydlení…
Jinak si myslím, že by neměl být až takový problém. Já mám staršího syna v první třídě, mladšímu budou dva. Manžel má cca 28 000, já 6000 rodičák - platíme hypotéku na dům cca 15 000, jedno auto (druhé má manžel firemní), pojistky, důchodový, klasika… K moři teď taky nejezdíme - ne že by nebylo, ale co naspoříme, investujeme teď hlavně kolem domu - do úprav zahrady atd. Jo a mladší syn má poděděné komplet všechno oblečení - nové dostal jen do porodnice
, zbytek má po bráchovi a synech mých třech kamarádek, které jsou rády, že se věcí zbaví. Je toho tolik, že vybírám jen to nej… a zbytek dávám potřebnějším (letos se mi sešlo 5 zimních bund). Kroužky se zatím týkají jen staršího, ale tolik peněz to zase není - chodí 2× týdně na fotbal a 1× na florbal (1500 na rok) a na kroužek, kde dělají od každého trochu - malují, tvoří, chodí ven, dělají bojovky, tancují… (1× týdně na dvě hodiny a stojí to 600 na rok). Na školku v přírodě jede letos už třetím rokem - cena kolem 3000 - to se nechá našetřit úplně bez problémů, pokud opravdu nemáš. V létě jede na fotbalové soustředění a dva tábory. Pravda je, že nekupuji drahé značkové oblečení - něco v sekáči, hodně Lidl, CA, Takko, Tesco, Kik. Jako hastroši fakt nechodíme
.
No myslím, že finančně by jste to měli yvládnout, ale já mám prostě blok z bydlení v pronájmu…s dítětem (i jedním) je to pro mě nedostatečná jistota. Ale chápu, že to je jen můj pohled na věc…
Cili uver splati v dobe, kdy bude prvnimu diteti cca 6 let? To bych do druheho klidne sla. Takto male deti moc narocne nejsou, to pomerovani zacne pozdeji, tak nejak v te skole. Az nastoupi do skoly, dluh bude umoren a ty v praci, tedy vyrazne vice penez.
@romulkaa a s čím máš problém? že každý si užití zábavy se svým dítětem představuje jinak? To přeci ale není jen o malých dětech ale i ty děti vyrostou a pokud není předpoklad změny práce, či kariérního růstu a s tím spojené zvýšení mzdy tak tyto problémy budou defakto řešit po celý život. Navíc čím starší jsou děti tím vyšší náklady.
A to, že tobě a dětem stačí les a řeka neznamená, že z toho bude nadšený každý.
S malými dětmi příjmy klesají, výdaje stoupají… Neplatí to tak vždy, ale v případě, že jeden rodič zůstane na MD, tak ano. Ovšem za pár let, až budeš moci do práce, to bude výrazně lepší. Za pár let vnímám jako za cca 10 let. To ti bude 40 a pořádný kus života ještě před tebou. Úvěr splacený. Takže do druhého dítěte jděte, byť váš čekají ještě roky odříkání, ale aspoň máš naději do budoucna (horizont 6-10ti let), že to bude o poznání lepší. Ten úvěr je pitomej, výrazně snižuje vaše disponibilní prostředky. Snad aspoň za to něco má a není to jen úhrada dluhu. No a i kdyby, život běží dál.
Nejste sami, kdo takhle žije, je třeba si říct, co má pro tebe větší prioritu. Jestli dvě děti, které mají poděděné věci, nebo jedno, které má nové věci. Jestli dovolená s jedním dítětem, nebo procházky po lese se dvěmi, a tak bych mohla pokračovat.
Dekuju vam vsem za reakce a omlouvam se, ze neodepisuji kazdemu zvlast, necekala jsem takovy ohlas
My jsme se sestrou vyrustaly s mamkou samy a nikdy jsme nebyly na dovolene, nemely jsme auto a byly jsme nejchudsi ve tride, takze opravdu nejsem zhyckana a vim, jakou radost muze udelat letni tabor bez teple vody
Jenze v dobe, kdy jsem ja byla na takovem tabore, nebyly PSP, mobily apod…na druhou stranu si rikam, ze az bude dite tohle chtit, tak uz budeme vydelavat oba, jak tady bylo receno…no a jeste jsme si to zkomplikovali tim, ze mam rodicak na 2 roky :/ Vubec jsem nepocitala s tim, ze partner prijde o praci, chvalili si ho a nikdo netusil, ze firma skonci…
Jako mít problémy s jedním a plánovat druhé
jako druhé dítě nemusí být zcela zdravé (bůch chraň), ale je to tak a co pak? Pořizovat si v takové situaci další dítě mi přijde nezodpovědné ![]()
@araw Jenze zalezi, co znamena mit problemy. Pokud je to nemoznost navstevovat plavani miminek a kupovani veci v sekaci, tak to zase takove problemy nejsou.
@Anonymní píše:
Dekuju vam vsem za reakce a omlouvam se, ze neodepisuji kazdemu zvlast, necekala jsem takovy ohlasMy jsme se sestrou vyrustaly s mamkou samy a nikdy jsme nebyly na dovolene, nemely jsme auto a byly jsme nejchudsi ve tride, takze opravdu nejsem zhyckana a vim, jakou radost muze udelat letni tabor bez teple vody
Jenze v dobe, kdy jsem ja byla na takovem tabore, nebyly PSP, mobily apod…na druhou stranu si rikam, ze az bude dite tohle chtit, tak uz budeme vydelavat oba, jak tady bylo receno…no a jeste jsme si to zkomplikovali tim, ze mam rodicak na 2 roky :/ Vubec jsem nepocitala s tim, ze partner prijde o praci, chvalili si ho a nikdo netusil, ze firma skonci…
Rodičák si můžeš snížit, otázkou je, jestli vyjdete s penězi. Nechápu, jak tady někdo může radit jít hned do druhého, dalších 6 let být na s penězi na štíru a doufat, že to nebude ještě horší. Máte jenom dvě možnosti, snížit výdaje nebo navýšit příjem. Nepsala si přesně vaše výdaje, ale pokud máš teď problém vyjít, tak to s druhým nebude jednodušší. Je pravda, že školkové dítě toho moc nestojí, ale stejně to je tak 2000 Kč měsíčně min. za školku a věci kolem ní. Sama musíš vědět, jestli to zvládnete nebo ne.
@kvetinka56
Já tak radím proto, že jsem na své první dítě čekala 7 let - a bylo to sakra dlouhých 7 let a na druhé další čtyři. A to jsem byla mladší než zakladatelka. Ono se nedá otěhotnět jen proto, že chci. Podle zakladatelčiny situace mi to nepřipadá až tak děsivé. Umím si představit úspory - je např. nutné mít dvě auta? apod. Jen si seřadit priority a ujasnit si, co od života chci a čekám.