duben 2009

Napsat příspěvek
Velikost písma:
50725
17.4.09 14:07

Vida, tak tam toho moc není, hlavně polohy. Ale jsou tu nějaké nejčastější problémy při kojení a jeden z nich je nedostatečně kojené ditě. To podle nich:

• nedosáhlo do 3 týdnů porodní hmotnosti
  • má málo pomočených plen (norma 6-8/den)
    stolice je páchnoucí, nahnědlá ale ne zelená
  • dítě zaostává v percentilových růstových grafech (délkový a hmotnostně-výškový)
    (to píšu jen tak pro formu…)

Řešení nabízejí:

• zkontrolovat techniku kojení
  • často kojit 10-12× za den, z toho 1-2× v noci
  • přikládat k oběma prsům při každém kojení
  • prsy i 4× během jednoho kojení vystřídat 8O
  • nepoužívat láhev/dudlík
  • v případě dokrmování volit alternativní způsob

Takže podle nich se střídat prsa můžou, škoda, že o tom nepíšou víc… :roll: Jsou tam hlavně ty polohy…

Luci, mamka mi o bouřkách taky říkala, tak to třeba zabere :lol: Jo, ten článek jsem taky četla - ono ale stejně z těch diskuzí pak vyplývá, že někomu to zabere a někomu nic… Tak jak všecko :roll: :lol: Červené víno mi nabízel ke koupeli bratr, ale nedala jsem si… Přece jen drahý není doma, odvykla jsem pití a ta horká voda s alkoholem - ještě bych se tam nahvízdala :lol: Tak kdyžtak večer…
Jé, moje babička měla taky dnes narozeniny :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1668
17.4.09 14:10

Nazdárek,

Rozárka je krásná, vlasatá a slaďoučká :lol:
Amber , já tedy kojím z obou prsou od začátku, někdy i dvakrát :roll: . Je mi to milejší, než mít u jednoho prsa takovou přestávku, to mi pak pne. Co vím, tak jsem to tak dělala i s Fandou, po čase se to kojení ustálilo a kojila jsem jen z jednoho. Ta nalitá prsa po porodu, to neznamená, že máš hodně mléka, ale že tam máš otoky, jak ta prsa nejsou zvyklá na kojení. To,že se pak vrátí do původního tvaru a jsou jakoby měkká, je normální a neznamená to úbytek mléka. Schválně si zkus poté, co dokojíš, ještě něco vymáčknout a uvidíš, že to tam je. To mi říkala laktační poradkyně u Fandy… A nezapomeň, že děti rostou ve skocích a třeba Radimek prožívá svůj první spurt, takže sosá a sosá. Hm, to vypadá, že Kačka spurtuje už od narození… :lol: Takže si myslím, že u vás je vše OK :wink:

Jinak já mám po porodu dole 13 kg, to vše za první týden, teď už se to týden nehýbe, a to prosím nejím, neboť nestíhám… Tak jsem zvědavá, co těch zbylých pět kilo u mě chce, asi se jim na mém břiše líbí… Oblečení už mám svoje, to je oproti prvnímu těhotenství pokrok, nicméně tedy ve svých kalhotách vypadám jako přeštípnutá vosa, to břicho mi leze horem i dolem… Ale našla jsem už svoje kotníky a nemůžu se na ně vynadívat, jak jsou hubené :lol:

Jo a také uplynulo čtrnáct dnů od porodu a hormony se zřejmě ustálily, dneska mě Fandík nerozbrečel ani u zlobení, ani dojetím, když přečetl skoro celou abecedu. Začínám být zase normální, hurá :dance: . Tak ještě ustát Kaččinu prdící dvouhodinovku od deseti do dvanácti v noci, když už padám na hubu, a bude zase fajn.

Angu , to je dojemné, jak bereš ohledy na manžela, to by se u mne asi nesetkalo s pochopením :wink:

A kdo to tady popisoval čtyři dny porodních bolestí 8O 8O 8O . Tuším Kačkač a Ellena to měly krušné, jste pašáci, že jste to daly, ono asi ani nic jiného nezbylo, co?

Tak zatím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4425
17.4.09 14:13

Amber: já i Lucinku kojila z obou prsů, protože jsem je měla tak nalité, že by 6 h pauzu jedno prostě nevydrželo a prasklo :lol: U Dana už to tolik není, ale většinou mu taky nabídnu ještě druhé a trochu z něj upije. To o tom zadním mléku jsem taky četla, ale nevypadá to že by to mým dětem vadilo. Dan měl na kontrole už 4 kg :)

Taky už nebudu brát to kojení tak vážně. Dle těch laktačních poraden člověk ztratí mlíko, jen se dítě koukne na dudlík :lol: Mě díky tomu Lucka dodnes nepije žádné mléko, protože jsem jí asi včas nenabídla umělé. Takže jí teď cpu vápníkem v tabletách :roll:

Holky, mě porod asi nastartovalo to, že jsem se den předtím strašně smála, až mě z toho bolelo břicho :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1668
17.4.09 14:13

Ještě k tomu kojení, já nechám Kačku vypít jedno prso, než sama přestane nebo ji odstříhnu, když už jenom dudlá, dám jí krknout a poté nabídnu ještě druhé prso, páč se jí po tom krknutí uleví a chce ještě. A z toho druhého pak pije skoro stejně jako z prvního. A takhle pak jedeme celou dobu, co je malá vzhůru, žádné doporučení, že by se mělo kojit minimálně za hodinu, u nás neplatí, to by se Kačka vztekla… :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
17.4.09 14:16

Gabu, když já mám takovou radost, když je šťastný… :lol: :lol: :lol:
Super, že se to u vás ustaluje a opouští tě hormony…

Aleesho, tak že bych zkusila nějakou brutální komedii? :lol: Kdoví, co je u nás v kině - to by mohlo klapnout - smích a ještě zaplaceno za film, to by se mohlo rodit jedna radost :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6471
17.4.09 15:00

Ali to je sranda, včera jsme to probíraly s holkama, já se tak smála, až mě bolelo břicho, a oni si dělaly srandu, abysme nejely v noci , takže u mě nezabírá, ale já mám přeci jen ještě čas, tak příští týden s nima jdu zase, tak to třeba klapne :wink: :lol:

Jo záhada s pračkou vyřešena, před měsícem se posunovala z místa na místo a manžel vyměnil kohouty (jsou dva vedle sebe s modrou barvou) no a zapojil teplou, ale to on chudák nevěděl, když jsou oba modrý… :roll:
on ten původní kohout totiž tekl… no tak jsem ráda, že pračka je o.k. a já o další starost míň :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8671
17.4.09 15:11

Ahoj,

především.

Nicky-teda,Rosálka je přenádherná,ty holčičky jsou nádherný,jako panenky!!!a ty vlásky…a tobě 8O to sluší ještě víc než v těhu,vůbec nevypadáš,že jsi rodila! :?:

Já kojim pokaždé z jednoho prsa,aby právě Žofie měla i to zadní mlíčko,jestli na tom něco je, nevim,moc těm řečem kolem kojení nevěřím,jako..mimčo nesmí dudlík,jinak se pokazí kojení,lahvičku jinak se pokazí kojení a jenom z jednoho prsa…Zastávám názor,že nejlepší je to tak,jak to nejlépe vyhovuje mamince a mimču.To moje heslo! :lol: 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
17.4.09 15:36

Hezky, Luci, tak dobře, že je to vyřešeno, kolikrát to bývá taková nějaká blbost… :roll: :lol:

Stani, to si myslím, že je hezká zá:,–(a :wink: Akorát člověk potřebuje o těch věcech vědět, aby mohl zkusit a zjistit, co vyhovuje… A pak určitě na:,–(it to, co je pro nás nejlepší…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14500
17.4.09 15:38

Gabu, Ali, Stanu, díky moc! Je vidět, že máte bohaté zkušenosti. Já trapka, prvorodička, oblbnutá sestřičkama z porodnice tady vyšiluju, že musím kojit z obou prsou, že přicházím o mlíko a ono je to asi normální :) No tak to jsem ráda. Budu přikládat dál a uvidíme.

Gabu, zkoušela jsem po kojení ještě mačkat, něco tam je, ale o dost méně než dřív, dřív mi to pomalu teklo proudem, teď se musím hodně snažit. A porodní váhy jsme dosáhli právě ve 3 týdnech, tak snad prospíváme v pohodě.

Je to fakt na bednu.. :) a dudlík používáme a není žádný problém s kojením - teda jako že malý pije jako ďas, to mu problém nedělá :), a z lahvičky jsme pili čaj a taky mu to u kojení nevadí :) Ale možná je to tím, že je zvyklý být kojený přes ty kloboučky, takže vlastně silikon jako silikon :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
17.4.09 17:18

Tak růže jsou nasazené a nic moc se teda neděje… Kontrakce asi musí bolet, že? :lol: V 16:00 jsem měla pocit, jak kdyby mi narvali břicho do nějakého lisu, trvalo to asi min. a půl, i jsem si zkusmo zapla ten měřič kontrakcí, ale nebolelo to… Od té doby jenom párkrát ztvrdlo, ale to jsem přisoudila kopání motyčkou :lol:

Ach jo, já asi budu fakt jak ten slon :roll: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
17.4.09 19:13

Zdravím všechny,nestačím dočíst,nejde nám noťas a píšu v rychlosti od dědy.Po dnešní KO stále 2v1,doktor byl ze mě nešťastný,malý je vysoko,děloha klidná,čípek tuhý jak beton a nezralý.Tak mě zítra poslal do porodnice domluvit se na případném císaři.Tak pak dám vědět.Zatím pa bobi

• Citovat
  • Upravit
326
17.4.09 19:43

Co se kojení týká, tak já kojím z obou, protože Matesovi prostě jedno nestačí (a to je mu pět dní :roll: ). A jinak zbytek odstříkávám - prý čím více mléka odchází, tím více se ho tvoří, a navíc se po odstříkávání (máme pumpičku od Aventu a je prostě skvělá) ty prsa úplně vznáší, jak jsou lehoučká a měkká. :) Jinak na to tuhnutí mi pomáhalo masírovat prsa, a to i přikojení - z kraje to bolelo jako čert, ale pak to povolilo a od té doby masíruju sem tam při kojení, ale s tou odsávačkou už mi netuhnou.

Jak často koupete? Nám Mates po koupeli krásně spí, ale všude píšou koupat maximálně dvakrát týdně :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14500
17.4.09 22:02

Ellen, mě říkala dětská doktorka, že je dobré koupat každý den, ale že většina lidí koupe obden. Náš malý má ale děsně suchou kůži, takže říkala, ať omezíme koupání. Snažím se obden, ale někdy to nevyjde, tak koupeme každý třetí den. A koupila jsem Seba Med a ta suchá místa prý mám mazat modrou indulonou! No mám olejíčky, kupodivu ten slunečnicový, co byl v porodnici, jsem koupila v lékárně jenom za 30 Kč, to mě mile překvapilo, ostatní oleje jsou drahé jako.. :)

Jinak to vypadá, že to kojení snad bude dobré.. Opět jsem dala z obou a prcek usne, o té odsávačce fakt přemýšlím..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8671
17.4.09 22:11

Koupání-myslím,že není problém koupat každý den,když se zvolí vhodná kosmetika(já mám Seba med) anebo jen obyč voda a modrá indulona je dobrá volba,taky jí mažu a nebo nějaký olejíček bezparfémovaný.

Kojení-no,ono je to tak,než se množství mlíčka přizpůsobí poptávce,tak jsou buď prsy napnuté a je mlíčka moc a nebo se musí z obou prsou,na začátku než se mlíčko vytvoří se dokonce z obou přikládat má,aby se tvorba mlíka zvýšila.Myslim,že za čas vážně bude většině stačit kojit z jednoho prsu,ale třeba ne,však uvidíte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
326
18.4.09 00:44

Amber Já tu odsávačku můžu jen a jen doporučit. Zrovna dneska - po kojení jsem ještě odsála cca 40ml, dala Matesa do obýváku martinovi a sama jsem byla vpatře a uklízela. Cca po dvou hodinách jsem šla pro matesa a martin mi hrdě hlásil, že sotva jsem odešla, tak cca za 20 min byl vzhůru a zhltnul celých 40ml (a to měl při kojení cca totéž). Takže Martin ho mohl nakrmit, aniž by mě volal nebo mě musel nahánět kvůli mlíku pro prcka. maličkosti, ale usnadnují fungování :) S tím koupáním je to fajn, že to říká i doktorka - takže nemusím mít výčitky, že ho chci louhovat denně :D

Stanuska Beru Tě za slovo, zasloužilá mamino :) Mates sice při koupání v nemocnici řval jak tygr, ale to bylo myslím proto, že ta voda byla dost studená. Doma jsme mu dali mnohem teplejší (až jsem martinovi říkala, jestli není teplá moc - a on na to: vychoval sem ségru, ne, vim co dělám :D - bylo mu deset, když se jeho sestra narodila a je fakt, že se o ni většinu času staral on - rodice byli příliš vytíženi). Tak jsem tu vodu tak nechala a Mates z ní byl tak konsternován, až si radostí nakonsternoval do té vody :D Tak jsme ho vytáhli a po vaně spinkal přímo ukázkově přes tři hodiny… Tak jsem si říkala, že bych to vanování měla jako uspávací prostředek ;)

Přemýšlela jsem dát do vody trochu olivového oleje - je zdravý a ještě by mohl pomoci na tu dětskou suchou kůži…? Co myslíte?

Angua Možná je načase začít skákat panáka, ne? ;) Ostatně, máš ještě tři dny a bude to týden, co přenášíš - tak jsem zvědavá, jeslti dodržíš slovo a dojde na ten rybí olej… :D Tak co, nerozmyslíš si to? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí