Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
ahoj holky,
Dito, pekne brisko
musim taky pozadat manzela at me blejskne… zase bude mit namitky, ze jsem uchylna, nekde vystavovat bricho ![]()
Dito, uz jsem se ptala, ale ktere jmeno je hezci? Eliska nebo Adelka? kdybych mela parecek tak mam dilema… a jeste mam terezku, tak furt nevim…
Zuzi, ja se musim zeptat manzela jestli mam poprasknou nekde kuzi, ja si tam nevidim ![]()
holky, vcera jsme byli v porodnici a docela se mi to tam libilo… na nekterych porodnich pokojiccich byla vana, je tam polohovaci postel… ale docela me prekvapila porodni stolicka - vypadala jak od babicky z pudy ![]()
na stoličce jsem rodila své druhé a byla jsem moc spokojená… ![]()
já mám zatím asi úplně jiné starosti než vy „pokročilé“, ale stejně: tentokrát ty „ranní“ (teda v reále celodenní a noční) nevolnosti stojí za to, ještě že nemusím do práce
Co myslíte, nevadí, když za celý den do sebe dostanu jen nějakou zeleninu a hektolitry tekutin? Jak se podívám v podstatě na jakékoli jídlo, běžím na záchod
Narozdíl od přechozích těhu mám strašlivou žízeň, včera jsem vypila před spaním během půl hodiny litr a půl rajčatové šťávy (pak už bohužel došla
) a manžel omdlíval ![]()
jo, a proti striím mám nejlepší zkušenosti (kromě kvalitních krémů - myslím, že to byla taky Bonela) s pravidelnou masáží kartáčkem nebo lufou, s druhém jsem přibrala ostudných 20 kg (musela jsem skoro celé těhu ležet a co dělat než jíst, že jo?) a praskliny žádné ![]()
Ahoj Eliško,
vítej mezi námi ![]()
Měla a mám to štěstí, že nevolnostmi netrpím. Ale osobně si myslím, že pokud Ti zelenina dělá dobře, tak proč ne. Máš alespoň přísun vlákniny a vitaminů ![]()
Co se týče strií, osobně si myslím, že hodně záleží na genetice.Někdo k tomu holt prostě sklony má a nezabrání tomu…
ahojte,
Eliško - myslím, že když ti zelenina nedělá blbě..hurá do ní..a to stejné s pitím..ať tě to brzo přejde! a dáš si i něco dalšího.
a strie…genetika negenetika, mazání nemazání…když břicho naroste rychle a moc nepomůže nic..vlastní zkušenost..během týdne 4kg nahoře (prakticky mi vyskočilo jen břicho) a následovalo hodně bolestivě popraskané břicho všude..bylo to jak malé krvavavé škrábance po celém břiše + boky…no mít na sobě třeba jen triko bylo docela zajímavé…a jak to svědilo…takže mažte mažte a jestli praskne..fakt se tomu nedalo zabránit. držím palce ať vám kůže drží!
Zdenik
Ahoj maminy.
Miso , to je fakt dobrý s těmi jmény, co jsi vybrala - stejně jako já
!. Já chtěla Elišku a Terezku! Terezka neprošla přes manžela, ten chtěl Adélku. Tak to budou Eliška a Adélka. Mně se nejvíc líbí Eliška, ale možná je to taky tím, že se tak jmenovala moje máma.
Holky, sem s těma vašima fotkama! A když se manželé nebudou k focení mít, udělejte to jako já - ať žije samospoušť!
Jinak musím zaklepat, břicho nepraská, aspoň zatím ne. Mažu se dvakrát denně krémem BONAL (není to překlep, je to něco jiného než BONELA, který mi někdy v lékárnách dávají omylem, když chci BONAL). Ale těžko říct, jestli to mazání pomáhá, z prvního těhotenství nemám žádnou strii, a to jsem se nemazala ničím. Ale taky jsem přibrala jen 10kg a byla jsem skoro o 10 let mladší…
Řekla bych, že hlavně geny jsou geny. Ale v tom případě je mám po tátovi
, máma měla po dvou dětech strie přimo děsivé.
Holky, obdivuji vás, co chodíte na ty exkurze do porodnic. Mě by tam nedostali ani párem volů - dokud tam nebudu muset.
Tak mějte se, foťte se a mažte bříška.
Já používám na mazání bříška, prsou i boků ELASTI Q a mažu jak šílená. Bříško mám zatím super (ťuk, ťuk)… ale boky už jsem měla velmi mírně popraskané z puberty ![]()
Dito , nejsem zastáncem lásky k nemocnici
, ale myslím, že není špatné se jít kouknout, kam vůbec mám potom jít a jak to tam asi bude vypadat… Já budu zítra volat na předporodní kurz, tak snad se někam ještě vecpu a právě že si od toho slibuju, že to tam trošku poznám.
Zuziko , Miso ,
jste pro mě hrdinky. To není žádná ironie!
Mě stačila ta „prohlídka v praxi“ při prvním porodu a dokud TO na mě opět nepřijde, tak si nehodlám nic z toho připomínat..... „Hlava v písku“ by se to dalo nazvat
![]()
Ahojky,
tak já taky mazala o 106, byla to docela sranda, když jsme vždycky po sprše všechny těhulky, co jsme dlouhodobě ležely v nemocnici, vystrčily břicha a už jsme jely.
Těžko říct, jestli to opravdu pomáhá nebo je to v genech, jak už tu někdo psal. Před porodem jsem měla břicho jak přefouknutej balón, jen vzlétnout a přesto ani jedna jizvička. Zato můj zadek.!
Když jsem doma v zrcadle prohlížela svůj poporodní stav, s hrůzou jsem si všimla jedný fialový praskliny vedle druhý a to jenom na jedný půlce, na druhý ani ťuk. A to jsem si celou dobu myslela, že mi roste jenom břicho!! ![]()
Tak mažte, mažte, ať žádný trhlinky nenajdete!!!
Doubrou noc!
Helli
ahoj holky, vy jste se zas rozjely! ![]()
vitam Elisku (pekne jmeno)
a ty cekas dvojcatka? mas metrik?
Dito , ja a hrdinka… kdyz se me to netyka, tak mi to neva… a jeste bych mela silne reci, jak to kazda zvladne… ale ja uz se vidim jako hysterka, fakt se bojim co bude…
Dito s tema jmenama… my bysme potrebovali aspon 4 holky
Barborka je taky krasne, ale pro nas asi moc dlouhe…
me zas neprochazi Adelka… ale Eliska a Terezka je taky pekne
ale skoro kazdy rika ze to budou dva kluci… a tam teda tapem…
me se libi Filip, akorat ze jsme na dusicky videli hrobecek Filipka s nasim prijmenim a to nas docela rozhodilo… (ale to sem nepatri!!!!!)
ted mi psala jedna holka, narodili se ji dva kluci a kdyz mela bolesti, tak se pry smala… ale pak po dohode s lekarem sla na cisare…
kdyz ja ted mam rozpoluplne pocity, nevim jestli chci rodit normalne (pokud to samozdrejme pujde) a nebo cisarem, jakoze aspon nebudu trpet, ale co ta jizva potom? - no konec teto debaty, ja jsem fakt straspytel!
jinak se taky mazu tim Elasti Q a zatim asi dobre…
Helli , ahooooooj..... pozdravuj dvojcatka!!!! ![]()
no, nejak jsem se rozepsala, tak uz koncim… tak papa…
Ahojky mamky dvojčatový,
hlásíme se po delší době, nějak nestíhám. Máme se dobře, jsme zdraví, kluci rostou jako z vody, moje mlíčko jim zatím stačí. Tipuji, že mají kolem 6 kil v 11 týdnech. Začali se smát nahlas, povídají si a už i udrží nějakou hračku. Sice neví co s ní, ale drží. Bohužel špatně usínají v noci, většinou na delší dobu nezaberou před 1 ranní, třeba pospávají po hodinkách, ale delší spánek to není a navíc se budí na přeskáčku, tak nespím ani já. Ale pak usnou a spí třeba i 5 hodin v kuse, což se zase super.
Oren, pod všechno bych se ty poslední týdny těhu podepsala.
Nevyspala jsem se, nejlíp přes den, to byl absolutně nejkvalitnější spánek.
Těhu jsem končila s +18 kg, začínala jsem na 72, tak nic moc.
Otočit se v posteli, neskutečné!!!
Něco udělat doma, skoro nemožné!!!
Děti se vrděly, nakopávaly skoro všude.
Všichni se po mě ohlíželi, nechápali tu velikost břicha.
Už mi skoro nebylo žádné těhu oblečení.
Otoky taky a dost.
Jen katastrofické scénáře jsem si nepřipouštěla, četla jsem, ale jen abych byla informovaná.
Větší rozdíl ve vahách miminek bych neřešila, přesně jak psala Lio, pokud jsou dvouvaječná, žádný problém.
A sama víš, jak to skončilo. Kluci jsou zdraví, ani Vojtovku zatím cvičit nemusíme. Z těch 18 kg jsem 15 nechala v porodnici za 4 dny, další 3 kg shodila doma během dalšího týdne. V současné době se už 2 měsíce držím na své předporodní váze, chtěla bych ještě něco dolů, ale neskutečně jím. Hlavně sladké, užívám si to, co jsem celé těhu nemohla, protože jsem neměla chuť.
Břicho jsem měla popraskané, ale asi jen povrchově, mám takové mapy. Ale hlavně mám vytahanou kůži, velikou pupeční kýlu a řádnou diastázu břišních svalů. Musím nosit kýlní pás a po ukončení kojení na operaci. Ale pás hodně pomahá, je mi s ním výrazně líp.
Kojení, holky nebojte se toho, je to super. V pohodě jsem odkojila Kajku, teď to je to samé. Kluci jsou savci, moc jim chutná. Jiřík sice první den v porodnici zlobil s přisáváním, měla jsem děsný strach, že budeme mít problémy, ale nic takového se nekonalo.
Kojo podprdy mám ještě po Kajce, mám jich dohromady asi 5 a využiju je. Všechny mám od Anita maternity, sice nejsou nejlevnější, ale hezky drží i vypadají.
Kosmetika, napíšu, co používáme, ať máte představu.
Krém na zadeček - většinou rybilku, mám i krém od Weledy, je super
Mýdlo - není to přímo mýdlo, je to kostka od Sebamedu, neměla by vysušovat
Buničinové čtvrerečky na čištění nosu, uší a očiček
Olejíček pro kojence od Weledy po koupání
Olejíček na masáž břiška do Weledy
Všechno ostatní už bylo otázkou vývoje a přinesli jsme si to z porodnice nebo od naší dětské mudr.
Tak se toho nebojte, v pohodě to zvládnete.
Kočárky hezky zkoumejte, my máme zatím hluboký a je super. Na jaře chci kupovat pořádný sporťák, přemýšlela jsem o Herculesu, ale nemá tu přepážku. Phil and Ted jsem neviděla, ale odrazuje mě, že mají pouze 2 polohy opěrky zad. Nejvíc se mi libí asi toto.
http://www.buggy.de/…/head_cr.jpg
Ještě jsem chtěla, že i s dvočaty nemusíte sedět doma, sice je to s širkým kočárem někdy o nervy, ale to je spíš na samostatný deníček.
Dnes jdeme do cukrárny, zítra máme focení kluků a v neděli jdeme na oběd do restaurace.
A Vánoce u nás být musí, Kájulka to letos hodně prožívá.
A ještě fotečka kluků z vítání občánků.
http://www.baby-cafe.cz/…DSC_1236.jpg
Omlouvám se za délku.
Těhulky, opatrujte se a pohlaďte bříška.
Papa
Jana
Ahoj těhulky,
já mám taky břicho-balón zatím v pohodě. Mažu Weledou, ale nemám ty oleje ráda… nesnáším, když mám mastné tělo… ale vydržet to musím no.
Prasklinky zatím na břuchu žádné… i když to mám jak psala Míša… vidím jen na malou část svého těla.
Co jsem zandbala jsou prsa… kolem bradavek mám praskliny… a to jsem si říkala, prsa nemažu, ty mám pořád malé. Jenže jak mi popraskali zkusila jsem předtěhu podprdu a žasla jsem!! Vůbec jsem se do ní nevešla… No jo břicho-balón ty velikosti pěkně zkresluje.
Myslím taky že mi prsa zase začali růst… ne že by boleli, ale zvětšili se - proto asi ty prasklinky!! Ale co, tak budu mít na prsou strije.. no co se kvůli tomu přece nepokakakám ne??
Foto bych taky měla o víkendu s manžou zvládnout! Hrozně jste mně potešili vy, co jste se ukázali… já jsem hned přestala mít strach, že jsem jak buldozer… taky jdu do dvěří a nejdříve jde jen břicho - hahahaha…
No a kadyž tu tak komunikujeme - máte nekterá seznámek věcí?? Já něco mám, ale kdo ví, zda je to opravdu vše a zda tam nemám zbytečnosti.
Jo a včera mne mooooc potěšila sociálka. Naše dvojčetné porodné bude 52.000 Kč. No tak aspoň že tak!
Tak se všechny mějte, opatrujte se a hezký víkendík!!!
Miso , s tím porodem je to velké dilema. Já jsem si nejdříve myslela, že jestli půjdu na císaře tak to nepřežiju…
a strašně jsem toužila abych mohla rodit spontánně. Ve 22tt mi řekla dr. na UTZ, že jsou oba kluci hlavičkama dolů, takže jsem to nějak začala brát že už tak zůstanou
. Od té doby jsem na UTZ nebyla, ale na poslední kontrole mi dr. říkal, že je odhaduje, že jsou teď zadečkama dolů
. Netuším jak to bez UTZ může poznat, ale budiž… Ještě jsem se jej ptala ohledně očního - jestli bych si neměla zajít na vyšetření kvůli porodu (moje švagrová měla nařízeného císaře kvůli očím) - a on, že to není potřeba, že se to řeší jen u vyšších dioptrií a navíc že pokud takhle zůstanou stejně půjdu na císaře… a docela to bral jako jasnou věc
To mě teda naštvalo, ale aspoň teď začínám počítat i s touhle variantou. Problém ale je, že u nás v nemocnici nedělají císaře s epidurálem, ale jen v celkové anestezii, což teda vůbec nechci. Tak teď nevím. Jsem ještě zaregistrovaná u Apolináře, ale tam mi řekli, že mám přijít na to první vyšetření s předávací zprávou od svého gynekologa… jenže můj gynekolog je bohužel primář v naší nemocnici a tudíž počítá, že budu rodit tady… takže netuším jak jej přimět aby mě předal do péče do Prahy
No prostě paráda. A nevím jak to rozlousknout.
A případnou jizvu po císaři neřeším, myslím že můžou být horší věci… problémy s břišním svalstvem apod. - myslím že to potkalo Janu (letadlo).
Tak mě napadlo, Jani kde se touláš a jak se vám daří?
Tak koukám, že než jsem to dopsala, tak ses nám ozvala
Tak já jdu dočítat.