Druhé dítě a nedostatek peněz

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
15416
25.3.15 13:13
@Aishenka píše:
@romulkaa a s čím máš problém? že každý si užití zábavy se svým dítětem představuje jinak? To přeci ale není jen o malých dětech ale i ty děti vyrostou a pokud není předpoklad změny práce, či kariérního růstu a s tím spojené zvýšení mzdy tak tyto problémy budou defakto řešit po celý život. Navíc čím starší jsou děti tím vyšší náklady.
A to, že tobě a dětem stačí les a řeka neznamená, že z toho bude nadšený každý.

Taky chci dětem něco dopřát a něco s nimi zažít. A není úplně jednoduché dvoum školákům vysvětlovat, proč chodili o prázdninách do lesa za barákem, když většina třídy u toho moře byla. Priority jsou jedna věc a tlak okolí jiná. Bohužel :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2075
25.3.15 13:17
@ivašot. píše:
Taky chci dětem něco dopřát a něco s nimi zažít. A není úplně jednoduché dvoum školákům vysvětlovat, proč chodili o prázdninách do lesa za barákem, když většina třídy u toho moře byla. Priority jsou jedna věc a tlak okolí jiná. Bohužel :nevim:

přesně tak. Ráda zajdu s dcerou do lesa na houby, či jedeme na kolo atd. ale chceme např. i na pouť, v zimě pak aquapark, dětská centra kde se ona vyblbne o víkendu nebo např. ta ZOO, je toho samozřejmě mnohem víc, není to jen o dceři ale i o nás jako o rodině, ani nejsem typ který by rád o víkendu byl doma. A bohužel tohle všechno prostě stojí peníze a tím, že žijeme v Praze ne zrovna malé.

Příspěvek upraven 25.03.15 v 13:24

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31275
25.3.15 13:18

@araw souhlasím.
My na tom také nejsme nejlépe. Plat dohromady sice slušný, ale vysoké výdaje (splátky), na rodičáku jsme jeli na knop. Druhé prostě bude po doplacení dluhu, nebo ve vašem případě až si chlap třeba najde práci na původní výši platu.

Protože jestli jste s prvním dítkem finančně tak tak, tak s druhým začne boj. Co když nebudeš kojit, dítko bude alergik, nedej bůh nemocné?
Ono uživit jedno nebo dvě děti, oblečení bazarové, žádná dovolená nic, to vše se dá relativně v pohodě zvládnout.
Ale stačí pár nemocí (starší ti je začne tahat ze školky za chvíli), omarodí manžel, spadne na nemocenskou a průšvih je na světě.
Takže za mě bych se vrátila do práce, našetřit trošku rezervu, mezitím se manžel může podívat po lépe placené práci a můžeš těhotnět za pár let, ještě nejsi na druhé tak stará ;)

Určitě bych v roce prvního v takové situaci nepřemýšlela o sourozenci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kvetinka56
25.3.15 13:19
@Blankaspl píše:
@kvetinka56
Já tak radím proto, že jsem na své první dítě čekala 7 let - a bylo to sakra dlouhých 7 let a na druhé další čtyři. A to jsem byla mladší než zakladatelka. Ono se nedá otěhotnět jen proto, že chci. Podle zakladatelčiny situace mi to nepřipadá až tak děsivé. Umím si představit úspory - je např. nutné mít dvě auta? apod. Jen si seřadit priority a ujasnit si, co od života chci a čekám.

Ale zakladatelka nepíše, že měli problém s početím dítěte a proto chce co nejdřív druhé. Píše, že mají problém vyjít a jestli si můžou dovolit mít další. Pokud s jedním mám problém s financemi, se dvěma to určitě nebude jednodušší, spíš naopak.

• Citovat
  • Upravit
6865
25.3.15 13:22
@Anix píše:
Sociální vývoj? Měla jsem s bráchou jeden pokoj, docela dlouho a nepřipadám si jako ASOCIÁL :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

co to je docela dlouho? mám kámošku co má 27 a s bráchou 20 bydlí pořád v pokojíčku :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.3.15 13:37

My máme celkový pravidelný příjem cca 27tis. Děti od sebe 18m. Oba chodí na plavání, starší do soukromé školky. Oblečení tak z 80% poděděné po bratrancích, něco kupuju z druhé ruky, ale i nové věci. Máme dvě auta, hypotéku a neplánované třetí dítě na cestě. Já bokem podnikám, ale to není žádná sláva a tyto peníze šetřím. Já to beru tak, že dokud jsou děti malé, jsou malé výdaje. Až začne škola, nastoupím snad do práce a polepšíme si. Je pravda, že máme RD, zahradu, dost surovin svých, to je pak znát. Ale taky máme spoustu zvířat, která musíme živit :D Na výlety jezdíme, u moře jsme tedy byli naposledy před 2lety, ale nás limiují zvířata, nemůžeme je tu nechat a odjet. Navíc manžel tyto dovolené nerad(a to já zase jo :lol: ) V létě na brusle, na koupaliště, poutě, ZOO. Já nevím, myslím, že člověk se naučí vyžít s tím, co má :think: Přitom si nepřijdu, že někde strádáme. Ano, s třetím dítětem už to bude jiné a sama čekám, jak na tom budeme. Ale pořád jsou rezervy, kde můžeme ubrat.

• Citovat
  • Upravit
16186
25.3.15 13:39
@Blankaspl píše:
@kvetinka56
Já tak radím proto, že jsem na své první dítě čekala 7 let - a bylo to sakra dlouhých 7 let a na druhé další čtyři. A to jsem byla mladší než zakladatelka. Ono se nedá otěhotnět jen proto, že chci. Podle zakladatelčiny situace mi to nepřipadá až tak děsivé. Umím si představit úspory - je např. nutné mít dvě auta? apod. Jen si seřadit priority a ujasnit si, co od života chci a čekám.

Zakladatelka ale nikde nezminuje, ze by meli problem s pocetim :nevim:
A s dvemi auty to nebyla ona, ale jina NN…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kvetinka56
25.3.15 13:41
@Anonymní píše:
My máme celkový pravidelný příjem cca 27tis. Děti od sebe 18m. Oba chodí na plavání, starší do soukromé školky. Oblečení tak z 80% poděděné po bratrancích, něco kupuju z druhé ruky, ale i nové věci. Máme dvě auta, hypotéku a neplánované třetí dítě na cestě. Já bokem podnikám, ale to není žádná sláva a tyto peníze šetřím. Já to beru tak, že dokud jsou děti malé, jsou malé výdaje. Až začne škola, nastoupím snad do práce a polepšíme si. Je pravda, že máme RD, zahradu, dost surovin svých, to je pak znát. Ale taky máme spoustu zvířat, která musíme živit :D Na výlety jezdíme, u moře jsme tedy byli naposledy před 2lety, ale nás limiují zvířata, nemůžeme je tu nechat a odjet. Navíc manžel tyto dovolené nerad(a to já zase jo :lol: ) V létě na brusle, na koupaliště, poutě, ZOO. Já nevím, myslím, že člověk se naučí vyžít s tím, co má :think: Přitom si nepřijdu, že někde strádáme. Ano, s třetím dítětem už to bude jiné a sama čekám, jak na tom budeme. Ale pořád jsou rezervy, kde můžeme ubrat.

To je super, že vyjdete, akorát jsi nevypsala vaše výdaje konkrétně. Někdo totiž platí hypotéku 3 000, někdo 15. Soukromá školka může stát 2,5 tisíce i 12tisíc. Dost důležité údaje ve výpočtu, jak skvěle vyjdete.

• Citovat
  • Upravit
242
25.3.15 13:41

Tak na druhou stranu, další rodičák by byl skoro stejný jako plat, a v době kdy děti nastoupí do školy už bude úvěr zaplacen. A to už bude tazatelka chodit do práce. To, že někdo řeší jestli jsou věci nové nebo poděděné je snad až u starších dětí. Na pěkných věcech ze sekáče se stáří nepozná. Dcera dědí po kamarádce a to je jí 13 a vždycky je nadšená, koupím jí jen pár nových kousků, chce spíš nějakou kosmetiku.
Já bych šla do druhého hned a snažila se hledat nějakou brigádu, nebo hledat úspory. Dvě auta taky nejsou levná záležitost, pojistky, PHM, nové pneu. Rozhodli jsme se loni třak pro jedno, druhé jsme prodali a udělali jsme dobře, vše se dá domluvit a jeden, když tak jede busem nebo na kole a aspoň potýrá tělo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
CarolS
25.3.15 13:49

Sotva uživit jedno dítě a přemýšlet o druhém mi přijde jako bláznovství. A že ty prostě nechceš jedináčka, zase jako sobeckost. Už teď píšeš, že je ti líto, že mu nemůžeš dopřát všechno a jak to asi bude vypadat v budoucnu a ve dvojím vydání? Být jedináček je snad nějaké postižení? Tak radši pořídíme za každou cenu sourozence a budeme juchat nad tím, že do zoo s dětmi nemůžem a na dovolenou už vůbec ne, ale procházka v lese je taky dobrá? To opravdu nechcete těm dětem v životě nic ukázat, umožnit, nabídnout jim co nejvíc můžete, když už jste si je jednou pořídili? Buď na to mám a dětí budu mít třeba 5 a nebo holt ne a budu se snažit zabezpečit jedno ;)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.3.15 13:52

Anonymne kvuli uvadeni financi. Zakladatelko, ja bych do toho sla, mame ted cca 24000 cisteho na vse, 2 male deti (2,5 a rok) planujem treti (a posledni) :think:. Zatim jeste i neco usetrime. Pujcku splatite 2021, to teprve vase prvni dite pujde do skoly. Ty pak pujdes do prace. Ja to tak beru, ze ted se uskromnime, vsak deti nic nepotrebuji, jen tu mamu. Az pujdu do prace, bude vic. Taky mame mensi pujcku (3000/mes.) jeste asi na 6 let, takze o dalsi vydaj bude min.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.3.15 13:53

Kvetinka - nenapsala, protože je nějak nesleduju. Ok, školku platíme do 4tis./měs., plavání je 1800,–/10 lekcí na jedno dítě, inkaso 5tis./měs., hypo 4tis./měs. Benzín cca 4tis./měs., maso pro psy cca 2tis./měs., pojistky a spoření platí manžel, spolu s telefony a netem. Částka za psy a benzín je relativní podle toho, jak moc se jezdí, jak dobře odhadnu množství masa a kolik mi zbyde do dalšího měsíce. Bylo to myšleno tak, že jiná možnost, než soukr. školka nebyla, mělo to být řešení jen na tento rok, než ho vezmou do státní, nakonec je tam syn tolik nadšený, že zvažujeme ho tam nechat nadále. Mladší syn je lenoch a už nějakou dobu přemýšlím, jestli plavání zachovat nebo ne. Staršího to baví, jde mu to, ale mladší se ideálně jen nechá unášet vodou a nehne ani brvou. Nemám ve výpočtech jídlo a drogerii. Mýdla nekupuji vůbec, vždy máme dostatečnou zásobu z vánoc :roll: :mrgreen: Prášek na praní se nekupuje denně, částku na jídlo nemám. Jak jsem psala, máme výhodu v tom, že dost máme svého - zamraženou zeleninu, brambory, vajíčka, králičí maso. To je dost znát ;)

• Citovat
  • Upravit
4607
25.3.15 13:56
@kve-tinka píše:
co to je docela dlouho? mám kámošku co má 27 a s bráchou 20 bydlí pořád v pokojíčku :mrgreen:

Já tenkrát 25 a brácha 28… oba rozestavěné baráky tak to nešlo jinak :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
293
25.3.15 14:11

Ahoj zakladatelko.Tak tento problem resim taky.Mam skoro 3lete dite, se kterym jsem na RD a cekam druhe.Sla jsem do toho s tim, ze se budeme muset na dalsi 3 roky uskromnit, ale pak supem hopem do prace a snad bude financne lip.Vek mam uz vyssi a nechci mit doma jedináčka, tak jsem si rekla, ze nepromarnim šanci na dite a hold to pujde na ukor penez. Jinak oblečení taky kupuju starší, něco dedim po pribuznych a to me nijak netrapi. Stejne to moje cunco si všechno hned nevyprazelne zaspini a rychle z oblečení roste. Akorat boty kupuji nove, znackove v akci.Ted jsem kupovala botasky Nike za 280 Kc.Dite chci dat od zari do skolky, aby bylo v kokektivu, a kdyz jsem zjistila cenu skolky i s obedama, sla jsem do kolem.No co, musime bojovat.Tak se ničeho neboj a nepromarni sanci mit dve deti, finanční situace se zlepsi tvym nastupem do prace. Hodne stesti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
25.3.15 14:25

Pokud to není žádná strašně svízelná situace, ale spíš pocit, jaký má občas každý rodič, že se mu nedostává, tak bych do toho šla.

Malý dítě toho potřebuje málo a až poporostou, bude úvěr doplacený a zakladatelka v práci.

Tohle přece není případ, že je zakladatelka zadlužená a prolézá popelnice.
Kdyby každý měl čekat, až…tak se 3/4 lidí nikdy nedočkají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová