Družstevní byt - kdo platí poplatek?

406
3.11.20 21:19

družstevní byt - kdo platí poplatek

Zdravím,

minule jsme mi tu docela poradili ohledně pronájmu bytu. Dnes by mě zajímalo, kdo platí poplatky družstvu? Když si koupím družstevní byt na hypotéku a chci ho dál nabídnout na podnájem? Vím, že to musí schválit družstvo - ceny jsou různé. Má to platit majitel bytu nebo nájemce?

Ptám se z důvodu, že jsem viděla byt k pronájmu a je tam napsáno, že nájemce musí zaplatit družstvu 3000 :)

Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
3.11.20 21:23

@me-ow nikdo nenarizuje, kdo má co platit, takze to bývá praxí, že plati nájemce :think: být tebou, spíš koupím byt v OV, je s tím min starosti :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4545
3.11.20 21:28

@me-ow družstevní byt ale na hypotéku nekoupís. Kupuješ si družstevní podíl a pak družstvu splacis pravidelně splátky, takže něco jak hypotéka, akorát byt není v OV, ale stále družstva. A ty 3000,–- bývá jednorázový poplatek družstvu. A platí to ten, co vstupuje do družstva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4545
3.11.20 21:29

@me-ow ale jestli se platí i něco za to, když to schválí, že být můžeš pronajímat, tak to netuším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
406
3.11.20 21:30

Nic nekupuji :) My stavime domek.. ale docela mě to zarazilo, jelikož jsme se přistěhovali na cca půl roku - rok do druzstevniho bytu, ktery byl nedavno odkoupen nekym.. tím, že proběhlo schválení, že tu můžeme bydlet, tak majitel zaplatil 1000,–Kč a nic po nás nechce.. proto mě zarazilo, že vidím jiný inzerát a tam ten poplatek chce uhradit po nájemci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14751
3.11.20 21:36

U družstevního bydlení si nekupuješ konkrétní byt, ale podíl na celkovém majetku družstva. Pokud tedy má družstevní dům 20 bytů, kupuješ si 1/20 každého bytu, 1/20 domu, 1/20 pozemku… Jako člen družstva máš zjednodušeně nárok na bydlení v jednom z bytů. Za bydlení se platí nájem o jehož výši rozhoduje hlasování členů družstva (všichni platí stejně) a tento nájem se používá na platby za pojištění, elektřinu na společných chodbách, opravy…

Podnájem - některá družstva si mohou odhlasovat poplatek za podnájem / další pronajímání bytu. Tedy pokud člen družstva dále pronajímá „svůj“ byt, může být stanovena měsíční částka, kterou musí platit družstvu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
406
3.11.20 21:42

Dá se koupit byt na hypotéku, pokud je časem možnost převést na osob. vlastnictví - ten co kupoval tenhle byt to tak má. Převádět bude někdy po novém roce, takže musel žádat o schválení družstva, že tu můžeme bydlet - poplatek družstvu platil on, po nás nic nechtěl.

A mě jen zajímá, zda je normální, že ten poplatek platí majitel bytu nebo ten nájemce :)
Tím, že bydlím poprvé v družstevním bytě a dnes na mě vykouknul inzerát o dalším pronájmu, kde majitel chce 3000,–kč, jelikož to platit on nechce tomu družstvu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65292
3.11.20 21:58

My kdysi bydleli v podnajmu v druzstevnim a poplatek druzstvu za schválení jsme platili my.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
371
3.11.20 22:21

@me-ow myslis asi inzerat a “podnajemce”, ze podnajemce zaplati poplatek druzstvu za najemce.

Formalne to je naklad najemce a melo by jit o dohodu a ja to delam jako jednorazovou “prirazku k najmu”, kdyby se podnajemce cuknul a chtel to v budoucnu vydat jako bezduvodne obohaceni :-)

Nekde mohou chtit i 3000,– a to kazdy rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
406
3.11.20 22:59

Díky moc :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie