Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Martina: Já ho mám hlavičkou dolu pokáždé, když jsem na UTZ, tak snad tak zustane. Bud ráda, že je vykrmenej ![]()
No já mam docela malé bříško a malej je dost velikej, tak už doufam, že se otočí, muj první chlapeček byl také pokaždé hlavičkou dolu, tak snad to srovnáme, ale ještě bych asi neměla plašit - s tim druhym jsem taková víc nervózní…
a v kolikátém Ty jsi teď?
Ahoj, já jsem dneska 28+1, ale k doktorovi chodim pořád jednou za 5 týdnů, takže v září ani jedna kontrola a jdu až 2.10, přijde mi to dost velký interval, tak uvidim, kdy si mě pozve potom…
MArtina: já chodila jednou za 4 týdny a ted chodím jednou za tři týdny, tak jsem ráda. Chodíš na předporodní kurz? Já o tom uvažuji.
Holky, nebudete některá rodit v Plzni?
@Martina TP8.12.12 píše:
Ahoj, já jsem dneska 28+1, ale k doktorovi chodim pořád jednou za 5 týdnů, takže v září ani jedna kontrola a jdu až 2.10, přijde mi to dost velký interval, tak uvidim, kdy si mě pozve potom…
Tak to máš opravdu velké intervaly! Já jsem 27+1, k mudr už 2 měsíce chodím po dvou týdnech, teď další kontrolu mám dokonce po týdnu a půl, protože bude utz ve 28tt a pak ve 30tt 2. října mám velký genetický utz a po něm už prý kontroly budou co týden až do porodu (ten bude plánovaný císař asi ve 38tt).
Ty jo, tak mě moc neuklidnilo.
já tam opravdu chodim takhle málo a navíc mě minule zase vůbec nekontroloval a měsíc před tím mi zase nedělal utz, takže to dělá ob návštěvu a možná i podle nálady - minule jsem byla objednaná na 14:00 stejně jako dvě další maminky (ordinǎcní hodiny měl do 14:00) a na řadu jsem šla okolo 16:00, tak to už se mu asi nechtělo mě kontrolovat, jen se zeptal, jestli jsem ok. Byla jsem z toho vyřízená a teď mam každou chvíli chuť jet do porodnice (minule jsem necítila pravidelné večerní pohyby, tak jsem chtěla hned jet, ale nakonec začal kopat). Zkrátka jsem pěkně nervózní.
Jinak já budu rodit na Kladně. A na předporodní kurz jdu v říjnu, sice už jsem před šesti lety jeden absolvovala, ale stejně tam půjdu, chci si totiž udělat porodníplán a zeptat se, jak to tam je s tim a na další věci… ![]()
Já chodím co 4 týdny a UTZ pokaždé. Ale vím, že holky tady někde psaly, že pojišťovny snad proplácí jen 3 UTZ, tak co je navíc je prý dobrá vůle doktora. Tak nevím.
Holky, tak utz mi taky nedělá běžně, za celou dobu těhotenství byly jen dva - první v 8tt, druhý v 11tt a to bylo všechno, pak až v 21tt velký genetický utz u jiného lékaře, poslední klasický utz s mým lékařem má být ve 28tt a pak ve 30tt druhý genetický utz zase na tom jiném pracovišti… a pak budu mít ještě dva utz těsně před porodem, ale už v nemocnici. Víc jich tady taky nedělají a kontroly jako takové tu probíhají tak, že tě zváží, změří tlak, dáš moč, zeptají se, jak se cítíš, pak mudr. změří břicho, poslechne ozvy a to je vše, taky žádné vnitřní vyšetření. Zpočátku jsem z toho byla hodně rozhozená, z Čech jsem byla zvyklá na vnitřní prohlídku a kontrolu čípku každou návštěvu lékaře, tak upřímně čas od času si udělám vnitřní prohlídku sama, abych měla jistotu, že čípek se neotvírá a že nehrozí předčasný porod, když to doktor nedělá. ![]()
Tak to je zajímavé. A na co se dělá ten genetický utz ve 30tt? Já byla na tom „velkém“ screeningu ve 12tt a pak v 20tt - byl zaměřenym na vrozené vývojové vady a ve 27 jsem byla sama na 3D, jehož cílem nebyla kontrola, ale spíš obrázky miminka. No a teď vůbec nevim, co mě bude čekat v tom 31tt (to je termín další kontroly u mého doktora).
Hanak: Zaujalo mě, jak píšeš o těch vnitřních prohlídkách od sebe - jak tam něco poznáš, mě to teda nikdy nenapadlo zkoumat, ale je tak poznat co na tom čípku? Omlouvam se, ale moc tomu nerozumim - tim se dá poznattřeba to, jestli se otevíráš? Já bych to ráda zkusila, když už to nedělá doktor, obzvlášť teď mívam občas poslíčky (po nějakém nervovém vypětí se kolikrát nemůžu skoro hýbat a když ležim v posteli, tak to zmizí)… Já to nikdy tolik neměla, ale teď si připadam jako pěkná hysterka a mam to od doby, kdy jsem přestala chodit do práce - stala se ze mě žárlivá, urážlivá, vztahovačná a přecitlivělá tlustá obluda… ![]()
Marti, ten velký genetický utz ve 30tt je stejný jako v tom 19-22tt, další kontrola vývojových vad, většinou zaměřená na srdíčko a případně co se ještě může objevit v průběhu těhotenství. Je to běžné i v ČR, taky na to půjdete všechny.
Jinak na tom čípku to poznáš. Za normálních okolností je čípek v těhotenství jako houba, lehce tuhý, ale i vláčný zároveň, ale hlavně ten otvor je uzavřený, nerozšklebuje se od sebe. Jakmile se začne otevírat tak, že je otvor na hrdle čípku o velikosti prstu a víc, je to špatně a chce to řešit, jinak hrozí předčasný porod. Já se raději kontroluji, protože můj příchod na svět byl extrémně rychlý, mamina mě přenášela, pořád nic a jednou si takhle sedí u televize, baští oříšky a cítí, že oříšky se už prohnaly trávicím traktem (nebo si to aspoň myslela), tak se zvedla a najednou vykoukla moje hlava. Tak hupla na gauč, stihla to jen tak tak a už jsem byla venku a mamču jsem cestou rozervala od dirky k dirce na 48 stehů, přitom jsem měla jen 2,6 kg. A sklony k překotným porodům prý mohou být dědičné.. ![]()
Mé druhé dítě se narodilo taky hodně rychle a vlastně blížící se porod jsem poznala právě podle kontroly čípku.. cítila jsem lehké stahy, ale nic extra, žádná bolest, prostě jen jako běžné poslíčky, nicméně raději jsem se po půl druhé odpoledne zkontrolovala a po prohlídce hned mazala do nemocnice, protože jsem už byla na 3cm otevřená. Než udělali prvotní vyšetření, krystýr atd., uplynula jen hodina a stihla jsem se za tu dobu otevřít na 7cm, syn se narodil přesně v 16:20. Takže překotný domácí porod opravdu nechci riskovat ![]()
Ahoj holky, já jsem měla velký utz v prvním těhu jen ve 21.tt a teďkom taky proběhl v tom 21.tt. a jsem zvědavá, zda bude v tom 30tt. taky, ale myslím si, že ne, protože mi ta doktorka na velkém utz. konstatovala naprosto zdravé miminko.. Tak pochybuju, že by mě vyšetřovali znovu? ![]()
Jinak můj gyndař mi prohlíží čípek pokaždé, i když nedělá utz, tak jdu na kozu na vyšetření a posledně říkal - zdravá jak řípa ![]()
Já na velký ultrazvuk chodím jinam a vim, že ho ve 30tt už mít nebudu, ale snad alespoň kontrola bude trošku důkladnější než formou otázky, jestli se cítim dobře… ![]()
Holky, ten utz ve 30tt se dělá běžně, je to součást povinného vyšetření, jukněte sem:
http://www.naseporodnice.cz/…otenstvi.php
HAnak: ale ten UTZ VE 30 tt může dělat i muj gynekolog nebo ne?