Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@hankamb Me se teda takhle blbě nikdo neptal. Řekla bych jim, ze az bude připraveny mluvit, tak mluvit bude. Prostě mu to v tom mozku zatím nesecvaklo. ![]()
Tak já se přidám, malýmu byly dva v září a umí jen jo, ne, máma, táta, bába, Volvo, Bávo, Mazda,
bonbon, zvuky zvířátek a nějaká vlastní pojmenování.. ![]()
Já to vnímám tak, že je mi to teda dost líto, protože bych si s nim ráda povídala, ale důležitý je pro mě to, že v tý komunikaci vidím, byť jen malinkej, posun..umí se vyjádřit jinak, rozumí i dost složitým věcem, co mu řeknu a každý měsíc je vidět trochu pokrok..mám z něj pocit, že se mu do toho nechce, protože já tolik chci
![]()
Nicméně i tak jdeme v březnu na očkování, takže se o tom s doktorkou pobavím..
Přeju pevný nervy ![]()
Všechny děti jednou začnou mluvit, některé dřív, jiné později. Nás malej mluví zatím jen slova, občas něco spojí, někdy ho rozciluje že chce něco říct a neví jak. Já jsem v klidu, čteme si, různě se ho ptam, důležité pro mě je, že se vždycky nějak domluvime. Hlavně na něj netlacim a že jiné dítě v jeho věku mluví lip? Z toho si hlavu nedělám, zas třeba mrknu a vidím, že má plenky a nás ne. Každé dítě je individuální, v něčem napřed, v něčem pozadu a mluvit dřív nebo později začne každé. ![]()
@Lindag všechny rozhodně ne, jsou i děti, které nebudou mluvit nikdy, bohužel.
@kaciih jsme na tom zatím podobně…pár slov, pár zpatlanin a zvuky zvířat. dva bude mít v březnu. Mě to někdy vytáčí fakt..taky čteme, povídáme si, ptám se, zkoušíme…pokrok z minulého týdne např. takový, že místo brm brm jsem se snažila naučit ji auto…a dopracovali jsme to k AU. aspoň něco no..
ale je to bída. bohužel mám takovou tu kouzelnou knížku, co mi psala maminka, kde jsem v jejím věku odhrkala básničku o několika slokách
tyhle podobné knížečky pro miminka by měly zakázat ![]()
@reinkarnace Klid. Mám kamarádku, co má holku o dva měsíce starší, než je náš kluk. Ve dvou letech říkala věty (by´t jí často nebylo úplně rozumnět), uměl asi 5 barev a začínala drmolit básničky. Ve dvou a půl už zpívala, barvy umí všechny, používá gramatiku.
Malý se ve dvou letech dorozumíval především pomocí ehe, eeee, aaaa a posuńky, že existuje něco jako barvy začal pobírat asi ve dvou a čtvrt. Nepoznává je ale doteď, na všechno říká bíjá (první z barev, kterou se naučil vyslovit, pak ještě řekne zkomoleně žlutá a modrá).
Už asi měsíc se dá říct, že i trochu mluví. Zvládne trojslovné jednoduché spojení typu „Máma číst krtek“.
Nicméně o nějakých básničkách si můžu nechat asi ještě hodně dlouho zdát.
Od přírody nejsem trpělivý člověk, takže vím, proč jsem dostala přidělené takovéhle dítko… ![]()
@reinkarnace
Ano! Já taky v roce a půl krásně povídala básničky
takže to bude asi ob generaci
![]()
@Svistice
s tou bílou jsem se zasmála, u nás to takhle vedem s modrou..říká jen MO, ale taky na všechno, a to proto, že ji jako první poznal a já se hrozně radovala, tak mi chce udělat radost ![]()
@kaciih píše:
@Svistices tou bílou jsem se zasmála, u nás to takhle vedem s modrou..říká jen MO, ale taky na všechno, a to proto, že ji jako první poznal a já se hrozně radovala, tak mi chce udělat radost
U mého synka je ten problém, že on umí/dělá, jen to co chce. Umí počítat do čtyř, naučil se to tak nějak úplně sám, sám od sebe aktivně hlásí, když je někde víc kusů něčeho (řeknu hele náklaďák a on hned „dva“, pokud je v dohledu nějaký další, nebo sedíme u stolu a on hlásí, kolik nás tam je…). Nějaké barvy ho nicméně prostě nevzrušují a nezajímají, tak co by se snažil to umět poznat nebo pojmenovat. Musím ocenit, že alespoń plácne tu bíjou, jako aby mi udělal radost že nějak odpověděl…
@Kamikadze píše:
A kdy vam zacali rikat „tatatata, babab, vava, papa…“?
Tata, baba, papa říkal asi od 9 nebo 10 měsíců, ale bylo to jen žvatlání, nic cíleného a pak s tím přestal, nahradil to okolo roku pár slovama a s tím si v pohodě vystačil do nějakých 20 měsíců. Od 20 měsíců přidával nová slova rychlostí 2 slova za měsíc. Máma říkal až od těch 20 měsíců, táta až po dvou a čtvrt.
Vava neříkal nikdy, opakovat začal něco ve dvou a čtvrt, od dvou a půl opakuje docela aktivně.
Tak ok, male se taky nechce, keca desne, ale nic trochu smysluplneho (10 mesicu)
@Kamikadze píše:
Tak ok, male se taky nechce, keca desne, ale nic trochu smysluplneho (10 mesicu)
Malá je oproti bráchovi ukecanější. žvatlá už asi dva měsíce. Ale jestli z toho bude něco kloudnějšího ve smyslu dřívějšího mluvení, těžko říct. ![]()
Jako nezlobil abych se, kdyby měla ten vývoj řeči „standartní“.
@Svistice píše:
Malá je oproti bráchovi ukecanější. žvatlá už asi dva měsíce. Ale jestli z toho bude něco kloudnějšího ve smyslu dřívějšího mluvení, těžko říct.
Jako nezlobil abych se, kdyby měla ten vývoj řeči „standartní“.
Kdo by nebyl rad:-))))))
@Svistice u nás taky barvy neexostují…bílá teda jo (ale to jen díky tomu, že to zpívá včelí medvídek) že je to barva podle mě moc nechápe ![]()