Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Myslím, že u malých dětí je ještě tak jedno, co má na sobě, ale už v první třídě se řeší věci, co za nás nebylo ani náhodou. Hračky, mobily, tablety, boty, dokonce i aktovky. Čím starší, tím horší. No a co se týče dovolených. Takové názory, že moře nepotřebuju, raději zajdu do lesa atd. je pro mě zcela trapné. Ono není potřeba jezdit k moři. Stačí po ČR. Ted jsme byli v cirkuse, tisícovka padne ani nemrkneš, podobně ZOO a jiné malé výlety. Výlety ve škole, těch se účastní už jen málo dětí (lyže, popř. zahraniční atd.) Myslím, že i dítě je tak trochu na pranýři, pokud nemá to co většina. Vím, že o tom to není, vozím oblečení paní, co má čtyři syny a když to vidím, jak žijí, tak je mi do pláče. A lituju ty děti, a beru to jako velkou nezodpovědnost.
@Virginia píše:
A co teda?
Koukla jsem do účetnictví, od začátku roku jsem nechala v lékárně 90kč za kapky do nosu a 250,– za nějaký doplatek za léky.
Celkem tedy průměrně 115,– měsíčně pro šest lidí, to máme cca dvacku pro jednoho.
UM pro mimino do toho teda nepočítám.Je to asi i o nárocích a prioritách. Mi se prostě nezdá, že by zakladatelka žila úplně na hraně, ale to musí vědět ona.
Já bych se za nějakých běžných a i mírně podprůměrných fin. podmínek rozhodla pro dítě. Ale každý jiný.
Tak v tom nákupu byl lék, který bere manžel od prosincové operace a měsíčně stojí cca 400 stovky. Pak léky na alergii, něco na promazávání. Tak možná proto říkám, že máš štěstí, když v lékárně necháš za čtvrt roku 2 stovky.
@Virginia sice to nebylo na mě, ale malej byl teď nedávno nachlazenej a jenom blbá slaná voda do nosu stála skoro 300, k tomu připočítej sprej do nosu, kapky na kašel a do 500 se nevlezeš a to bylo jen nachlazení, kdyby měl antibiotika, tak ještě ty a k tomu probiotika… Ono se to naskládá ![]()
@Cuddy píše:
@araw Jenze zalezi, co znamena mit problemy. Pokud je to nemoznost navstevovat plavani miminek a kupovani veci v sekaci, tak to zase takove problemy nejsou.
No myslím zdravotní, stačí aby mělo alergii na laktozu či lepek a finančně je to pak síla. A když vycházejí tak tak s jedním, co potom?
I na tohle by měl člověk myslet
@jenika1 píše:
Myslím, že u malých dětí je ještě tak jedno, co má na sobě, ale už v první třídě se řeší věci, co za nás nebylo ani náhodou. Hračky, mobily, tablety, boty, dokonce i aktovky. Čím starší, tím horší. No a co se týče dovolených. Takové názory, že moře nepotřebuju, raději zajdu do lesa atd. je pro mě zcela trapné. Ono není potřeba jezdit k moři. Stačí po ČR. Ted jsme byli v cirkuse, tisícovka padne ani nemrkneš, podobně ZOO a jiné malé výlety. Výlety ve škole, těch se účastní už jen málo dětí (lyže, popř. zahraniční atd.) Myslím, že i dítě je tak trochu na pranýři, pokud nemá to co většina. Vím, že o tom to není, vozím oblečení paní, co má čtyři syny a když to vidím, jak žijí, tak je mi do pláče. A lituju ty děti, a beru to jako velkou nezodpovědnost.
Jak žijí? ![]()
Mi tady ty věci nepřijdou o penězích a možnostech, ale výhradně o vůli. Že buď člověk chce a hledá způsoby, anebo nechce a žehrá na peníze. Takových lidí je všude spousta.
Zakladatelko, na tvém místě bych do toho teď nešla. Když s jedním malým dítětem mas problém vyjít s financemi, malému nemůžeš nic dopřát…Já mám dcerku v soukromé školce, chodí tam od 2 let, protože je velmi společenská s miluje děti, vydaj je to velký, ale mrzelo by mě, že kvůli nedostatku peněz musí sedět doma. Taky jsem řešila dilema, jestli ještě jedno dítě, jestli mu budeme moci dopřát jako jednomu, teď ho máme a zatím pohoda, ale je zatím malé. A musíš počítat i s nečekanými výdaji, my jsme teď platili cca 30 tis. za opravu auta, teď ještě nove letní gumy- měli by jste na takový vydaj? A já bych nechtěla zit z ruky do pusy jen proto, ze jsem za každou cenu chtěla dvě děti.
@Virginia píše:
Jak žijí?
Mi tady ty věci nepřijdou o penězích a možnostech, ale výhradně o vůli. Že buď člověk chce a hledá způsoby, anebo nechce a žehrá na peníze. Takových lidí je všude spousta.
Ano, u spousty věcí je to o vůli ale bojím se, že stejně zbývá dost situací, kdy jsou peníze fakt docela potřeba.
@Verunecka289 píše:
@Virginia sice to nebylo na mě, ale malej byl teď nedávno nachlazenej a jenom blbá slaná voda do nosu stála skoro 300, k tomu připočítej sprej do nosu, kapky na kašel a do 500 se nevlezeš a to bylo jen nachlazení, kdyby měl antibiotika, tak ještě ty a k tomu probiotika… Ono se to naskládá
Jediný, co kupuju jsou kapky do nosu, ty fakt uleví:-), ale ty nám stačí dvoje na rok. Na kašel přírodní zdroje a na slanou vodu bych se ani nevybodla
. Fakt jsem nikdy nenechala v lékárně takový peníze. A není to kvůli penězům, spíš se těm průmyslovým věcem vyhýbám. Probiotika to samý.
Asi děti malý bývaly víc nemocný, už nevím, velký jsou zdravý, ale zase jsou jiné náklady, ale jako strašit zakladatelku megaútratami v lékárně. ![]()
Jediný, kdo si mne ruce jsou farmaceutické firmy. ![]()
@ivašot. píše:
Ano, u spousty věcí je to o vůli ale bojím se, že stejně zbývá dost situací, kdy jsou peníze fakt docela potřeba.
Nepopírám, ale ne v rodině zakladatelky nejspíš, kde to není o tom, že jsou na příděl rohlíky. ![]()
Ale ona se k tomu nevyjádřila, to jen já za tím nevidím takový problém jako ti s katastrofickými vizemi. ![]()
A navíc - právě ta budoucnost, oni bez úvěru a paní zpět v práci, vypadá pozitivně.
Nejsou to žádní looseři, které čeká jedině fronta na sociálce. Nebo tak aspoň nevypadají.
Ale je to o lidech, já pořád koukám na všechno pozitivně a kalhoty stahuju, až když mi voda pověstného brodu sahá po kolena. ![]()
@Virginia já si nemyslím, že by tu chtěl zakladatelku někdo strašit ale tohle je realita která může nastat. I ona tu myslím přiznala (zakladatelka),že nemají peníze na mimořádné výdaje a to si dle mého je už opravdu problém, nemít nic našetřeno ale případné další dítě na cestě..
@Virginia píše:
Nepopírám, ale ne v rodině zakladatelky nejspíš, kde to není o tom, že jsou na příděl rohlíky.
Ale ona se k tomu nevyjádřila, to jen já za tím nevidím takový problém jako ti s katastrofickými vizemi.
A navíc - právě ta budoucnost, oni bez úvěru a paní zpět v práci, vypadá pozitivně.
Nejsou to žádní looseři, které čeká jedině fronta na sociálce. Nebo tak aspoň nevypadají.
Ale je to o lidech, já pořád koukám na všechno pozitivně a kalhoty stahuju, až když mi voda pověstného brodu sahá po kolena.
Je to asi o povaze. Já jsem zvyklá vždycky raději počítat s horší variantou. A je pro mě důležitý vědět, že kdyby ty horší varianty nastaly, tak mám rezervu, na kterou budu moci sáhnout.
@jenika1 a to si vem, že jsem s chlapem byla v Beskydech (už jsou to cca 3 roky) cesta vůbec netuším kolik stála, jeli jsme autem, byli jsme tam jenom na týden a nechali jsme tam minimálně 15.000,– ubytování s polopenzí, obědy, různý vstupenky, hospůdky…
dovolená u nás není o moc levnější, než dovolená u moře, možná bývala ![]()
Jinak můj názor je, že mít plánovaně další dítě-v podstatě na úkor předchozího-je nezodpovědný
neříkám že malýmu kupujeme všechno, na co si ukáže, ale nemoct mu koupit v podstatě nic, to bych prostě nedala
přišlo by mi to vůči tomu dítěti nefér ![]()
@Verunecka289 Ale tak zrovna v tomto případě to vypadá tak, že než děcka chytnou rozum, bude líp, ne? ![]()
Nevím, no mám doma, krom jiných dětí, 8. třídu, jednoho středoškoláka a ti dva mladší de facto vůbec nic nepotřebují, na rozdíl od těch teenagerů.
Jako to, že na mateřský si nekoupím svetr bych fakt neřešila. Ty hlavní pálky přijdou až potom, a to je člověk dávno v práci.
Pokud teda nemá doma půlroční mimino a skoromaturanta jako my. ![]()
@Verunecka289 píše:
@jenika1 a to si vem, že jsem s chlapem byla v Beskydech (už jsou to cca 3 roky) cesta vůbec netuším kolik stála, jeli jsme autem, byli jsme tam jenom na týden a nechali jsme tam minimálně 15.000,– ubytování s polopenzí, obědy, různý vstupenky, hospůdky…dovolená u nás není o moc levnější, než dovolená u moře, možná bývala
Jinak můj názor je, že mít plánovaně další dítě-v podstatě na úkor předchozího-je nezodpovědný
neříkám že malýmu kupujeme všechno, na co si ukáže, ale nemoct mu koupit v podstatě nic, to bych prostě nedala
![]()
přišlo by mi to vůči tomu dítěti nefér
To je o vůli. Mohli jste vydržet týden nejíst a dovolená byla za půlku
.
Aroganci ve svém příspěvku hledám marně, ale budiž
Tak s chutí do toho, zakladatelko…