Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Gabrielle 1976 Tak se zjevně soustředila ve vývoji na věci, které jí připadají důležitější, než mluvení
. Pokud komunikuje (reaguje na pokyny a umí si poradit, když něco potřebuje), tak bych v klidu ještě počkala.
@tesarkova.b dobre řečeno. Mala se furt ptá v jejim jazyce kokoje (cotoje) tak porad kecam auto, talir, slunicko, vlak atd… dnes poprve rekla brachovi neco jako Ahoj, kdyz došel ze skoly))) uplne mě to dojalo
…
Naše mladá do dvou let uměla říct jediné slovo a to „maminko“. Jinak ani ň
V těch dvou šla do školky a světe div se, pomalu začíná mluvit. Myslím, že by začla stejně ale školka tomu zjevně hodně pomáhá. Jo a její tatínek mluvil v 17 měsících plynule a spisovně ve větách takže řečí o tom, jak nemluví jsme si vyslechli pěknou kupu. Ale tak říkali jsme si, že neznáme člověka, co by v dospělosti neuměl mluvit takže se zřejmě dočkáme ![]()
Druhý syn má teď téměř dva a půl a neřekne skoro nic ( ne, máma, haf) Stejné to bylo i u prvního, ten má teď pět a půl a mluví a mluví až mě hlava bolí:-) Začal mluvit kolem 3 let, jinak do té doby znakoval. Pak během pár měsíců skok a protože už měl pasivní slovní zásobu, tak velice rychle dohnal ostatní.
@Gabrielle 1976 Když to je tak strašně relativní.
Holce je 20 měsíců, oproti prvnímu jí považuju za speakera ale její slovní zásoba je tak 20-30 „slov“ a ještě stejně půlka z nich zní na jedno brdo, protože je neumí ještě správně vyslovit. ![]()
Ale řekne máma, táta, bába, hami, zvuky asi 4 zvířátek a pak nějaké další citoslovce, poslední dobou jí jde ne(j)de, (chi)ci, taky (j)etě, (pi)tí a občas se snaží opakovat. Oproto prvnímu pro mně opravdu i v mluvení dítě za odměnu.
Hlavní je, že se domluvíme. ![]()
@unuděná Ano, tímhle způsobem to zkouším, ale neřekne nic, jen se směje. Ale když třeba přijdeme někam na návštěvu a někdo řekne,,Ahoj Páťo, řekni strejdovi taky ahoj'', tak to řekne.
Diskuzi jsem pročetla, ale snad všechny příspěvky jsou o tom, že „dvouleté dítě vůbec nemluví, JENOM ASI 5 SLOV…“.
Byl jste někdo ale v situaci, že to (skoro) dvouleté dítě nemluví VŮBEC?
Synovi budou 2 za 2 měsíce a nejen že neřekne žádných 5 slov, ale neřekne zdaleka ani 5 slabik. Jen vydává zvuky - citoslovce (ne moc pestrá) a jedinou aktivně používanou slabikou je „KE“ (poslední dobou spíš „TE“, což znamená „ryba“(ryba je pro něj nejvíc, co může být
proto má svoji slabiku)
Na požádání někdy zopakuje slabiky „PA“ a „PU“.
No a tím končíme.
Jinak na něm nějaký zásadní problém nepozoruji. Ale je fakt, že kolem teď nemám moc jeho vrstevníky, chybí mi srovnání, starší syn je starší docela o dost, tak už si taky tolik nepamatuji, co uměl a co ne, takže ztrácím soudnost, co je a není v normě.
@blumen píšu, že jinak na něm nic odlišného nepozoruji, slyší normálně. Doktorky jsem se na to ptala asi 4-5 měsíců nazpět, odpovídala tím klasickým - oni jsou ti kluci pomalejší, má čas…
Můj syn má 2,5 let. Ze slov umi: máma, bába, ne. Pak umí citoslovce: mňam, bum, kuk, bů jako kravička, chr jako prasátko, koko jako slepice. A to je kompletně všechno jeho mluvení. Tátovi říká „ka“ (nevíme, kde to vzal). Slova ani citoslovce nespojuje. Jednou řekl „máma kuk“, když na mě vybafoval.
Takže tohle já povazuju za nemluveni. Většinu dne heká a ukazuje. Když mi někdo řekne, že jejich 2 lety sny umi „jen“ 30 slov a citoslovcu, tak nevi, co je to nemluveni. Pediatr to u nás zatím neřeší. Ale tu frustraci nikomu nepřeji, když vlastní syn neumí říct táta…ale jednou mluvit bude, jen si musíme počkat.
@vulpes zkusenost nemam, ale myslim si, ze to neni ok… spis by me zajimalo, co ti na to rekla mudra pri preventivce v 18mes, tam se prece uz hodnoti vyvoj reci… syn byl ve 2 letech ukecany, mel velkou slovni zasobu, oproti tomu neter se rozmluvila az po druhem roku, predtim aktivne pouzivala jen par slov, ale furt mluvi spatne, ale tady je to spis vina rodicu, nebot holcina nema dostatecne podnetne prostredi…
@Safija píšu výše, co řekla. Nic, jen že kluci jsou pomalejší a má to čas
@vulpes hele a opravdu slyší dobře? Máme v rodině čerstvou zkušenost, že i když malá reagovala, tak přeci jen jí zjistili jakousi neprůchodnost a brali ji nosní mandle. Ve třech právě používala jen zvuky a max slabiky. Prý ne že by vyloženě neslyšela, ale bylo to jako pod vodou, takže neměla šanci rozumět. Myslím, že vyšetření na ORL by neuškodilo ![]()
@vulpes Syn byl málo mluvný a problém byl s ušima od nosí mandle ve 2 letech jsem ho vzala na orl a hned bylo jasný proč to tak je. On slyšel ale jako by byl pod vodou a o to hůř se vyjádřil. Teď v lednu podstoupil operaci nosní mandle a najednou mluví víc a víc