Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Malé děti - malé starosti, velké děti velké starosti ![]()
Dnes přišla má starší dcera z parku s uraženou jedničkou ( kluk házel kamení a trefil se do pusy
).Chybí jí asi tak 30% zubu.
Zub je trochu citlivý, ale né bolestivý, může jíst, takže hned v pondělí se budu snažit vecpat k doktorce.
Prosím o radu, všechny ty co prošly zákrokem, kdy se nahrazoval uražený zub.
Bolí to?? Je to na dlouho?? Jak dlouho ta " záplata " vydrží - počítám, že během života bude muset rekonstruovat asi několikrát, když jí je teprve 11 let.
Je to nepříjemné?? Kolik to stojí??
Dá se to u pojištovny zaplatit jako úraz??
Děkuji všem maminkám ( nejlépe stomatoložkám
) za informace..
Nevím co můžu čekat v ordinace, raději bych přišla trochu předpřipravená. ![]()
Lizbeth píše:
Malé děti - malé starosti, velké děti velké starosti
Dnes přišla má starší dcera z parku s uraženou jedničkou ( kluk házel kamení a trefil se do pusy![]()
).Chybí jí asi tak 30% zubu.
Zub je trochu citlivý, ale né bolestivý, může jíst, takže hned v pondělí se budu snažit vecpat k doktorce.
Prosím o radu, všechny ty co prošly zákrokem, kdy se nahrazoval uražený zub.
Bolí to?? Je to na dlouho?? Jak dlouho ta " záplata " vydrží - počítám, že během života bude muset rekonstruovat asi několikrát, když jí je teprve 11 let.
Je to nepříjemné?? Kolik to stojí??
Dá se to u pojištovny zaplatit jako úraz??
Děkuji všem maminkám ( nejlépe stomatoložkám) za informace..
Nevím co můžu čekat v ordinace, raději bych přišla trochu předpřipravená.
No, ja si prozila neco podobneho, jen mi ten zub nakonec vydrzel (mela jsem ho vyvraceny dovnitr do pusy a vraceli ho zpatky, to bolelo jak svine).
Zalezi jakyho mas zubare, mel by te vzit hned, kvuli nervu, kterej muze byt poskozenej a zub by mohl zcernat a odumrit. Urcite pujde na rtg. Jestli je sikovnej zubar, tak ani neni videt, ze je zub umelej, protoze udela i stejnej odstit. Uricte se bude muset kontrolovat, jak to vypada. Ale pritel ma predni taky umelej, uz od 17, ted je mu 32 a porad drzi ![]()
A jen tak btw..nechala bych si ho zaplatit od rodicu toho mileho hocha. Neni to zadna levna zalezitost. Cely zub stoji nekolik tisic
A pokud ma dcera urazovy pojisteni, tak by to hradit melo, pokud ne, opravdu bych zasla za rodici toho kluka
NO tak úplně stejný problém jsem řešila o prázdinách se sestrou!
skákala do bazénu a vylézla ven jednou jí to podklouzlo a urazila si kus jedničky nahoře, následovala zubní pohotovost, broušení (horror) no a týden na to udělání náhradního kousku který tam má vydržet docela dlouho(3-5let), nevím z čeho jí to dělaly, ale když jí ho udělaly mohla konečně studený a zub jí nebolel… ted není vůbec vidět, že měla zub uražený
a určitě se to dá u pojištovny nahlásit jako úraz…
Příspěvek upraven 24.09.10 v 19:41
Ahoj,
záleží jak je linie lomu a jestli není otevřena dutina nervu( byla by vidět červená tečka v linii lomu).
Pokud je to růžek a není otevřená dutina nervu, tak 1/3 se dá ještě pěkně dostavět kompozitem- nejlépe ihned. Doporučuju nešetřit na kvalitním stomatologovi a meteriálu.
Průběh ošetření by neměl být nějak hrozný, přece jen v 11 letech už se dá vysvětlit, co ji čeká- nejspíš jen vydržet s otevřenou pusou a „pachutě“ vodiček připravujicích sklovinu na vazbu výplně.
Cena se liší od ordinace, u dětských pacientů dokonce bílou výplň na předních zubech hradila pojišťovna( ale nijak závratná výše, pořád lepší si připlatit- to nevím jestli ještě platí, jsem už skoro 2 roky na mateřské).
S úrazovým pojištěním spíše neuspějete, mám pocit, že řeší od vyraženého zubu hůř.
Tak ať je to ta lepší varianta ![]()
Holky děkuji.
Nervy zřejmě zasaženy nejsou ( není to tak bolestivé a červené nic není vidět).. Šlo mi o to, zda nebude nějaké hodně bolestivé a dlouhé broušení..
šetřit nebudeme, hlavně aby to bylo brzy a kvalitně..
Chybí tedy docela velký kus, ale po straně, tak uvidíme..
Ještě jednou děkuji..
Pokud je to „jen“ růžek, stačí vrtáčkem lehce zhrubit sklovinu okolo(cca 1mm). Pak se nanese leptadlo( modrý gel), nechá působit cca 40s a opláchne( kyselo v puse) a osuší. Poté se nanese bond ( štětečkem tekutina), lehce ofoukne a osvítí. Pak už se dostavuje, po vrstvách, postupně se osvěcuje. Nepříjemný je klínek, co se vtlačí mezi zuby- přidržuje tam průhlednou pásku, která pomáha tvarovat mezizubní část výplně.
Nakonec se výplň vrtáčky dotvaruje a vyleští.
Nepříjemné je mít dlouho otevřenou pusu bez možnosti vypláchnutí a klínek.
Ale určitě to zvládnete ![]()
když jsem byla malá, spadla jsem ze schodů a urazila si přední zub, potom mě narostl druhej a samozdřejmě jsem si ho urazila zase, takže říkám, že mě asi nebyl souzenej
šla jsem ten den ještě k zubařce, zub zabrousila a nasadila korunku, bylo to nepříjemný, ale nijak extra bolestivý. Jenže ta korunka byla ošklivá a tenkrát mě řekla, že na lepší mám nárok až po 15 roce, takže mě korunku stáhla a zub normálně domodelovala jakousi " sádrou" mám ho kousek kratší, protože delší se jí už nepodařil udělat, chyběla mě ho víc jak půlka. Zubařka tvrdila, že do měsíce se mě to ale ulomí, no a je mě skoro 24 a zub ještě drží- zaklepat!!! Jsem s ním spokojená, komu to neřeknu tak si toho ani nevšimne, že byl uraženej, má i stejnou barvu jako ostatní. Což ta korunka neměla. No a až mě jednou upadne, tak si už pořídím nějakou tu lepší korunku co mě zubařka slíbila po 15 roce ![]()
goldenka píše:
když jsem byla malá, spadla jsem ze schodů a urazila si přední zub, potom mě narostl druhej a samozdřejmě jsem si ho urazila zase, takže říkám, že mě asi nebyl souzenejšla jsem ten den ještě k zubařce, zub zabrousila a nasadila korunku, bylo to nepříjemný, ale nijak extra bolestivý. Jenže ta korunka byla ošklivá a tenkrát mě řekla, že na lepší mám nárok až po 15 roce, takže mě korunku stáhla a zub normálně domodelovala jakousi " sádrou" mám ho kousek kratší, protože delší se jí už nepodařil udělat, chyběla mě ho víc jak půlka. Zubařka tvrdila, že do měsíce se mě to ale ulomí, no a je mě skoro 24 a zub ještě drží- zaklepat!!! Jsem s ním spokojená, komu to neřeknu tak si toho ani nevšimne, že byl uraženej, má i stejnou barvu jako ostatní. Což ta korunka neměla. No a až mě jednou upadne, tak si už pořídím nějakou tu lepší korunku co mě zubařka slíbila po 15 roce
Tak to me sedivej zub zustal a je to videt ![]()
Lizbeth Co to bylo za vola
. No nic…
Tohle se mi stalo, když mi bylo asi 11. Urazila jsem si jedničku o řídítka. Záleží na tom, jestli byly zasaženy ty nervy, jestli zub neodumře. To zjistí zubař takovou vodičkou, kterou nakape na vatu a přiloží na zub. Pokud to zabolí, je živý. Bolí to ale jen chvilkově, hned jak vatičku oddělá ze zubu, nic už nejde cítit.
U mě zub přežil. Broušení nebolelo. V říjnu mi bude 28 a pořád mi to drží (doufám, že jsem to tímto nezakřikla!). Zub je ale potřeba šetřit. Při kousání tvrdých jídel (jabka, topinky…) je dobré nakusovat na druhé straně.
Ať vám to dobře dopadne!
No je to sice růžek, ale velký
..
Děkuji za zevrubný popis..Ta otevřená pusa bude něco, ale zvládne to - bude muset..
Já bych toho kluka
( no jo, ale toho už nikdo neuvidí..)
Lizbeth píše:
No je to sice růžek, ale velký..
Děkuji za zevrubný popis..Ta otevřená pusa bude něco, ale zvládne to - bude muset..
Já bych toho kluka![]()
( no jo, ale toho už nikdo neuvidí..)
Jen jak tady tedka psala Goldenka, tak ji urcite budou delat ten test na tu citlivost. To opravdu boli. Ja to nastesti necitila hned, protoze jsem mela ten zub priblblej
ale kdyz se probudil a ja ji malem utekla z kresla, tak zjistila, ze zub zije a ze ma nervy ![]()
Ten zoubek je citlivý - takové to nepříjemné brnění a tak - takže je zřejmě živý..
No tak to s tím testováním jí raději neřeknu, to by se bála..chudinka ![]()
Lizbeth píše:
Ten zoubek je citlivý - takové to nepříjemné brnění a tak - takže je zřejmě živý..
Tak jestli brni, tak ji urcite bude hlidat, jestli neodumira. Ona i ta rana mohla vevnitr poskodit ten zub nebo sklovinu. Ale to uvidi na rtg a na kontrole.