Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@bigl ovocne stromy pri dobre volbe v pohode, ale drtiva vetsina potrebuje nba jare 2× postrikat v presnych terminech, ktere se odviji od pocasi ten dany rok (podle nakvetani). Takze sledovat. Merunka je uz uplny psycho, v dubnu sedis cely noce u teplomeru a chystas se rozdelavat ohen
Nejlepsi mi prijdou ranne tresne a svetsi rezistentni na sarku, pokud se jabloni tyce, potrebuji alepson postrik proti cervivosti, pokud mas dobrou odrudu, ktera netrpi na nic jineho.
@Pudloslava sedíš u meruňky? já ji mám na dvoře a krom stříhání 1× za rok nic nedělám
Jabloně nestříkám a červivé nejsou. ![]()
Jinak se švestkama souhlas, s třešněma taktéž
@bigl Není zač
Zahrada je v podstatě stavební pozemek, takže právě, když se nám tam bude líbit a budeme tam třeba chtít jezdit i na „stáří“, tak plánujeme něco postavit, ale až budou děti větší a nebudou chtít s rodiči trávit tolik času.
S krátkodobým pronájmem zkušenosti nemám, ale měla bych strach, že bude třeba hezky jenom, když bude chalupa pronajatá a práci na zahradě pak budu muset dělat, když je ošklivo. Protože u nás je největší problém, když máme něco jiného a na zahradu se nedostaneme a pak třeba celý týden prší, jako teď a přeroste tráva, tak je to pak daleko víc práce, nebo naopak je vedro a nedostaneme se tam celý týden, abysme zalili.
@Pudloslava Jediná moje starost o jabloně je stříhání v předjaří, jinak na ně prdím a o ostatní stromy se vůbec nestarám a úroda je vždycky ![]()
@atominnka píše:
@Pudloslava sedíš u meruňky? já ji mám na dvoře a krom stříhání 1× za rok nic nedělámJabloně nestříkám a červivé nejsou.
Jinak se švestkama souhlas, s třešněma taktéž
hele urcite jak v kterym kraji a jak v ktere lokalite. ja si taky myslela, ze nebudu nic delat, ale kdyz mi moniliosa sezrala skoro celej strom, tak jsem strikala jak zbesila…kvety a mlade pludky merunky jsou take velmi citlive na mraz.
zejmena se stromy je podle me peclive uvazit lokalitu, zkusenosti okolnich zahradkaru a spis pocitat se vsemi chorobami, nez byt optimista.
kdyz ti nejde jedna odruda jahod, tak ji na podzim vytrhas na kompost a koupis jinou. se stromy je to problem.
@Pudloslava citlivé na mráz jsou, to je fakt. Ale když to pomrzne, tak to pomrzne, to se nedá nic dělat ![]()
@atominnka píše:
@Pudloslava citlivé na mráz jsou, to je fakt. Ale když to pomrzne, tak to pomrzne, to se nedá nic dělat
no tak kdyz mas tenhle pristup, pak se nedivim, ze jsi v pohode
Ja celkem o to ovoce stojim.
Da se delat, moznosti je hodne, ale je to pakarna. Musis sledovat predpoved a v mrazivych nocich muzes aplikovat specialni postriky, rozmistovat pod stromy nadoby s vodou, rozdelat ohynek (spis dymovnici) nebo zapalit protimrazove svice.
@Pudloslava taky o něj stojím, nicméně nezblázním se, když zmrzne. To je příroda a tak to prostě je
mám tu meruňku jen jednu, jen jediný rok nám meruňky pomrzly a bylo jich jen pár, ale já tohle prostě nehrotím. Když nejsou, tak si je koupím…
To stříkání jabloní je sranda, já teď řeším mandelinky
K tématu -bydleli jsme v paneláku a měli víkendový barák se zahradou. Super, že bylo kam zadara vyjet. Ale měla jsem na krku dvě domácnosti. Teď máme barák, k tomu druhý plus zahradu bychom prostě nedali, nebo bychom si to neužili
@matkabagristy nesnáším mandelinky! jako malá jsem je musela sbírat do kyblíčku
@atominnka píše:
@matkabagristy nesnáším mandelinky! jako malá jsem je musela sbírat do kyblíčku
já teď zaměstnala děcka, zatím je to baví, ale stopro vím, že to zas bude na mně
@matkabagristy taky mě to dost možná čeká, mám letos taky brambory… zatím je to teda OK.. děti nezaměstnám, 4,5letá se brouků bojí a 1,5lete by je asi chtěl jíst ![]()
Jak jste dopadli? My takhle fungovali tři roky. Velký dům na dobrém místě, ale menší zahrada. Od toho 50 km krásná roubenka u lesa a plac 5000 m2. Tři děti, každý svoje zaměstnaní a ubytovavali jsme zde celoročně. Opravdu všechny měsíce plno. Práce moc, ale nejsme líní
snad se teď nespustí smršť
nyní od září bydlíme tady v lesích. Dům je v pronájmu. A místo klidu a romantiky na samotě? Budujeme
a výhled za tři roky? Stavba dalšího domu kousek odsud a dům a chalupu zanechat v pronájmu a opečovávat
u nás se furt musí něco dít prostě. Držím palce!!!