Druhé dítě a nedostatek peněz

Napsat příspěvek
Velikost písma:
25.3.15 14:29

Já nechápu proč tolik lidí chce druhé dítě za každou cenu, když nemá skoro ani na to první a musí hodně šetřit. Neříkám, že děti musí mít všechno co chtějí, ale nedokážu si představit jim pořád vysvětlovat, že na nic nejsou peníze. Jak zakladatelka píše, že pro sebe si nic nekupuje, jenom pro dítě, to je přece taky špatně. Co je to pak za život? To nemluvím o dovolených a výletech, které určitě taky nebudou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
25.3.15 14:41
@esterka.z.brna píše:
Já nechápu proč tolik lidí chce druhé dítě za každou cenu, když nemá skoro ani na to první a musí hodně šetřit. Neříkám, že děti musí mít všechno co chtějí, ale nedokážu si představit jim pořád vysvětlovat, že na nic nejsou peníze. Jak zakladatelka píše, že pro sebe si nic nekupuje, jenom pro dítě, to je přece taky špatně. Co je to pak za život? To nemluvím o dovolených a výletech, které určitě taky nebudou

Osobně se nějaký rok uskromním, abych mohla mít další dítě, než do smrti smutně koukat po kočárcích s vědomím, že jsem tuhle šanci propásla.
Navíc, ve chvíli, kdy jim půjde teoreticky druhý dítě do školy, budou mít dluhy splacený, zakladatelka v práci, muž může mít taky dávno jiný zaměstnání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.3.15 14:42

Dekuju holky, potvrdilo se, ze co clovek, to nazor :) Nechtela jsem vedet, co mam delat, to si stejne rozhodnu sama, jen nazory a zkusenosti. Nemyslim si, ze je sobecke chtit mit vic nez jedno dite, porad si rikam, ze je lepsi nekoupit si dva roky novy svetr, nez odeprit diteti sourozence. Ja vim, ze se muzou nenavidet a hadat, ale treba naopak budou pro sebe navzajem oporou…

• Citovat
  • Upravit
31278
25.3.15 14:56
@Anonymní píše:
Dekuju holky, potvrdilo se, ze co clovek, to nazor :) Nechtela jsem vedet, co mam delat, to si stejne rozhodnu sama, jen nazory a zkusenosti. Nemyslim si, ze je sobecke chtit mit vic nez jedno dite, porad si rikam, ze je lepsi nekoupit si dva roky novy svetr, nez odeprit diteti sourozence. Ja vim, ze se muzou nenavidet a hadat, ale treba naopak budou pro sebe navzajem oporou…

nový svetr nepotřebuješ, ale budeš mít tisícovku až půjdeš do lékárny?? Budeš mít za dva roky 1500,– měsíčně na školku (plus tu tisícovku do lékárny?? plus třeba další litr na UM?)
Nebo až se vysype pračka?
O tomhle to je, né o oblečení, nebo jestli bude k večeři řízek nebo čočka.. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.3.15 15:01
@Mar__tanka1983 píše:
nový svetr nepotřebuješ, ale budeš mít tisícovku až půjdeš do lékárny?? Budeš mít za dva roky 1500,– měsíčně na školku (plus tu tisícovku do lékárny?? plus třeba další litr na UM?)
O tomhle to je, né o oblečení, nebo jestli bude k večeři řízek nebo čočka.. ;)

Uznavam, ze tohle je problem…

• Citovat
  • Upravit
13714
25.3.15 15:05
@Anonymní píše:

A když mám dodat zkušenost, máme čtyři děti a pořád to jde. Tisícovku jsem v lékárně v životě nenechala.
Dívala bych se spíš pozitivně na věci budoucí. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3451
25.3.15 15:07

No, kdybych neměla peníze pro jedno - a podle toho co píšeš, tak nemáte… rozhodně bych nepřemýšlela nad druhým :nevim: náš malej má taky spoustu věcí poděděných, ale taky má dost věcí nových a upřímně by mi hodně vadilo, kdybysme se museli dívat u všeho na cenu a neměli by jsme peníze v podstatě na nic :nevim: a čím větší dítě, tím větší výdaje :nevim: jenom blbý botičky kolik stojí peněz-teď jsme mu kupovali pantoflíky na doma a 300 jen to hvízdlo-a to byly ještě hodně levný :nevim: a to budou ještě potřeba sandálky na ven-aspoň dvoje, pantofle na ven, polobotky jsem koupila minulej týden… :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15418
@Virginia píše:
A když mám dodat zkušenost, máme čtyři děti a pořád to jde. Tisícovku jsem v lékárně v životě nenechala.
Dívala bych se spíš pozitivně na věci budoucí. :)

Tak to máš kliku, já v lékarně dneska nechala bez mrknutí 1200,. A nebyly to krémy proti vráskám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16125
@Anonymní píše:
Uznavam, ze tohle je problem…

Já osobně bych zkusila odkládat alespoň půl roku tak 3000 měsíčně (to je zhruba průměrná částka mezi nenáročným kojeným dítětem a alergickým dítětem s nutností speciální stravy a kosmetiky). Pokud to bez problémů dáte, můžete se začít skažit a dál si odkládat, do 1,5roka máte druhé dítě a rezervu 54000 na nenadálé výdaje.
Ale utrácet měsíčně pořád všechny příjmy a myslet si, že se to nějak udělá, je podle mě nezodpovědné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7626
25.3.15 15:08

zakladatelka

Jde spis o tom, kde mate priority..pokud by jsi radeji ty dovolene, obcas restauraci, krouzek pro dite typu tenis, moci si dovolit koupit i par „serepeticek“ do druheho bych nesla. To je treba muj pripad, ikdyz u me je to spis nez o penezich o osobni pohodlnosti( zkratka jsem Rada ted za trochu samostatnejsi dite a predstava kolotoce kolem mimina me desi :mrgreen: )
Na druhou stranu o patro niz mam susedu ta ma tri deti, dve jeste malicke..oba chodi do prace- on den ona noc a ziji a vypadaji spokojene :nevim: Ikdyz jsem ji ikdy nevidela s detma na hristi(nema pry cas, protoze vari a uklizi :mrgreen: ), ci si celou rodinu nekam vyjet o vikendu..sedi Doma. Takze je to jen o Tom jak to mas nastavene ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
CarolS
25.3.15 15:08

To přeci není o tom, nekoupit si dva roky nový svetr :) Je to o tom, že už teď to sotva zvldáte a ty chceš ještě další dítě. No, co jsi vlastně chtěla za názory? Když někdo napíše, že piřizovat si druhé dítě za každou cenu je hloupost, ty napíšeš něco o svetru :roll: A ti, co tě v tom podporují…no je to tu na emiminu velké časté, to dření věcí až „na krev“ a názory, že všechno jde zvládnout a vyžije se. Jasně, že vyžije, ale za jakou cenu? Když to tak být nemusí.

• Citovat
  • Upravit
15418
25.3.15 15:11
@Mar__tanka1983 píše:
O tomhle to je, né o oblečení, nebo jestli bude k večeři řízek nebo čočka.. ;)

A já narovinu přiznám, že občas i ten nový svetr taky potřebuju. Nechci se „obětovat“ kvůli dětem a pak doufat, že mi to až budu v důchodu vynahradí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.3.15 15:14
@CarolS píše:
To přeci není o tom, nekoupit si dva roky nový svetr :) Je to o tom, že už teď to sotva zvldáte a ty chceš ještě další dítě. No, co jsi vlastně chtěla za názory? Když někdo napíše, že piřizovat si druhé dítě za každou cenu je hloupost, ty napíšeš něco o svetru :roll: A ti, co tě v tom podporují…no je to tu na emiminu velké časté, to dření věcí až „na krev“ a názory, že všechno jde zvládnout a vyžije se. Jasně, že vyžije, ale za jakou cenu? Když to tak být nemusí.
Asi se budes divit, ale kdyz pozadam o nazory, tak asi o ruzne, ne o jeden urcity typ. Tudiz i o tvuj, prestoze si myslim, ze jde napsat mene arogantne (ted jiste napises, ze ho povazuju za arogantni, protoze se mnou nesouhlasis). Takze diky za nej.
  • Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.3.15 15:17
@CarolS píše:

Asi se budes divit, ale kdyz pozadam o nazory, tak asi o ruzne, ne o jeden urcity typ. Tudiz i o tvuj, prestoze si myslim, ze jde napsat mene arogantne (ted jiste napises, ze ho povazuju za arogantni, protoze se mnou nesouhlasis). Takze diky za nej.

• Citovat
  • Upravit
13714
25.3.15 15:18
@ivašot. píše:
Tak to máš kliku, já v lékarně dneska nechala bez mrknutí 1200,. A nebyly to krémy proti vráskám.

A co teda? :)
Koukla jsem do účetnictví, od začátku roku jsem nechala v lékárně 90kč za kapky do nosu a 250,– za nějaký doplatek za léky.
Celkem tedy průměrně 115,– měsíčně pro šest lidí, to máme cca dvacku pro jednoho. :mrgreen:
UM pro mimino do toho teda nepočítám.

Je to asi i o nárocích a prioritách. Mi se prostě nezdá, že by zakladatelka žila úplně na hraně, ale to musí vědět ona.
Já bych se za nějakých běžných a i mírně podprůměrných fin. podmínek rozhodla pro dítě. Ale každý jiný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová