Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky holky,měla bych na vás všechny prosbu…Nemáte někdo zkušenosti s tzv.rozdvojenou dělohou?? Jsem v 5tt+5 dní a dneska jsem byla na prvním UZ vyšetření.Můj doktor mě hrozně vyděsil.Zjistil totiž až teď že mám dvě fyziologické dělohy a miminko je uhnízděné v té pravé.Takže mi okamžitě napsal rizikové těhotenství a říkal že šance donosit zdravé dítě je velká,ale i tak se porod provádí pouze císařským řezem…
Nikdy jsem o ničem takovém neslyšela proto bych se vás chtěla zeptat na váš názor?? Mám hrozný strach… ![]()
Lucy tak i já tohle slyším poprvé,ale jak říkal doktor- šance donosit zdravé dítě je velká a já tomu věřím,věř i ty že bude všechno v pořádku…Koukala jsem na internetu moc se o tomto nepíše,ale moc moc ti držím palečky
![]()
Ahoj Lucy!!!
Taky mám dvě dělohy a dozvěděla jsem se to jako ty na začátku těhotenství. Moje doktorka mě ale nijak nestrašila, je to prostě taková anomálie, ale nic hroznýho. Těhotenství probíhalo naprosto běžně,taky jsem rodila císařem, ale spíš kvůli přepážce poševního vchodu, která s rozdvojenou dělohou často souvisí. Vůbec ničeho se neboj, užívej si těhotenství, císař je v pohodě. ![]()
Děkuju za podporu holky,moc jste mě potěšili…!
Teď už mi nezbývá než doufat že všechno dobře dopadne...... ![]()
dvě dělohu jsou určitě lepší. než jedna rozdělená napůl. ta má v sobě hranu (kde to srůstá) a to zlobí. jinak jsem četla o případu,. kdy byla žena těhotná v obou dělohách a měla různě staré plody. nechápu jak mohla v těhotenství ovulovat, ale zjevně někdo může, možnéí je vše.
jinak během vývoje pohlavního ústrojí je pohlavní kanál založen 2× a odspoda nahoru postupně srůstá, tajže dvojí děloha podobně třeba jako rozštěp rtu není rozdvojení, ale jen nesrostení toho, co srůst mělo.
Cože tohle je opravdu možné??Tak tomu se říká umění přírody nosit v každé děloze jinak staré mimčo…:-) Jen doufám že to nebude můj případ,abych se teda nemusela ještě v těhotenství chránit..... ![]()
Příspěvek upraven 03.11.10 v 00:19
ahoj.
Tak já mám kamarádku a ta má taky 2 dělohy.
První dcerku měla v pravé a rodila normálně a druhou v levé a rodila císařem. ![]()
Jo a doktor jí řekl že ona pohltila svoje dvojče a toto je jeho pozůstatek
![]()
Maniso děkuji!Každá taková zpráva mě moc potěší…Hlavně když vím že ta šance tam je a naděje umírá poslední..!!! ![]()
Lucy já nemám přímo rozdvojenou dělohu, ale mám v děloze přepážku. Zjistilo se to až v těhotenství. Doktor mi narovinu řekl, že hrozí potrat, předčasný porod a podobně, ale že to zkusíme a podle toho jak to dopadne, tak budeme řešit dál.
Vítka jsem donosila do 38+2. Rodila jsem akutní sekci, protože malý byl koncem pánevním. Nicméně porodní váha byla 1940g, malý byl drobný, měl pupeční šňůru 3× kolem krku, jednou kolem nožičky, byl okamžitě po porodu resuscitovaný, apgar score 2 6 8.
Primář porodnice říkal, že všechny ty komplikace byly způsobeny tou přepážkou a doporučil plastiku dělohy. Nic méně můj gynekolog je jiného názoru. Plastiku nedoporučil. Po plastice bych mohla mít už pouze jedno dítě a potom sterilizace.
Ničeho se neboj, hlavně aby si donosila co nejdéle. Snaž se nestresovat.
mimochodem někde jsem vyčetla, že pohlavní ústrojí a močová soustava vznikají ze stejných buněk. Moje máma má 4 ledviny, vlastně měla, už má jenom 3 a já po ní tu vadu zdědila, ale na děloze. Nevím co je na tom pravdy.
lleennttiillkkaa píše:
mimochodem někde jsem vyčetla, že pohlavní ústrojí a močová soustava vznikají ze stejných buněk. Moje máma má 4 ledviny, vlastně měla, už má jenom 3 a já po ní tu vadu zdědila, ale na děloze. Nevím co je na tom pravdy.
jojo, je to tak - ale vic to souvisi u muzu - naskonec u nich pohlavni a mocova soustava nakonci splyvaji. zakladaji se u oboupohlavi zaklady obojiho, muzi maji malinkatou delozku v prostate a zenske maji postevacek a jeste neco…zapomela jsem, krucis
Ahoj, ja sama s tim nemam zkusenost a nevim vubec medicinske podrobnosti, ale kamaradka ma take dve delohy, otehotnela prirozene a maleho v pohode donosila, ale rodila teda taky planovanym cisarem.
Ted planuji druhe mimco.
Co vim, tak zadne komplikace ani po porodu nemela, v podstate ani v tehotenstvi, normalne kojila atd. atd.
Takze jsem te chtela jen uklidnit, ze pokud se to asi sleduje a je vse v poradku, tak by to melo byt ok.
Drzim palce! ![]()
prosim vas nevite nekdo kdyz mam 2 delohy jestli pri sexu pozna neco partner?dekuju
Veru,poznat to nijak nejde!Teda alespoň u mojí vady ne,protože mám normálně 1 pochvu,1 čípek a až pak se to dělí na dvě malé dělohy… ![]()
Ale existuje i vada,kdy má žena 2 dělohy,2 čípky a dokonce i přepážku v pochvě,takže u té si teda myslím že se na to musím přijít i normálně při gynekoligickém vyšetření… ![]()
U mě to teda doktor zjistil až v těhotenství při prvním UTZ.
Nikdo z rodiny podobnou vadu nemá,takže jsem z toho byla z počátku dost v šoku!!
Ale teď už vím že jsou mnohem horší věci!
Např.když žena nemá dělohu žádnou atd… ![]()
Ahoj,
tak jsem tu četla o dvou dělohách a těhotenstvích apod.
Já mám dvě dělohy, dva čípky a přepážku. Zjistili mi to až na UZ, normálně při gyn. vyšetření to doktorka neodhalila, ale prý měla pochybnosti. No, myslím si o tom své, ale budíž. Byla jsem pekelně v šoku. Hned jsem se ptala, jak to odstranit atd. Nejde to, alespoň to mi bylo řečeno. Tak jsem se po těžkých depresích s mým stavem začala smiřovat. Nicméně doktorka mě děsila, že prý určitě 2-3 plody potratím, že mě čeká odebrání plodové vody, genetika atd. Byla jsem strašně vyděšená.
Začala jsem nenávidět sex, protože jsem si připadala divná a ani jsem se sama sebe nechtěla dotýkat. Nakonec jsem se s tím tak nějak vypořádala, ale hrozně mi to ublížilo. Jsem mladá (21). Začala jsem pochybovat o tom, zda tedy vůbec někdy budu mít děti a to musím podotknout, že jsem je vždycky chtěla a milovala jsem je.
No prostě nevím, co bude. Nicméně pravda je to, že je to z pohlcení dvojčete. Rozhodně se nejedná o dědičnou vadu, nikdo v naší rodině to nikdy neměl. Další věc, ano při sexu je to poznat. Přepážka se pociťuje. Přítel o ní občas zavadí, ale nebolí to. Otěhotnět člověk může do obou děloh. Pokud se v jedné uchytí plod, může se uchytit i v té druhé a to proto, že prý obě dělohy jsou plně funkční a navíc obě dělohy menstruují na střídačku. Takže v těhotenství bych doporučila se hlídat, pokud teda nechcete dvě miminka najednou. 98% je šance, že budemě (my s dvěma dělohama) mít dvojčátka. No a poslední věc. Bylo mi řečeno, že s touto vadou jsou spojeny i problémy s játry a ledvinami. Prý je skutečně možné mít třeba 4 ledviny a 4 játra. To se mě naštěstí netýkalo.
V každém případě ten, kdo tento problém jako já má, by měl být v klidu, stejně vám nezbyde nic jiného, než si zvyknout. Pro těhulky… zajisté to dobře dopadne a vy se budete těšit z vašeho drobka. ![]()