Dvojčátka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1719
5.12.06 22:57

Oren, neboj se, vše, co tu popisuješ, tak je možná intenzivnější, protože čekáš dvojčátka a prostě každý organismus to nese jinak. Už jsi v hodně pokročilém těhu, takže tvrdnutí dělohy je v podstatě pomalá příprava na porod a navíc tvá děloha toho musí pojmout opravdu hodně, tudíž reaguje tvrdnutím. Ber hodně magnézka, spíš to chce klid. K otékání - pokud máš v pořád krevní tlak, nevadí to a otoky řeš tím, že si podkládej nohy, dávej je nahoru. Ruce se dají trochu stáhnout pod studenou vodou. Mně to pomáhá. Pokud máš vysoký krevní tlak, okamžitě to hlaš doktorovi. To by nebylo dobré (mohlo by to znamenta preeklampsii - dost nebezpečné pro plod i maminku).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1719
5.12.06 23:12

Oren, dále - NEČTI žádné katastrofické scénáře. Musíš si říct, proč by to tak zrovna mělo být u mě. Psychika dělá opravdu hodně!!! Dále s těmi kilogramy, to neřeš, máš v břiše 2 miminka - tudíž 2× plodová voda, 2× plod, 2× pupečník, 2× placenta, velká děloha, to už hází opravdu samo o sobě dost kilo. Minimálně 10 kg necháš v porodnici. Další kila „zabírají“ ty otoky, je to vlastně voda v těle (vím o čem mluvím, na začátku těhu jsem byla hospitalizovaná protože moje tělo zadržovalo 15 litrů vody!!!). Jak přišla, tak i odešla (trvalo to cca měsíc, ale odešla). Takže kil se neboj, minimálně 13 kg necháš v porodnici i s vodou, ne-li víc. Takže jsi zatím přibrala jen 4 kg, to je fajn, ne? :wink:

Dále, s tím spaním - taky jsem s tím měla problémy, poslední dobou je to ještě horší, ale pomáhá mi chodit spát později, třeba až po 24.h a pak, i když chodím pořád na malou, trochu něco naspím. Hodně mi pomáhá při spaní kojící polštář, doporučují pořídit a různě se jím vypodkládat. Já se s ním konečně vyspím! :wink:

Ty váhové rozdíly asi u miminek tolik nevadí. Vadily by spíš, kdyby byla dvojčata jednovaječná (teď nevím, jaká čekáš), ale zase by to doktoři hlídali. U jednovaječných hrozí tzv. trasfúzní syndrom, kdy si můžou vzájemně dvojčátka užírat, ale i to dokáží doktoři nějak ohlídat. Zeptej se na to Dr. Pokud čekáš dvojvaječná dvojčata, tak ten rozdíl váhový nevadí, prostě jen jedno miminko bude menší a to pak dožene. Neboj, kamarádka to měla taky tak. Dneska už její chlapečci jsou skoro stejní! :wink: Jeden je malinko drobnější. :wink: Navíc, my na posledním UTZ měli mezi holkama taky rozdíl - 200g. Asi to není zas tak moc. :wink:

Kosmetika - mám porazeno, že do šestinedělí spíš „míň než víc“, takže klidně třeba nic. Dětská doktorka mi řekla, že jen dětské mýdlo a na zadeček Bepanthen (hodí se ti i na bradavky při kojení). No a do půl roku dítěte kosmetiky spíše minimim a hypoalergenní (spíš bez „chuti bez zápachu“). Já koupila ten Altermed - v lékárně dětská řada s modrým medvíkem. Nevoní, ale je příjemný a obsahuje Panthenol. Mají toho i víc. Já koupila zatím jen dětské mlíčko. :wink: Dávala jsem jeho obrázek tady pár stránek dopředu. :wink:

Jinak fotku do diskuze vložíš tak, že jí musíš mít někde uloženou na internetu (třeba tady ve fotogalerii a nebo někde ve své fotogalerii na netu). Klikneš na tu fotku pravou myší, objeví se tabulka, pak klikneš na „Vlastnosti“, zkopíruješ tu netovou adresu (CTRL + c) u vlastností. Pak sem napíšeš příspěvek, zmáčkneš nad diskuzí tady čtvereček Img, zkopíruješ (CTRL+V) a zase zmáčkneš tady nahoře Img a odešleš příspěvek a spolu s ním se zobrazí i fotka. :wink: Zní to složitě, ale je to hodně jednoduché a rychlé! :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1719
5.12.06 23:12

No to jsem se zase rozepsala… :oops: :oops: Omlouvám se! :wink:

Dobrou noc!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
723
5.12.06 23:17

Ahoj skoromaminky i maminky!!!
Zdravím opět po delší době. Už zase nějak nestíhám. Bylo mi doporučeno začít chodit s broučkama na rehabilitaci a cvičit Vojtovu metodu. Není to nic vážného, zřejmě v důsledku předčasného porodu mají lehce zvýšený svalový napětí a hlavně Nikolka, která byla menší, neměla ještě úplně vyvinuté břišní svaly, tak to teď musí, chuděrka moje malá, dohánět. Cvičím s každým 3 x denně a to zabere docela dost času. Kdybyste to u nás viděly - vánoce ne-vánoce, je tu pěknej binec, skoro by se hodilo slovo tvrdšího kalibru, ale je mi to nějak jedno (mně, typický puntičkářský pořádkumilovný Panně! :? ) Strašně moc mě to maminkovství změnilo. Uvědomila jsem si, že tohle období už se nebude nikdy opakovat a snažím se si ty moje zlatíčka co nejvíce užívat a co nejvíc se jim věnovat, podle někoho možná až moc. Jenomže čas tak rychle letí, těch jejich 5 měsíců tak šíleně uteklo a za dalších 5 už to nebudou miminka. A já si nikdy nechci vyčítat, že jsem si je neužila. Mám pocit, že teď je snad jejich nejkrásnější období. Strašně moc se s nima nasměju, je to nádhera mít hned dvě takový štěstíčka!!!

Všem dvojtěhulkám za sebe a snad i za ostatní dvojčatový maminky vzkazuju: ničeho se nebojte, držte se a hlavně se těšte, je opravdu na co?? Mít dvojčátka je úžasný!!!!!!! :!

PS Kuželko , my sklon postýlek vyřešili podobně jako Sabri - jen místo knížek jsme použili videokazety, na který už stejně nekoukáme. :wink:

Sabri , co dětičky, pořád špatně spinkají? Já musím ty naše broučky moc moc pochválit!! Už snad 1,5 měs usínají pravidelně bez problémů mezi půl 8 a 8 a spí min. 6 h v kuse, většinou ale 8 a v poslední době se jim občas povede spát celou noc, tj až do 6 nebo 7 do rána. Nikolka je větší spáč, ta pak ještě zabere a je schopná chrupkat klidně i do půl 10 (jen kdyby jí to tak zůstalo :wink: ), Lukášek vstává mezi 7-8.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3504
6.12.06 08:13

Ahoj holky,

Oren , že se taky ozveš, holka jedna! Mám-li se vyjádřit k tvým bodům.. píšu ke všemu „ano“. :wink: :D Jsem s různými vyjímkami kdy ještě odbíhám do práce už 14 dní doma a myslím, že to je to období kdy se ze mě začal stávat nepohyblivý těžkotonážník. Včera jsem si tady už stýskala manželovi, že to začíná být docela pekelné a že bych už nejradši chtěla únor (stále doufám, že do února vydržíme :wink: ). Naprosto souhlasím s tím co napsala Dita. A hlavně už nic nečti! Já jsem se čtením katastrofických scénářů (i knížky Dvojčata) přestala už v prvním trimestru, protože jsem ze všeho upadala zbytečně do depresí a neustále jsem se pozorovala.
Teď jsem ve stavu kdy nemůžu skoro dýchat ani jíst, manžel mi říká „tučňáku“ (takže si dovedete představit jak chodím…), otočit se v noci je otázka tří minut (bohužel na jednom boku vydržím tak čtvrt hodiny… takže v podstatě tak od druhé ráno pravidelně nespím…). Přibrala jsem asi 13kg, ale narozdíl od tebe jsem začínala na 65, takže teď mám nějakých 78 8O Ale neřeším to! To je to poslední co bys měla dělat!
Podprdu už jsem si jednu koupila, druhou mám objednanou. Prsa se mi teď oproti začátku těhu zase trošku zmenšila, takže si myslím, že se vlezu do Céček (teď mám tu kojící volnější, před těhu jsem měla Béčka až Céčka).
Nebude to jednoduché, ale teď už to snad zvládnem, ne? Počkej po porodu (jak mě každý straší :evil: )…

Nevím jestli to máte stejně, ale já se na ty prcky už tak strašně těším :D Včera se nějak odpoledne nehýbali (kolem páte začínají svůj pravidelný dvouhodinový zápas :D ), tak jsem na ně začala mluvit, že by se jako mohli pohnout a tak… během pěti minut se začali vrtět a v osm večer jsem je prosila ať už toho nechají, protože jsem byla tak dokopaná :wink: :D No je s nima sranda a ještě nejsou na světě :D

A o stupňujícím se strachu z porodu pro dnešek pomlčím :oops: :D Stačí že je v depresi Oren… tak ať nemusíte uklidňovat i mě.

Tak já jdu zase něco tvořit… Včera jsem ušila prckům povlečení do postýlek a manža mě večer moooooc pochválil :oops: :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
325
6.12.06 10:48

Ahoj všem!!!

Můžu se připojit jen ke všemu, co už tu zaznělo!!!
myslím, že máme všechny naprosto stejně pocity s větší či menší intenzitou…

Takže klid- nic už víc nečíst, pokud nenastane opravdový PROBLÉM. Je fakt, že to posuzuji podle sebe, ale to z toho důvodu, že mám opravdu dobrou kamarádku, která má skutečné problémy sama se sebou a svým zdravotním stavem a jednoho mimíska na začátku těhu a opravdu lítá jen a jen po doktorech. Do toho jí je každý den zle (čemuž jsem se naštěstí také vyhla).

Holt každým týdnem to budeme mít horší a horší!!!!!!!!!!!!!!
Pak už se můžeme těšit jen a jen na rodost z prcků :-)

Jinak já jsem včera byla na UTZ a vše je v pořádku. Jsem v 29tt a Anetka má 1266 g a Matýsek 1365 g. I plodová voda byla tentokrát v pořádku - minule jí měla Anetka méně - na hranici. Ale pan doktor mě uklidňoval, že to je v pořádku…

Jen co jsem ovšem odešla ze spárů lékařů, tak mi volali z obchodu, kde máme zamluvený kočárek, že korby Matrix ke kočárku Jané twin twoo nejsou. Resp. jsou, ale pouze v černé nebo růžové barvě - já chtěla vše v červené.Nelenila jsem, zasedla k telefonu a obvolala obchody i dovozce, kteří mi ovšem vůbec nepomohli. Takže jsem vydána napospas prodejně s tím, že možná korby budou na přelomu ledna a února. Ale na 100 % mi to zaručit nemohou… No moc prima. Jen se uklidňuji tím, že bude zima a první týden či dva stejně kočárek nevyužiji, ale na klidu mi to nepřidalo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
938
6.12.06 11:12

ahoj holky, taky se musim pripojit… nejak ty starosti dolehaji… i kdyz jeste uplne nepanikarim…
Helli , jsem rada, ze to tak pekne zvladate a zes nas prisla pozdravit! mej se moc krasne a pozdravuj drobky!
Oren , sice nektere problemy jeste nemam, ale jinak to mame podobne…
no, ja uz mam taky tak 13 kg navrch - akorat ze ja zacinala na 73 kg!!!! hruza!!!!! obcas me rozciluji lidi, kdyz se zhrozi jake mam bricho! ja vim, ze takove uz nekdo ma pred porodem a ja bych taky jeste chtela tak do konce unora vydrzet…
pretaceni v noci - taky des - hlavne kdyz mam pocit ze jsem na jedno mimco lehla… ale curat chodim uz jen tak 2× za noc…
Zuziko , mam pocit, ze mam taky mensi prsa, ale je to asi tim ze uz mam tak velke bricho… ale kdyz ja tam nikdy stejne nic nemela, tak mi segra rikala ze aspon jednou tam neco mam :)
jiank ja jim dobre… ale to ja tak mela vzdycky…
porodu se bojim moc, tak me muzete taky uklidnovat :)
funeni - kdyz jdem se psem jen male kolecko, tak funim jak lokomotiva
otekani nohou - spis mam pocit ze chytam krece…
s kojicim polstarem ted nespim, mam pocit ze mi to jde lip bez nej, ale jedno obdobi byl dobry…
vahu deti nevim, musim si to priste vydupat…
kojici podprdy - vsude rikaji tak dve… hlavne ty vlozky nakoupit…
kopani deti - docela v pohode, spis se mi vlni bricho… asi jsou moc malinke :(
dneska jdem na navstevu do porodnice - uz se tesim…
no, to jsem se rozepsala, ale sak vy to znate!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
oren
6.12.06 11:49

Ahoj dvojamaminky,

moc moc děkuji všem za útěchu. Psychycky mi to hodně pomohlo!! Jo holt se musím smířit s tím, že to lepší nebude!! Ale to já už udělala!! Jen mne nějak zasáhli deprese… asi tím, že se to začíná blížit a ve mně se začínají plížit ty černé myšlenky… typu zvládnu to? Budou miní zdravé atd.. ale to je asi normální. :D :D
Jsem hned veselejší… když vás tady čtu… že mé problémy jsou naprosto normální!
Asi také nastoupím na klidový režim, žádná práce - jen doma v leže. Nemá to cenu riskovat zdraví holčiček!!
Nicméně se na malé s manžou strašně těšíme… už si je představuji, jak drobečky držím v náručí!!

Holky moc jste mi pomohli… všechny vás moc zdravím!!

• Citovat
  • Upravit
1652
6.12.06 12:34

Oren zabrzdíííí!

už je to nepohodlný hodně co? ale vydrž vydrž… už je to za pár a teď přes vánoce to ještě víc uteče..

co bych ti napsala…

rozdíl mezi dětmi 1500 a 1200 je podle mě zanedbatelný a taky i utz proměřuje a jestli nemáš ty tak já mám u každého utz v rožku napsáno +/-300g někde jsem dokonce měla 500g! takže ono to zas není tak přesné jen orientační bych řekla…takže s takovými mírami buď v klidu..

oteklé nohy večer - neboj mám taky s jedním prckem..podlož si nohy u postele a spi s nohama na tom vyvýšeném a přes den si haž nohy na stůl ;-) alespoň trochu ti to pomůže..zatím je jen pozoruj ;-)

s jídlem …no do mě se teď naopak vejde dost a dost..ale s holkama to bylo snad jen na kašovitou stravu…;-) v tomhle je rada drahá…prostě míň, jen si kousnout, ale pořád..průběžně..podle možností…bude líp ;-)

spánek…jo tak to je největší boj, jestli můžeš tak to dožeň přes den kdy jsou děti v klidu..prostě usni kdy libo a kde libo… v noci..mě pomohlo dát si mezi kolena polštář a pod břicho taky ten nejtenší polštářek, později jsem se tulila k kojícímu polštáři..otáčení bylo děsný, a můžu ti říct, že jsem teď taky skoro nebo už 30tt a v noci je to příšerný..snad ještě horší než z holkama…vůbec to druhý těhotenství mě dost vyčerpává..

kosmetika - stačí ti krém, něco na opruzeniny možná něco na mytí..pokud možno bezparfémové, záležitost jedné návštěvy lékárny, výš jsme já i lioness řešili..;-)..jinak si pak všechno co budeš podle tebe NUTNĚ potřebovat dokoupíš…dokonce i v porodnici jsou prodejničky, lékárna takže si prostě odskočíš mezi kojením ;-) tohle vypusti..a taky zvládne to i manžel ;-)

kojící podprdu jsem měla jednu…zvládla bych dvě..koupila jsem si teda o 2 čísla větší …ale neboj ono to může zase opadnout ;-), když tak si kup ještě jednu a tuhle budeš mít na později až opadne mléčný nalévací boom ;-)

ze 17kg si nic nedělej, většinu necháš v porodnici, já tam nechala celých 13kg a pak v šestinedělí další 4 dole.. škoda, že to tak nezůstalo..a jestli tě to uklidní..kamarádka s jedním přibrala 30kg!!! při druhém těhotenství taky s jedním 25kg!! takže jsi v normě a taky to bývá z velké části voda…hlídej ty otoky.

knihu o dvojčatech vyhoď, vyhoď i betynky a maminky se zmínkami o dvojčatech a kup si raději nějakého autora co čteš hodně ráda..nějakou lehčí literaturu..uděláš líp…každé dítě, každé těhoteství je jiné a opravdu je ztráta času ( i když to člověka napadne a neubrání se tomu) myslet na nejhorší a ještě o tom číst…prostě se raduj jsi UŽ ve 30tt a jste až na děsný nepohodlí v pohodě!!!!!!!! takže to je ten správný důvod k radosti!! zvládla jsi to navzdory všem katastrofickým scénářům až sem! a půjde to tak dál…uvidíš…komplikace neovliníš tak je ani nepřivolávej. ;-) krásný počtení je na www.dvojcata.kat.cz deníček maminky dvojčat..a taky se podívej na jejich fotogalerii co všechno ta maminka dělá a jak jsou kluci perfektní..to je ta správná četba ;-) a taky je tam dost statistik a jiných info.

a holky jsou krásně poskládané jak skládanky co? vydrž!!!

hodně síly

Zdenik

ps. promiňte za délku ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1652
6.12.06 12:35

tak než jsem napsala ten elaborát, vidím, že už je ti Oren líp…uvidíš bude to v pohodě…a těš se!

Z.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
320
6.12.06 21:29

Ahojky všem.

Lio , dík ze radu, jak sem dostat fotku. Jsem tupoun, že mě to nenapadlo :? . Hned to zkusím:

http://emimino.cz/…%20-%201.jpg

No jo, paráda, funguje to! Vy jako dvojčatové maminy se toho velebřicha asi neleknete, že jo :D . Ale jinak musím plně souhlasit s Misou , taky mě dělá „moc dobře“, jak se lidi toho břicha hrozí. Úplně nejlepší byla sousedka, která mi s upřímným děsem v hlase sdělila: „Teda vy jste ale tluuustáááá.....“.
No,všechny máme jistotu, že se z toho dříve nebo později „vyspíme“ :wink: .

Tak všem přeji jen tu nejlepší náladu a žádné strachy a deprese.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
325
6.12.06 21:41

Zdravím všechny,

DITO - krásný pupík :wink:

s pohledy a dotazy ostatních se také potýkám…
Vy budete rodit až v únoru???!!! 8O

Děs běs, ale jinak jsem moc ráda, že se cítím fajn-kromě normálních obtíží… ale ty také přejdou, až se budu koukat svým dětičkám do kukadel… :P

Krásný večer :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
320
6.12.06 21:44

No když už, tak už…
Přihazuji ještě jednu fotku zepředu, to aspoň není tak bizardní záležitost:

http://emimino.cz/…%20-%202.jpg

Čauky a bavte se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3504
7.12.06 07:33

Ahoj holky,

Dito , tak bříško je suprové :D A s lidma je to někdy fakt na zabití. My jsme rozhlásili, že čekáme dvojčata, takže kolem to snad vědí všichni :wink: , ale někteří jedinci si k tomu zase přidávají svoje… (že jsem byla na umělém oplodnění apod… - což jsem mimochodem nebyla :D ) Ale nejlepší bylo, když jsem byla na kontrole a byla tam na zástup jiná sestra… tak se mě zeptala, jestli už mám termín porodu (samozřejmě nemyslela ten podle posl.menstruace :oops: ) a kdy… trošku jsem nechápavě koukala a pak mi to došlo… tak jsem jí vysvětlila že jen klamu tělem, že jsem teprve v šestém měsíci :D :D :D Pak se objasnila dvojčata a bylo jí to jasné, ale já si připadala jak totální obluda.

Musím dokopat manžu ať už mě taky vyfotí… pořád slibuje :wink: :D
Jo a mimochodem, včera jsem zjistila, že moje kůže na pupíku to ještě jakž takž zvládá, ale boky 8O to asi odnesou 8O Praská vám taky někde kůže?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
325
7.12.06 09:12

Pěkné ráno,

Zuziku myslím, že s pohledy druhých jsme na tom všechny stejně.
Jinak já mám pořád jen jeden termín porodu, ale ono to přijde…

V pondělí jdu na kontrolu, tak uvidím, jak to bude s mateřskou. Ve čtvrtek mě čeká opakování testu na cukr…

Ťukám jinak na co se dá, ale zatím mi kůže nikde nepraskla,ale určitě jak to tu napíšu, někde něco najdu. Mažu se každý den BONELA krém na strie-z lékárny a pak ještě kupuju v lékárně mast LENIENSKA.
Jsem opravdu jak koblížek na másle smažený, ale ŤUK ŤUK ŤUK zatím dobrý… ale moje mega břicho, jestli poroste, tak nevím nevím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová