Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky,to jsem ráda,že to nepřijde divný jenom mě,no,za hodinku jdu do Ústí Kk primářovi na ultrazvuk,poradil mi ho Dr Hodík,tak uvidíme. Podle něj bych měla automaticky chodit na UTZ každých 14 dní právě k tomu primářovi,tak jsem zvědavá,jestli to klapne,nebo ne. Radši bych utratila každých 14 dní 300na benzín,ale byla bych klidnější. Každopádně,až budu vědět víc,napíšu,myslete na mě,pa Míša31
Míšo31 , nejít 2 měsíce na kontrolu a ještě s dvojčátkama
to bych asi nevydržela taky a hlavně když není jasné, zda jsou jedno- nebo dvojvaječné. Já bych asi šla jinam, nehledě na to, že ty nemusíš ani nic cítit, žádný bolesti nebo obtíže taky mít nemusíš a přece se může dole něco dít. Já jsem byla úplně čilá, nic mě netrápilo a přesto ve 23.tt na kontrole mi zjistili zkrácený čípek a že se otevírám a to jsem chodila každé 2 týdny na kontrolu. takže 2 měsíce je opravdu hodně dlouho. Já bych se prostě optala po jiném doktorovi, protože tohle není normální. Já jsem sice proležela 4 měsíce v nemocnici, ale předtím jsem s doktorama neměla teda žádný problémy.
Míšo , myslíme MOC, divná nejsi ty ale doktor! To bys mela supr ty kontroly v Usti, my tez jezdime do Hradce pres 80km, ale nelituju toho vůbec, naopak. Já jdu na kontrolu zítra tak písnu též, co u nás nového, doufám, že bude vše při starém, tj. vše v pořádku.
Ahoj holky.
Helli, Kuželko, Zuziko, u ZPMV žádné novorozenecké balíčky od letoška nejsou......
![]()
Já tam shodou okolností dneska byla. Nechala jsem si proplatit 1000,– Kč pro kojící matky a jinak lze získat pro miminka jen příspěvek na plavání.
Míšo31, Ivuško , ať vám ty kontroly dobře dopadnou… ![]()
Jinak, já jsem chodila do práce, jak píše Zuzika, až úplně do konce, ale taky je pravda, že mě Dr. chtěl nechat doma - jen tak preventivně kvůli dvojčatům, ale tvrdě jsem se bránila. Nic mi nebylo a tvrdnout doma jsem nechtěla. Doktora jsem přesvědčila, že mi to tak vyhovuje a v pohodě jsme se dohodli…
Jsem grogy, je tu tchýně a poctivě kočárkuje s prckama a i jinak všelijak pomáhá, ale já se ve vzniklém volném čase honím snad ještě víc než normálně, protože se snažím stihnout co nejvíc věcí, které jinak s mimčama nemám šanci zvládnout. Kuželko , musí být skvělé mít takovou pomoc permanentně po ruce… Ale nestěžuji si. Já mám zase třeba zahradu u nosu. Stačí udělat 5 kroků od kuchyňské linky… ![]()
Dobrou noc vám všem, PAPA
Ivuško taky tam se mnou ležely holky, co jim tvrdlo bříško. Některým dávali magnézko v kapačkách a některým jenom v prášcích. To jsem moc nechápala, proč ty nemůžou brát prášky doma a nestresovat se v nemocnici. Tak doufám, že se Ti nemocnice vyhne obloukem.
Ať Vám zítřejší kontrola dopadne dobře.
Já jdu zítra taky na kontrolu, tak doufám, že v nemocnici na ambulanci (už nechodím ke své dr., oni mě rovnou objednali na kontroly do nemocnice) nebude žádný doktor plašan.
![]()
Michaelo určitě bych změnila gynekologa. To co píšeš je fakt hrůza. Je vidět, že doktoři si pacientů neváží, asi jich mají nadbytek.
Dobrou noc, jdu se zkusit převalovat a najít takovou polohu, abych aspoň na chvilku usnula.
Denisa
Ahojky maminy,tak jsem včera už nenapsala,protože když jsme dorazili domů,tak mi plavala celá kuchyň,jak jsem chvátala,tak jsem blbě zavřela myčku a spustila jí
. No,add kontrola. Nejdříve jsme to nemohli najít,jezdili jsme po Ústí jako šílenci,já brečela,manža byl nervozní,ale nakonec jsme přesně v sedm tam byli. Hrůza,přede mnou plná čekárna lidí,na řadu jsme se dostali až v půl 9. Doktor byl hrozně příjemný,podivoval se nad mým doktorem a časností prohlídek a podobně,nicméně. Já jsem asi magor
. On sice děělá rizikovou poradnu,ale přímo v nemocnici,a já jsem se objednala do jeho soukromé ordinace,takže opět nevím nic. Sice mě prohlídnul,viděla jsem miminka,seděli za sebou jako na motorce,jak doktor poznamenal,ale na zjištění,jestli jsou jedno nebo dvoj je asi už pozdě
. Každopádně se mám objednat do té rizikovky a budu tam docházet na kontroly až do porodu,a jestli se něco uvidí na tom speciálním utz,to se uvidí. Tak já nevím,jestli jsem dopadla dobře,ale asi jo,co? Mám takové pocity smíšené,nevím asi tím počasím. Holky,mějte se krásně,a všechna miminka taky,a Ivuško dej vědět,jak sji pořídila,jo?
No ahoj holky, jsem zpátky z kontroly, tak mám předepsaný magnesium lactici (3×denně) a nakázaný klidový režim - teda ne úplně ležet, ale polehávat a zbytečně nikam nechodit. A zakázané cvičení
Cervix score se mi zhoršilo na 4-5 (minule jsem měla 3). Že prý se to začíná připravovat, tak se mám šetřit. Příští kontrola za měsíc, ale kdyby se mi cokoliv nezdálo, tak hned naklusat. No hlavně, že nemusím do nemocnice.
Míšo31 , jak kdybych viděla naší první návštěvu v Hradci
(teda kromě té vyplavené kuchyně
), ale taky to bylo o nervy, nemohli jsme to najít, ale nakonec jsme přijeli přesně … Já myslím, že jsi dopadla dobře, budeš pod dohledem v riz.poradně, hned se tamobjednej, tam podle mě budou sledovat hlavně jejich rovnoměrný růst kvůli možnosti TS.
Denisko , pak hned dej vědět, co na kontrole …
Ahojky,
holky těhulky, co si to vymýšlíte??? Hezky odpočívat, šetřit se a miminka udržet uvnitř. Uvidíte, všechno bude v pohodě a miminka krásně donosíte.
Míšo31, jen se nech sledovat, je to důležité. Přesně jak píše Ivuška, důležitý je rovnoměrný růst. A ten Tvůj doktor, to je šilený.
Ivuško, taky odpočívej, ať se holky krásně dopečou.
Deniso, ach jo, hlavně, že Tě z nemocnice pustili a miminka se drží.
Dito, dobře, že babi pomůže. Užij si to.
Holky, mám dotaz na už maminky. Jak řešíte oblečení dětí. Myslím, jestli každé dítko má své vlastní oblečení (a jestli ho máte označené)? A jestli dáváte jednomu dítku stále jednu mikinu nebo čepičku. A dodržujete oblíkání stejných věcí jen „pokud jsou roznošené“ nebo i čisté? Doufám, že chápete, co chci říct. Pokud máme různé barevně provedené věci (mikiny, bundy, čepice), tak se jim snažím dávat každému to jeho. Pokud jsou stejné, tak zatím ne, ale některé stejné oblečky jsem na cedulkách podepsala. Bodyna, ponožky a punčošky podepisovat nebudu. Stejně tak asi ani tepláčky na doma. Ale je pravda, že Honzíkovi oblékám bodyna do modra a Jiříkovi do zelena (se stejným motivem). Jsem asi divná, ale zajímalo by mě, jak to řešíte Vy?
Papa
Těhulky opatrujte bříška a maminky miminka.
Jana
no tak to se Ivuško teda pořádně šetři a klidový režim znamená opravdu jen ležet, nejlépe podložit pánev a chodit jen na záchod nebo skončíš v nemocnici a to je fakt otrava, vím o čem mluvím. CS 4-5 je opravdu dost, takže opravdu JEN LEŽET. já měla ve 23.tt CS 3 a dali mě do nemocnice a už jsem šla domů s mimískama, radši mě stále hlídali a opravdu tím jak jsem ležela a chodila jen na WC, se to zastavilo a já byla klidná. Jen tam ty prcky pořádně dopeč.
Míšo31 , já také myslím, že kontrola dopadla v pořádku, nic vážného a vše je OK, každopádně bych chodila do té rizikovky, už jen kvůli klidu a tvůj dr. ti může vlízt na záda s jeho přístupem.
letadlo - ty věcičky co mám stejné, tak nerozlišuji, jestli je má mít jeden nebo druhý na sobě, prostě jim to oblíknu a hotovo, nějaké značení nemám. A pak ty věci, které jsou barevně odlišené, tak většinou už vím, komu co dávám, tak to neměním, ale taky se mi někdy stane, že jim to oblíknu obráceně a nestřílí se z toho, myslím si že prckům to určitě je fuk, co mají na sobě.
Denisko - ty se hlavně taky drž, já když ležela v nemocnici, taky jsem zobala pořád magnezium, které bych mohla jíst i doma, jenže do nemocnice daleko, tak mě radši chtěli hlídat a jsem za to teď ráda, protože doma bych jančila a určitě i předčasně porodila. Takhle jsem to vydržela do 38.tt a ještě plánovaně. takže se koukej taky šetřit, jako Ivuška!!!!
Ahoj holky,
koukam, ze se tady dejou veci…
Michaelo , moje doktorka me honi na kontroly preventivne kazdych 14 dni, skoro porad dela ultrazvuk, takze ten tvuj (ted uz byvaly?) doktor je fakt nezodpovedny magor. A rizikove mne doporucuje od zacatku a spis mne vycita, ze chci chodit do prace a narizuje, at se setrim.
Nisso , to zkraceni cipku jsi mela jen tak z niceho nic? Nebyla tomu vinou nejaka nadmirna namaha ci neco podobneho?
Od kdy se zacina merit to CERVIX-SCORE?
Ted jsem cetla na netu pribehy o porodech v 23-tim, 25-tym a tak podobne tydnech, a mela jsem z toho peknou depresi. Ze urcite se neco podobneho stane i mne… Tak me vsichni radili, ze uz nemam nic takoveho cist. Kvuli premysleni nad variantou narozeni hodne nedonosenych deti se snizili moje naroky na ne. Ted chci jenom zdrave a donosene (pred tim museli jeste bezpodminecne byt nejkrasnejsi a nejchytrejsi
.
Ivusko , vy cekate jednovajecna dvojcata, ze jo? Prave proto jezdite do Hradce do te rizikove poradny? Ja jsem z Hradce, tak me to zajima, kde to tady mame. Tak napis prosim, kde to je, a ja se na to zeptam i sve doktorky.
Mam dotaz k Dite zas ohledne vaseho kocarku
. Fakt se mne libi cim dal vice, uz jsem se byla na nej podivat, akorat ta pani prodavacka ani nevedela o moznocti dokoupit korbicky.. v Proc jsi si nakonec rozmyslela to TFK? Jen kvuli autosedackam? Do kolika mesicu tak asi mimina vydrzi v tech pevnych korbickach? Budes je pak prodavat?
Tasky na miminka (nebo to, v cem se davaji mimi do korbicek) do vaseho kocarku se delaji take jenom v cernem? Po te dobe porad nemas ke kocarku zadne pripominky? Diky moc za odpovedi, jsem tak nerozhodna ve vyberu, a doporuceni ci naopak mne hodne pomuze.
Mej te se pekne a uzivejte si slunicka (ja hned po praci jedu domu lezet, chytila jsem silenou rymu a kasel, uz jsem pritahla domu pul lekarny, ale z tech veci, co muzu uzivat, nic nezabira. ach-jo).
Hodne uspechu na kontrolach tehulkam, a hodne a zdrave deticky maminkam!
Alina.
Ali , jezdíme tam do Fakultní nemocnice, je to v areálu gyn.-por.kliniky v suterénu, ambulance č. 4, mají tamnějakej spešl ultrazvuk. Střídá se tam doktorů,každý den tam má ambulanci někdo jiný. jo a to cervix score mi gynekolog měří od začátku, kdy jsem měla 2, pak ve 20tt mi to poposkočilo na 3 a ted ve 27tt 4-5
Jinak ohledně těch nedonošených dětí Tě plně chápu, já jsem zrovna minulý týden pár podobných příběhů četla, nebo slyšela, ale to jsem si to moc nepřipouštěla, a po té dnešní kontrole mi sklaplo, tak budu fakt v klidu …
ivuško , ty jsi měla ve 20.tt CS 3??? to já měla CS3 až ve 23.tt a hned mě radši hnali do nemocnice a že jsem byla ráda, fakt mi pomohli. Musela jsem tam fakt jen ležet, to mě chtěli dokonce i na UTZ vozit, ale naštěstí to jsem řekla, že na WC a na KO budu chodit sama. Na dvojčatech.cz jsem taky četla, jak jedný se zkrátil čípek, dr. jí nechal doma a že půjde za týden na KO a ještě se jí to zhoršilo a předčasně porodila taky kolem 28.tt myslím, potom další příběh, kdy si stěžovala na závratě a tak, nechali jí doma a taky předčasně porodila, byl to páreček a klučík to nezvládl........ty tam Ivuško na ty stránky taky chodíš, tak určitě víš, o čem je řeč, takže pokud vás dr. nechá s takovým nálezem doma, nepodceňujte to těhulky, opravdu JENOM LEŽTE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Některé těhulky říkají, že můj dr. to přehání, vždyť mi nic není a tak...........ale vůbec to tak není, já se taky cítila perfektně, žádné bolesti, komplikace, vůbec mě nenapadlo,že se dole něco děje a najednou mi dr. řekl, sbalte si věci, zítra nastoupíte do nem. a ani mě nenapadlo, že by to přeháněl, prostě jsem si říkala, že určitě ví, co dělá. Pak to musí být obrovský psychický záhul, pokud předčasně porodíte, když musíte někde být s prckama nebo dokonce za nima dojíždět a nemít je u sebe.
Ahoj holky,
těhulky, moc se šetřete!!!! Opravdu nemá cenu dělat nějaké namáhavé práce a pokud se necítíte dobře, tak i vynechat zaměstnání. Já si myslím, že i třeba stres v práci dělá své! Tedy pokud máte stresové zaměstnání. Mě nechali doma už na začátku, kvůli hyperstimulačnímu syndromu a pak už jsem do práce nešla, protože to tam bylo samý stres. ![]()
Já teda taky musím říct, že kromě problémů na začátku jsem měla těhotenství OK, až jsem se divila, protože každý pořád strašil. Ale chodila jsem taky na kontroly docela málo. Cca po měsíci a ultrazvuků jsem měla taktéž málo. Taky mi to přišlo divný, ale zase jsem se tolik nepozorovala a byla doma v klidu. Bříško mi taky tvrdlo kolem 20.tt a dál, ale pak to úplně vymizelo a ke konci těhu na CTG jsem neměla jedinou kontrakci.
Jinak nám už budou zítra 4 měsíce. Holky už téměř odmítají kojení. Víceméně už jsme najely ze stoprocent na UM.
Maminky, poradíte mi? Kdy mám začít s příkrmy (zelenina, kašičky)? Myslíte, že už teď? A nebo mám ještě měsíc vydržet? Zatím holkám dávám i čajík. Když už nekojím…
Jani Letadlo - já oblečení vůbec nerozlišuju. Samozřejmě našpiněné, pokud ho oblékám dvakrát (třeba tepláčky), tak ho dám té, která ho měla naposled, ale jinak to neřeším. Jsou to ségry, tak je to přeci jedno. Já si taky s mojí ségrou neustále půjčovala věci. Musí být na sebe přeci imunní. ![]()
Posílám fotky holek:
Alexka v lehátku a s panenkou:
http://www.baby-cafe.cz/…IMG_0077.JPG
Dominička v nové bundičce:
Jééé, ahoj Péťo!!!!
Jsme se tu sešly!!
Mám dotaz, prosím! Kdy jsi pořídila klukům jídelní židličky a do kdy se dají používat lehátka? A od kdy je aktuální ohrádka? Díky moc! Tohle zatím nevím!
![]()
A jak jste začali s příkrmama? Začli jste zeleninou? ![]()