Dvojí náklady řízení a zaplaťte hned - co teď?

Anonymní
28.5.12 12:55

Dvojí náklady řízení a zaplaťte hned - co teď?

Ahoj mám děsný problém s jednou firmou, která má pod pákou kreditní karty. Jako mladší jsem si tam párkrát vybrala peníze a pak to nestíhala splácet. Zbytek dluhu před 8000 mi navýšili na 14. 8o To bych ještě pochopila. Domluvila jsem se, že jelikož jsem sama a na mateřské, tak jí budu posílat po 500, aby mi nedali exekuci a takto dluh uhradím. Po roce a půl mi přišel Rohzodčí nález (ani přesně nevím, co to vlastně je), že mám zaplatit zbytek dluhu, co jsem ještě nesplatila (skoro 5000) najednou a k tomu další náklady řízení asi 6000. 8o Já mám dojem, že tohle je nezákonné. Každopádně jsem rozhodci napsala vyjádření k žalobě, které podle toho nálezu můžu podat do 15 dnů od doručení, zkopírovala jsem jim tak všechny ustřížky ze složenky i podací lístky dopisů, jak jsem s firmou komunikovala, ale mám strach, abych ty druhé náklady nemusela taky platit. Nemám si od koho půjčit peníze a jsem opravdu velmi chudá, nemůžu jim víc poslat. Čekám, jak to dopadne. Co myslíte vy? Mám šanci uspět, když se bráním? Jsem zoufalá a nespím z toho…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6842
28.5.12 13:11

V prvé řadě, byl na splátky po 500Kč sepsán splátkový kalendář ? Pokud ano, byl řádně dodoržován ? Pokud ano, pak vůbec nemělo dojít k rozhodčímu řízení, ze kterého by vznikl rozhodčí nález. Ale i o zahájení rozhodčného řízení měla firma (nebo sám rozhodce) informovat doporučeným dopisem. Už v té chvíli jste měla reagovat, že řádně platíte splátkový kalendář (pokud tomu tak bylo), pokud ne, pak je vše dle práva a nejedná se o dvoje náklady řízení. První nyvýšení byly zřejmě úroky a poplatky za zesplatnění dluhu a až 6tis. rozhodce jsou náklady řízení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5911
28.5.12 13:11

pokud máš už rozhodčí nález, těžko něco zmůže nějaké vyjádření.. můžeš jedině podat žalobu na zrušení rozhodčího nálezu, ale pokud je nárok žalobce oprávněný, těžko něco zmůžeš a bude tě to stát jen další peníze.
Rozhodčí nález je v podstatě to stejné jako rozsudek soudu a je to vykonatelný exekuční titul. Žalobce ho ale nemusí uplatnit u exekutora. Takže bych se domluvila na splátkovém kalendáři a pokud ho budeš plnit, nemusíš se exekuce bát. Ale to navýšení nákladů asi budeš muset uhradit, protože to jsou pravděpodobně náklady na právní zastoupení, na rozhodčí řízení a možná nějaká smluvní pokuta nebo úrok z prodlení.
Víc asi nemá cenu to rozepisovat, jestli máš otázky nebo chceš nějak poradit co dál, pošli SZ ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ArankaC.
28.5.12 13:12

Za zkoušku nic nedáš, braň se, dokud to jde. Jsou to vydřiduši. :cert: Ale stejně se může stát, že to zatáhneš celé…

• Citovat
  • Upravit
5911
28.5.12 13:18

@ArankaC. za zkoušku dá podle mě jen další peníze :nevim: poběží úrok, vzniknou další náklady… a jestli je nárok oprávněný, stejně to bude bez efektu. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.5.12 13:22
@Ali88 píše:
pokud máš už rozhodčí nález, těžko něco zmůže nějaké vyjádření.. můžeš jedině podat žalobu na zrušení rozhodčího nálezu, ale pokud je nárok žalobce oprávněný, těžko něco zmůžeš a bude tě to stát jen další peníze.
Rozhodčí nález je v podstatě to stejné jako rozsudek soudu a je to vykonatelný exekuční titul. Žalobce ho ale nemusí uplatnit u exekutora. Takže bych se domluvila na splátkovém kalendáři a pokud ho budeš plnit, nemusíš se exekuce bát. Ale to navýšení nákladů asi budeš muset uhradit, protože to jsou pravděpodobně náklady na právní zastoupení, na rozhodčí řízení a možná nějaká smluvní pokuta nebo úrok z prodlení.
Víc asi nemá cenu to rozepisovat, jestli máš otázky nebo chceš nějak poradit co dál, pošli SZ ;)

Oni my jen řekli, že to splácení berou na vědomí. Sepsat se mnou nic nechtěli. Co jsem měla dělat? Byla jsem ráda, že můžu takto splácet. Dřív se se mnou nechtěli bavit vůbec. Doufám, že mi aspoň rozhodce povolí splátky, že budu splácet třeba déle, ale hlavně nic horšího. :( Jo a o zahájení rozhodčího řízení mě nikdo vůbec neinformoval, prostě mi přišel až ten nález.

• Citovat
  • Upravit
5911
28.5.12 13:27

tak to je humus.. takhle se to prostě nedělá. Každopádně jak nemáš nic v ruce, tak tě moc nepotěším. :nevim:
Podle platného zákona jsi měla být vyzvána k vyjádření k žalobě a žaloba měla být přiložena u výzvy. Můžeš se pokusit bránit jedině tímto směrem. Ale jak říkám, jestli nemáš splátkový kalendář v listinné podobě, je to od nich svinstvo, ale špatně se s tím bude něco dělat. Rozhodce není oprávněn vystavit splátkový kalendář - jedině by ho musel určit v rozhodčím nálezu. Pokud to neudělal a rozhodčí nález vydal stylem uhradit do … je hotovo. tímto s tím skončil, není proti tomu odvolání, což by mělo být uvedeno v poučení na RN a dál musíš jednat s věřitelem nebo jeho právním zástupcem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5911
28.5.12 13:28

Jen se dopočítej, jestli podle vyčíslení v rozhodčím nálezu zahrnuly ty splátky, co jsi poslala. Tím by se měla snižovat žalovaná částka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.5.12 13:36
@Ali88 píše:
Jen se dopočítej, jestli podle vyčíslení v rozhodčím nálezu zahrnuly ty splátky, co jsi poslala. Tím by se měla snižovat žalovaná částka.

No ono to tak odpovídá, že chcou zbytek částky + náklady ty druhé. Já stejně nechápu, co by pak s tím dělali, vždyť já ty peníze prostě nemám ani nic hodnotného nevlastním a na peníze pro malého mi nesmí sáhnout, takže teoreticky si na mě nemají co vzít, dokud nebudu pracovat… To je logika fakt.

• Citovat
  • Upravit
5911
28.5.12 13:44

Logické to moc není, ale praxe je to běžná.. oni to pojistí exekucí, tobě narostou další náklady, což nikoho nezajímá, ale jednou třeba něco vlastnit budeš a nebo budeš mít práci.. oni si počkají.. nejhorší je, že pokud je to firma, co půjčuje peníze a efektivně nevymáhá dluhy - což je podle nich toto - prudí je finančák, čímž je k tomu vlastně podporuje :nevim: ale to je jiná kapitola :mrgreen:
Zkus si napsat o ten splátkový kalendář. Z mé zkušenosti to většinou to funguje tak, že pokud napíšeš sama, tak nic.. pokud za tebe napíše právník, je to ok. Píšu to za lidi denně a většinou to projde, když jsem jednou zapomněla zaplatit pojistku za auto a takhle mě řízli a psala jsem si sama za sebe, tak se na mě vyprdli a musel to poslat kolega :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.5.12 13:55
@Ali88 píše:
Logické to moc není, ale praxe je to běžná.. oni to pojistí exekucí, tobě narostou další náklady, což nikoho nezajímá, ale jednou třeba něco vlastnit budeš a nebo budeš mít práci.. oni si počkají.. nejhorší je, že pokud je to firma, co půjčuje peníze a efektivně nevymáhá dluhy - což je podle nich toto - prudí je finančák, čímž je k tomu vlastně podporuje :nevim: ale to je jiná kapitola :mrgreen:
Zkus si napsat o ten splátkový kalendář. Z mé zkušenosti to většinou to funguje tak, že pokud napíšeš sama, tak nic.. pokud za tebe napíše právník, je to ok. Píšu to za lidi denně a většinou to projde, když jsem jednou zapomněla zaplatit pojistku za auto a takhle mě řízli a psala jsem si sama za sebe, tak se na mě vyprdli a musel to poslat kolega :lol:

Na škole jsem měla právo, ale rozhodčí nálezy jsme snad ani nebrali, ne do podrobna problémy s dluhama atd. Napadlo mě ale v krajním případě zajít za bývalým učitelem práva, on dělal léta na notářství a je normálně JUDr., takže se vyzná. Mohl by mi pomoct? :think: Jinak nezbude, než ukecat je na splátky sama a trvat na tom, že se to sepíše…

• Citovat
  • Upravit
5911
28.5.12 14:06

Pomoct by ti mohl tím, že spolu sepíšete žádost o splátkový kalendář a on ti ho třeba podepíše jako tvůj právní zástupce pro tuto věc :think:
Ale jinak pochybuju, že s tím nějak hnete, co se týče výše dlužné částky. Musela by tam nezákonná pokuta nebo tak něco :think: Tu žádost si můžeš klidně napsat i sama a požadovat písemnou odpověď.
Ještě mě napadlo se do toho obout po procesní stránce, že tě nevyzvali, aby ses vyjádřila k žalobě, ale pokud je nárok oprávněný a částka správně vyčíslená, asi to neustojíš :nevim: maximálně se řízení zopakuje a nedej bože si ještě vyúčtují něco navíc :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
30.5.12 07:03

Se sepsáním event.pomůžou občanské poradny, ale pozor, spěchá to.Ale vůbec, ta částka není nějak závratně vysoká,to by se snad dalo půjčit třeba u rodičů,taková suma se v rodinách přece vyskytuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.5.12 14:06
@Burj Chalifa píše:
Se sepsáním event.pomůžou občanské poradny, ale pozor, spěchá to.Ale vůbec, ta částka není nějak závratně vysoká,to by se snad dalo půjčit třeba u rodičů,taková suma se v rodinách přece vyskytuje.

No to leda od mámy, ale říct jí to, tak mě zabije a vůbec jí nebude nic zajímat. Slyším už ty kecy. Vím, že by mi to půjčila, ale je mi to blbé, navíc bych jí to nemohla ani jednorázově nebo po větších splátkách vrátit, chápeš. To je úplně krajní možnost. No a za nikým jiným bych nešla. Nikdy. Navíc nikdo moc peníze nemá. Nevím, jak ve vaší rodině, ale u nás většinou každý počítá každou korunu a známí to samé, málokdo má jen tak takovou hotovost, ani nevím, jestli by jí měla máma. Ta možná jo.

• Citovat
  • Upravit
36504
30.5.12 16:24

tak mě to jako závratná částka nepřipadá,lidé mají slušné úspory, ale v každé rodině je to jinak, to je jasné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel