Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Jo a abych předem chránila doktora, že ho někdo obviní z lenosti - je to přesně naopak. Já měla akutní císař (praskla mi voda) v 2 v noci z neděle na pondělí, což je poslední doba, kdy by nějakej doktor chtěl dělat sekci. Resp. dva doktoři, u dvojčat tam musí být všechno 2×. Jednodušší by měli nechat mě rodit přirozeně. Jinak jsem byla úplně v pohodě celé těhotenství, tlak, otoky nula. Navíc druhorodička…
Moc zdravím, 35+2? to je pěkné, i když teď už jsi asi tak 37 tt. takže možná už po porodě. Já jsem svoje holčičky rodila přirozenou cestou. Měla jsem jít na císaře, ale pak se to nějak tak rychle seběhlo, že jsem nakonec rodila přirozenou cestou. Jedno miminko bylo hlavičkou, to první, a druhé miminko bylo nožičkama. Jsem prvorodička, takže jsem nevěděla co mě čeká a přiznám se, že do teď co mě kdy bolelo nebylo nic oproti porodu. Už vím co je to bolest:) Naštěstí na tu bolest člověk ještě v ten den zapomene. Jinak vše bylo v pořádku, akorát porod placenty trval trošku déle než prý obvykle. Nakonec jsem šla na revizi dělohy, zůstal mi tam kousek placenty. Držím pěstičky ať vše dobře dopadne a miminka jsou zdravá a spokojená. Zdravím.
lujami píše:
Moc zdravím, 35+2? to je pěkné, i když teď už jsi asi tak 37 tt. takže možná už po porodě. Já jsem svoje holčičky rodila přirozenou cestou. Měla jsem jít na císaře, ale pak se to nějak tak rychle seběhlo, že jsem nakonec rodila přirozenou cestou. Jedno miminko bylo hlavičkou, to první, a druhé miminko bylo nožičkama. Jsem prvorodička, takže jsem nevěděla co mě čeká a přiznám se, že do teď co mě kdy bolelo nebylo nic oproti porodu. Už vím co je to bolest:) Naštěstí na tu bolest člověk ještě v ten den zapomene. Jinak vše bylo v pořádku, akorát porod placenty trval trošku déle než prý obvykle. Nakonec jsem šla na revizi dělohy, zůstal mi tam kousek placenty. Držím pěstičky ať vše dobře dopadne a miminka jsou zdravá a spokojená. Zdravím.
Lujami jeste po porode nejsem, zustal mi posledni tyden a pak jestli deti nepujdou sami, jdeme na vyvolani. Je fajn slyset, ze taky prvorodicka zvladla prirozeny porod, tu bolest nejak preziju, bojim se hlavne aby deti vysly z toho dobre ![]()
A muzes mi rict jak prosim te to mimco otaceli co bylo nozickama??? Ja si to nejak neumim predstavit ![]()
martext píše:lujami píše:
Moc zdravím, 35+2? to je pěkné, i když teď už jsi asi tak 37 tt. takže možná už po porodě. Já jsem svoje holčičky rodila přirozenou cestou. Měla jsem jít na císaře, ale pak se to nějak tak rychle seběhlo, že jsem nakonec rodila přirozenou cestou. Jedno miminko bylo hlavičkou, to první, a druhé miminko bylo nožičkama. Jsem prvorodička, takže jsem nevěděla co mě čeká a přiznám se, že do teď co mě kdy bolelo nebylo nic oproti porodu. Už vím co je to bolest:) Naštěstí na tu bolest člověk ještě v ten den zapomene. Jinak vše bylo v pořádku, akorát porod placenty trval trošku déle než prý obvykle. Nakonec jsem šla na revizi dělohy, zůstal mi tam kousek placenty. Držím pěstičky ať vše dobře dopadne a miminka jsou zdravá a spokojená. Zdravím.Lujami jeste po porode nejsem, zustal mi posledni tyden a pak jestli deti nepujdou sami, jdeme na vyvolani. Je fajn slyset, ze taky prvorodicka zvladla prirozeny porod, tu bolest nejak preziju, bojim se hlavne aby deti vysly z toho dobre
A muzes mi rict jak prosim te to mimco otaceli co bylo nozickama??? Ja si to nejak neumim predstavit
zdravím, určitě to taky zvládneš. držím pěsti. jestli myslíš otáčení v tom smyslu, že ho natočili, aby vyšlo ven taky hlavičkou jako první, tak to ani nevím, že se dělá. druhýho prcka jsem rodila koncem pánevním, šel ven nejdřív nožičkama. na to mám i krásný zážitek z porodního sálu, že jak měl tu jednu nožičku venku, tak jsem si na ni mohla chytnout. nic krásnějšího jsem tam zažít nemohla:) budu držet pěsti ať ti vše dobře dopadne a hlavně ať jsou miminka zdravá. vše bude ok. pak určitě písni jak jste to všichni 3 zvládli. pěkný den.
ty jo, ja kdyz si predstavim to rozpizloane bricho a dvojcata na krku, tak bych taky radeji volila prirozenou cestu.. Jen nevim, co mi na to reknou doktori.. idealni by asi bylo, jak psala lujami - aby se to nejak rychle sebehlo
ale taky aby mimi byli v poradku..
evousek píše:
ty jo, ja kdyz si predstavim to rozpizloane bricho a dvojcata na krku, tak bych taky radeji volila prirozenou cestu.. Jen nevim, co mi na to reknou doktori.. idealni by asi bylo, jak psala lujami - aby se to nejak rychle sebehloale taky aby mimi byli v poradku..
kdypak ty mrňousky očekáváte a v kolikátém jsi týdnu?
lujami píše:evousek píše:kdypak ty mrňousky očekáváte a v kolikátém jsi týdnu?
ty jo, ja kdyz si predstavim to rozpizloane bricho a dvojcata na krku, tak bych taky radeji volila prirozenou cestu.. Jen nevim, co mi na to reknou doktori.. idealni by asi bylo, jak psala lujami - aby se to nejak rychle sebehloale taky aby mimi byli v poradku..
14.3. a jsem ve 23tt ..
evousek píše:
jojo…kámoška mi říkala jak se mám že nevim co je bolest při porodu dkyž jsem rodila císařem…haha…sice jsem neměla porodní bolesti při porodu ale měla jsem je dva týdny po porodu…dva tejdny bolestí takových, že jsem mohla spát jen na zádech a když jsem dokojila a chtěla se zvednout se spícím dítětem který bylo na hadičkách a dát ho do toho vyhřívanýho lůžka tak se mi zatmělo před očima, zastavilo dejchání a myslela jsem že omdlim…na boku jsem se vyspala asi až po šestinedělí a na břiše dobře po 3 měsících…dobrý rady gynekologa jak se zatahuje děloha když budu ležet na břiše mi byly k ničemu a vraždila bych za ně ![]()
takže držim palce, ať můžeš rodit přirozeně…já sama se modlim abych při porodu toho našeho třetího prďoly neměla komplikace a mohla jsem si ten zázrak narození užít ![]()
evousek píše:lujami píše:14.3. a jsem ve 23tt ..evousek píše:kdypak ty mrňousky očekáváte a v kolikátém jsi týdnu?
tak ať všechno dobře dopadne…
dvojmatka píše:evousek píše:
jojo…kámoška mi říkala jak se mám že nevim co je bolest při porodu dkyž jsem rodila císařem…haha…sice jsem neměla porodní bolesti při porodu ale měla jsem je dva týdny po porodu…dva tejdny bolestí takových, že jsem mohla spát jen na zádech a když jsem dokojila a chtěla se zvednout se spícím dítětem který bylo na hadičkách a dát ho do toho vyhřívanýho lůžka tak se mi zatmělo před očima, zastavilo dejchání a myslela jsem že omdlim…na boku jsem se vyspala asi až po šestinedělí a na břiše dobře po 3 měsících…dobrý rady gynekologa jak se zatahuje děloha když budu ležet na břiše mi byly k ničemu a vraždila bych za ně
takže držim palce, ať můžeš rodit přirozeně…já sama se modlim abych při porodu toho našeho třetího prďoly neměla komplikace a mohla jsem si ten zázrak narození užít
tak ty čekáš třetího prcka? no to je krásný. můžu se jenom zeptat jestli máte v rodině dvojčátka? moje holčičky jsou moje první miminka a možná časem bysme šli taky do třetího jen zatím nevím o někom kdo by měl první dvě a to třetí jedno. u nás má v rodině dvojčátka přítel tak se ptám jak je to u vás.
dvojmatka: no ja bych si prave klidne vytrpela ty porodni bolesti, aspon clovek vi, ze to dite fakt privedl na svet.. Kdysi jsem byla na operaci se slepakem a lezla jsem pak po zdi (jako fakt - oprena o zed, jak me jizva bolela) na zachod a desne to bolelo.. tak nevim, jestli se mi chce trpet po cisari ![]()
PS. U nas v rodine ma dvojcata akorat teta, ale ma prvni jedno a pak dvojky.. Ja mam teda prvni tehu - dvojky - a rada bych mozna jeste nekdy potom jedno.. jsem jedinacek a rada bych mela doma veselo..:))
lujami píše:dvojmatka píše:tak ty čekáš třetího prcka? no to je krásný. můžu se jenom zeptat jestli máte v rodině dvojčátka? moje holčičky jsou moje první miminka a možná časem bysme šli taky do třetího jen zatím nevím o někom kdo by měl první dvě a to třetí jedno. u nás má v rodině dvojčátka přítel tak se ptám jak je to u vás.evousek píše:
jojo…kámoška mi říkala jak se mám že nevim co je bolest při porodu dkyž jsem rodila císařem…haha…sice jsem neměla porodní bolesti při porodu ale měla jsem je dva týdny po porodu…dva tejdny bolestí takových, že jsem mohla spát jen na zádech a když jsem dokojila a chtěla se zvednout se spícím dítětem který bylo na hadičkách a dát ho do toho vyhřívanýho lůžka tak se mi zatmělo před očima, zastavilo dejchání a myslela jsem že omdlim…na boku jsem se vyspala asi až po šestinedělí a na břiše dobře po 3 měsících…dobrý rady gynekologa jak se zatahuje děloha když budu ležet na břiše mi byly k ničemu a vraždila bych za ně
takže držim palce, ať můžeš rodit přirozeně…já sama se modlim abych při porodu toho našeho třetího prďoly neměla komplikace a mohla jsem si ten zázrak narození užít
u nás je z dvojčat mamky babička - dvojvaječný a tátovo tety jsou jednovaječný dvojčata! naše holky jsou jednovajky…a teď když jsem otěhotněla tak prvního UTZ jsem se trochu bála…ale je tam „jen“jedno ![]()
evoušku - jestli maj dvojky dvě placenty…tak se modli ať maj dobrou polohu a nechají Tě rodit normálně…držim pěsti…já mám taky bohužel pocit že jsem nerodila…mám dvě děti vytažený z břicha
ale zase hrdinku jsem dělat nehodlala…v mém případě bych se prostě o druhý dítko bála natolik že jsem prostě neriskovala a s císařem souhlasila… ![]()
dvojmatka: no to je prave ono.. taky mi rikali na velkem UZ, ze se doktori priklani spis k cisari, protoze prirozeny porod je pro to druhe mimi vic riskantnejsi.. a nechce se mi rodit s tim, ze tomu druhemu muzu vlastnim rozhodnutim ublizit.. takze jak rikam - idealne by se to mohlo samo zvrtnout tak, ze bychom je odrodili prirozenou cestou za deset minut ![]()
evousek píše:
dvojmatka: no to je prave ono.. taky mi rikali na velkem UZ, ze se doktori priklani spis k cisari, protoze prirozeny porod je pro to druhe mimi vic riskantnejsi.. a nechce se mi rodit s tim, ze tomu druhemu muzu vlastnim rozhodnutim ublizit.. takze jak rikam - idealne by se to mohlo samo zvrtnout tak, ze bychom je odrodili prirozenou cestou za deset minut
nebezpečný to je u jednovajek…tam bezpochyby kvůli tý jedný placentě protože dojde k odloučení a tím se tam druhý dítko většinou přidusí…ne-li hůř…ale Ty máš dvě placenty…zkus si dopředu zjistit porodnice, kde si troufnou
a koukám že termín máš dva týdny přede mnou…tak schválně…jestli obě odrodíme přirozeně…já bych si tipla že jo ![]()
Tak já jsem si to přála taky,je dobrý, když je máš obě hlavičkou, ale třeba A hlava, B KP,což někde taky rodí, do toho bych nešla, poté, co mi to vysvětlili. Doktor mi řekl, že po porodu prvního dojde k velkému smrštění dělohy (pochopitelně) a je trochu loterie, jak to druhé mimčo nasadne na porodní cesty. Promiň, ale že vyjede je trochu naivně řečeno - naštěstí většinou to tak je, ale zřejmě mělo důvod, že statistiky z dřívějších let, kdy se rodilo převážně bez sekcí, vykazovaly 20% béček s DMO. Naše béčko jak bylo příčně-KP, tak doktor řekl, že ten zadeček na ty cesty nemusí dobře dosednout, hlava je lepší „píst“. A že je pak riziko že by si to opětně „otevřel“ málo a uvízla by za bradičku. Taky řekl, že třeba hraje roli i to, jak velké jsou mezi dětmi váhové rozdíly, a např. když áčko je výrazně větší, tak právě pak ten úbytek v děloze je obrovský a to smrštění je tím víc rizikové (právě naopak, jak by si někdo myslel, že to je ideální,první vyjde velký a malý proklouzne, tak tak to vůbec není). My měli rozdíl skoro 40 dkg, takže dost.