Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
ja nevim, ale myslim ze to zvladnes i bez tech kurzu…
par veci me prekvapilo, ale to je asi vseobecne znamo…
Míšo,
tohle jsou všeobecně známe rady, ale něco nedodržuji a funguje to.
1. moje děti mají dudlíky, jinak bych se zbláznila, sají krásně
2. Od 2. měsíce krmí lidi kolem lahvičkou s mým odstříkaným mlíčkem (zatím tedy 3×) a kluci se pak krásně chytnou na prso, řekla bych, že jim z prsa mlíčko teče rychleji a samo, lahvičku musí pořádně tahat
Na odříhávání něco je, mám knížku Něžná náruč rodičů, je super.
A kluci rostou jako z vody, dneska jsem je doma jen tak orientačně vážila, mají mezi 6,5-7 kg a měří mezi 63-65 cm. Uvidíme v pondělí v poradně.
Papa
Jana
Ahojky,
pár dní jsem vás pěkně zanedbávala
. No, manža měl volno, takže jsme dodělávali pokojík. Lepily jsme bordury s děts. postavičkami a vůbec - původně jsem byla rozhodnutá - ani jeden dárek letos a nakonec jsem nakoupila i dárky.
Sice ne v tak „megalománském“ stylu, jako jindy, ale každý nějakou drobnost dostane.
V sobotu mě ještě čeká montáž nové kuchyně (pěkně nám to zdrželi), tak se trochu bojím toho úklidu. No, já bohužel nepeču, protože si nafasujeme u maminek a babičky.
Oni toho pečou hromadu a pak neví, co s tím. A stejně se tomu u nás moc nedá. Leží to na talíři… Spíš jen tak pro tu atmosféru. Péct bych do budoucna někdy chtěla, ale k tomu je zapotřebí ta nová kuchyň - tedy více pracovního prostoru a nová trouba. ![]()
Sabri, Sofie a Jim vypadají kouzelně!!! Nádhera! Akorát nevím, jak tu fotku zvětšit. Možná je v malém formátu. Fakt nevím! ![]()
Dito, tak tě taky čeká císař? I když jsou holčičky hlavičkami dolů? ![]()
Míšo, nic si nedělej z váhy, to pak shodíš! Bude to určitě frmol. Já mám zatím 15 - 16 kg nahoře. A přijde mi, že stále ještě nekončím. Jsem taky dost zvědavá, jak dopadne moje břicho po porodu. Docela pomalu začínám praskat. Sem tam nějaká strije, ale ne modrá ani rudá, ale rovnou stříbrná, je to divný… Vlastně jen kolem jizvy po peercingu v pupíku. ![]()
Helli, vaše dvojčátka jsem obdivovala vždycky v galerce už na začátku mého těhu.
Jsou moc roztomilá. A páreček je úžasný. ![]()
Kuželko, ty jsi teda drak, takhle chodit do práce. Jsi fakt dobrá. Já jsem ráda, že jsem po 8 letech pryč, poslední dobou tam byla nějaká špatná atmosféra, tak to bylo tak akorát… (to moje těhu). ![]()
Zuzajdo, moc ti gratuluju ke chlapečkovi a přeju hodně optimismu do celého těhu!!! Je fajn, že to dobře dopadlo. ![]()
Zuzi, takové Vánoce jsem letos taky chtěla praktikovat. Žádné dárky, jen pohádky a pohoda doma. Nikam se nehnout, ale nakonec i ty dárky jsem pořídila (tak jenom zlehka), ale vůbec netuším, co na Vánoce bude.
Docela bych brala být ještě doma a v nové kuchyni si uvařit dobrou Štědrovečerní večeři a pak už se jen „válet“.
No, ale přiznám se, že na výzdobu prostě kašlu. Nemám na to, lézt někde po výškách. ![]()
Jani, vaši kluci mají perfektní váhy. Já doufám, že vydržíme tak jako vy.
Jen nám do toho tak blbě zasahují pořád svátky a nebo víkendy a vzhledem k tomu císaři, jsem zvědavá, co se mnou (s náma) provedou. ![]()
Jinak mně poslední dny parádně kleslo břicho. Nahoře už je úplně dutý a je nacpaný dole, že už ani bokovky pořádně nemůžu mít, protože je mám pak až někde bůhvíkde.
No, ale od té doby, co kleslo, mám „parádní“ tlak na čípek. Dokonce mi do něj jedna „frajerka“ pořád čutá, takže moc příjemný pocit. A hlavně cesta autem - každý hrbol cítím jako docela bolestivý okamžik. No, mám takový pocit, že už se to fakt blíží.
V pondělí mám poradnu, tak jsem silně zvědavá, jestli se popakuju do nemocnice a nebo jestli mě ještě milostivě nechá přes ty Vánoce doma (tedy do 26. 12). Uvidíme… ![]()
Jinak poslední dobou chodím pořád na velkou (i 3× denně). Je to možný? Mně to teda nevadí, aspoň se cítím odlehčená, ale nemá to něco společnýho s příchodem porodu v nejbližší době?
Nebo je to tím, jak kleslo břicho a tlačí na střeva a močák? ![]()
Přeji všem hezký den!
Lioness - ale ty už to máš opravdu za pár..však miminka už máš skoro dle požadavků „dopečená“ tak hurá na to…když se dívám na ty tvé týdny tak abys nebyla na štědrý den i s dětmi už doma
, ale to neber vážně, ještě si je hýčkej u sebe..;-)
co jsem to…kurzy - co mě to nejvíc dalo - kamarádky (víme o sobě dodnes a scházívaly jsme se celkem pravidelně, poslední dobou kdy už mají většina další děti různě staré je to těžší skloubit…ale je to perfektní, když si člověk může zavolat někomu kdo má stejně staré dítě a vlastně stejné problémy ( ikdyž já s dvojčaty jsem byla jediná
a byl to kurz kde jsme měli 10lekcí v malém kolektivu stejně těhotných maminek)
dudlík - není katastrofa a sací reflex se neztrácí - řekla bych jen ve velmi vyjimečných situacích ( a holky lepší dudlík než palec - viděla jsem naživo opravdu nechutně rozdrásaný zmokvalý paleček do krve a ten malý prďola to měl a má do teď (budou mu dva roky) a palec dítěti nevezmete narozdíl od dudlíku, nejsem jeho zastáncem, ale nakonec holky ho měli zhruba od měsíce do roku..ale když se mě někdo zeptá..jsem pro..když ho dítě vezme tak to může pomoci různým nepříjemnostem..
krmení stříkačkou nebo lžičkou…u nás proběhlo, neb holky nepřibíraly a po týdnu dokrmů z flašky mi odmítly prso…tak jsem vyhodila flašku a začala bojovat lžičkama
někdy to bylo opravdu na hoooodně dlouho..ale i tohle je individuální.
co jsem se ještě dozvěděla…jak dítko putuje porodními cestami, to pro mě bylo nové, pak první pomoc - ale to je i přednes v porodnici po porodu..úlevové polohy při porodu, pomoc partnera a hlavně spoustu dalších věcí, byl to i dost alternativní předporodní kurz ( před těmi 3lety bylo spoustu věcí nových - pro mě určitě, dnes naprosto normálních), taky info o kojení…prostě já byla naprosto netknutá takže jsem byla ráda za informace.. dokonce jestli to ještě stihnu chci si kurz zopakovat..ale musím najít nějaký kratší
aby byl člověk zase v obraze
no nic chvátám
Zdenik
Kuzelko ,
jsem na tom podobně, Báru jsem rodila bez kurzů a teď se taky nikam neženu.
Lio ,
do císaře mě nikdo nenutí, ale když se mne doktor ptal, jestli chci rodit klasicky, tak jsem řekla, že chci ze všeho nejvíce to, aby to bylo pro děti co nejrychlejší a nejbezpečnější. Tak řekl, že se půjdu objednat na císaře. Ale myslím, že to může dopadnout klidně ještě jinak, nechám tomu volný průběh. Já se do klasiky moc nehrnu, Báru jsem rodila težce a dlouho, po dvou probděných nocích jsem byla tak vysílená, že mi tak tak zbývaly síly dítě vytlačit, posledních 12 hodin bolestí mi vyhlásili operační hotovost a já nesměla dostat ani kapičku vody… Ale nejhorší bylo, že jsem měla nějakou zakalenou plodovou vodu - asi jak to tak dlouho trvalo - a Báru ode mne okamžitě odnesli vypumpovat jí žaludek. Byla naštěstí v pohodě, donošená, žádný inkubátor, ale týden jí píchali antibiotika. Já asi nejsem zrovna ideální rodička a s dvojčatama nechci vůbec nic riskovat. Ale jak říkám, nechám tomu volný průběh a pokusím se důvěřovat tomu, co řeknou doktoři. Hlavně, ať jsou holky O.K., já snesu, co bude třeba. Snad.
Míšo ,
můžu jen potvrdit, co tady už přede mnou psaly holky - dudlík jsme začali používat záhy po příchodu z porodnice (byla to spása) a Bára sací reflex neztratila, kojila jsem rok a čtvrt.
Musím končit, zatím papa.
Zdeniku, tak to jsi mě utěšila, že už jsme „skorodopečené“
.
Jinak já na kurz taky nechodila. Chtěla jsem, kvůli tomu, abych si našla kamarádky se stejně starými miminky, ale to jsem si našla i tak. On stačí dnes internet.
No a kurz by mi asi stejně byl prd platnej. U nás se na kurzu probírá jen porod (přirozený) a to je mi jaksi naprd. ![]()
Dituš, tak to se ti nedivím, že chceš raději zvolit císaře. Ono to asi bude nakonec u těch dvojčátek jednodušší, než riskovat zase nějaké problémy. ![]()
A potěšily jste mě s těma dudlíkama. Já je nechtěla dávat, ale když to sacímu reflexu nevadí, tak je pak asi dokoupím. Je fakt, že ten prstíček, to znělo ošklivě. ![]()
Hezký večer! ![]()
Míšo, určitě každá vychytávka dobrá - ale můžeš mi prosím říct, když ne po krmení s prckem na rameno, tak co je nová metoda,která je účinnější?
Lio, vy už to máte s prckama „za pár“ co?
Tak držím pěsti, ať vydržíte co nejdýl a hlavně ať je vše jak má být!!!
Ti moji dva prckové o sobě dávají hodně vědět. Ale jsem za to ráda, že kopou. Alespoň o nich vím.
Už se ale skoro ani neohnu, dneska jsem byla ais 30 minut na poště - HRUZA!!! Absolvovala jsem totiž na doporočení diabetoložky druhý test na cukr, takže mám dnes volno. Myslela jsem, co všechno nestihnu a už jsem tak utahaná, že si jdu dát dvacet. Za chvilku se přiřítí Kubík ze školy, tak ať jsem na něj odpočatá ![]()
Jinak mám od včerejška nohy jak konve. A to jsem nikde nestála, nečekala, nebyla na nohou. . .
O nočním spaní ani nemluvím!!!!!!!!
Tak se zatím mějte, jdu hodit „chrupku“ ![]()
holky, ja vim ze jsou to asi vseobecne zname veci a u kazdeho funguji asi jinak, ale ja to treba nevedela…
s tim odrihnutim - kdyz je na rameni, tak pry nejak zaklani hlavicka a nedela mu to dobre… tak si sednout a oprit si ho o kolena…
ale asi si koupime tu knizku, kupovali jsme ji znamym a je dobra ze tam je spousta fotek…
s tim cumlem - asi to myslela hlavne ze zacatku…
dneska jsem byla u doktorky, tak rikala ze jsem mela u toho testu na cukrovku zvysenou nejakou hodnotu, takze jdu do porodny… tak jsem zvedava… hlavne ze kdyz jsem si tam volala, tak sestricka rikala ze to dobre dopadlo…
a pristi ctvrtek jdu na kontrolu do porodnice, tak uvidime co nam reknou…
vcera jsem byla na takovem kurzu, kde jsme tancili
a pak pri relaxaci jsme natirali brisko vonnym olejem… bylo to prijemne…
a jeste chceme chodit do kurzu pece o dite, kde se to asi zkousi na panence… aspon se nebudem nudit a neco se priucime…
ale myslim ze by to kazdy prezil i bez kurzu…
a vcera jsme byli u pani s dvojcaty na ty veci a obleceni mame snad uz skoro vsechno…
no, nejak jsem se rozepsala… tak zatim…
zitra jdem asi objednat kocar…
chtela jsem vam sem hodit dve fota kocarku, at mi poradite barvu, ale neumim to stahnout… ![]()
jen poznamku k dudlikum - po prvním štěstíčku jsem si udělala kurz laktační poradkyně a od té doby dělám poradenství, už mám nějaké zkušenosti a s tím sacím reflexem to fakt pravda je. Řěšila jsem s mnoha maminkami problém, kdy se kojené děti popletly flaškou a během dvou dnů se odstavovaly. Takhle zmatených je „jen“ 50 procent miminek, ale dopředu nikdy nevíte, ve které polovině je to vaše. U dudlíku zas je problém u spavých dětí, které dudlík ještě víc zklidní a nehlásí se o kojení. Moje první dcerka sála od začátku úžasně a bez problémů, se synkem jsem naopak vyzkoušela všechny možné polohy a techniky, než se chytil. Takže přeju vám šťastným moc, že vaše zkušenosti s kombinací kojení - lahev (nebo dudlík) jsou dobré, ale dopředu se na to fakt spoléhat nedá.
Elisko, diky… ja se lekla, at tu nesirim nejake blbiny!
nam prave PA rikala ze to mimco taha jinak prso nez dudlik… ale stejne nam ho dala v balicku jako reklamu, ale asi na pozdej ![]()
jo, doporučuje se nepoužívat dudlíky aspoň v šestinedělí, než se prso a mimčo sehrajou (ale některé děti se můžou zmást i později). Maminy, jejichž děti mají dudlík nebo používají občas lahev, mívají taky častěji ragády a z toho pramenící problémy (samozřejmě že zdaleka ne všechny maminy). Taky není dobré vytáhnout dítěti z pusy dudlík a hned nabídnout prso, to jsou dva způsoby těsně za sebou a mimčo může zatáhnout dost nepříjemně.
Teda Elišk o,
já jen vidím Tvé metříky a už máš můj hluboký obdiv. K šestiletému a tříletému dítěti si pořídit další… už to ve mně vyvolává značný respekt. Že třetí budou dvojčata, v tom jsi asi stejně „nevinně“ jako my všechny, že jo
.
Míšo ,
jestli sem chceš přihodit nějaké fotky těch kočárků z netu, tak to tady nedávno popisovala Lia . Na fotce klikneš myší pravým tlačítkem a ve vlastnostech zkopíruješ adresu té fotky CTRL+C. Ve svém textu klikneš na tlačítko IMG, co je o pár řádků nahoře, za to vložíš tu adresu CTRL+V a znovu klikneš na IMG. Na začátlu se Ti to vloží jako . A je to. Jen si dej pozor, ať zkopíruješ adresu plné velikosti fotky a nikoli jen zmenšeného náhledu. Čímž se taky dostávám možná k dotazu Sabri , která tady vkládala foto miminek..... Sabri , pokud už sama zdrojová fotka není takhle maličká… nevzala jsi adresu právě jen toho malého náhledu?
Dost bylo technických záležitostí…
pohlaďte bříška i děti a zatím PAPA.
Jo, Sabri ,
já teď koukla na jednu foto Tvých pokladů a ta je v adrese fakt jako thumb_DSCF0003.JPG , takže to fakt vypadá, že je to jen ten náhled…
Sorry všem
Ahojky