Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No viď PEPEN, teď taky koukám, že ta jedna cácorka je skoro nastejno s Tvými kluky (má 1654g). Je fakt, že jsou podle UZ trochu napřed (velikostí), ale to si myslím není na škodu, když to není o moc … A taky ty odhady váhy podle UZ můžou být - a mnohdy jsou - nepřesné, takže bůhví jaké budou doopravdy. Ty se máš, že už jsi 32tt
Ale snad se taky dočkáme. Dnes jsem pořídila věci do porodnice, peru si tašku a pomalu ji začnu chystat, jen tak pro lepší pocit. Začíná tady pěkná fujavice … tak ať vás to holky některou neodnese
![]()
to vis ze jo Ivusko, taska muze byt nachystana a stat tam dalsich 10 tydnu…holky vy mate krasne vahy u miminek, to se teda neni ceho bat, to je paradni
jinak my jsme prijeli z kardiologie a Jim uz tu selest nema vubec, takze jsem taaaaak stastna a odpada nam dalsi doktor ![]()
Ahojky maminy,tedy Ivuško,taky bych už chtěla,aby byli kluci tak velcí!!!Já jsem včera byla na kontrolním ultrazvuku srdíčka,a jedno mimi je v pořádku,a to druhé má v srdíčku nějaký uzlík,hned jsem se vyplašila,ale doktor mě uklidnil,že se to buď do porodu srovná,a ikdyž ne,tak to prý v běžném životě nevadí
tak nevím,snad nekecá.
Holky maminy a těhulinky,chci se zeptat,posledních pár dní mě bolí stydká kost,úplně hrozně,jako kdybych se do ní bouchla,čico,měla jste to taky některá?? Jinak mi nic není,ale tohle je fakt nepříjemné. Poraďte!!Díky.
Neboj MÍŠO, to uteče jako voda, fakt, je to chvíle, kdy jsem byla ve 23tt jako Ty… A když si uvědomím, že nejpozději za 8 týdnů budou holky na světě, tak je to fakt rychlovka. Ale chápu Tě, taky bych nejraději,aby už holky vylezly, a já měla jistotu,že jsou zdravé a v pořádku… Takhle člověk neví, co se tam děje a furt je v nejistotě, jestli nevylezou dřív a myšlenky na možné komplikace … Ale snad všechno dobře dopadne a dotáhnem to co nejdéle!
Uzlík snad nebude nic vážného, to by doktor určo věděl. Jinak bolesti stydké kosti jsem fakt nikdy neměla,tak nevím, nemohu sloužit
Včera mě dost fest tvrdlo břicho,teda tvrdne furt (tak 6×za hodinu),ale dnes je to o kapánek lepší,snažím se ležet, telka je můj kamarád
a to je taaaak hezky
Jinak si už nemůžu pořádně ani sednout, jak holky tlačí do žeber,mám pocit,že jsou snad všude ![]()
Tak přeji všem krásný zbytek sluníčkového víkendu!
Přeji krásné pondělní ráno!!
Těhulky, hlavně se ničím nestresujte předem a užívejte si to,jak se dá… Prckové mají tenhle týden 4 měsíce a mě přijde, že je to tak dávno, co jsem měla „bříško“ (spíš pupek) ![]()
Dito, naše děti odmítají dudlíky ÚPLNĚ. V okamžiku, kdy chci zkusit dudlíka, zašklebí se, vystrčí jazyk a nemám šanci. S lahví jsem to zkoušela vlastně jen dvakrát, jednou s čajem a jednou s vodou. Myslím ale, kdybych měla mléko v lahvi, že by se děti chytily. Ale zas až tolik mléka na odstříkávání nemám. Úplně v klidu děti nakrmím a nejsou hladové, ale na skladování už mi prostě nezbývá. Takže jakákoliv pochůzka ven bez dětí je problematičtější.
O víkendu jsem se byla nechat trochu ostřihat. Je to razantní sestřih, ale ono to zase rychle doroste. Také jsem se rozhodla jeden den v týdnu jít ke kosmetičce. Musím využít 2 dny volna, kdy je manžel doma, abych dala do pucu taky trochu sebe. Času moc není, a takhle když vypadnu alespoň si odpočinu!!!-nebo se tím spíš utěšuju.
Konečně nám také přišel nový kolotoč dětem nad postýlku. Matýsek se dneska ráno pod ním taaaak tetelil- no prostě nádhera. Mají jen jeden, a tak se o něj střídají a zatím jim to stačí. Krásně hraje a v noci svítí. Později se dá použít i jako lampička k usínání.K druhému kolotoči pořád běhám a natahuju jej dokola.
Zítra, jak jsem tu už psala, nás čeká poradna, kyčle a třídní schůzky.
Jo Dito, také se Kubík mírně zhoršil ve škole. Ale asi to pro ty naše prcky je také náročné všechno zažít. Takže, i když ho v klidu moc nenechám a nutím jej do učení, myslím, že se všechno doma u:,–(í a pak to zase bude klapat -alespoň tak to cítím já.
Tak se všichni mějte, pohlaďte bříška i miminka ![]()
Ahojky,
prolítla jsem to jenom zběžně a už zase musím, přivezla jsem si od mamky rajčata a musí do hlíny. ![]()
Mišo, bolest stydké kosti je šilená, kdo nezažil, tak netuší.
Měla jsem to tak od 14tt a při delší chůzi děs a hrůza. Ale vydrž, nic nepomáhá, nic se neděje a porod to vyléčí. To jsou rady, že?
Sabri, gratulujeme Jimovi, že setřásl dalšího doktora.
Zatím se mějte, večer se ozvu i s fotečkama.
Jana
Ahoj holky,
tak jen vam zdelim, ze na UTZ v 20tt jsme se nic nedozvedeli
Pry je vse ok, ale jinak zadne zajimave info. Pohlavi pry je jeste brzy (to nechapu, vetsina lekaru to aspon typuji, ale tento byl nejaky divny..), nerekli mi ani vahy a ni velku miminek. proste nic. A ja jsem se na to tak tesila, ze to bude zazitek a „kino“. a ono to byla takova 10-tominutova prohlidka. Pritele jsem premluvila jit se mnou, ze to bude desne zajimavy… No nic, treba priste.
Rozhodla jsem se skoncit v praci, najednou mne narostlo obr bricho, a po 2-3 hodinach litani jsem fakt unavena. Ovlivnila ma i Rulikova (byli jsme na babyexpo na jeji prednasce o dvojcatech), ze pry po 20 tydnu se radse hooodne setrit. Takze do konce mesice maximalne budu pracovat. Co budu delat vsechny ty volne dny jeste nevim, moc toho se neda vymyslet, kdyz odpadlo kolo, brusle, plavani, ricochet…
Dito, ja jsem z Ukrajiny, jsem tady 5,5 roku, a pry se to neda poznat, kdyz mluvim. Nevim… asi se fakt moc neda ![]()
Reagovat na nic uz nestiham, pacienti volaji ![]()
mejte se krasne a zvladejte vedro.
Alina.
jo jo Ali, take jsem byla na te prednasce…nevim Rulikova popisuje to tehu trochu tragicky na muj vkus, ale jinak se mi prednaska moc libila a byla i sranda…to bylo v tech dalsich castech o starani se miminka a porodu a tak.....pamatuji si, ze jsem to potom obrecela, protoze za prve tam na me vsichni koukali jak na exota, ze jako jeste ve 12 tydnu pracuji
a potom jsem mela letet pracovne do Barcelony…no a podle ni bys mela pouze lezet a jit 10 min na vychazku a zase si lehnout…proste jsem si z toho vzala kousek a setrila se kdyz si telo reklo…
Taky myslím, že s těh. vůbec a s dvojtěhu zvlášť je to individuální, ale za sebe můžu říct, že s tím šetřením jsme to na začátku podcenila a právě po tom 20tt jsem trochu litovala, že jsem se nešetřila více, teď jsem zbytečně vyjukaná z předč.porodu …
Ali , to mě mrzí, že Tě UZ ve 20tt neuspokojil - taky bych asi byla zklamaná, kdyby mi neřekli pohlaví a tak. Délku jsem se taky nedověděla, ale váhu odhadli podle biometrie (těch 3 rozměrů,co se měří). Třeba to příště napraví a když ne, zašla bych si být Tebou někam jinam - třeba na 3D UZ. Protože mně můj gyn. dělal UZ ve 20tt a pak až bude ted ve 31tt, teda doufám … Jo a co se týče břicha, tak mě též vyskočilo nejvíc po 20tt. Ikdyž ve srovnání se současným stavem to bylo pdidibříšenko
![]()
Holky, k té Rulíkové, kamoška mi půjčila knížu od ní - Dvojčata, ale přiznám se, že na mě z ní padla taková depka, že jsem ji zase rychle uklidila - a co se těhu týče, tak si myslím, že má krapet zastaralý názory..např. automatická hospitalizace kolem 32 týdnu, jenom pořád ležet, pak taky ty pověry o věšení prádla atd. Taky mi vadilo, že na každé stránce píše, nebojte se bude hůř:) to mě zrovna nepovzbudilo, k tomu ještě líčení přirozenýho porodu, jak je to rizikový pro to druhý dvojče, no radši jsem se k tomu už nevracela:)
Já teda v tomhle docela dám na Kouckýho (na www.porodnice.cz) a např. jeho názory na ležení. Samozřejmě, pokud je blbej nález (a taky jsem proležela celej únor), tak to smysl má. Ale preventivně to nic neřeší, takže jak tu někdo napsal, ono tělo si řekne:)
Takže protože mně se nález spravil, tak od března funguju vpodstatě úplně normálně a lehnu si tak max. po obědě…a nic špatnýho se mi nestalo:)
JO, Alin, kdybys nenapsala, že seš cizinka, tak bych to z psanýho projevu nepoznala, klobouk dolů…a k tomu utz, chápu, že seš zklamaná, já to taky takhle jednou zažila, dělal mi ho snad půl hodiny a neřekl ani slovo, jen se mračil…já už se bála, že je něco špatně, ale všechno bylo ok..
jinak chodím ke své dr na všechny utz a ta je skvělá, všechno okomentuje, vysvětlí, to je příjemný.
Hele třeba to budou spíš holčičky, když nic není vidět:)
mně taky břicho vyskočilo až kolem 20 týdne, do té doby skoro nic:)
Ahoj holky,
vůbec na Vás nestíhám reagovat, tak jen krátká zpráva, že žiju a pořád jsme 3 v 1.
Už začínám věřit tomu, že když to vydrželo do teď, tak to vydrží až do naplánovaného termínu.
![]()
Vůbec nestíhám chodit na net, pořád jenom spím a stejně jsem šíleně unavená, protože jsem nedospala. Nebo spíš nemůžu najít tu správnou polohu. Je to jenom jeden bok a pak druhej bok. Už abych si mohla lehnout na bříško a pořádně si to vychutnat.
Jinak děti mě kopou úplně šíleně, hlavně večer u TV (to si sednu a začínám se teprve pozorovat). Dělají se mi úplné boule a dost to bolí, protože to břicho není guma. Manžel se tomu jenom směje, ale já už toho mám někdy dost.
Ivuško, máte nádherný výhy na 28. tt, já na tom byla podobně jak Pepen. Asi se dočkáte 3 kg, když vydržíte do konce, viď?
Holky ahojky někdy příště snad stihnu reagovat
denisa
Denisko , Ty mě vždy dodáš takovou naději, když se ozveš, že jste ještě vcelku, že to snad vydržím taky
Holky jsou mackove,no. Nevím teda kam bych je dala se třema kilama, ale hlavne kdyz vydrzime …
Mám pozitivní zprávu z dneška - byla jsem na takové konzultaci u našeho primáře gyn.-por. v nemocnici, mamka mi to domluvila, pracuje tam, a on má každé úterý odpol.ambulanci — no a tak jsem se ho různě vyptávala na porod, pak taky na to tvrdnutí a na ten čípek, tak mě i vyšetřil, a hurá, prý to vypadá, že to zatím drží a tipoval by že ještě chvíli vydržíme. CS 4-5 v 29tt prý odpovídá i monotěhotenství podle tabulek, takže mám být v klidu, jen mi snad navrhl zvýšit magnézko na 6 denně, teď beru 3. Ale stejně říkal, že se tomu tvrdnutí neubráním. O porodu říkal, že jednov.by se měli nehledě na polohu rodit císařem, že jsou více riziková, ale že jsou i výjimky, zrovna tam vzpomínal na nějakou paní, co tam rodila jednovaječnátka spontánne. Ale spíš, že to bude císař. No a když mě gynekolog do 36tt nepošle do nem., tak se mám přijít ukázat a podle stavu by se zvažovala hospitalizace a plánoval porod. Takže mám vydržet do 32+1, ale prý si myslí, že čípek vydrží, tak jen kdyby praskla voda, tak by se rodilo hned … Jo a prý ted mají v Hradci na nedonošenátkách nejakou infekci tak jim do HB vozí i miminka před 33tt … Tak jsem si z té euforie po vyšetření hned koupila noční košili do porodnice (i na kojení) a ještě jednu kojo podprdu ![]()
Ahoj holky,
těhulinky, moc krásně se držíte a ty váhy, co tu probleskly, tak ty jsou ukázkové! ![]()
Jinak já taky dostala knížku Dvojčata od Rulíkový ještě když jsem byla těhu a musela jsem to taky přestat číst, protože to na mě působilo hrozně depresivně. Popisovala to jako hroznou zátěž, ta dvojčata, ale víte co, kdo nezažil jedno dítě, tak mu prostě ty dvě ani nepřijdou. Neříkám, že mám doma extra špígl nýgl naklizeno, ale děcka nestrádají, jíst máme taky co, tak proč někoho strašit? Navíc např. Dita nebo Kuželka jsou tady zářným příkladem toho, že zvládají i dvojčátka a k nim staršího sourozence! ![]()
Nenechte se vystrašit. Co se týče těhu, tak je to hrozně moc individuální. Je to prostě osud a když už nějaké komplikace např. s čípkem přijdou, tak je fakt asi dobré poctivě ležet a odpočívat, ale pokud se cítíte fajn a nález je OK, tak nemocnice je zbytečná, tak to bylo i u mě. Pořád mě tam chtěli preventivně dávat a já statečně bojovala, že ne (jelikož to mám do porodnice cca 5 minut). Proč se tam zbytečně stresovat, když jsem měla super nález? Samozřejmě nemá cenu zase nějak v těhu přeceňovat síly, ale všeho prostě s mírou. (Je fakt, že jsem ještě v půlce osmého měsíce šla tůru na Praděd pěšky až na vrcholek, ale bylo to pomalým tempem a ještě s invalidní tetou, která se tam prostě chtěla ještě jednou vyškrábat, dokud to zdraví dovolí, takže opravdu šnečí chůze a pianko).
Dituš, jako bych zase slyšela náš „model“. Přes den žádný režim. Holky si spí kdy chtějí a každá většinou jinak, ale v noci celkem super. Ovšem máš asi kvalitní mlíčko, protože nám se holky vzbudí v noci někdy i dvakrát. Tak kolem třetí a pak kolem šesté.
Ale proti těm začátkům to je lahoda! ![]()
Sabri, gratulujeme Jimovi, že už se zbavil těch nepříjemností, to je fakt super! Moc mu to přejeme! ![]()
Alino, máš fakt super gramatiku! I mnozí Češi by se mohli v porovnání s tebou stydět! Psaný projev máš naprosto perfektní! Šikulka! ![]()
Jinak musím ještě jednou napsat, že jsem před pár dny opět potkala u nás ve městě pána s červeným TFK s korbičkami a je to fakt krásný kočárek! Nemá chybu, korbičky jsou kouzelné. Ovšem pro mě smůla, já bych si pořádně dala do toho našeho 4. patra.
Tašky hodím přes rameno a jde se. ![]()
Jinak jsem se vás chtěla optat, co vaše záda? Já poslední dobou pěkně bojuju a moc se bojím, že to brzy bude na ischias. Strašně moc mě chytají plotýnky. Kolikrát nemůžu v noci ani spát a vstanu i brzo, jen abych nemusela ležet (to mě to po delším ležení totiž chytá fest). Mám to z toho neustálého tahání holek, shýbání se a hlavně to naše 4. patro. To je moje největší negativum, co se týče dvojčátek. Jinak si nestěžuju.
Hrozím se, aby se to nezhoršilo. Neměla bych ani čas, chodit někam na opichy a ani na rehábka. ![]()