Dvouletý syn nemluví

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
4999
6.3.10 13:28

Dvouletý syn nemluví

Ahoj maminky, ráda bych se zeptala na něco co mě trápí. Synovi budou za měsíc a půl 2 roky. Všechny děti v jeho věku které znám už dokáží říct spoustu slov a většinou je i nějak spojit, třeba „táta v práci“ nebo „jede vlak“ nebo „mimi spinká“ atd…
Náš Honzík sice rozumí skoro všemu co mu řeknu, když se ho zeptám kde má jakou část těla tak si na všechno ukáže, umí napodobit spoustu zvířátek, když se zeptám jak dělá pejsek, kočička, had, kráva, slepice, kohout, ovečka atd. tak tyhle citoslovce zvládá, ale se smysluplných slov umí jen máma, táta, čičí, mňam, ahoj, možná ještě něco, teď mě nenapadá… A i těch pár slov které umí používá hrozně málo a nespojuje, většinou používá hatlapatilku jako „hý uááá“ apod., začínám z toho bejt zoufalá, když se ho zeptám kde co v knížce je tak krásně ukazuje, ale neřekne ani popel, je to normální? Měly jste některá podobný problém? A jak jste to řešily?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10170
6.3.10 13:34

Buď v klidu. (já vím, že se to lehce řekne a hůž realizuje) V létě(2 roky) jsme na tom byli stejně. Taky vůbec nemluvil. Ted je mu 2,5 a denně 2-3 nová slova a pusu celý den nezavře. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4999
6.3.10 13:36

Achdarek, tak to jsi mě moc potěšila, děkuju :-D Já se na to hrozně moc těším, vím že mi půjde hlava kolem až malej začne mluvit, jenže takhle když něco chce tak řekne jen svoje „hýýý“ a já si musím domýšlet co že to vlastně chce, bylo by fajn kdyby si řekl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
173
6.3.10 13:36

Náš starší syn ve 2 letech taky moc nemluvil, vystačil si s máma, táta, babi apod. a půl roku nato mluvil ve větách a zpíval písničky. Zatím bych to neřešila, některé děti se rozmluví později. Já jsem v těch jeho 2,5 letech skoro šílela, že celý den pusu nezavřel :lol: Mladší bude mluvit asi dřív, už teď se snaží „napodobit“, co řeknu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
karamelína
6.3.10 13:37

Ahojky,
tohle vůbec neřeš! Já byla z našeho Pepíčka taky takhle nešťastná, jen pár citoslovcí a víc nic. Úplně ti rozumím a zvlášť okolí (naši nebo manželovi rodiče) mi říkalo, ať s ním jdu k doktorovi, že na něj nemluvím, nečtu a bla bla bla. Ještě počkej. Ten náš začal teprve před dvěma měsíci a to mu je teď 2,5 roku. Zlepšuje se to každým dnem. Některý děti si prostě s mluvením počkají, zvlášť kluci prý dělají problémy. Mám kamarádku, jejímu synovi byly v lednu 2 roky a taky skoro nemluví. Taky mě dost uklidnila dětská doktorka na dvouleté prohlídce, ptala se, jestli říká máma, táta… Říkala jsem jí, že ano, ale víc ani ťuk a ona na to, že do 3 let má času dost. A měla pravdu! :palec: Nenech se zneklidňit žádnou literaturou ani okolím a jestli ti krásně ukazuje, říká to, co jsi psala, tak uvidíš, že to brzy přijde! :kytka:

• Citovat
  • Upravit
10170
6.3.10 13:39

Nety - já ti rozumím. Já teda měla ještě tu výhodu, že jsme znakovali a tak jsem nemusela moc domýšlet, co vlastně chce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13211
6.3.10 13:39

Ahoj Nety,
měla…s oběma dětma :lol:
Buď klidná, však on se rozmluví :wink: Obě mé děti teď pusu nezavřou (po kom to kruci mají :think: :andel: ), synátor sice doteď nemluví předpisově, ale už je to mnohem lepší.. :palec:
Ve dvou letech toho řekl míň než Tvůj prcek :wink:
Dej mu čas, povídejte si, on na to přijde..

Každý mi říkal, ať jsem ráda, že nemluví, že toho ještě nakecá, ale on pusu nezavřel, jen fakt žvatlal neskutečné nesmysly :hug: Teď mi to přijde roztomilé, když na to vzpomínám :-D

Tvá situace mi fakt připomíná naši, takže ještě vydrž, ono to přijde :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38
6.3.10 13:42

syn mal 2roky 8.januára - na mikuláša ovládal asi 10plnovýznamových slov-mama,tata,deda, baba,nini(brat Nikolas)teta, havo,auto..,vedel napodobniť niektoré zvieratá, ale pasívnu slovnú zásobu mal a má veľmi dobrú, na vianoce - zrušili sme cumlík - začal s jednoduchými slovmi- sem, tam, už,ešte.Teraz má 2,2r. pusu nezavrie - niekedy ani v noci. Tvorí krátke vety - maty nelúbi maso, tati kde je, mami kúpi keksík-takže neboj to príde.Stále sme čítali a čítame, dramatizujeme rozprávky- malý už doplňa text, jednoduché riekanky spájame s pohybom.Známej chalan(rodičia obidvaja PaeDr. a PhDr. :roll: )nerozprával do troch rokov a teraz chodí na gymnázium a je veľmi šikovný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4999
6.3.10 13:47
Holky, moc vám všem děkuju, uklidnily jste mě, tak budu doufat že Honzík se brzy nastartuje a začne povídat :) Už jsem z toho byla fakt dost vydeptaná, ale pomohly jste mi se zase nahodit a bejt trpělivá :palec:
karamelína píše: Úplně ti rozumím a zvlášť okolí (naši nebo manželovi rodiče) mi říkalo, ať s ním jdu k doktorovi, že na něj nemluvím, nečtu a bla bla bla.

Naprosto přesně, tohle taky pořád poslouchám od tchýně a dřív i od mámy, že si určitě hledím jen sebe a na malýho nemluvím, že mu musím hodně číst a ukazovat a vykládat, no jak kdybych si ho celej den nevšímala, přitom to by ale nerozuměl tomu co mu říkám a neukazoval by v knížce když mu řeknu ať mi něco ukáže, no ale pro babičky to že nemluví je jasnej příznak zanedbávání :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1030
6.3.10 13:55

nám pozdě mluvila Viki,rozmluvila se přesně ve 2letech 2měsících-to byly letní prázdniny-si to pamatuji,a mele dodnes fuuuurt :roll:
jsem z toho byla dost nervozní,že na vláček ve 2 letech dělá jen šššš,kočka byla čiči,.pes hau hau,ale tchyně mě pořád uklidnovala,že se rozmluví a měla pravdu.
U Valinky je to pohoda-odkoukala vše od Viki,ta ji vede.
každé dítě má své tempo :lol:
však on se ti rozkecá,až tě bude bolet hlava :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
388
6.3.10 14:00

Ahoj Nety, nejste sami. Naše malá je starší a je na tom úplně stejně. Všemu rozumí, ale používá jen malinko slov a to jen jednoduchých. Zatám vůbec nespojuje. Taky už sem trochu nezvózní, ale to víš, mám třetí, tak vím, že to přijde. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by měla mít nějaký problém. Rozumí všemu co jí říkám, ale bohužel mi neodpoví.

Takže vydržte a budeme si vzájemně držet palce!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
karamelína
6.3.10 14:04

Jj, to je přesně ono. Já už jsem byla taky zoufalá. Přitom byl šikovnej, ukazoval v knížkách, věděl, kde má ruce, nohy, vlasy, oči… Teď je sranda, jak se pomalu učí ty slova - uši, oči, pusa :lol: Sama brzy uvidíš! :potlesk:

• Citovat
  • Upravit
ave
837
6.3.10 14:31

Chodíme do Mateřského centra a fakt každé dítě je jiné. Teď jsme tam byly tři maminy se stejně starýma klukama a dva z nich naprosto nemluvili. Za celou návštěvu jedno jediné slovo. Jen nějaké zvuky. Dva roky mají všichni tento měsíc. Syn teda začal mluvit dost brzo, ale zas mu to trvalo fááákt dlouho s chozením. Tak bych to neřešila, hodně na něj mluvila a ono to přijde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13211
6.3.10 14:54

Ono se fakt každé dítko vyvíjí jinak, ty naše byly napřed v sezení, chození, bez plen a tak, ale to mluvení :oops: :-P …a našemu Lukymu nepomohl ani starší sourozenec :lol:

Náhodou mám krásné vzpomínky na jejich zkomoleniny :pankac: :lol: :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12300
6.3.10 15:26

Tak mi jsme starší a ještě nemluvíme taky…pořád čekám kdy teda přijde to rozkecání a furt nic :nevim:
Pořád stagnujeme na citoslovcích a neopakuje vůbec nic…a pediatr mě pořád utěšuje že ať se nebojím že to přijde. Tak pořád čekám. Pořád mu všechno komentuju na telefonickou radu logopedky…za půl roku se naučil tři slova a to ještě hodně nesrozumitelně,a le i tak z nich mám ohromnou radost. Říká dva /va/, všechno musí mít dvojmo, a pak taky moje /ouje/ a díky /íky/.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí