Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Mám mo-bi dvojčata 9 týdnů. U nás v porodnici tento typ s jednou plcentou nenechávají přirozeně, takže jsem od začátku věděla, že bude CS a vlastně jsem byla i ráda, že jsem se nemusela rozhodovat, přestože byli hlavou dolů.
No k tomu CS, nikdy více! Oproti vaginálnímu porodu to byla hrůza hrůz. Měla jsem spinál, zvracela jsem když mě šili, lítal mi tlak, pak zimnice a ve finále jsem měla ještě migrény (nikdo mi neřekl, že nesmím 12 hod zvednout hlavu). Chození, lehání bolelo jak prase a to bych řekla, že snesu dost.
Nechápu, že do toho jde někdo dobrovolně i opakovaně.
Ahoj holky
My čekáme dvojčátka dvojvaječné, každé má svojí placentu jsme 29tt, a před třemi týdny mi doktor na kontrole řekl, že z 80% budeme rodit císařem, protože je jedna zadečkem dolů, taky mi říkal, že prý je pro miminka císař lepší. Tak snad se nám holky ještě otočí, ani u prvního porodu jsem nechtěla císaře, byla jsem ochotná jít i na obrat zevními hmaty naštěstí první dcera se stihla otočit ještě předtím ![]()
Držím palečky ![]()
@Takco píše:
Decko se většinou během porodu stočí i samo
Ano to jí říkali taky, Nicméně ona sama věří tomu, že dobrá psychika je půlka porodu a pokud by byla ve stresu z toho, jestli se dítě otočí nebo neotočí, tak by to nezvládla a odmítla riskovat, že bude třeba bolavá dole i nahoře. Tudíž se rozhodla takto.
@Markéta188 píše:
A ty už si někdy rodila císařem?
Upřímně ho mám půl roku za sebou. Užila jsem si 42 hodin porodu. Kontrakce po minutě. Poslední hodinu jsem měla jednu kontrakci v kuse do zad. Ve finále cs. Otevřená na 10, ale malá seklá v pánvi. V tu chvíli jsem jásala - VYSVOBOZENÍ!
Upřímně? Radši bych měla další 2 hodiny bolesti a tlačila, než se muset po 8 hodinách postavit na nohy a postarat se o mimino, natož tak o 2.
Císaře vážně nechceš
Je velký rozdíl v císaři, cos měla ty, a v plánovaném, ten stav potom je úplně jiný.
Já měla císaře jen po třech hodinách „porodu“ a byla jsem po něm úplně v pohodě. Vstávala jsem po deseti hodinách (mezitím jsem měla dítě i u sebe), dítě na první noc už hezky u sebe na pokoji, v pohodě se dalo o ní starat.
Bylo náročnější vstát z postele (těch prvních asi třicet sekund) a dalo se chodit jen pomaleji, to ano. Ale zas jsem mohla bez problémů sedět a to spousta maminek po vaginálním porodu nemůže, a třeba na kojení je to fakt výhoda ![]()
Zbytečně zakladatelku císařem nestrašte, nemusí být vůbec nějak hrozný a občas je to prostě nejbezpečnější možnost pro dítě/děti.
Moje dvojky sly cisarem, jedno bylo ve spatne poloze a tak mi to nakonec dr doporucila
nicmene uz delsi dobu predem mi v porodnici rekli, ze do vaginalniho porodu tam s dvojcaty nikoho nenuti a ze si muzu vybrat
cs byl naprosto v pohode prezitelny. Jasne, samotna operace a nasledujici tri ctyri dny zadny med, jizva boli, ale zase zadnej horor se nekonal ![]()
@Markéta188
Ne, obě děti co mám šli normálně. Ptala jsem se mámy co je lepší a podle ni císař. Ze budu mít břicho na půl mi nějak nevadi. Operaci za sebou mám víc než dost. Ale bolavými spodek, bojím se pak i vycurat natož vykadit. Je mi jasne ze to bude bolet, ale má mě bolet břicho nebo spodek. A hlavně se bojím dvě děti rodit normálně
Vy mate dvojčata? Nebo jste rodila dvojčata? Ze císaře nechci.
@tina.rs co znamená mo-bi? Vůbec ty zkrtatky nechápu. A pokud mají jednu placenou jsou jednobuněčná a pokud dvě tak jsou dvojvajecna.?
@Leniiik185 mo-bi = monochorialni biamnialni, tedy každý má svůj plodový obal, ale jednu společnou placentu. Tento typ mohou mit jen jednovaječná dvojčata. Dvě placenty mají většinou dvojvaječná dvojčata. Mohou však mít i jednovaječná, když se vajíčko brzy rozdelí.
@Eurieka píše:
Ahoj holky
My čekáme dvojčátka dvojvaječné, každé má svojí placentu jsme 29tt, a před třemi týdny mi doktor na kontrole řekl, že z 80% budeme rodit císařem, protože je jedna zadečkem dolů, taky mi říkal, že prý je pro miminka císař lepší. Tak snad se nám holky ještě otočí, ani u prvního porodu jsem nechtěla císaře, byla jsem ochotná jít i na obrat zevními hmaty naštěstí první dcera se stihla otočit ještě předtím
Držím palečky
Jak se dozvidam, i tady, tak často jde druhé zadečkem a porod je bez problémů.
@Takco píše:
Jak se dozvidam, i tady, tak často jde druhé zadečkem a porod je bez problémů.
Nakonec se holky narodily v 33+1tt, a prý kvůli nízké porodní váze(1930g a 1790g) jsme nemohly rodit přirozeně tak jsme šly na císaře ![]()
Tak dvojčátka jsem nakonec porodila klasickým porodem bez císaře a byla jsem ráda. Druhý den jsem běhala a nic mi nebylo a dětičky naprosto v pořádku ![]()