Dvouletý syn nemluví

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7974
16.3.18 16:45

Setkala. Dvě z našich dětí nemluvily vůbec. Obě s hypotonií mimických a žvýkacích svalů. Obě před třetím rokem naběhly na logopedii. Jedno je v pohodě a jakmile svaly zesílily na nějakou rozumnou úroveň, rozkecalo se, u druhého jde o dysfázii a už z toho, že porozumnění byl problém už od začátku, bylo jasné, že nás čeká krapet víc práce.

Šla bych prudit na klinickou logopedii. I placená konzultace na vlastní triko většinou stojí kolem 500, což není pro klid duše zase tolik. Ono, že kluci jsou pomalejší, je sice pravda, ale podle výzkumů je to opoždění v průměru zhruba o měsíc až dva proti holčičkám, rok už je krapet hodně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7857
16.3.18 17:02

@Mollify83 @Soňa Zacharová na ORL jsme jako doma :lol: kvůli zánětům středního ucha. Ale je pravda, že jsme s nimi nikdy neřešili tento problém, tak se na to ani nikdo nezaměřoval. A ty častější záněty středouší mohou být související.
Zkusím zmínit pediatře, zda by nestálo za to to prověřit a zaměřím se na to i sama, jestli opravdu slyší i drobné rozdíly. Zatím mi totiž nepřišlo, že by tímto směrem mohl být jakýkoli problém, vždy dobře reagoval (pokud chtěl) - je jasné, že „pojď ke mně“ neslyší vůbec a nikdy, ale „chtěl bys lízátko?“ stačí zašeptat z druhé místnosti ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
362
16.3.18 17:05

@vulpes no náš kluk ve 2l říkal pouze bába, táta a ztěží máma :mrgreen: A pak pa pa a papipi (to bylo topení) :D Tvému synovi ještě ani 2 nejsou. Mně to zase tak nenormální nepřijde. Kluci jsou pomalejší. Dodnes si vzpomínám, jak kamarádky dcerka o 3m mladší už mluvila ve větách. Naše dcerka už v 18m mluvila také ve větách. Pokud máš pochybnosti, tak bych se obrátila na pediatra. Jinak je dobre hodně mu číst, říkat rikanky a moc mu nepoustet TV - je tam moc vjemu, které jeho mozek ještě neumí zpracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85355
16.3.18 17:08

@vulpes tak snad to kontrolovali. Prave, ze ty opakovane zanety stredousi zpusobuji az hluchotu.

Příspěvek upraven 16.03.18 v 17:09

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7857
16.3.18 17:08

@kotyk ne ne, tak hypotonie mimických svalů určitě nehrozí :D Ale jeden čas jsem si říkala, jestli nemá problém s uvolněním jazyka. Byl mu tenkrát rok a čtvrt a já si uvědomila, že NIKDY ještě nevyplázl jazyk z pusy. Říkala jsem to doktorce, tak se dívala a prý v pořádku. Pochopitelně naschvál syn začal jazyk plazit přesně od toho dne, kdy se mu lékařka dívala do pusy. Ale stejně si myslím, že ten jazyk používá velmi málo (třeba ve srovnání s bratrem), občas ho vyplázne, ale že by třeba uměl udělat čertíka, nebo jazykem hýbat do stran, nebo olizovat se jako kočička, to vážně ne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Soňa Zacharová
16.3.18 17:11

@vulpes Jestli má časté záněty tak to může být od té nosní mandle. Nechrápe malý při spánku? Určitě bych zatlačila na orl aby vyšetřily sluch a sondou nosní mandle. Pokud by se toto vyšetřilo a bylo vše v pořádku tak bych šla na logopedii

• Citovat
  • Upravit
7857
16.3.18 17:15

@Jírovka to „jenom…“ ale znamená, že nějak mluvil. Takových zkušeností jsou tu hromady, právě proto jsem v úvodu zdůrazňovala, kdo má zkušenost s případem jako náš. Nikoli „nemluví, jen pár slov…“

Víš, to „hodně číst, říkat říkanky, mluvit…“ to je taková universální internetová rada. Mám vždycky chuť na to odpovědět: „máme ho zavřeného ve sklepě a mlčky mu strkáme palačinky a lívance pode dveře“ :?
Prostě, to snad dělá každý rodič, zvlášť když má pocit, že je to více potřeba, ne?

Naopak by mě zajímala ta teorie, že dítě někdy nemluví, protože se na něj a za něj mluví až moc. Prostě ho rodiče zahrnují hromadou vět a mluví za něj, takže dítě jednak nemá potřebu mluvit a jednak je prostě zahlcené. Říkkám si občas, že se právě možná snažím až moc a jestli by nestálo za to ubrat. Ale právě proto se tu ptám na zkušenosti těch, co na tom byli stejně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7857
16.3.18 17:19

@Soňa Zacharová jak mám vědět, jestli chrápe? Spíme sice spolu, ale spím jak dřevo :lol: :lol:
ne, myslím že ne, první část večera spí sám a máme zapnutou chůvičku a chrápání neslyším nikdy.
Ale starší syn taky trpěl na uši a nechrápal taky nikdy. Naopak, když jsem chtěla, aby to řešili a mandli mu vzali, tak jsem radši zalhala, že někdy chrápe, aby to brali vážně, on je to pro lékaře nějaký asi parametr věrohodnosti :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8769
16.3.18 17:21

@vulpes syn 2 roky a 5 měsíců, kolem druhého roku taky nemluvil vůbec, maximálně říkal haf a to jeste minimálně. Je to tak 14 dní, co začal říkal mama a baba. Do té doby nic. Dětská lékařka mi říkala, že do třech let se to neřeší, jestli slyší, což určitě slyší, rozumí nám velice dobře. Zhruba před měsícem jsem volala na logopedii, tak nás objednali na červen, že se na nej pro jistotu podívají, ale máme být v klidu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
691
16.3.18 17:24

@vulpes můj syn mluvil ve věku tvého syna asi tak jako tvůj. Mluvit začal ze dne na den v 2 letech a 9 měsících. Ve větách. Teď jsou mu čerstvé tři a řekne téměř vše. Mluví v souvětích. Takže za mě: buď v klidu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7857
16.3.18 17:30

@Kamcca @jesterka001 díky…uf, vážně takhle „pozdě“…? To budou nervy :D ;)
Já jsem to „řešila“ nějak po tom roce, když jsem pořád čekala, že by měly přijít nějaké slabiky a ono nic, ani zvuky zvířátek…pak jsem se nějak uklidnila, že to prostě přijde…ale teď jak se blíží ten druhý rok, tak jsem z toho zase dost nesvá a pořád ho pozoruji :roll: Každou chvíli mám sny, že začal nějak mluvit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1878
16.3.18 17:32

Já když na em čtu co provádíte dětem, tak se ani nedivím, že nemá slov. Jsme na tom podobně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Soňa Zacharová
16.3.18 17:33

@vulpes To je další z faktorů proč vyndat nosní mandli. Teď jak už je to za námi tak si už nepamatuji co vše to dítě muselo mít aby ho operovali

• Citovat
  • Upravit
7857
16.3.18 17:41

@Jirka765 co? Bez toho kódování by ta zpráva vyzněla jak…?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8769
16.3.18 17:42

@vulpes naproto tě chápu, také už jsem dost nervozní, proto jsem volala na tu logopedii, protože čekat do třetích narozenin, když neříkal, žádné slabiky se mi fakt nechtělo. Jsem zvedava, co nám v červnu paní logopedka řekne a poradí, ale jsem vyrazně klidnější, jak začal říkat aspon mama a baba, a věřím tomu, že se rozmluví. Ale nervy to jsou…hlavně, když kolem sebe slyším dvouleté děti, jak krásně mluví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí