Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Kátísek píše:
Ahoooj…
ja mam v papiru napsano ze ve 12. tydnu probehne prvni screening,ale udelala mi briskni ultrazvuk a nic nerikala a nic jsem neplatila( mohla jse si sama dojet na naké testy kuli downova syndromu za 1200) ale jinak nic a v 16. tydnu i chce brat krev a delat cytologii..takze vubec nwm..
Kátísku, takže tys na těch vývojových vadách nebyla (Downův syndrom aj.)? To je docela škoda, podle mě to jedno ze zásadních vyšetření… Já se včera klepala jako osika, aby bylo vše ok, když se jedno mimčo dlouho nechtělo správně natočit, aby mohla změřit nosní kůstku - až jsem si vsugerovala, že tam prostě není. Naštěstí byla doktorka šikovná, musela jsem si mačkat břicho a kašlat, aby se mimi otočilo a nakonec se ukázalo, že má vše, jak má mít ![]()
jo a kdyby jsi měla nízko uloženou placentu, tak by ti to určitě musel říct, protože když ti leží nízko, někdy až v porodních cestách, tak se určitě dává nemocenská a zákaz pohlavního styku.
sandritkal píše:
jo a kdyby jsi měla nízko uloženou placentu, tak by ti to určitě musel říct, protože když ti leží nízko, někdy až v porodních cestách, tak se určitě dává nemocenská a zákaz pohlavního styku.
Mě to řekli až ve 12tt a měla jsem mít klidový režim a žádný sečx a tak. Neříkaj to vždy - jedné holčině v jiné skupine to řekli až v 15tt
u nás ani kůstky nešli vidět, protože holčička ležela na břichu, ale teď jsem byla ve 20.tt zase v nemocnici a uplně supr, všechno ok.
Mě se doktor ani neptal jestli na ten 1. placený screening chci, prostě mi dal žádanku a hotovo.
Jinak mě na nevolnosti moc pomohlo Rennei(nevím, jak se to píše) to se v těhotenstvní může. I teď mě občas pálí žáha, nebo mi je kyselo, tak si zobnu a je hned po problému.
Jinak břicho už docela velké, a přibrala jsem zatím 5kg
sandritkal píše:
u nás ani kůstky nešli vidět, protože holčička ležela na břichu, ale teď jsem byla ve 20.tt zase v nemocnici a uplně supr, všechno ok.
Mě se doktor ani neptal jestli na ten 1. placený screening chci, prostě mi dal žádanku a hotovo.
Jinak mě na nevolnosti moc pomohlo Rennei(nevím, jak se to píše) to se v těhotenstvní může. I teď mě občas pálí žáha, nebo mi je kyselo, tak si zobnu a je hned po problému.
Jinak břicho už docela velké, a přibrala jsem zatím 5kg
Já už 10kg tak už mám 70kg
Tak já mám za ukončený I. trimestr mínus 2,5 kila… Ale já jsem dost baculatá, takže zatím mi to rozhodně neuškodí
Jinak mám vlastně ještě hraniční tlak (což jsem teda měla i v prvním těhu), takže když mi včera dr. naměřila 130/90, tak mi už radši rovnou napsala recept na Dopegyt, takže budu zobat prášky na tlak. Ale co se dá dělat, hlavně že to jde léčit ![]()
Pěkné bříško
No tak já jsem jedině ráda že tak nějak přibírám, moje počáteční váha byla 43kg
teď už mám skoro 48
Tak doufám že se nějak udržím na nohách.
sandritkal:díky koupím si to rennie a vyzkouším,jinak moc hezké bříško
já mám taky nahoře 5kg ale nejsem žádný hubeňour a jsem malá ale břicho to roste jem už kulička.
s tlakem taky bojuju ale u mě je to syndrom bílého pláště a to jsem zdrav. sestra, takže z doktora mám všechno, jenom né respekt ![]()
doporučuju si změřit tlak doma, v klidu, u mě je to rozhodující, u doktora mám 140/90 a říkal, že když mám doma kolem 120/70 tak není co řešit…
sandritkal píše:
s tlakem taky bojuju ale u mě je to syndrom bílého pláště a to jsem zdrav. sestra, takže z doktora mám všechno, jenom né respekt
doporučuju si změřit tlak doma, v klidu, u mě je to rozhodující, u doktora mám 140/90 a říkal, že když mám doma kolem 120/70 tak není co řešit…
Já mám tátu internistu - kardiologa, takže syndrom bílého pláště nemám ani náhodou
Vysoký tlak mám normálně (běžně 140/90 - 150/100), takže těch včerejších 130/90 mi přišlo ještě v pohodě, ale dr. už asi ne. Takže mám za úkol se jednou týdně nechat změřit od táty a hlídat to. Naštěstí rodiče taky bydlí v Praze a vídáme se tak 1×týdně, tak to snad zvládneme. Ale na konci prvního těhu mi kvůli tlaku porod vyvolávali a to byla síla, 14 hodin jsem měla kontrakce po 2 minutách a vůbec jsem se neotvírala, takže pak přišla na řadu akutní sekce… Doufám, že tentokrát to bude císař rovnou ![]()
já taky naštěstí přibírám jenom na břiše, když teda nepočítám prsa ale ta mi rostla jenom v prvním měsící, teď mají stopku
další nárust až po porodu ![]()