Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, jak se vam dari? Nam nic moc.. Moni mi neprospiva, ma ve 4 mesicich tesne pod 5 kilo a 63cm! Byly jsme 4 dny na infuzich pro zvraceni a prujmy a nemuzu se plne rozkojit ![]()
@Kamka33 Ahoj, my se máme celkem dobře. Hele, a stojí Ti to za to? Nemyslíš, že je lepší, když jste dítě i ty spokojení než se trápit s kojením? Já jsem kojila 14 dní, jinak je Terezka na Sunaru a jsme v klidu obě dvě. Možná mi tady bude někdo oponovat, ale vykašli se na nějaké kojení a přejdi na UM. A co Ti na to říká doktor? Na kojení nestojí a nepadá svět. Zkusila jsi to, ale když to nejde, tak se nedá nic dělat. Držím pěsti, ať je líp ![]()
@Bananas no mame koupeny nutrilon pro ublinkavani a k tomu jeste kojim.. ted vypila 90 nutrilonu a dela tu toce ze zad na brisko
kdyz to nepujde jinak, tak se kojeni vzdam ![]()
@Kamka33 Já to právě vzdala, nemá cenu se trápit. To víš, že jsem to obrečela, ale zase je Terezka spokojená a to je pro mě hlavní.
@Kamka33 Já nekojení taky straaaaaaašně obrečela, nikdy jsem tolik slz neprolila, ale bojuju aspoň tak, že odsávám a dávám malé MM z lahvičky. Nejdřív bylo mlíka málo, ale teď odsaju 800-900 ml za den a malé to v pohodě stačí, tak jsem ráda. A až mlíko dojde, Sunar mám koupený. Hlavně, ať jsou miminka i maminky spokojený
A jak se jinak holky máte??? Co už umějí vaše miminka? Naše Sophinka pěkně vříská a „povídá“, dnes si poprvé vzala do ruky hračku a prohlížela si jí, nakonec skončila samozřejmě v puse
Zatím se sama nepřetáčí, ale ještě má asi čas ![]()
Malá má 3 a půl měsíce, váží 6 kg a měří 59 cm, je to takovej buclínek
Tady je pár fotek ![]()
Kamka33 - ja nekojila prakticky vubec, uz v porodnici byl malej na nutrilonu, cestou z porodnice jsem si dokonce v lekarne koupila odsavacku, ale po tydnu snahy byl vysledek nulovy, malej byl na nutrilonu, pak sme presli na sunar, budou mu v lete tri riky a az na par nachlazeni nebyl nemocny. chapu, ze te to trapi, me to trapilo hodne, pobrecela jsem si, ale co, zivot jde dal a zalezi na tobe, jak se k tomu postavis, jestli se nechas nervovat a budete trpet oba a nebo to vemes a reknes si-holt bude na UM no a co, hlavne nebudete prvni ani posledni…
Holky, diky moc za podporu
Jani - mas nadhernou dceru
hlavne ta vyrehtana ve vane je nadherna apak s tebou v naruci, beruska ![]()
No holky, ja jsem dle laktacni poradkyne prisla o mleko stresem ;( No zatim jsem dala Nutrilon pro ublinkavani asi trikrat kolem 100ml a mezitim neco malo nakojila, kdyz jsou delsi pauzy, tak tam zatim vzdy neco natece.. Jani, taky beru ta homeopatika, ale nevedela jsem o tom nejezeni pred a po a ne vzdy jsem je davala lacna tak to zkusim a diky moc za radu
ja beru taky ty co ty, ale laktacka mi rikala, ze budu brat jine - na stres!! Tak uvidime.. Mala ti prospiva krasne, a vlastne ji davas i sve mleko tak parada
a nezkusila bys ji nechat obcas cucnout? Treba se jeste chyti?? A cim prosim odsavas? Je to bolestive zpocatku??
@Kamka33 Děkuji za pochvalu
A jaká homeopatika ti tedy doporučila? Já mám odsávačku Medela Swing maxi, je na obě prsa najednou, tak mi to šetří čas. Ale připadám si jak dojnice
Malou přikládám každý den, ale bez úspěchu, už to nevidím nadějně, že by se chytla
Na kojeni.net jsem četla, že na kojení prostě musí být dva, maminka musí chtít kojit a miminko musí být ochotné sát z prsu, jenže u nás jsem na to jen já, já mooooc chci, ale malá o to nestojí, takže bohužel. A trápit a nutit jí nebudu, určitě by to na ní nemělo dobrý vliv
Odsávání níjak bolestivé není ![]()
Ahoj holky ![]()
Kamčo, to mě mrzí, že máš taky trápení s kojením
A jak to, že jste byli v nemocnici?
Nějaká viróza?
Jani, malá je úžasná
A vypadá moc šťastně a spokojeně ![]()
My měli s Jančou úplně stejný problém, já teda ještě kojím. Jen malá mi z jednoho prsa nechce pít skoro vůbec. Když se přisaje, tak se pořád pouští, takže všechno dostříkané, malá mokrá, nenajedená… Takže kojím převážně z levého prsa. A i tak má někdy problém se přisát, aby dobře pila. U nás máme docela lajdáckou techniku, malá se neuměla od začátku dobré přisávat a dodnes, prostě tu pusinku špulí, jak na cumel. Občas zažíváme bojkot, kdy musíme dát odstříkané z flašky, takže já se taky pomalu připravuji, že může být konec. Ale co, dokud je mlíčko, je dobře. Mě psala zase laktační, že prostě pokud to jinak nepůjde, mám dávat taky z flašky, nic se neděje, jen je to hrozná práce navíc pro maminku. A nemám prý malé prso nutit, když nechce. Hodně maminek si myslí, že když vydrží a překonají to, rozkojí se, ale u mnohých je opak pravdou.
My měli jednu dobu doma takovou hrůzu, malá jen když viděla prso řvala, ještě mi málo přibírala, takže jsem vážila, stres… Brečely jsme obě
No porod proti kojení byl brnkačka!!! ![]()
Jen mi teda ještě laktační řekla, že pokud klesne týdenní přírůstek pod 100g za týden, mám začít dávat od 5. měsíce kaši. Tak zatím se držíme, průměrně okolo těch 125g týdně. Klárka má 6kg a cca 62 cm.
A také přidávám pár fotek ![]()
@verrda Veru, malá je moc krásná a 6 kg je parádní váha na to, jak bojujete s kojením
U nás už to dál prostě nešlo, kojení byl strašný boj, malá jen řvala a řvala, už mi ruplo nervy a dala jsem jí to do flašky. A pak už si prso nevzala vůbec, ale s tím jsem taky počítala. Strašně moc jsem to obrečela, týden mi trvalo, než jsem se nějak vzchopila a začala to brát tak, jak to je. Z toho stresu mi málem i zmizelo mlíko, ale jak jsem se hodila do klidu, tak se to srovnalo, teď už to jde a odsávání mě nijak výrazně neomezuje. Odsávám jen 4× denně, v 9 ráno, pak ve 3 odpoledne, v 9 večer a ve 3 ráno, když malá papá. Takže to fakt jde po těch šesti hodinách. A malá mi začala krásně přibírat, při kojení mi 14 dní nepřibrala vůbec nic, chudinka, musela být hladová
A pak, jak jsem začala dávat z flašky, tak přibrala půl kila za 14 dní
Musel to dohnat. Teď mi přibírá tak 150 gramů týdně, pokud nám to takhle dobře půjde, tak to chci dělat do půl roku, počítala jsem, že je to ješte 74 dní, tak snad to dám
A když ne, tak se hroutit nebudu, za chvilku už budu moct začít s příkrmy, kdyby mlíčko nestačilo. A pokud bude na MM 4 nebo 5 měsíců, bude to pro mě úspěch, protože takový boj s kojením, co jsem zažila, nepřeju nikomu. A já jsem ten boj vyhrála, i když nekojím přímo z prsu ![]()
No já chci zkusit dát mrkvičku příští týden, doktor říkal, že když není kojenám, tak můžu od 5. měsíce
@Janinka1983 Jsi šikulka a co, MM mlíčko Sophinka dostává a je jedno, že z flašky! Některé maminky chudinky nemůžou udělat ani to a jak moc by chtěly ![]()
Jako paradox je, že znám spoustu maminek co kojí a jejich děti jsou pořád nemocné, zato miminka na UM jsou zdravé jako řípa ![]()
Takže kojit jen z pocitu, že někdo řekne, že je to to nejdůležitější, abych byla vystresovaná, mimino hladové… No, nevím, ale dneska je to dost i o přístupu okolí, jenže pořád jsou tu vtloukány maminkách do hlavy koj koj koj, ale v porodnici tě to nikdo nenaučí!
Pak už je to fakt kdo z koho, mimčo si samozřejmě prosazuje to, co vyhovuje jemu…
Ale to si fakt každá mamina musí sama v sobě vybojovat, co je pro ně nejlepší a nakonec to pochopí a udělá vždycky správně!!! ![]()
@Bananas Holky od nás z diskuze začínaly s příkrmy taky od uk. 4 měsíce (resp. od uk. 17. týdne prcka) a to většina z nich plně kojí. Takže já taky přemýšlím, jestli něco už nezkusíme. Uvidím, příští týden jdeme na očkování, tak se zrovna poptám dr.
@verrda my jsme právě byli minulý týden, tak jsem se ptala a už můžu, tak uvidím, jak jí to bude chutnat ![]()
Ahoj holky, mate krasna mimca vsechny
Jani dik za tip na tu odsavacku
Moni ma dnes 4 mesice a vazi 5 kil pri vysce 63cm.. no je totakova jesterka mrstna auz si umi drzet lahev s mlikem sama
ja teda stridave kojim adelam um do flasky nuk a moni to zvlada oboji
kdyz zkousim po kojeni odstrikat, tak je to hrozna bida, tak 5ml vic zatim ne!! u me taky preferuje jen jedno prso ale to jsem tak mela i u prvorozene.. Zitra mame kontrolu u obvodni a pak ortopeda.. My jsme byly ve spitalu skrz masivni zvraceni - asi viroza.. Rotavir to nebyl..