Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj tak já jsem na tom stejně, mám ročního synaa a tak za rok by jsme chtěli pracovat na dalším, ale já bych si hrozně moc přála dvojčata. Manžel je z dvojčat a já bych je hrozně moc chlepa a navíc i tchýni na truc. Když něco řeknu a mrnousovi tak mi hned vpálí, že ona to měla 2krát.
@nemnd píše:
Ahoj tak já jsem na tom stejně, mám ročního synaa a tak za rok by jsme chtěli pracovat na dalším, ale já bych si hrozně moc přála dvojčata. Manžel je z dvojčat a já bych je hrozně moc chlepa a navíc i tchýni na truc. Když něco řeknu a mrnousovi tak mi hned vpálí, že ona to měla 2krát.
Tak hodně štěstí při snažení
Manžel je taky z dvojčat, my je teď čekáme a tchyně mě spíš lituje ![]()
Ahoj holky
, tak já koukám, kolik z vás touží po dvojčatech, zejména prvorodičky… Já je mám, jakožto prvorodička, a musím říct, že období do jejich tři let mám dost v mlze
, jen si pamatuju to totální vyčerpání, bezmocnost a stavy těsně před kolapsem. Je to o plném zápřahu pro oba rodiče, když je na to žena většinu dne sama, protože partner musí vydělávat, tak jí za chvíli začne přeskakovat, protože má celé dny a noci u sebe dvě naprosto závislé bezmocné děti, kterým je potřeba se věnovat současně, přičemž se to fyzicky ani psychicky nedá pořádně zvládat. Myslím, že si to člověk vůbec neužije, jak by si to užil s jedním dítětem. Období, kdy děti začínají lézt a pak chodit, je taky úchvatné - člověk neví, za kterým drobečkem se má vrhnout dřív, do toho má každé dítě jiný názor na to, kdy a kam se půjde a je velmi náročné vše zkoordinovat. Nemluvě o velké finanční zátěži. Samozřejmě - dvojčata mají i své výhody a teď samozřejmě nelituji, že to takto vyšlo - holky už chodí do školy a jsou dobré kamarádky a vždy byla výhoda, že do nového kolektivu, ať už ve školce nebo ve škole, nešly samy, ale znovu už bych to celé dobrovolně fakt nedala
.
Tak doufám že nám se to aky povede, když je manžel taky z dvojčat. A navím já jsem přesvědčená ža budu mít Anetku a Vojtíška, že to prostě vyjde:)
Ahojky holky,
tak já se chci přidat jen se svým dvojčatovým pocitem. Sama jsem v 6tt - čekám jen jedno dítětko( a jsem za to ráda). Ale jak říkám, všeho s mírou i nadšení do dvojčat a všechno to kolem nich. Myslím, si, že to neni tak růžové s dvojčátky jak si každý myslí…souhlasím s žížalou, známí čekají dvojčátka…jelikož mají již kluka a řekli jim prvně, že jsou to taky kluci, byli z toho zdrcení a nikomu o ničem nic neříkali…ani jsem o nich nevěděla. Teď jim řekli, že jsou to dvě holky(na utz 20tt) a ví o tom celá dědina jaká je to sláva. A oni si naivně myslí, že ty dvě holky jsou jakou fáááááááááákt žužo a že to bude pohoda víc jak a s klukama, mít dvě krásné stejné hodné holčičky. Chodíme spolu do kroužku ( a to tam s námi chodí ještě dvě tehulky, čekajíc však jen jedno dítě) a já neslyším nic jiného jak neustále opěvují její dvojčátka holčičky a co? Tak má dvojčátka, ale co jsou víc než ty děti co se rodí po jednom? Občas to nechápu proč se kolem toho dělá takový humbuk. Ja po dvojčatech moc netoužím…a neříkám, že to není takový malý zázrak, ale dělat z převrat dějin mi přijde fakt divný. Myslím si, že dvojčátka jsou sice dar…ale stejný jako dar jednoho děťátka v bříšku. Takže asi tak:) ps. Nic proti dvojčatům nemám:))))
Jj souhlasím s bobese..taky mám občas u lidí s dvojčátky takový pocit:) Ale tak co…hlavně, že jsme zdraví ne? To ostatní už prostě tak je.. ![]()
nemnd Držím palce, aby ti to vyšlo
Zvládli to jiní, tak co bys to nezvládla taky. Popravdě já mám dvě děti blízko po sobě a hlavně v dobách drsných začátků jsem si říkala, že by ta dvojčátka snad byla lepší, protože starší pořád ohrožoval mladší na životě (neměl z toho rozum, no
), musela jsem hlídat jak ostříž.
@Bobese Trošku z tvojeho příspěvku cítím hořkost, ale neboj, v 6tt si nemůžeš být stoprocentně jistá, jestli tam ještě to další dítko není schované
Má kamarádka takhle měla překvapení na UTZ ve 12tt. Pořád jedno, jedno a najednou ejhle, ze zákrytu vystoupilo druhé ![]()
@Amabilis77 píše:
nemnd Držím palce, aby ti to vyšloZvládli to jiní, tak co bys to nezvládla taky. Popravdě já mám dvě děti blízko po sobě a hlavně v dobách drsných začátků jsem si říkala, že by ta dvojčátka snad byla lepší, protože starší pořád ohrožoval mladší na životě (neměl z toho rozum, no
), musela jsem hlídat jak ostříž.@Bobese Trošku z tvojeho příspěvku cítím hořkost, ale neboj, v 6tt si nemůžeš být stoprocentně jistá, jestli tam ještě to další dítko není schované
Má kamarádka takhle měla překvapení na UTZ ve 12tt. Pořád jedno, jedno a najednou ejhle, ze zákrytu vystoupilo druhé
To není hořkost, ale údiv nad tím, jak jedna matka, kterou znám staví matky očekávájící dvojčata jako, že jsou něco víc než matky s jedním dítětem. Dělá z nich a sebe supermatky a rodičky a trdí, že nosit a rodit jedno dítě je vlastně procházka růžovým sadem, ale dvě…to je už něco!!! Takže asi tak…
To vůbec naní pravda já si myslím že každá matka která čeká jedno nebo dvě jsou na tom úplně stejně. Každá by měla být hrdá na to že to zvládá a žádnej rozdíl v tom nevidím. A myslím že je umění porodit i to jedno. Když jsem rodila já a to jen to jedno, tak jsem byla strachy bez sebe. nemohla jsem ho vytlačit, páč měl omotanou šnuru 2×kolem krku, narodil se přidušený a ještě ho museli rozdýchávat, takže zas taková brnkačka to není. samozdřejmě že mě to nijak neodradilo ale není to jednoduché ani s jedním:Tak že ty co mají dvojčata supermatky určitě nejsou. budme pyšní na sebe i na svoje děti at už jich je kolik chce ![]()
@nemnd píše:
To vůbec naní pravda já si myslím že každá matka která čeká jedno nebo dvě jsou na tom úplně stejně. Každá by měla být hrdá na to že to zvládá a žádnej rozdíl v tom nevidím. A myslím že je umění porodit i to jedno. Když jsem rodila já a to jen to jedno, tak jsem byla strachy bez sebe. nemohla jsem ho vytlačit, páč měl omotanou šnuru 2×kolem krku, narodil se přidušený a ještě ho museli rozdýchávat, takže zas taková brnkačka to není. samozdřejmě že mě to nijak neodradilo ale není to jednoduché ani s jedním:Tak že ty co mají dvojčata supermatky určitě nejsou. budme pyšní na sebe i na svoje děti at už jich je kolik chce
Tady si dovolím nesouhlasit s první větou
, ženy, které čekají jedno a které čekají dvojčata na tom opravdu stejně nejsou. Vícečetné těhotenství je vždy bráno jako rizikové, protože tělo není na více miminek stavěné. Je třeba více odpočívat, bříško začne mnohem rychleji růst a málokterá maminka se dočká s dvojčátky 40.tt, dokonce se to bere tak, že pokud se u vícečetného těhotenství překročí 35.tt, je to malý zázrak. Navíc dvojčátka jsou většinou menší než stejně staré plody jednočetné, takže už jen to je trochu handicap při předčasných porodech dvojčat. Moje dvojčetné těhotenství bylo relativně bez problémů, přesto mi od 4. měsíce tvrdlo břicho a v 6. už jsem měla problém cokoli dělat. Porodila jsem v 36.tt, luxusní termín, a stejně byly holčičky relativně malé - 2 kg a navíc jsem rodila císařem, což bývá u dvojek také častější a nemohla jsem je mít hned u sebe. Teď čekám (doufám) jen jedno
a i když teprve končím 1. trimestr, je to zatím mnohem větší pohoda už od začátku. Jinak nehovořím o nějaké méněcennosti maminek, které čekají jen jedno - není žádný důvod - vícečetné těhotenství by se rozhodně nemělo „povyšovat“ nad jednočetné, ale je tam zkrátka mnohem větší riziko komplikací a proto třeba i matky s dvojčaty mají přednost v porodnicích, pokud je stop stav. Taková je realita.
Příspěvek upraven 01.12.12 v 21:54
Ještě bych doplnila, že tady jaksi není co závidět - ty maminky s dvojčaty si to opravdu až tak moc neužívají, ať už co se týče těhotenství, tak následné péče, to se může tak jevit z povzdálí, kdy člověk jen nadšeně nakoukne do kočárku, kde spokojeně spinkají dvě stejné hlavičky, ale co je za tím práce, to už si málokdo dokáže představit. A asi se většina matek dvojčat nebude vyvyšovat nad matkou s jedním dítětem, mají většinou co dělat samy se sebou a s miminky. Stejně tak nikdo nepochybuje o tom, že mít děti třeba rok po sobě je taky masakr. Na druhou stranu - toto už je mnohdy volba, kdežto dvojky jsou často překvápko
.
Jo ano je pravda že vícečetné těhotenství je rizikové, ale rizikové je mnohdy i jen když má být jedno miminko. Já rodila normálně a taky jsem nemohla mít malého u sebe, šel do inkubátoru. Ale strach je u všech dětí.