Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Cecilia píše:
Ahoj,
tak jsem tu četla o dvou dělohách a těhotenstvích apod.
Já mám dvě dělohy, dva čípky a přepážku. Zjistili mi to až na UZ, normálně při gyn. vyšetření to doktorka neodhalila, ale prý měla pochybnosti. No, myslím si o tom své, ale budíž. Byla jsem pekelně v šoku. Hned jsem se ptala, jak to odstranit atd. Nejde to, alespoň to mi bylo řečeno. Tak jsem se po těžkých depresích s mým stavem začala smiřovat. Nicméně doktorka mě děsila, že prý určitě 2-3 plody potratím, že mě čeká odebrání plodové vody, genetika atd. Byla jsem strašně vyděšená.
Začala jsem nenávidět sex, protože jsem si připadala divná a ani jsem se sama sebe nechtěla dotýkat. Nakonec jsem se s tím tak nějak vypořádala, ale hrozně mi to ublížilo. Jsem mladá (21). Začala jsem pochybovat o tom, zda tedy vůbec někdy budu mít děti a to musím podotknout, že jsem je vždycky chtěla a milovala jsem je.
No prostě nevím, co bude. Nicméně pravda je to, že je to z pohlcení dvojčete. Rozhodně se nejedná o dědičnou vadu, nikdo v naší rodině to nikdy neměl. Další věc, ano při sexu je to poznat. Přepážka se pociťuje. Přítel o ní občas zavadí, ale nebolí to. Otěhotnět člověk může do obou děloh. Pokud se v jedné uchytí plod, může se uchytit i v té druhé a to proto, že prý obě dělohy jsou plně funkční a navíc obě dělohy menstruují na střídačku. Takže v těhotenství bych doporučila se hlídat, pokud teda nechcete dvě miminka najednou. 98% je šance, že budemě (my s dvěma dělohama) mít dvojčátka. No a poslední věc. Bylo mi řečeno, že s touto vadou jsou spojeny i problémy s játry a ledvinami. Prý je skutečně možné mít třeba 4 ledviny a 4 játra. To se mě naštěstí netýkalo.
V každém případě ten, kdo tento problém jako já má, by měl být v klidu, stejně vám nezbyde nic jiného, než si zvyknout. Pro těhulky… zajisté to dobře dopadne a vy se budete těšit z vašeho drobka.
jojo ledviny s tím souvisejí. Moje matka se narodila se 4 ledvinama a já jsem to po ní zdědila ve formě děložního septa.
Ahoj holky.Pred tydnem jsem si delala tehotesky test a byl pozitivni. V patek jsem byla u doktorky a ta mi rekla ze mam dve delohy. A aby to nebylo malo tak mi rekla, ze mam spozdeni zrejme dusledkem stresu a ze budu normalne krvacet.Ale v te druhe slo na ultrzvuku videt, ze tam tehotestvi asi je. Vzali mi krev a dnes jsem se dozvedela, ze je to pozitivni, ale v sobotu jsem zacala krvacet tak jak doktorka rikala.Je mozne, ze by to mohl byt potrat? Dekuji za odpoved
@Lucy_VM píše:
Ahojky holky,měla bych na vás všechny prosbu…Nemáte někdo zkušenosti s tzv.rozdvojenou dělohou?? Jsem v 5tt+5 dní a dneska jsem byla na prvním UZ vyšetření.Můj doktor mě hrozně vyděsil.Zjistil totiž až teď že mám dvě fyziologické dělohy a miminko je uhnízděné v té pravé.Takže mi okamžitě napsal rizikové těhotenství a říkal že šance donosit zdravé dítě je velká,ale i tak se porod provádí pouze císařským řezem…Nikdy jsem o ničem takovém neslyšela proto bych se vás chtěla zeptat na váš názor?? Mám hrozný strach…
Ahoj.Ja mam taky dve delohy a taky me na gyn. nejdriv strasili, ze bude problem dite donosit a blabla a nakonec se pry do jedne vejdou v nejhorsim i dvojcata.
Porodem me taky porad strasi, ale moje teta ma kamarasku, ktera se dvema delohama donosila a normalne porodila obe sve deti, takze bych se tim zbytecne dopredu nestresovala. A hlavne ten cisar se dela i u zenskych bez vrozenych anomalii - neni to zas takova tragedie, neboj ![]()
@Lucy_VM eh,pardon, nevsimla jsem si, ze mam s odpovedi rok zpozdeni…
doufam, ze tehu i porod dopadly dobre ![]()
@Barissima Ahoj,mám stejnou diagnozu, jsem po mimodeloznim tehu v listopadu 2014 a teď po prvním snažení čtvrtý den zpoždění, zatím bez pozitivního testu
Nicméně, mě zajímá, jak probíhá tvoje těhu, dle všeho se ti blíží porod, je vše v pořádku? Mimčo je Vaše první? ![]()
Moc díky za odpovědi, je to pro mě hodně aktuální téma ![]()
@Menudo Ahoj. Heleď, jsem od začátku na rizikovém těhotenství - doma na neschopence. Nicméně těhotenství probíhá zatím úplně v pohodě, miminko mám v levé děloze, dokonce je prý o něco větší, než by mělo být, a zatím se nic neděje
Miminko je naše první, takže samozřejmě mám ze všeho strach, jak je to nové, ale co se tak bavim s kamarádkama, tak vše probíhá naprosto obvyklým způsobem, jen mě víc hlídají
Co se týká porodu, tak zatím taky nevíme, může se prý stát, že jak je ta děloha menší, tak nebude mít dostatečně silné kontrakce, aby šlo porodit přirozeně, nicméně to není pravidlo, takže prý to „zkusíme a uvidíme“ ![]()
Tak ti moc držím palce a ničeho se neboj. Oni doktoři rádi straší, hlavně když nezapadáš úplně do běžných tabulek, ale není žádný důvod, proč bys nemohla donosit a porodit zdravé miminko ![]()
@Barissima Moc děkuju za podporu, tohle číst má blahodárné účinky! Oni mě nestraší až tak doktoři, jako ty scénáře z různých diskuzí… Nicméně existují krásný pozitivní případy jako ty a to je hlavnííí! ![]()
Moc na tebe/Vás budu myslet! Musíš pak dát vědět, jak vše probíhalo
Jen jedné, co mě teda hodně překvapuje je, že u tebe chtějí zkoušet přirozený porod, mě jasně řekli, že jinak než císařem neexistuje a že budu rodit i dřív…
@Menudo tak přesně to mně říkali před těhotenstvím taky. že děťátko rozhodně nedonosim a že porod jedině císařem a ještě to bude dost komplikovaný. ![]()
Tak jsem dneska byla na kontrole a zatím se vůbec nic neděje, takže nevyloučili, že bych mohla i přenášet…
A to je prcek o něco větší, než by měl být, takže tak
Zkušená paní doktorka z Gennetu mi říkala, že se z těch dvou děloh dělá uplně zbytečná kovbojka. Spousta ženských o tom ani neví a třeba se to zjistí až u porodu, nebo dokonce až u druhého těhotenství, a to, že čteš katastrofické scénáře z diskuzí nic neznamená, protože zrovna takové najdeš i u holek bez VVV dělohy ![]()
A tři různí doktoři nezávisle na sobě už mi během mého těhu řekli, že nevidí důvod, proč bych nemohla rodit přirozeně.
Takže jsem moc ráda, že jsem tě mohla uklidnit - taky jsem pořád hledala nějaké povzbudivé zprávy, úplně chápu, jak ti je, ale opravdu se ničeho neboj. Ona si příroda vždycky nějak poradí.
Samozřejmě počítej s tím, že budeš na sebe muset dávat větší pozor, než jiné těhule, ale je to spíš prevence a na jednu stranu je to docela i fajn, nechat se obskakovat a hýčkat.. ![]()
Ahojky, tak já jsem po porodu jednoho prcka a bylo to vše docela komplikované, ale u mě nikdo nevěděl proč, rodila jsem nakonec v 38týdnu a porod byl vyvolávaný a stejně jsem neměla žádné kontrakce. Nakonec vše dobře dopadlo a mám krásného kluka, který měl porodní váhu 2,16 Kg a teď je mu 8 a je to kus chlapa. Je ale docela zajímavé, že až teď mi nový doktor řekl, že mám 2 dělohy a všechny ty koplikace byli z toho!! Tak jsem si říkala, co dělali všichni ti doktoři před ním, že s toho nikdo nevšim?? Nechápu.
@Barissima JAk jsi na tom kočko? Stále dva v jednom? V še v pořádku?
@Diion Děkuju za příspěvek, každý příběh je pro mě teď zajímavý! Já taky nechápu to, jak je možný, že se na takovou vadu nepřijde! ![]()
@Menudo Stále, stále
V pátek začínáme 39.tt, na to, že mi všichni tvrdili, jak budu ráda, když donosim do 30. týdne, tak docela dobrý
Hlavně prej se pořád nic nechystá, hrdlo uzavřený, dostala jsem za úkol začít gruntovat, aby u mě malej nezůstal do léta ![]()
Co ty? Jak to zpoždění dopadlo?
Čekáte, nebo ještě snažílkujete? ![]()
@Diion to mně právě říkali, že u těch dvou děloh je možné, že bude nedostatečná činnost děložní (příliš slabé kontrakce), a proto by museli kdyžtak udělat císaře.
Ale to zjistí až během porodu, tak uvidíme, jak to bude se mnou…prcek má zatim odhad váhy 2,90, tak jsem zvědavá, jaký to bude v reálu ![]()
Já to taky nechápu, ale opravdu se většinou tahle vada odhalí celkem pozdě. Já měla nějaký mega štěstí na super všímavou gyndařku, která to poznala hned na uplně první běžné prohlídce. Ale všichni doktoři, kteří mě během těhu viděli, se hrozně divili, kdo a jak tu vadu odhalil a jestli jsem byla na laparoskopii, tak říkam, že ne, prostě doktorka koukla a viděla
Holt někdo umí a někdo ne, no.. Ale super, že u tebe dopadlo všechno dobře. A to, že máš VVV taky zas tak moc neznamená - porodní komplikace mívaj i holky s jednou dělohou… ![]()
Tak tak, je to pravda, dopadlo to dobře, ale při porodu, který jak jsem psala byl uměle vyvolávaný mi píchli vodu a dali kapačku na spuštění kontrakcí a nic, tak mi dali druhou kapačku a nic. Do nemocnice jsem přišla v 6 ráno, ono už 20:00 a já furt nerodila, chtěli mě odvést na pokoj, že to dorodím zítra, byla ale se mnou u porodu mamka, která si s porodem mého bratra dost užila a kvůli neschopnosti lékařů je bratr postižený. Takže se vyděsila, udělal bouřku a nakonec přišel primář a něco nějak udělal a v 21:00 už byl malej venku. Na jednu stranu bylo dobrý, že jsem vůbec neměla porodní bolesti, celej den jsem tam jen ležela a strašně se nudila. Pak půl hodiny bolesti a bylo po všem. Malej musel do inkubátoru aby se ještě trochu dopekl, ale hlavně na pozorování, protože byl tak malý, ale apgar 10-10-10
, na to jakej to byl prcek jsem se docela divila. ![]()
Cauky
tak ja hlasim, ze se nam v nedeli narodil krasny, zdravy chlapecek!
porod byl bez komplikaci a na prvorodicku pry neuveritelne rychly
takze jsem zivy dukaz, ze dve delohy nemusi znamenat zadny velky problem
tak se holky nebojte a drzim vam palce! ![]()
@Barissima Kočko,veeeelkááá gratulace! Porod tedy přirozený? jak dlouho trval? Jsi skvělá, mám radost, takové zprávy jsou nejlepší!
Když to nebude vadit, hod nam sem fotecku ![]()
@Menudo Jojo, porod přirozený.
nepotřebovala jsem ani žádné léky, všechno šlo samo, děloha to zvládla bez problémů
no, v 8 ráno mi praskla voda, bez kontrakcí. Kontrakce začaly asi ve 4 odpol. a od 6 už byly silný. no a v 9 byl malej na světě.
Nezlob se, ale fotku nedám, zařekla jsem se, že budu chránit synkovo soukromí, tak úspěšně odolávám pokušení se pochlubit
A co ty?? už jsi těhulka?? ![]()