Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nedá mi to, fotky z neděle a Petřína.
Krmení dravé zvěře.
http://missorka.rajce.idnes.cz/…P4292789.JPG
TFK v akci, kolem kočáru holky Šulánkovic. http://missorka.rajce.idnes.cz/…P4292780.jpg
Veget na dece se dvěma holčičkama.
http://missorka.rajce.idnes.cz/…P4292814.JPG
Jana
Míšo31, úplně ti rozumím, taky mi pořád vrtá hlavou, jací budou, a to přitom vím, že to je páreček. Ale první dvě děti jsou každé vzhledově i povahově úplně jiné, ani nevypadají jako sourozenci. Přijde mi mnohem těžší se s dvojčátky naladit na vzájemný kontakt, tím, že jsou dvě a nevím třeba přesně (někdy ano), který zrovna kope, jsou pro mě neustálou záhadou. Trochu počítám s tím, že jak jsou na sebe zvyklé už z bříška (nevěřím, že by o sobě nějakým způsobem nevěděly), jsem maličko „ze hry“, ale snad to je něco, co se mám ještě v životě naučit. Anička je na mě fixovaná maximálně, Čenda je typický Blíženec a navíc druhé dítě, takže maminka je fajn, ale není na světě jediná a dvojčecí šášulkové to budou mít zas asi jinak. Změna je život a je to napínavé!
Ivuško, já už mám 13 kilo navrch, jak jsem tu četla, že kdosi rodil dvojčátka s 15 kg, to je u mě utopie. Přitom se mi nezdá, že bych se tak přejídala. Ale cukrovka dopadla dobře, zaplaťpámbu. Beru taky magnézko 3×1, ale dneska jsem si musela dát homeopatika, včera jsem to trochu přehnala, sháněla jsem lino, dobíhala autobus, na zahradě rozsypávala mulčovací kůru a zalévala, takže dneska mi to bříško vrátilo. Ve středu mi přijde malíř a zedník, vzápětí se budou dělat podlahy a mezitím mám poradnu. To jsem zvědavá, co mi dr. řekne - 28. týden je prý u dvojčátek často rizikový, no u mě teda s tím vším bude. Slibuju si (i mimčům), že od konce května už budem odpočívat ![]()
Eli , s tím váhovým přírůstkem jsme na tom podobně
ale nelámu si s tím hlavu. Taky jsem zvědavá, jak budou vypadat, o to víc, že budou obě stejné … Koukám nejsem jediná, která „dozoruje“ řemeslníkům, nám dnes pokládají lino, příští týden nové dveře a konečně kuchyňská linka! Koukej se šetřit, já už se taky šetřím, a je to znát. Ono to tělo reaguje se zpožděním, tak je to takové záludné, jeden den Ti je super, tak si trochu vyhodíš z kopýtka, ale druhý den je to pořádně znát - teda aspoň u mě. Oddychnu si, až budu mít za sebou 32tt … Musíme vydržet co nejdýl, holky těhulky, tak odpočívat!
Jani , super fotky! Takový pikniky taky s manžílkem plánujem, vyrazíme s croozrem za město, když bude hezky a budem piknikovat ![]()
Manžel má kolegu v práci, co se jim v březnu narodily též jednovaječné holčičky, tak mu hned referoval, jak se vůbec nevyspí a že je to pěkný záhul … Aspoň bude manžílek psychicky připraven
ikdyž to se asi moc nedá, co holky
![]()
Eli , asi dostaneš na zadek, koukej se šetřit!!!!! já jsem se taky cítila pořád krásně, dělali jsme podkroví, takže tu a tam taky jsem něco poklízela, natírala a tak..... bříško mi pak tvrdlo jako blázen a nakonec mě museli ve 23,tt hospitalizovat, protože jsem se začínala otevírat, ale dopadlo to naštěstí dobře… rodila jsem ve 38,tt a měla jsem těch 15kg navíc, tím tě nechci vůbec strašit, ale opravdu odpočívej, až se narodí prckové, tak si tu energii vynahradíš
S kilama si rozhodně nelámej hlavu, uvidíš, jak půjdeš z porodnice se svojí původní váhou ![]()
letadlo , fakt super fotečky, je to paráda viď když je venku krásně, dají se už dělat takové pikniky, my teda zatím žádný nedělali, ale my jsme na zahradě každý den, takže to je taky paráda
no Ivuško, musím říct, že můj přítel je také stále nevyspalý a utahaný, v práci si z něj kolikrát prý dělají legraci, ale kdyby věděli, jak je to náročné, tak by hned zklapli. Sami by nevypadali líp. no uvidíš sama, až budou prckové na světě, první měsíce jsou náročnější, ale klukům je pomalu 10 měsíců a už je to paráda, no teda i když teď už zase lezou, takže to bude zase hukot je ohlídat.
Ahojk holky
Eliško, Ivuško já jsem měla ve 28. tt navrch 10 kg a teď mám 8kg. Způsobila to asi nemocniční strava, taky nervy a hlavně, člověk se už nemůže přejídat. Prostě se mi to tam nevejde. Dám si rajče a cejtím ho tam ještě po dvou hodinách. Taky mám pocit, že bych pořád jedla samé zdravé věci jako ovoce a zeleninu a jogurty. Vyloženě se musím přejídat a to i v 10 večer, abych něco do sebe dostala, protože mám zase strach, že jestli zase zhubnu do příští KO, tak si mě tam snad nechaj. A taky jdu na UTZ a biometrii, tak si říkám, aby mimča něco přibírali, když já hubnu.
S manžou si z toho už děláme legraci, že mě vyjídají už teď, tak doufám, že mi zbyde nějaký tuk na kojení. Je to prostě záhul mít tam dva prďoly.
Letadlo nádherný fotečky z pikniku. Je vidět, že si umíte to krásný počasí užít. Jen tak dál, já bych hned měnila. V těch teplech je fakt s tím břichem otrava. Člověk je pořád upachtěnej a ze sluníčka nemá nic.
Obdivuju všechny těhulky, co mají děti v září a říjnu a dvojtěhulky zvlášt.
![]()
Mějte se zatím fajn a ahoj
Denisa
Ivuško taky jsem si pořád říkala, že až budu po 32. tt tak to bude OK. Ale zjišťuju, že jsem blázen, který pořád doufá, že vydrží a děti donosí. Největší strach totiž mám z toho, že když jsou děti nedonošené, tak se s nima musí pořád lítat někde k doktorům a hlavně největší strach mám ze cvičení Vojtovou metodou. Kamarádce se narodila holčička 35 + něco tt a celý rok s ní tu metodu cvičila 3× denně. Děti u toho pláčou, protože je to asi bolí nebo je jim to hodně nepříjemné, ale hlavně toho zabitýho času s tím x2 děti. To by byl celý den jenom kolem kojení přebalování a cvičení. To by bylo šílený.
Takže já se modlím a chtěla bych vydržet aspoň do 36 + něco. To už by snad mělo být OK.
Samozřejmě, že je možné, že se narodí děti v 38 tt a stejně mají potíže a musí se s nimi cvičit taky, ale ta pravděpodobnost je menší než u nedonošených dětí. Tam je podle mě 100%.
Takže se holky těhulky držte jak to půjde, u nás je mimčům nejlíp.
Pa Denisa
Tak Denisko posouvám hranici na 36tt
Samozřejmě čím dýl tím líp, akorát jsem někde četla, že u těch jednovaječných prý po 36tt kvůli společné placentě a jejímu velkému opotřebení po 36tt výrazně roste riziko náhlého úmrtí, takže to nechám na doktorech, asi když jsi pod kontrolou v nemocnici tak Tě nechají i déle než do 36tt … Jo a závidím ty úbytky, ikdyž taky to asi není úplně ono, protože máš pocit, že mimča strádají, ale oni nestrádají, neboj, berou si to z Tebe - to by se mi docela líbilo
kor když u dvojčat nikdy nevíš, jestli se plně rozkojíš, nebo jak dlouho vydržíš kojit, bez kojení jdou kilíčka špatně dolů ![]()
Ahojky všem!
Moc nestíhám a navíc je toho tu nějak moc nového (
), tak se omlouvám,že nebudu reagovat na všechny.
Nisso - zažeň tyhle černý myšlenky! Už jsi 34.tt, to je přece super! Jestli tě to trošku uklidní, tak něco o nás. já rodila 33+4 (čili bys to měla za 3 dny
), děti byly dost maličký, hlavně co se týče délky - Lukášek 1970g a 39 cm, Nikolka 1640 g a 41 cm (až mnohem později, podle jiných příběhů jsem zjistila, že byly dost pod průměrem, takže tam musel zřejmě být asi i problém ve výživě, ale nikdo mi nikdy nic neřekl
). Ale platilo o nich přesně to, co v jedný známý pohádce - malý ale šikovný!
Apgar skóre měli oba 3×10, kyslík nepotřebovali díky kortikoidům, v klasickém inkubátoru byli jen první den, pak cca 2 týdny ve vyhřívaných postýlkách kvůli špatné termoregulaci. Jeden problém tu byl - hrozně špatně sáli, takže jsem se nerozkojila. Dělala jsem si z toho strašný výčitky,ale když jsem pak zjistila, kolik mamin nekojí a přitom by mohly, řekla jsem si, že jsem byla pěkně blbá.
Další problémy? Vlastně žádné, ťuk ťuk. Pravda, musíme jezdit na pravidelné kontroly -jednak na oční (větší riziko vad), za 10 měsíců jsme byli 2×, potřetí (a zřejmě naposledy) jedeme až v září, všechno v pořádku - a jednak na neonatologii na odd. pro rizikové kojence, tam jsme byli zatím ve 4 m a v 7, další ko na konci května, takže taky nic hrozného. Právě tam nám ve 4 m doporučili u Nikolky rehabilitiaci kvůli údajnému sníženému svalovému napětí. Rehábka nám nakonec řekla, že jde naopak o napětí zvýšené a to mnohem víc u Lukáška. To ale může být i u donošených dětí (zrovna teď případ mého 4-m synovečka narozeného ve 40.tt). Cvičili jsme 3× denně Vojtovku cca 3- 4 týdny, pak nám cviky postupně měnila na Bobathovu metodu, která je pro dětičky mnohem zábavnější a příjemnější. Cvičili jsme ještě asi další 3 týdny jen 1× - 2× denně. Víc už to nepotřebovali, rehábka je neustále chválila, jak jsou šikovný a že neví,co dál s nimi cvičit,až jsem sama ztratila motivaci a dost to flákala.
Ale v Plzni nám pak na ko potvrdili, že už opravdu cvičit nepotřebujou. No posuď sama - v 7 m Lukášek plazil, Nikolka se naučila těsně před 8. m sama po:,–(it a lézt po 4, Lukášek začal lézt v necelých 9, sám se po:,–(il až teď a zároveň se i začal stavět na nohy, Niki se staví už asi měsíc, oba od 8 m dělají sami „paci paci“ a podobný kravinky… Prostě žádný nedonošení není vidět ani vývojově, ani „vzhledově“ - v 9 m N 7,5 kg a 72 cm a L 8,9 kg a 74 cm.
Tak doufám, že tě to aspoň trošku pozvbudilo a ten můj román měl trošku cenu. ![]()
Jani - super piknik!!!!!!!
A trošku závidím počasí! Tady je sice slunečno, ale už snad týden (nebo víc ?) ledovej vítr, takže na piknikování to rozhodně není. ![]()
Ivusko - u mě se o kojení téměř nedá mluvit a přesto mi šly kila dolů docela dobře a to jsem fakt neměla čas na to myslet. Prostě tím fofrem a dlouhýma procházkama s kočárem to jde samo. navíc mám pocit, že ty procházky (do nedávna, dokud to naše prďoly bavilo, jsem chodila cca 8 km denně) pěkně formujou stehna a zadek.
Už několi známých mi řeklo, že se jim zdám v těhle partiích hubenější než před těhu (moje oblečení to potvruje) a dokonce i manža mi v jisté chvilce tvrdil, že jsem takhle pevná snad nikdy nebyla.
Skoda jen, že se to nedá říct o mým břichu..... ![]()
Pitrsko - jak jsi psala, že jste kluky hodně luftovali na zahradě, můžu vědět, jak to s nima provozujete? Necháváš už je lézt po zemi (po dece)? Zatím jsem to udělala jen 2×, když bylo fakt horko, jinak mi to přijde pořád dost studený, ale nevím, jestli nejsem moc opatrná…
takže i když je docela hezky, naše děti jsou venky tak 1.5 h denně - hoďka procházka a pak chvilku na dvoře -milujou pozorování našeho psa a občas je vezmem do náruče kouknout se na slepice a králíky. to jsou pak jak v Jiříkově vidění. ![]()
Holky, vyhrabala jsem ve starším rodinným albu jednu hezkou fotečku. Schválně jestli uhodnete, kdo na ní je? Napovím vám - je téměř na den 29 let stará, nejsem to já a žádnou sestru nemám … ![]()

Helli , moc Ti díky za vyčerpávající odpověď. Přesně něco takového jsem potřebovala slyšet. Moje kamarádka taky rodila holčičku ve 33 +4. Měla 1700 g a byla skoro 3 týdny v inkubátoru. A pak ještě 2 týdny jenom v nemocnici. To musí být šílený. Takže já jsem pak takovej plašan a všechno vidím hned černě.
A ta druhá kámoška, co porodila holčičku v 35 + něco, tak dělá v Brně v nemocnici na Obilném trhu a má vystudovanou Vyšší odb. školu. Pracuje přímo s nedonošenýma mimčama (teda pracovala před mateřskou) a ta s malou cvičila Vojtovku fakt až do 11 měsíců. Pak prý už jí nepřeprala, tak to vzdala. Tak jsem si říkala, že asi věděla, proč to cvičila.
A já jak se znám, tak budu mít děti pěkný lenochy a taky bych je musela cvičit snad rok.
No, nechci předníhat, uvidíme, ale každý den u mě je dobrý.
I když někdy už toho těhu mám plný zuby. Okopaná jsem snad úplně všude a to nemluvím o dalších útrapách.
Někdy si fakt říkám 36+něco a dost. Budu se snažit je umluvit, ať mě vezmou pod kudlu.
![]()
Pa Nissa
Niso,
vůbec se ničím nestresuj!!!!!!!!
Já jsem byla v práci do 34 týdne těhotenství a všem jsem tvrdila, že je času straaaašně moc. Pak jsem nastoupila mateřskou a měla strach,že se budu doma nudit. Přesně 35+0 jsem rodila.
Je ale pravda,že obě děti měly přes 2 kg. Přesně Anetka 2125 g a Matýsek měl 2675 g. Zatím dle lékařů je vše OK, tak doufám že bude i nadále
![]()
Hlavně žádný stres předem
Užívej si těhotenství, i když ty poslední dny jsou náročné!!!!!!!!!!!!!!!!!
Těhulky držte se!!!!!!!!!!!!!!
Náš Matýsek je už pořádný brebta a Anetce se do toho pořád nechtěla, ale začala asi před dvěma dny a je s nimi super legrace. Je to nádhera!!!!!!!!!!
Krásný prodloužený víkend ![]()
Ahoj děvčata,
nejprv musím vynadat těhulkám za jejich černé myšlenky!!! Vůbec se nestresujte. Musíte si říkat, že proč právě vy byste neměly vydržet co nejdýl? Psychika opravdu někdy dělá hodně!
Chápu, že to bříško už je někdy na obtíž, ale jak budete pak šťastné, že vaši drobečci mají o nějaký ten gramík víc. Je to fakt hodně znát!
Lepší vydržet velké bříško než potom čekat v depresivním nemocničním prostředí než váš drobeček nabere na určitou váhu.
O tom by tady holky mohly vyprávět, viď Pitrsko!
Mně to stačilo jen pár dní a byla jsem v té nemocnici vyřízená. ![]()
Helli , nenapínej, kdo je na té fotce? Ty to fakt nejsi?
![]()
Jani , fotečky z Petřína jsou moc pěkné a kočárek taky! ![]()
Pirsko , já zatím tu ohrádku nemám, ale dávám holky na deku (dokud to jde) a musím ti dát za pravdu, že člověk už je na tom zase o malinko líp. Už holky nevyžadují tolik pozornosti. Je to fakt sranda, jak jednotlivá období vývoje dokážou občas člověku zatopit a nebo pro změnu mu situaci usnadní. ![]()
Dituš , tak ta odpověď v dopise je směšná a navíc tam má paní pravopisnou chybu. Ve slově „daná“ se píše jen jedno „N“. Já už bych si udělala obrázek takhle.
Navíc k danému problému se vlastně vůbec nevyjádřila. Chvályhodné ovšem je, že vůbec odpověděla. To jsem fakt nečekala. ![]()
Zuziko , vaši kluci si jsou opravdu dost podobní, na to, že jsou dvojvaječní! Nejste náhodou s manželem podobné typy?
![]()
U nás není ani nic moc nového. Vlastně holky už se pěkně začaly přetáčet. Někdy se zaseknou mezi a to je pak řev.
Ale Domča je zdatnější. Má pěkně vymakaný ruce. Alexka je gumovější. Co se týče mluvení, tak to mají zase naopak. Alex klevetí už pěkně dlouho. Domča se osmělila a začala pořádně nahlas mluvit až minulý týden a taky se smát nahlas. Alexka má hlásek jako princeznička, na něj už jsem zvyklá. Největší legraci jsme ovšem zažili u Domči. Ona má takovej skřehotavej hlas. A když se tímhle hláskem začala smát, tak jsme šli s manžou do kolen. Má fakt parádně „vychlastanej“ hlas.
Fakt legrace. ![]()
V pondělí jdeme na očkování, tak nás snad i převáží. Jsem zvědavá, kolik už zase vážíme. ![]()
Přeji všem krásný zbytek víkendu! ![]()
Helli - není to tvůj manžel??? Jakože ho převlíkli za holčičku? VIdím tam nějakou podobu s Lukáškem a Nikolkou!
![]()
Ahoj holky,
tuhle diskusi jsem našla úplně náhodou (chtěla jsem nějaký info o kočárku jogger twin a vyjela mi právě i vaše diskuse) a docela ráda bych se přidala.
Přiznám se, že přesně něco takovýho mi chybí..vzhledem k tomu, že čekám dvojčata, tak je plno věcí specifických, ale to vám psát nemusím ![]()
Něco o mně: momentálně jsem ve 31 týdnu, čekám dva kluky (po 5. pokusu IVF, takže vymodlený a abych řekla pravdu, už jsem ani nedoufala).
V 17 týdnu jsem měla problémy, začla jsem se otevírat, takže nakonec cerkláž a ležení, ale všechno se uklidnilo a drží, tak doufám, že vydržím co nejdýl ![]()
Jo a ještě bych se ráda vrátila k tomu kočárku…nevím, kdo z vás ho má (childwheels jogger), můžete mi napsat jak jste spokojený? Případně co jste zvolily za jinou značku? Dík moc.
ahoj Pepen, vitam te tu!
doufam ze bude vsechno v poradku, pekne odpocivej!!!!!!
ja mam dvojcata na druhy pokus, takze to je super ze se vam to nakonec povedlo! a jake mate jmena?
my mame hartan a jsme docela spokojeni, ted premyslime ze koupime jeste dve trikolky zvlast… tak bych chtela taky poradit…