Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Kamka33 píše:
Ahoj holky, nedá mi to, musím reagovat.. Jani, Verrda - co blázníte?? Mimčo pláče, protože jste v nervu.. Znám to z prvního mateřství.. Nebudte ze všeho vyjukané.. Moni taky blinká i z nosu, no a co? Utřu to a jde se dál.. Nemůžete plakat - pak mimčo pláče a je nevrlé!! Nahodte úsměvy a těšte se s ním.. Holky, když je den na houby, vemte mimčo, vlezte si nahé s ním do postele a hýčkejte si jej, dejte si ho nahé na nahé tělo, uklidnujte ho, mazlete se a pusinkujte. Mile na ty své andílky mluvte.. Konejšete.. Zkuste dudlík.. Moni si veme dudlík a skoro nezapláčechodte s andílky ven, tam budou spinkat spokojené. Plakat může protože je mu horko, zima.. Blinká, že je přepité, nebo málo odříhnuté.. Poloha na levém boku a zvýšená postýlka by měla omezit blinkání.. Koukejte se třeba na televizi a mimčo mějte na sobě na bříšku apod. Dejte mu najevo, jak ho milujete.. Vzdyt jste se na nej tolik tesili.-)
Jani ty prosím tě jez, neboj se jíst.. Mimčo potřebuje živiny.. Mimčo bude pořád hledat prso, tak malé nic jiného neumí, takže nakojit a dát dudlík.. Jestli prospívá určitě vidíte, určitě není hubené jak bylo, určitě už jste nějaké oblečky vyřadily apod. Pokud budete vážit, tak jen jednou denně např večer a vždy nahé.. Nemusí pokaždé ypít stejnou dávku, tak by vás to zbytecne trapilo.. A základ je spát a spát, vy můžete, nemáte druhé dítě.. Já mám doma ještě dvouletou a musím fungovat, tak se nebojte starat o to vaše zlatíčko. Moc vám držím pěsti a budte silné a hodné.
Máš pravdu, jen když jde o první mimčo a člověk vlastně spoustu věcí teprve poznává a učí se, je to složité a obtížné zůstat v klidu. Ale my to všechno zvládneme ![]()
@verrda Ahoj, tak jak se ti daří, co malá, jak roste? Už s ní začíná být sranda, viď? Ta naše se krásně směje, pase koníčky, reaguje a kouká na všechno kolem. Už objevila televizi
Koupila jsem jí ohrádku, aby nebyla furt zavřená v kolíbce a mohla koukat po obýváku a aby právě viděla na telku, ale zatím tam sama moc dlouho nevydrží, vyžaduje pozornost. Hračky se jí líbí, ale musím jí je ukazovat, hrkat s nima a šustit, pouštím jí melodie na kolotoči a na hrací hrazdičce a u toho tancuju, to se jí moc líbí, vždycky má pusu od ucha k uchu a asi si o mě myslí, že jsem padlá na hlavu, teda aspoň to tak vypadá
Jak vám jde kojení? Ještě kojíš? Já s tím docela bojuju, už tak měsíc, možná i víc. Nějak se mi netvoří dostatek mlíčka, tedy spíš bude problém v tom, že malá je líná tahat, takže pije v klidu jen na začátku, kdy to teče skoro samo, pak ještě chvilku tahá, ale jak to začne týct hůř, tak se pustí a řve jak tur
Tak jí dám druhý prso, tam taky to samý, po pěti minutách je po všem. Ale asi jí to stačí, protože přibírá, tak už to neřeším. Sice přibírá pomalu, ale prostě přibírá a to je důležitý. Zkoušela jsem na tvorbu mlíka úúúúúúúplně všechno, co jsem kde vyčetla, ale nic nemá nějak extra účinek, kromě homeopatik. Sice by se neměly brát dlouhodobě, ale já jak je beru, tak mám prsa plný a malá je spokojená a já taky, ale jak je přestanu brát, mám mlíka tak asi polovinu. Takže na to prdím a budu je prostě 3 měsíce brát pořád. Je spousty holek, co to braly třeba rok v kuse, co kojily, a v pohodě, o mlíko nepřišly, takže já to tak budu praktikovat taky. Ale už jsem smířená i s variantou, že prostě kdyžtak kojit nebudu, nehodlám to lámat přes koleno. Obrečela jsem to už hodněkrát, takže už jsem to nějak překousla. Samozřejmě ale doufám, že s těma homeopatikama budu kojit aspoň do toho půl roku. Jinak nás asi nic netrápí, teda kromě toho, že malá nevydrží moc dlouho sama v klidu bez řevu, dost často jí mám na ruce a pokud potřebuju něco nutně dělat, tak jí mám v šátku, když hodně řve, jako třeba dnes, ale zas v tom šátku jí tak často nemám. Snažím se dělat hlavně, když malá spinká. Přes den toho teda už moc nenaspí, převážně jen v kočárku a jinak to jsou takový desetiminutovky, co si na chvilku dáchne a než se člověk rozkouká, už je zas vzhůru
V noci mi spí krásně, kojím v 7 večer, pak kolem půlnoci a pak kolem čtvrté až páté ráno. No a pak mi spinká jak kdy, někdy do sedmi, někdy vydrží až do devíti, asi podle toho, jak se napila a jaký má hlad. Tak dej vědět, jak se máte vy ![]()
@Janinka1983 Ahojky, jsem moc ráda, že jsi se ozvala
Teď jsem se docela pobavila, protože to co píšeš o kojení bylo u nás jako přes kopírák
Teď se to docela zlepšilo, ale malá je pořád línější tahat, nebo jí to tak opravdu vyhovuje. Jsem zvědavá, co mi teď za 14 dní řekne dr. Jdeme na ko ve 3 měs.
Ještě tak před 14 dny jsem z toho kojení byla docela vydepkovaná, bojovala jsem s ní někdy i půl hodiny, než se trošku napila a když to fakt nešlo, dala jsem odstříkané z flašky (přibírala jednu dobu ani ne 100g). Když mlíčko přestalo téct, řev a znovu už se mi nechytla. Navíc mám na jednom prsu méně vytvarovanou bradavku, tak z tohohle prsa nechtěla skoro vůbec. Koupila jsem si i váhu a vážila, kolik mi toho vypije, ale vykašlala jsem se na to, protože jsem byla vystresovaná ještě víc. Malá se tam hrozně mlela, takže jsem pokaždé zvážila něco jiného. Je fakt, že asi přibírá na té spodní hranici, ale hlady mi nepláče a v noci taky docela hezky spí, takže jí to zřejmě stačí. A fakt vydrží pít jak kdy, ale vetšinou okolo těch 5-ti minut +- Když mám pocit, že by si dala ještě, nabízím druhé prso, tak si někdy sosne, jindy ne. Ale třeba když jsem dávala z flašky, tak když mi vypila 90ml, dost ublinkávala, takže ona je zřejmě zvyklá na menší dávky. Večer jí dávám taky kolem 8-mé, pak spinká většinou do půlnoci a pak se budí tak ve 4, jak kdy a vydrží do 7-8h. Ale ty intervaly se dost mění. Jednu dobu mi vydržela i 7 hodin v kuse spát, ale to jsem už stresovala, kvůli tomu přibírání. Dr. mi radila budit přes noc, jenže já když jsem ji vzbudila, tak se nenapila tím tuplem, prostě mi usínala!
A Jani, co bereš za homea a jak často? Já zrovna dneska řeším, že jsem měla mlíčka víc, takže bych to kojení chtěla taky podpořit. V noci je to supr, to mám mlíčka dost, ale přes den (kojím co 2 - 2,5 hodiny) se asi nestačí tolik tvořit.
Já jsem si taky říkala, že kdyby to normálně nešlo a dr. se to nezdálo, tak budu muset začít znovu odstříkávat a dávat z flašky, ale chci to vydržet aspoň do těch 6-ti měsíců, jakkoliv!
No a malá je zlatíčko, je hrozně hodná. Myslím, že ty větší děti takové fakt jsou
Je to sice potvůrka, ale za to si můžeme sami, taky si zvykla na ruce, takže pěstujeme dost. Mám co dělat, když je manžel na služebce
Za chvilku budu mít bicáky jako on ![]()
Malá má ráda i lehátko, ale to se snažím omezovat, prý to není ideální na záda. No všechno co není ideální nám prostě vyhovuje, i svislá poloha je naprd a takhle je spokojená úplně nejvíc
![]()
Na hrací dece taky moc nevydrží, takže střídáme, ruce, lehátko, postýlka atd. Teď mi třeba zase usla v lehátku, jen je naprd, že se většinou vždycky probere, když ji chci přenést.
Chtěla jsem si pořídit taky šátek, jaký máš? Je to docela drahá sranda, co?
Koníčky pase Klárka už taky moc hezky, ještě nedávno byla lenoška. Kvůli té zlomené klíční kosti jsme ji nemohli dávat ze začátku na bríško, takže tu polohu nemá ráda. Ale cvičíme na míči a je to šikulka šikovná. Nedávno na neurologii se předvedla, doma na to prděla a tam paní dr. ukázala všechno, co takhle staré miminko má umět ![]()
@verrda No teda, to jsem úplně v šoku, protože s tím kojením to máme úplně stejný!!! Taky jsem jednu dobu odsávala a dávala pak Sophince dokrm z lahvičky, když už nechtěla prso a věděla jsem, že vypila málo. Taky jsem si pořídila váhu a před týdnem jsem se na to vyprdla, protože jsem byla šíleně vystresovaná, že pije málo, tak jsem jí to prso furt nutila, aby si aspoň cucla a ona se o to víc pak vztekala. No byla jsem hromádka nervů, celé dny jsem nedělala nic jiného, než kojila, odsávala, dokrmovala, chovala, uspávala, kojila, odsávala, dokrmovala, atd…
Mezitím jsem ještě na netu ve volných chviličkách hledala info o kojení a jak podpořit tvorbu mlíka, vyzkoušela jsem všechno - silné vývary, jestřabinu, pískavici řecké seno, černé pivo, mrkvovou šťávu, Caro, meltu, hektolitry vody, no prostě opravdu všechno, co jsem kde vyčetla!!! No ale jediná věc, co by mi mohla hodně pomoct, a to být v klidu, se mi fakt nedařila. Pak jsem si objednala ty homeopatika a do dvou dnů jsem měla prsa tak plný, že malá nestačila polykat
Jenže jsem četla, že se má vybrat jedno balení, pak 3 dny pauza a pak další balení. Tak jsem dobrala balení, ale bohužel po jednom dni, kdy jsem to nebrala, jsem měla prsa úplně měkký a hned jsem byla opět na nervy
Úplně jsem se klepala strachy, když jsem šla kojit, co bude následovat. Jako nic hroznýho, akorát bylo vidět, že je malá z toho nějaká špatná, že to najednou tak neteče a začala se mi po pár minutách kroutit, až se pustila a začala se vztekat. Takže jsem koupila další balení homeopatik a zas je beru. Sice jsem četla, že by se neměly brát dlouhodobě, že by mohly způsobit opak, tedy úbytek mléka, ale známá to brala fakt celou dobu, co kojila a neměla problém, naopak měla pořád prsa krásně plný a miminko spokojený. Ty homeopatika se jmenujou Ricinus Communis 5CH (to 5CH je důležitý), dávkování je 2× denně 5 kuliček, 20 minut před a po se nesmí jíst ani pít, kuličky si nasypeš pod jazyk a necháš rozpustit. Já teď malou vážím jen jednou týdně, abych zjistila, jestli přibírá, jinak hlídám jen počůrané plínky. Taky mi přibírá na té spodní hranici, ale přibírá a je spokojená, takže už to nebudu řešit. Mně by malá spala klidně celou noc, ale já jí budím, za prvé kvůli přibírání a za druhé kvůli stimulaci prsů, mám strach, že když mi mlíčko nevysaje celou noc, tak ho začne ubývat. Mohla bych sice mlíčko odsát, ale takhle zabiju 2 mouchy jednou ranou - malá se napije, přibere a já mám stimulovaný prsa, aby se mlíčko tvořilo
Jinak Sophince se taky líbí nejvíc v ruce ve vzpřímené poloze, to mi kouká přes rameno na všechno kolem sebe, kulí očka a „povídá“, je kouzelná. Jenže jen jí položím, tak řev
Ale zase si říkám, miminko bude jen chvilku, tak si to užívám, že mě zatím potřebuje, chce se chovat, mazlit a je u mě spokojená. Pořád jí hladím a pusinkuju, fakt si to užívám, je tak nádherná, láskou bych jí sežrala
Takže jsme na tom opět úplně stejně, až mě to zaráží
My jdeme na další kontrolu 9.4. a budeme mít očkování, docela se toho bojím
Co budeš nechávat očkovat? Jen tu hexavakcínu a nebo i Synflorix? Já právě nevím, jestli ten Synflorix mám dát
No a po očkování nechám nastřelit naušničky, na to se těším
Malá už mi spinká, tak si jdu dát něco k večeři, hodím sprchu a jdu si k ní lehnout. Manžel šel na poker, tak jsem doma sama. Pa ![]()
@Janinka1983
No ony se snad na nás domluvily! Nejdříve jsem moc nosit nechtěla, aby si i naučila hrát sama v postýlce atd., ale pak to fakt nešlo. Ona vždycky na mě udělá takový ten smutný výraz a z pusinky měsíček dolů, tak to bych se jako rozplakala dojetím s ní!
Jsou to naše lásky, viď?
A je to fakt úžasné, jak si začínají povídat, nejlépe v noci, když přebaluju po kojení a je probraná, tak mi hrozně vykládá
Tak na ni dělám jako psst, tatínek spinká, zítra vstává do práce a ona se tomu chichotá ![]()
To kojení je boj, dobře jsi udělala, že už nevážíš! Ale za chvíli máme 3 měsíce za sebou a další 3 už nějak doklepeme
Navíc za chvilku nás čekají příkrmy, tak to by bylo, aby nám ty naše robky trošku na váze neposkočily!
Já taky vážím jen jednou týdně pro kontrolu a ani to už se mi nechce. Počkám na verdikt dr., ale myslím, že by to mělo stačit. Já jsem někde dokonce četla, že větší miminka přibývají pomaleji…
My jdeme očkovat 3.4. a budeme dávat Hexu + Prevenar (já jsem si nechala doporučit od dr.) Taky jsem nad tím chvíli přemýšlela, jestli jí nechat dát obě najednou, ale já sama tomu nerozumím a nejsem z těch, co by studovaly vedlejší účinky a průsery, co se staly! Takže opravdu věřím, že ti dr. ví co dělají. Ale ten souhlas s očkováním taky moc nechápu ![]()
No a náušničky také máme, ale to půjde píchat tatínek, snad, já jsem totiž posera!
Ani nevím, jestli to naše dr. nastřeluje, ale bylo by to fajn, je to asi menší stres!
Ty homeopatika mám doma
Mě to kdysi doporučila taky známá, teď jsem je vyhrabala, jen jsem nevěděla, jak na to… Takže určitě vyzkouším. A ta přestávka by měla být jak dlouhá? Jo, už to vidím, 3 dny ![]()
Já půjdu taky do postele, ať jsem fit na to noční kojení ![]()
Jeeee, to je fakt sranda, ty naše holky dělají úplně stejný věci!!
Třeba to s tou pusinkou, Sophinka jí taky otáčí dolů a dělá ze sebe hroznou chudinku, no jak tohle udělá, tak by se nad ní člověk rozbrečel, je to mrška. A taky nejvíc komunikuje v noci, kolem půlnoci nebo druhé ranní je nejaktivnější, to se směje jak blázen a povídá a povídá, nedá mi to nereagovat a směju se, i když by se to v noci nemělo, ale nedá mi to, když ona tak šílí
Jo, naše Dr naušničky nastřeluje, nechám je malé nastřelit, píchat bych to nenechala, je to určitě mnohem bolestivější. Ale i tak tam s ní budu trpět, i u toho očkování, chudinka moje malá
A co se toho přibírání týká, tak je možný, že když se nám narodily velký holky, tak nepotřebují tolik přibírat jako ty dvou a půl kilový novorozenci
Důležitý je, že jsou spokojený
No snad to ještě ty 3 měsíce s kojením doklepeme, jak píšeš, pak už stejně budou příkrmy a na noc budu dávat kaši, aby se zasytila a spinkala celou noc
Za chvilku už bude jaro, sluníčko, teplo, hned bude veseleji a třeba i mlíčka pak přibyde, když budeme spokojenější a budeme mít díky sluníčku víc energie
Já se moc těším na léto, až budeme s malou venku na dece, ona bude lízt a sedět, nafouknu jí malinkej bazének a tam se bude cachtat, to bude úžasný, až se bude smát nahlas
No čeká nás spoustu krásných chvil s těma našima princezničkama, užívej si to
![]()
Ahoj holky, na kojeni je dobre piit teple mleko nebo studenou smetanu.. Rozehrat prsa ve sprse apod. Ale uplne nejlepsi je byt naha a mimco nahe a dat si ho na telo a byt v posteli cely den a jen prikladat a prikladat k prsu
Pokud mate jedno prso horsi, tak davat pit jako prvni ![]()
Jinak u nas je to v poho, mala je milacek, kdyz trochu place, tak chvili pochovam a damdudlik a zabalim ji, aby nemohla machat ruckama a ona za chvili usne a spi aspon pul hodky. Kdyz ji dam na teerasu ven, tak spi klidne cele dopolko a ja v klidu uvarim a jeste se muzu venovat starsi dcerce ![]()
Taky uz se usmivame, obcas neco zvatlame ![]()
kojim jak chce mimco, neresim jak casto to je ![]()
Berou vam mimca dudlik? moni dudlik zboznuje a kdyz je neklidna, supnu ji ho a ona se zklidni a je to
horsi je kdyz nemuzu rychle zadny najit. ![]()
Jnak ty nausnice se maji nastrelovat az od pul roku, tak n am to rikala nase doktorka..
Taky jsem se stihla i vdat a jsem mlada pani ![]()
Tak se opatrujte a at mlicko tece proudem ![]()
@Kamka33 Gratuluji ke svatbě, ať vám to vydrží
Sophinka taky dudlá dudlík, nevadí mi to, aspoň něčím ji můžu uklidnit. Po usnutí ho většinou vyplyvne. Naše Dr říkala, že se naušničky nastřelují po prvním očkování, takže ve třech měsících ![]()
@Janinka1983 Diky,) Tak az nastrelite, tak dej vedet, jake to bylo ![]()
U nás doktor taky nastřeluje, nějakou dobu musí být ty jeho a potom můžu dát svoje. Taky až po očkování. První dávku už máme za sebou a musím říct, že jsme to zvládli perfektně, žádná reakce, jen ten den Terezky byla spavější. Dávali jsme hexu a prevenar současně.
@Bananas Tak to je paráda, že to očkování tak zvládla, my jdeme 9.dubna na hexu a možná Synflorix, jestli se pro něj rozhodnu, ale nevím… ![]()
@Janinka1983 Náš doktor říkal, že ty pneumokoky očkuje tak půl na půl maminek, my jsme to nakonec dali
Ahoj holky,
u nas doktorka nastreluje i picha ouska a obeje pry po 1. ockovani.
Jinak jsme nechali synflorix a hexavakcinu naraz, rotarix dala separe ![]()
Uzivejte jara a slunicka! ![]()