Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
tak jsem Vám zase sepisovala román a ono mi to nějak zmizelo. To mě pěkně na...........
Pepen vítám Tě mezi námi. Koukám, že jsme na tom skoro stejně. Taky jsem po cerkláži (30 tt) a teď jsem právě ve 34 tt. Tak doufám, že to ještě chvilku ty naše stehy vydrží.
Holky včera jsem si uvědomila, že maximálně za 4 týdny budu 37 tt a to dojde na lámání chleba. Úplně mi z toho naskočila husí kůže. Na jednu stranu se strašně těším až svoje mimča uvidím, ale na druhou stranu na mě padl nějaký strach, jestli to všechno zvládnu.
Já jsem asi psycho, který pořád mudrcuje a neví, co chce.
![]()
Lio nasmála jsem se Tvý poznámce, že na té fotce od Helli je jeí manžel převlečený za holčičku. Je pravda, že podoba s Nikolkou je až zarážející. No, jestli to tak je, tak je fakt od pravé holčičky k nerozeznání.
Helli, už nás nenapínej .............
Zuziku s mono trojkolkou Ti moc neporadím. Na Viky jsem měla 4 kolku a byla jsem maximálně spokojená, že se dala přehazovat rukojeť. To u žádný trojkolky nejde a přendávat někde na procházce korbu mi přijde divný. Na druhou stranu 3kolky jsou mnohem lehčí a určitě líp vypadají. A teď babo raď…
Kuželko tak to měly děti pěkné váhy. Já jdu na biometrický UTZ zítra, tak jsem zvědavá, jak na tom budeme.
I sami doktoři mi říkali, že by to chtělo aspoň 2 kg.
Holky, tak nějak se každým dnem ukolébávám, že když ten steh vydržel už měsíc, tak že vydrží ještě jeden až do konce. Tuhle jsem zrovna přemýšlela, co bych dělala, kdybych zjistila, že mi ten steh vypadl a já byla sama doma s malou. Hlavně co s ní. No vůbec jsem nevěděla, všude nějaká komplikace a manžu chci mít u porodu, protože jestli to bude CŘ a neplánovaně, tak mě dají do celk. narkózy a já chci aby byl u dětí hned jak je budou ošetřovat. Mám z toho hrozný strach. Hlavně potom z toho probuzení se z narkózy, kdy je člověk ještě trochu mimo a teď ta hlavní otázka: Jsou obě zdravé a v pořádku? Brr, zase mám husinu. Jsem blázen, ale o tomhle já přemýšlím.
No nic, mějte se a zatím ahoj
Denisa ![]()
Pepen , moc tě tu mezi námi vítám!!!!! Já mám naše holky po IUI. Nějak se nám urodilo více schopných vajíček.
Tak to tě chápu, že jsou mimča vymodlená. Cesta k nim je občas dlouhá a trnitá.
Ale už jdeš do finále a odměna bude sladká!
Jinak já taky měla původně v plánu Childwheels, ale když jsem ho fyzicky viděla a na krámě porovnala s Phil and Teds e3twin, tak bylo rozhodnuto. My máme Phila a je úžasně lehoučký a manipulace s ním je jedna báseň. Čím déle ho máme, tak si říkám, že jsme fakt udělali dobře. Mnoho mých kamarádek s monokočárky obdivuje, že je stejně těžký, jako jejich monokočárek (a to mi v něm leží vlastně ještě dvě dítka, která už taky něco váží, takových 13 kg už asi určitě). Samozřejmě každý kočár má své mouchy. Já tady určitě vyjmenuju, že postrádám ruční brzdu (mám jen takový popruh), přehazovací rukojeť (ale ta u trojkolky nejde zrealizovat) a sluníčko jsme vyřešili zakoupením slunečníku, který částečně stíní. Ale jinak jsem spokojená. Hluboké korbičky bych nemohla mít z praktických důvodů - bydlíme ve 4. patře bez výtahu, takže máme vložné tašky a ty aspoň slouží k transportu miminek nahoru a dolů.
Přeji ti úspěšný výběr kočárku! ![]()
Míšo , vy si budete kupovat monokočárky? To by se mi taky líbilo, ale většinou (spíše pořád), jsem s holčičkama sama a tak mám smůlu. ![]()
Nisso , budeme doufat, že steh prostě vydrží.
Snaž se na to spolehnout. Člověk si občas dělá katastrofické scénáře, ale já si nerada cokoliv špatného připouštím. Řeším to až v dané situaci. Takže držím palečky a žádný steh nevypadne, to si piš! ![]()
Helli , tak nenapínej! Že to je manžel!???????
Já prostě vidím Nikolku a i Lukáška a hlavně ty tmavý hustý vlásky!!!!! ![]()
Nevím, zda jsem vám to psala, ale v pátek hlídal celý den manžel a já byla v práci!!! (byla to jen nárazovka, ale je možný, že se to bude brzy opakovat, jelikož nám odešla jedna kolegyně, tak toho mají hodně. Penízky se docela šiknou). Ale! To je prostě jen takové ubezpečení pro těhulky, co se obávají dvou prcků naráz. Zvládnete to naprosto v pohodě, když to zvládne můj manžel (musím říct, že bravurně, kam se na něj hrabou ostatní rodinný příslušníci ženského rodu a to myslím secsakramentsky vážně!)
Já když to shrnu, tak pro mě je pouze nejhorší ten transport (4. patro bez výtahu mi to vůbec neusnadňuje), ale ostatní věci, jako např. když brečí obě najednou, tak to se prostě zvládnout dá!
Je to náročné, ale dvě děti ještě není tak hrozný! ![]()
Zatím papa! A pište, pište! ![]()
Miso, bude to František a Vojtěch.
Nisso,teda až takovýhle představy nemám…ale já myslím, že už nemusíš být tak nervózní, seš 34 týden, ještě chvíli to vydržíš určitě:) mně říkala moje Dr, že dřív jak v 33 týdnu mě tam nechce vidět, ale nejlíp vydržet do 36 týdne ![]()
tak to hodlám dodržet.
Ale tobě teda ten steh dělali strašně pozdě, ne? To už se dneska skoro nedělá, v tomhle týdnu, jakýs měla hodnoty?
Ahoj holky!
Pepen , vítám Tě tu mezi dvojtěhulkami a budoucími dvoj (a více) maminama. Manžel si přál též víc kluky, ale co si udělal, to má - čekáme jednovaječné holčičky. Ten Jogger Twin tady má myslím Dita, tak si najdi jeji minulé příspěvky, myslím, že tam má i fotky a taky jsem o něm něco četla v diskusi na www.dvojcata.cz (téma: Zkušenosti s dvojkočárky). U nás to vyhrálo TFK a od té doby, co ho mám se už o dvojkočárky tak nezajímám … Jo a zkus si udělat těhumetřík, ať máme přehled ![]()
Lio , to je teda manžel šikulka! Ten můj taky říká, že se třebas celý den někdy postará, ale počkám, až dojde na činy
A to 4.patro bez výtahu Ti fakt nezávidím, ale brzy už půjdete do baráčku,ne? Aspon máš kondičku ![]()
Helli , jestli to nejsi Ty tak to musí být manža - to by ale musel mít i dost dlouhý vlásky na kluka, no nevím kdo jinej … Nebo že by Tvoje sestra (tetička Lukáška a Nikolky)? Tak nenapínej a prozraď!
Denisko , taky mi někdy naběhne husina, když si představím, že nejpozději za 2 měsíce budou na světě, pravděpodobně i dřív, a jak to všechno zvládnu, ale asi nemá cenu nad tím moc bádat a zbytečně nad tím přemýšlet, ono to půjde, bude muset
Ty už jsi zkušená mamina, o to to budeš mít jednodušší, my prvomaminy to máme v tomhle ohledu složitější.
Ve čtvrtek jedeme na kontrolu do Hradce (už naposledy), tak už jsem taky zvědavá, kolik holky zase nabraly, tipuju, že přes kilo už budou mít. Snad. Jen ať pěkně přibírají ![]()
Tak užijte krásný zbytek neděle!
Papa I.
Tak myslím, že ty pocity máme každá úplně stejný ![]()
taky mám obavy a nedovedu si to představit, ale ono se to nějak utřepe.
Metřík si udělám, ale můžete mi poradit, kam na něj mám jít?
Tak jsem mrkla na ty vaše tipy na kočárky, ten Philand Ted…nejsou ty sedačky moc úzký? Já mám právě strach z toho, že se mi tam ty děcka pak za chvíli nevejdou. U nás v rodině jsou všechny děti hodně „nadprůměrní“ co se týká velikosti, tak aby se mi tam pak vešly ![]()
Ivuško, právě že do baráčku nepůjdeme. My už máme pěkné bydlení v půdní vestavbě (to je právě to 4. patro bez výtahu!)
![]()
Aha Lio
já jak jsi psala o těch dvou koupelnách (aspoň doufám, že jsem to nepopletla), tak jsem žila v domnění, že půjdete do baráčku, půdní vestavba mě nenapadla
No jsou i horší věci, ale věřím, že to dokáže komplikovat každodenní život ![]()
Pepen tady je jeden návod na metřík, co jsem našla na netu:
Jak si vytvořit TĚHOTENSKÝ METŘÍK
1. Otevřete si internetovou stránku na adrese http://tickerfactory.com/
2. Klikněte si na oblast pro kterou chcete vytvořit Metřík, vybrat si můžete např: Pregnancy - těhotenství, Birthday - narozeniny
3. Vyberte si PRAVÍTKO (Select your ticker ruler) které se Vám líbí a klikněte na NEXT
4. Vyberte si JEZDCE (Select your ticker slider), který se bude po PRAVÍTKU posouvat a klikněte na NEXTZačátek formuláře
5. Nastavte si TĚHOTENSKÉ PRAVÍTKO (Configure Your Pregnancy Ticker), a to tak, že nastavíte TERMÍN PORODU (Due Date). Analogicky u NAROZENINOVého pravítka (Configure Your Event Ticker) si nastavíte datum narozenin (Event Date)a dále popis události který vás ten den bude čekat - např. věk, apod. (Event)
6. Upravte dnešní datum (Today's Date) a aktuální čas (Current Time) klikněte na NEXT
7. Hotovo, objeví se vám URL adresa a Váš METŘÍK (Done! Your Ticker URL is)
8. JSTE -LI spokojena, tak si zkopírujte např. do mejlíku dlouhatánskou adresu, která se objevila v obdélníčku nad metříkem. URL adresa bude mít asi takovýto hrozitánský tvar http://tickers.TickerFactory.com/…c1f/preg.png
POZOR, zkontrolujte si že jste zkopírovala celý odkaz, jinak se nepodaří METŘÍK dále vložit - kontrolu nejjednodušeji provedete tak, že si Vámi dlouhý zkopírovaný odkaz nakopírujete jako adresu do Internetového prohlížeče a odklepnete - pokud se Vám načte VÁŠ METŘÍK, kopírovala jste úspěšně
9. NEJSTE -LI spokojena, pomocí tlačítka BACK můžete libovolně proklikávat nastavením zpět a měnit jednotlivé vybrané komponenty
10. Vložení METŘÍKU do článečku Vám popíšu v dalším návodu - bude to analogické vkládání obrázku do textu, které využijete například na DISKUSI.
Pepen ,
musíš si ho ve Tvém nastavení připojit jako podpis v tomhle tvaru:
http://tickers.TickerFactory.com/…8ab/preg.png /> ale bez těch mezer před a za http adresou … pěkná trumpetka
chtělo by to ale spíš dvojtrumpetku,ne? ![]()
Ahojky,
Pepen - vítej mezi námi! My máme dětičky taky po IVF, ale povedlo se hned na první pokus. Klobouk dolů. že jste vytrvali tak dlouho a moc držím pěsti, ať je vše v pořádku a kloučci u tebe vydrží co nejdýl!!! ![]()
Holky, tak já tedy nebudu napínat. Uhodli jste - je to fakt manža!
Tchýně tenkrát podlehla pověře, že se děti nesmí do roka stříhat, a tak s tímhle hárem a dokonce i s culíkama prý fakt normálně chodil (nebo se spíš vozil?
). Lidi si mysleli, že mají holčičku …
A právě dneska slaví třicítku, tak já zase letím. Slavili jsme sice už včera (odpo s rodinou, večer sami na večeři
), teď ale ještě jdeme grilovat. Broučkové právě v postýlkách utichli, tak můžu jít .....
No jo, Helli, já měla po prvním IVF //, ale rychle to skončilo, no a pak se nedařilo a nedařilo až teď na podzim a to už jsem tomu moc nevěřila..
Ahoj holky,
omlouvám se, že nezačnu na vás všechny reagovat…
…ale poctivě jsem vás teď aspoň přelouskala… ![]()
Ráda čtu, jak se všem těhulkám, maminkám i dětičkám dobře daří…
Jen tak dál a těhulky vydržte!
A ničeho se nebojte!
![]()
Vítám Pepen a hned na ni musím reagovat, protože jsem to já, co mám Jogger a taky už delší dobu dlužím odpověď Alině, tak se Ti Alino tímto omlouvám, že jsem Ti nestihla napsat o Joggeru dříve.....
![]()
Takže k Joggeru: Pokusím se být zcela objektivní a nebudu jej do nebe vychvalovat jen pro to, že zrovna tento kočár mám. Celkově jsem s ním spokojená, i když už se objevilo něco, co bych mu vytkla. A to je kvalita kol. Přesněji řečeno plastových ráfků, co v nich sedí nafukovací kola. Nejsou příliš kvalitní a pevné a na pohled mají tendenci kroutit se do „osmice“. Na druhou stranu se zdá, že „na funkci“ to nemá vliv. Ale upřímně řečeno - znervózňuje mě to - pořád mám pocit, že se ta kola musejí brzy „rozpadnout“. Nicméně zatím se nic nerozpadá… Možná jsem jen perfekcionista a i na jiných kočárech začne záhy něco vrzat nebo se viklat. Nevím, nemám s čím srovnávat. Pravdou je, že kočár slouží, jezdí denně nejen po asfaltu, ale hlavně po zahradě a tam to dost drncá a snad už tento terén kola dostatečně prověřil…
Jinak musím pochválit ovladatelnost - je vynikající - jednou rukou a „na pětníku“. Je velmi obratný a lehoučký. Dále mě naprosto nadchla manipulace s korbičkami. Jednak se velice komfortně nacvakávají a zase sundávají. V boudě je integrované madlo, za které se korbičky nosí - fakt paráda. Mnohem lepší, než jakákoli vložná taška, kterou jsem kdy měla v ruce…
Alino , vložnou tašku do Joggera (místo korbičky) jsme viděla v Babyexpertu v Ostravě ve stříbrné barvě..... K Tvému dotazu na TFK… Já si nerozmyslela TFK, já si rozmyslela Herqules. Do TFK bych určitě šla! A určitě s korbičkama! Je to kočár svou koncepcí hodně podobný Joggeru, jen možná kvalitnější (…si myslím…). A taky o 5-6 tis. dražší!
Já koupila Jogger, protože jsem více než měsíc po narození holek čekala na Herqules a když jsem se dočkala, tak jsem byla natolik zklamaná, že jsem jej druhý den vrátila a ihned koupila Jogger, který byl okamžitě k mání. Jediný důvod proč jsem nekoupila TFK byl ten, že jsem si myslela, že bych na něj musela třeba další dva měsíce čekat (jak jsem se někde dočetla) a to by už fakt nešlo.
Litovala jsem, že nemám TFK, ale jen chvilku, než jsem zjistila, že čirou náhodou na podvozek Joggera umístím obě naše autosedačky, což je bomba a pro mně vůbec nejlepší vlastnost našeho kočáru. Kdybych se měla znovu rozhodovat..... bylo by to hodně těžké. TFK nebo Jogger? Připravit se o komfort s autosedačkami výměnou za vyšší kvalitu (to ovšem nevím - jen předpokládám…), ale o pěkných pár tisíc dražší? No, ještě že už mám vybráno… ![]()
Helli , ta fotka Tvého manžela - to je fakt pecka…
![]()
A máš moc krásnou fotečku dětí u svého metříku! ![]()
Lio , manža je šikulka, že se postaral. Můj by to zvládl taky, jak ho znám, ale my pouze kojíme, tak u nás bohužel moje celodenní nepřítomnost nehrozí… Sice mám fůru odstříkaného mlíka v mražáku, ale holky ještě nikdy nepily z flašky, tak by to byla asi docela divočina… ![]()
Jinak holky máš taky šikovné, naše se ještě neotáčejí. Zarazí se, jak píšeš, ale narozdíl od Tvých se nerozčilují, ale traví spokojeně dlouhý čas na boku. Pro Elišku je to vůbec nejoblíbenější poloha. Leží si pěkně na boku, chytá a žužlá hračky a hezky si s nimi „pokecá“. Aduš taky pěkně povídá, ale Eliš je hlučnější, naučila se vyloženě pokřikovat a vypadá to, že ji to dost baví.
Nisso, Ivuško, Pepen , Eliško … (A další těhulky - Markýtka, Michaela, Alina …nechci na někoho zapomenout, ale je nás tu nějak moc, vykojená hlava nestíhá..
)
Máte to už za pár a vašim pocitům dobře rozumím. Pochybnosti a obavy… Stačí zalistovat zpátky někam do prosince a byly jsme na tom stejně já, Lia, Oren, Míša, Zuzika, Kuželka… Všem to dobře dopadlo! Moc vám všem držím pěsti, určitě nebudete výjimkou a vše bude OK. Jen se šetřte. Sice to říká ta pravá - já přestala běhat do práce až 4 týdny před porodem v 38.týdnu - ale mně to vyhovovalo a myslím si, že duševní pohoda je strašně důležitá pro to, aby vše mělo být jak má. A každému tu duševní pohodu přináší trochu něco jiného. Tak buďte hlavně v pohodě a žádné stresy.
Letadlo , pěkná pohodíčka, ty Tvé fotky z Petřína…
Sabri , už jste byli v tom Holandsku? Zuziko , a co vy a vašich 400 km k rodičům?
Naše holkám teď už delší cestování nedělá moc dobře, musíme často zastavovat. Minulý týden jsme byli v Praze - a nic moc. Byli jsme tam totiž kupovat obytný přívěs (ojetý - na nový nemáme)
. To aby se nám se všemi dětmi a s veškerým tím sportovním vybavením lépe cestovalo… Teda cestovat se bude hůře - s domečkem za autem - ale ten komfort někde v kempu! Topení tam je, lednička, vařič a dřez, pohodlné spaní… umožní nám to cestovat i s tak malými dvojkami, aniž bych měla pocit, že je (anebo sebe) nějak trápím. Uvidíme, jak to „pustí“. Každopádně jsme zatím na sportovní aktivity nerezignovali. Dnes jsem si byla koupit neoprén na windsurfing. Mám v něm děsnou šlehu - kila jsou pryč, ale to břicho…
Měla bych začít cvičit!
To jsem se dneska odvázala, snad to přežijete. Večer na internetu a už jsem ve skluzu..... dole na mně trpělivě čeká obrhromada žehlení
.
Mějte se hezky, PAPA