Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Janinka1983 píše:
@verrda Tak naše malá je taky klidná a převážně v bříšku spinká, snad jí to vydrží i po narozeníTeď už se v bříšku jen tak protahuje a převaluje, už tam asi nemá moc místa. Občas, když se celá našponuje, tak to teda pěkně bolí a mám pocit, že mi ta její nožička každou chvilku vyleze z břicha ven
U mě se to už taky cca 3 týdny chystá na porod, čípek je vysoko a měkký, ale totálně uzavřenýAle Dr říkal, že to nic neznamená, že můžu porodit kdykoliv nehledě na ten čípek
Ale dolům se prý nic netlačí
Na kontrole jsem byla v pondělí a nález bohužel od minulého týdne vůbec nepostoupil, tak jsem byla trošku nešťastná. Vysnila jsem si totiž, že se malá narodí ještě ve znamení střelce, což je do pátku a vypadá to, že to nedopadne, tak se s tím musím smířit
Maliník taky piju už třetí týden, jím pupalku na elasticitu kůže, cvičím s Epinem a masíruju hráz. Jsem zvědavá, jestli budu bez nástřihu, dělám pro to vše… Poslíčky mám, jsou to MS bolesti, někdy silnější někdy slabší a přicházejí pravidelně, třeba hodinu v kuse po pěti minutách a pak to ustane. Bříško mi taky občas tvrdne, ale nic hrozného, ve 30.tt to bylo horší, byla jsem kvůli tomu i 2 dny v nemocnici na kapačceTehdy jsem se bála, že se malá narodí moc brzo a teď když je hotová a už v bříšku být nemusí, tak se jí tam nějak líbí
Jo a já na monitoru žádné extra kontrakce nemívám, napětí v děloze max 25, takže nic moc. Další kontrolu mám 27.12. a moc si přeju, abych tam už nešla a měla malou u sebe!!! No ale pokud tam dorazím, tak mám od Dr slíbenýho Hamiltona, tak tŕeba do konce roku porodím
Teda Jani, ty se připravuješ
Já jsem kromě maliníku nic extra nestudovala, tak třeba to budeš mít fakt supr nachystané a porod bude rychlý a bezproblémový! Určitě jo, když jsi tak poctivá ![]()
Já si zase vysnila, že chci být do vánoc doma s malou, ale to bych musela rodit zítra, to mi taky neklapne! No musíme čekat, jak se ty naše potvůrky rozhodnou.
A ještě k tomu monitoru, ona mě ho jako nějak extra ani nekomentuje. Minule ho chtěla měřit znova, ale pak, když mě prohlédla řekla, že to stačí teda až v pátek. Nějakou intenzitu ani neznám ![]()
@verrda na Silvestra ![]()
Tak to já vím, že to může být klidně každým dnem, ale já bych radši až po novém roce.
@Janinka1983 To je divné s tím hamiltonem, když máš první termín až 4.1., většinou se dělá až když se přenáší, ale co jsem vyčetla, tak 14 dní před a po termínu se bere jako norma. Já to určitě nebudu hrotit a počkám, až se Terezka sama rozhodne, že chce jít k nám.
Maliník piju taky, ale četla jsem, že se má pít až od ukončeného 36. týdne. On stejně nic neurychlí, jen připraví porodní cesty. A taky beru homeopatika na a mám koupené i na rozběhnutí kojení, kdyby něco.
@Bananas Já jsem se na to Ptala Dr a říkal, že Hamilton se dělá i na přání rodičky od 38.tt, protože miminko už je donošené. Podmínkou je, aby byl čípek pootevřený. Jaký bereš ty homeopatika??? Na rozkojení mám taky… Jinak ten maliník má prý pomoct k rychlejšímu otevírání, protože uvolňuje hladké svalstvo ![]()
@verrda Taky jsem chtěla být na Vánoce už s malou doma, ale to už určitě neklapne. No, začínám se s tím smiřovat, co se dá dělat, hlavně, že je malá zdravá ![]()
@Janinka1983 arnica montana, je to i na lepší hojení po porodu, poradila to u nás na jiné diskuzi jedna holčina
@Bananas píše:
@Janinka1983 arnica montana, je to i na lepší hojení po porodu, poradila to u nás na jiné diskuzi jedna holčina
Jj, taky beru na doporučení, ale jen 2 dny
Zatím…
No já asi 5 dní, taky se to bere od toho 36. týdne, ale to už jsem nějak nestihla ![]()
@Bananas Díky za typ, hned zítra si pro to zajdu, pokud to teda seženu ![]()
Holky, tohle jsem našla v jiné diskuzi…
Homeopatika se rozhodně NEMAJÍ brát preventivně dopředu!!!
Důvody:
Když organismus potřebuje Arniku (zhmoždění měkkých tkání, ztráta krve, pocit zmlácenosti,…) a dostane jí, tak Arnica léčí.
Pokud organismus Arniku dostává preventivně (tj. např. před porodem), tak může vyvolat proving, tedy problémy, které má léčit, vyvolá, takže člověk se většinou cítí hrozně zmlácený.
A pozor, Arnika ředí krev. Takže pokud jí budu brát před císařem, může dojít během operace k „bezdůvodnému“ krvácení. Takže Arniku před porodem, zvláště před císařem NEBRAT.
Sama jsem to zažila, protože jsem uvěřila brožurce z lékárny a brala Arniku 14 dní před porodem. Po nádherném a naprosto pohodovém porodu jsem se cítila jak přejetá parním válcem. Prostě ukázkový proving.
To samé platí pro Staphysagrii.
Arniku si po porodu vezmu v případě, že
došlo k výronu krve do měkkých tkání, tj. krev neteče z těla ven, ale tvoří se např. modřiny. Pak Arnika léčí modřiny a podlitiny, ty díky ní mizí přímo před očima, ulevuje bolesti.
typický je pocit zmlácenosti
pocit „nešahejte na mě, protože mě to bolí!“, kdy člověk ucukne dřív, než se ho druhý stačí dotknout.
pocit, že je postel hrozně tvrdá.
**Po císaři se Arnika nehodí. POKUD by se rána nehojila, tak je dobré zvážit:
Jizva mě bolí na povrchu a zároveň jde o řeznou ránu s čistým okrajem = Staphysagria
Jizva, tedy rána má trochu náběh na hnisání = Calendula
Bolí mě řez uvnitř, tedy rána hluboko = Bellis perenis**
@Janinka1983 na masáž hráze v kombinaci s epinem bych si dávala pozor… naše porodní asistentka na kurzu nás varovala, že pokud se to s přípravou přehání může se pak hráz roztrhnout…že poslední dobou měli několik holek co se jim roztrhly právě díky tomu že to přehnaly s masáží… (ale dle toho co říkala to opravdu přehnaly hodně)… a já osobně bych asi měla strach co to udělá v kombinaci…
ale tak zase věřím, že ty k nim patřit nebudeš… já jen že osobně bych z toho měla strach…
@Janinka1983 to asi bude případ od případu, protože holčina, co jí u nás brala, tak zase byla nadmíru spokojená, jak se hojila, že se i sestřičky divily. To máš takhle se vším, někomu to sedne jinému ne.
@KeyTynka S Epinem cvičím každý den, to dělám poctivě a hráz masíruju občas, spíš bych to nazvala promazávání olejem na masáž hráze
To nijak nepřeháním, protože si tam přes pupek už skoro nedosáhnu, ale snažím se. Tak snad mi to nebude spíš na škodu
Preferuju ale hlavně to epino…
@Janinka1983 však říkám, že to asi nebude tvůj případ…
ona říkala že to dle všeho přehnali až tak že s masáží začali snad od 20. týdne nebo od kdy a dělali ji i 3× denně (teda aspoň jedna…)… ![]()
@KeyTynka Tak to je teda přeháňka, holka asi neměla co na práci
![]()
@Janinka1983 jojo, jsme v pořádku. Posílám fotku Davídka. Narodil se v 38 tt a měl 3800g.