Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím,
minule jsme mi tu docela poradili ohledně pronájmu bytu. Dnes by mě zajímalo, kdo platí poplatky družstvu? Když si koupím družstevní byt na hypotéku a chci ho dál nabídnout na podnájem? Vím, že to musí schválit družstvo - ceny jsou různé. Má to platit majitel bytu nebo nájemce?
Ptám se z důvodu, že jsem viděla byt k pronájmu a je tam napsáno, že nájemce musí zaplatit družstvu 3000 ![]()
Děkuji
@me-ow nikdo nenarizuje, kdo má co platit, takze to bývá praxí, že plati nájemce
být tebou, spíš koupím byt v OV, je s tím min starosti ![]()
@me-ow družstevní byt ale na hypotéku nekoupís. Kupuješ si družstevní podíl a pak družstvu splacis pravidelně splátky, takže něco jak hypotéka, akorát byt není v OV, ale stále družstva. A ty 3000,–- bývá jednorázový poplatek družstvu. A platí to ten, co vstupuje do družstva.
@me-ow ale jestli se platí i něco za to, když to schválí, že být můžeš pronajímat, tak to netuším.
Nic nekupuji
My stavime domek.. ale docela mě to zarazilo, jelikož jsme se přistěhovali na cca půl roku - rok do druzstevniho bytu, ktery byl nedavno odkoupen nekym.. tím, že proběhlo schválení, že tu můžeme bydlet, tak majitel zaplatil 1000,–Kč a nic po nás nechce.. proto mě zarazilo, že vidím jiný inzerát a tam ten poplatek chce uhradit po nájemci
U družstevního bydlení si nekupuješ konkrétní byt, ale podíl na celkovém majetku družstva. Pokud tedy má družstevní dům 20 bytů, kupuješ si 1/20 každého bytu, 1/20 domu, 1/20 pozemku… Jako člen družstva máš zjednodušeně nárok na bydlení v jednom z bytů. Za bydlení se platí nájem o jehož výši rozhoduje hlasování členů družstva (všichni platí stejně) a tento nájem se používá na platby za pojištění, elektřinu na společných chodbách, opravy…
Podnájem - některá družstva si mohou odhlasovat poplatek za podnájem / další pronajímání bytu. Tedy pokud člen družstva dále pronajímá „svůj“ byt, může být stanovena měsíční částka, kterou musí platit družstvu.
Dá se koupit byt na hypotéku, pokud je časem možnost převést na osob. vlastnictví - ten co kupoval tenhle byt to tak má. Převádět bude někdy po novém roce, takže musel žádat o schválení družstva, že tu můžeme bydlet - poplatek družstvu platil on, po nás nic nechtěl.
A mě jen zajímá, zda je normální, že ten poplatek platí majitel bytu nebo ten nájemce ![]()
Tím, že bydlím poprvé v družstevním bytě a dnes na mě vykouknul inzerát o dalším pronájmu, kde majitel chce 3000,–kč, jelikož to platit on nechce tomu družstvu.
My kdysi bydleli v podnajmu v druzstevnim a poplatek druzstvu za schválení jsme platili my.
@me-ow myslis asi inzerat a “podnajemce”, ze podnajemce zaplati poplatek druzstvu za najemce.
Formalne to je naklad najemce a melo by jit o dohodu a ja to delam jako jednorazovou “prirazku k najmu”, kdyby se podnajemce cuknul a chtel to v budoucnu vydat jako bezduvodne obohaceni ![]()
Nekde mohou chtit i 3000,– a to kazdy rok.