druhé miminko doma...praktické rady!!!!

4705
9.7.06 14:01

druhé miminko doma...praktické rady!!!!

Ahoj maminy,
chtěla bych vyzvědět maximum dobrých rad, jak si ulehčit příchod z porodnice a první týdny s čerstvým miminkem a dítkem, kterému nejsöu ještě ani 3 roky…

Mít na krku novorozeně a batole, práce nad hlavu…

Takže…

…kdy vařit? …kdy uklízet? ......kdy prát? ........co ty první dny, kdy skočit do sprchy ochladit poporodní poranění? ...........vyplatí se chůvička?

…prostě přivítám každou vychytávku, která vám v tuhle dobu usnadnila život.
A též přivítám každou dobrou a pozitivní zkušenost typu…jde to v poho…
 NiKi

P.S.: Neberu rady typu - přivezte si babičku na hlídání…to prosííím nééé..
Situace je nastolena tak, že vše je svépomocí…
Dík. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Missorka
9.7.06 14:19

NiKino,

já sleduju, jak moc si na druhé miminko natěšená, ALE tohle prostě nenaplánuješ, fakt ne. Každé batole je jiné a každé novorozené mimi taky… Nech to vývoji a těš se, to je nejlepší rada.

A ještě jedna - zá:,–(ní - takzvané PRAVIDLO ČÍSLO JEDNA, jeho porušení se trestá: POKUD OBĚ DĚTI SPÍ PŘES DEN ZÁROVEŇ, TAK SE NEUKLÍZÍ, NEVAŘÍ, NEPERE, NEŽEHLÍ, JEDINÁ POVOLENÁ ČINNOST JE MAXIMÁLNĚ JÍDLO A SEX (POKUD JE PARTNER DOMA).

Hodně štěstí, „dám si na tebe pozor“ :-)

• Citovat
  • Upravit
97
9.7.06 14:20

ahoj,
tak ja mam doma mesicniho Lukaska a 2 letou Nikolku, tak v tom jeste trochu litam, ale :

varim - kdyz Lukasek spi, tak s Niki varime, snazim se ji zapojit, jako omyt zeleninu, roztrhnout pytlik, atd. proste aby ji to bavlo a neco jsme mohla uvarit, kdyz to nejde ji zapojit, tak ji vezmu do kuchyne knizku sedi na zemi a ct, kydz ani toto nejde, nebot ji to moc slouho nebavi, tak to necham na pozdeji. Manzel chape, ze neni kazdy den teple jidlo

uklizeni - to je to same, prat ji bavi - vyndava veci z pracky, podava mi je, luxuje dets. vysavace spolu se mnou

do sprchy ted v tom vedru chodí se mnou, uz nekrvacim, ale na zacatku jsem tam skocila na rychlo a to si proste hrala

chuvicku mame, nebot lukasek spi u nas v pokoji a to bychom ho vecer neslyseli, kdyz sedime v obyvaku a taky uz jsme byli na vylete pres noc a tam se samozrejme taky vyplati, uz jsme ji meli na Nikolku, takze nam vlastne zustala

odpocivat - se snazim, kdyz mi vyjde, ze obe deti usnou, Niki spi uz jen jednou, takze se ji snazikm davat ve chvili, kdy si myslim, ze Luki bude taky spat, ale moc se to nedari,

je to zatim honicka, Lukasek nechce moc v noci spat a to je vycerpavajici, snad se to casem upravi.

Mej se hezky monca

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1718
9.7.06 14:25

smazáno autorkou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33
9.7.06 14:44

Nikino,

já má dva kluky necelé 2roky po sobě. Vaření jsem řešila tak, že jsem si chodila pro jídlo do základní školy, kterou máme přes cestu. Můžu fakt říct, že mi to ušetřilo spoustu času. Manžel chodí na teplé obědy v práci, takže večeře máme studené, když nepočítám mícháná vajíčka a palačinky. Vařím jenom o víkendu, to jde manžel ven se starším a já musím stihnout navařit, když mladší spí, nebo hlavně to nejnáročnější. Všechno jde, ale myslím, že si to sama časem přizpůsobíš.
Uklízím jednou týdně, většinou o víkendu, to manža hlídá- jdou buď na procházku nebo si doma hrají.
Odpočinek neřeším, chodím spát tak kolem desáté a vstávám v půl šestý, plus 2-3× za noc. Už jsem si zvykla.
Měj se fajn, nestresuj. Všechno zvládneš!

Martina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1119
9.7.06 14:49

Ahoj
Nikino

Tak já mám bohužel babičky, tak ti moc neporadím. Teď teprve začnu vyvářet. Zkoušíme najít donáškovou službu s obědy. Teď v tom vedru se mi ani nechce vařit. Jinak doporučuji jídlo které nezabere tolik času, které se třeba peče samo atd.

Uklízím, když Silva spí. Anička si maluje a já lítám s hadrem. Doporučuji zapojit manžela. Třeba si uklidit v sobotu ráno. Manžel bude vysávat, dcera si taky posbírá svoje hračky. Takhle to bude rychleji. Nebo si práci můžeš rozdělit na každý den něco.

Peru kdykoliv. U toho se stát nemusí. Manžel mi občas věší prádlo.
Obrovská výhoda je mít myčku.

Já lítám do sprchy jen na chvilku. Prostě když je čas. Chvíle se vždycky najde.

Chůvičku máme. Dcera spí ve svěm pokoji. Silva s námi v postýlce.

Já spíš hodně odpočívám. Práce přece počká. Nic se nemá přehánět. My máme rozdíl mezi dcerami tři roky. Anička půjde v září do školky, v tom vidím výhodu. Budu mít na starosti zase jen jedno. Hlavní věc je, že se Anička už obstará sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2518
9.7.06 17:43

Renčo, takže vážně plánujete druhé mimi??? Budu na Tebe moooc myslet a posílám těhu prskaneček! Dlouho jsi nebyla v deníčku :( , tak se koukej ukázat, Andynka už to mám za pár, no a my snad také. Tahat se v těchto vedrech s bříškem není nic příjemného:-(.

Jinak já Ti asi teď ještě neporadím, jen souhlasím s Missorkou, když děti spí, tak nic nedělat a relaxovat!!! To mi říkala i moje mamka, byly jsme tři holky :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
808
9.7.06 18:00

Ahoj

NiKino: jak psala Missorka, dopředu se to dá těžko naplánovat.. Já také plánovala, ale jak se říká, skutek utek… Prostě do toho musíš „rovnou skočit a plavat“ aby si ses v tom neutopila…

Ale neboj se, určitě to zvládneš… Některý den lépe než jiný, ale vcelku to půjde… Radit ti tak nějak nemůžu, protože u nás je to trošku atypické v tom, že vlastně bydlíme u tchánovců, takže „vaří“ babička, já tam akorát tak nějak přicmrdávám…

Ale dobrá rada tu padla: zkus u vás nějakou tu školní jídelnu, jídla tam občas prodávají a jsou dost rozmanité a řekla bych i cenově dostupné než nějaké restaurační (já to tady u nás také bych praktikovala, kdyby to šlo, protože vařit mě bytostně nebaví). A znám dost maminek, které si to tak pochvalují. No a dítko je rádo, že jí to, co mají děti ve škole… (to z doslechu od jedné kamarádky).

Jinak já to také dělala tak, že vždy to nejmenší dítko bylo normálně v prádelním koši (upraveném na spaní), takže vlastně všude jsem ho tahala s sebou, jednak jsem naň viděla a starší mu nemohli ublížit.. A mrňousek byl tak vlastně mezi námi a neměl pocit samoty…

A hlavně v péči o mejmenšího zapojit u toho staršího - aby zase on nežárlil…

Rady jsou to takové všelijaké, ale u tohoto se asi těžko radí, vše záleží na dítkách (obou)

Vvik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
202
9.7.06 18:27

ahoj nikino,
Dobra zprava: nebylo to az zas tak zle, jak jsem si pred druhym porodem predstavovala :) Deti jsou 15 mesicu od sebe.
Peru prubezne, to ani jako praci nepovazuju, udela ji za mne pracka, ja jen nacpu do susicky nebo povesim…zehleni je jina kapitola, to nejak nestiham, kdyz uz je hromada vetsi nez ja, a casu nezbyva, zavolame „pani na zehleni“ Sice to neco stoji, ale jinak bysme nemeli s manzelem zadny vecer pro sebe.
Varim kazdy den, manzel chodi domu na obedy a ja mam aspon neco tepleho do zaludku. Bud zapojim vetsiho prcka, nebo pockam, az jde v poledne spat a varim s malou (zatim mi neutece, je to jeste lezacek).
Prvni tydny spala Nina v kosiku a vozila jsem ji po celem byte, aby byla porad s nama a hlavne, abych ji mela pod dozorem, ted uz si vyhraje sama, nebo na ni „dohlizi“ bracha.
Bez mycky na nadobi by to u nas neslo! Tu jsem mela jako podminku v nove kuchyni. A hlavne, v kuchyni zapojuju i manzela, vyskladat, naskladat nadobi, umyt lahve na mliko, vynest smeti…
Berem to tak, ze on pracuje osm hodin, ja osm hodin a ten zbytek casu si rozdelime :) Jo a taky ja v noci kojim, on si zato rano bere obe deti a oblikne je, zatimco ja si dam v klidu jeste slofika......
No je to pohoda, mozna si poridime treti mimi :D
 Pepsi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
631
9.7.06 20:01

Nazdárek,
vaření-pár porcí si zamrazím. Máme tu bufet, kde super vaří a i za dobrý ceny, takže když nebude čásek na vaření, manžel zajede. A pak mám ty babičky. Vařily i u prvního, takže budou i u druhýho (teda doufám :wink: ). Mám i super ségru, takže ta může pohlídat Jíru a pokud to půjde můžu uvařit a uklidit.
praní-pere pračka, suší a žehlí za mě sušička (super investice)-jen pár kousků musim přežehlit a to asi budu dělat o víkendu, až bude manžel hlídat.
chůvičky-máme už pro Jíru a používáme je i teď, kocour večer mňouká, takže Jíra je v pokojíku zavřený.
sprchování-to bude nejhorší, i u Jíry jsem měla honičky, ale Niki zvládly jsme to u prvního, tak to bude ok i u druhýho.
 Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4705
10.7.06 09:12

Jejda, děkuju za názory…
Missorko - ten tvůj si budu pamatovat !!! Svatá pravda..... Už si to vypisuju a a jak jsem se dozvěděla v Skorodvojčatech, tak nejdůležitější je režim.
Udělat si pevný režim a nevybočovat, neb se pak vše zhroutí. VIdím to i u prvního. Takže asi nastoupí tužka a papír a dokonalý rozepis denního režimu…

Školu máme přes cestu, přes dvě cesty dobrou restauračku za příznivý ceny, tohle už mě napadlo. Akorát že to jde i ve škole, jsem nevěděla :lol: takže to asi budu praktikovat. Při prvním dítěti jsem hlady padala a hlad a únava je výbušná směs… :twisted:

Co třeba večerní koupání? Mimčo a batole, ani jedno nemůže být ve vodě bez dozoru? Postupně nebo naráz.....
No asi to nebudu řešit, ještě nejsem ani těhu a budu to brát tak, jak to přijde…snad se nezblázním.

Dokonce dneska jsem se tu dočetla, že i ta mrcha poporodní depka podruhé nemusí vůůůůbec být…kéž by.

MOnaliso.....frčím k vám, jo?
NiKi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2733
11.7.06 11:38

Nikino, ještě skrz ty obědy-v každém větším městě je pečovatelská služba, která rozváží obědy důchodcům. U nás si to můlže koupit i žena na MD, znám pár takových. Vyjde jedne porce na 43,–Kč, je výběr ze tří jídel a hlavně-ty porce jsou OBROVSKÉ! např. k omáčce a masu 6 knedlíků, apod. Moji tcháni (důchodci) taky přestali vařit a kupují si jednu porci a nají se z toho v pohodě oba.K.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
987
19.7.06 11:33

Ahoj holky,
bedlivě teď studuju tohle téma, protože nás v březnu čeká přírůstek a už teď začínám chytat nerva, do čeho jsme se pustili :D Mezi dětmi bude rozdíl 22 měsíců, což je sice super ALE, bydlíme v centru Prahy, 4.patro bez výtahu, kočárek zamykám v přízemí, dítě zatím tahám nahoru v náručí. Rozchodila se teprve nedávno. Mám dotaz: měla jste nebo máte některá podobnou situaci? Kupovaly jste tandem kočár, nebo jste to zvládly se skatem u kočárku? Myslíte, že skoro 2 leté dítě už samo vyjde 4 patra? Asi mám úplně pitomé otázky, ale bohužel nikoho s 2 letým dítkem kolem sebe nemáme, tak se za to omlouvám :lol:

Díky
Terka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1468
19.7.06 13:28

Ahoj Therro.

Radim v 18 měsících zvládne 2 patra ( po hnusných - vysokých schodech), máme výtah, který občas nejezdí a švagrovou bydlící v domě bez výtahu. Víc jsme nezkoušeli. Dítka bych měla mít 24 měsíců od sebe a hodlám se potýkat s normálním kočárem a skatem. Nicméně Radim je na svůj věk asi nadstandartní chodec ( v kočáře se vozí taky rád).

Beruška :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
987
19.7.06 21:18

Beruško,
díky za odpověď :D Kačenka si zase s chůzí dávala dlouho načas. Ale myslím si, že za 3/4 roku už zvládne i ty schody :) Jinak si to totiž nedokážu představit. Jedno dítě v šátku, druhé na ruce 8O to by teprve byla slušná posilka.
 Terka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová