Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Moje dcera do 2 let nemluvila vubec. Obcas rekla tata, jinak rvala, ze ji nikdo nerozumi. Jinak opravdu nic. Ma jeste cas neboj. U nas dlouho nemluvila pak behem 2 mesicu obrovsky zvrat, to same nocnik ( zacala pak rovnou na zachod a bez plen na noc taky behem tydne ),chuze. Vzdy “ ze dne na den”.
@vulpes : Logoped nic, vše bude jen na Vás a Vašem nasazení
S dětmi s OVŘ a dysfázií je potřeba cvičit vše, nejen mluvení, ikdyž máme pocit, že jsou ve všem jiném v pohodě. A co mi bylo řečeno čtyřmi lékaři - zdravé dítě bude mluvit i s minimálními domácími podněty, dítě s OVŘ a dysfázií se bez nasazení rodiče neobejde. (Nebo obejde, ale pak děti hodně patlají a rodiče to zachraňují před nástupem do školy).
Mrkněte do této diskuze https://www.emimino.cz/…rankovani/4/ na straně 4 popisuji, jak jsme ve 24 měsících absolvovali pobyt v Logopedické klinice v Brně, kam jsem chtěla jet hlavně proto, aby udělali všechna vyš. během jednoho týdne a my se někam posunuli a vyplatilo se. Popřípadě Vám mohu do zprávy poskytnout vše, co se synem každý den dělám, jak s ním pracuji a cvičím.
Edit: Ale pokud rozumí a „jen“ nemluví, tak je na tyto vyšetření čas, stačí to doma pozorovat, zda je tam vývoj kupředu. Toto viz výše se týká jen, když k tomu i méně rozumí.
Příspěvek upraven 17.03.18 v 09:33
@Soňa Zacharová píše:
@vulpes Syn byl málo mluvný a problém byl s ušima od nosí mandle ve 2 letech jsem ho vzala na orl a hned bylo jasný proč to tak je. On slyšel ale jako by byl pod vodou a o to hůř se vyjádřil. Teď v lednu podstoupil operaci nosní mandle a najednou mluví víc a víc
Synovi jsou 2 roky a ma stejny problem. Nemluvi, ale vubec. Ani citoslovce nerika. Jen par slabik bez vyznamu.
Muzu se zeptat, kde jste byli na tech mandlich? Syn dostal i ventilacni trubicky/grometky?
@pedigka Byly jsme v Kladně u pana doktora Černého je to známý našeho dr na orl
Já začal mluvit až ve 4 letech, na vývoj a intelekt to asi nemělo vliv. Číst jsem se prý naučil sám a třeba v matematice jsem vynikal. Jinak nejstarší syn uměl v roce a půl několik slov a dneska v 7mi letech nemluví vůbec, je autista. Mladší syn má 2 roky a 3 měsíce a ovládá už docela dost slov. Umí pozdravit, nějaké potraviny (sýr, džus, pivo, koki, křupky, chipsy, šumák..) a pár dalších (pohádky, mimoni, nějaké jména - Eliška, Matěj, Žofie, teta, strýc apod.)
@vulpes Jak to prosim dopadlo s rozmluvenim se Tveho syna? Mam syna 25 mesicu a je to u nej uplne stejne, jako jsi popisovala (prestoze na nej hodne muvime nerika zadna slova krome obcasneho „tata“ a taky nemel rad pohybove rikanky apod.). Byli jste nakonec na nejakem vysetreni nebo se syn rozmluvil sam? A pokud ano, kdy a jak to prosim probihalo? Pomohlo vam neco? Dekuju.
Memu synovi je 24 m a nerekl jeste vubec nic. Ani mama. Neurolozka rikala ze je to u kluku normalni.
@zudina píše:
Memu synovi je 24 m a nerekl jeste vubec nic. Ani mama. Neurolozka rikala ze je to u kluku normalni.
Fakt? Tak to teda nemám normální deti.
@miella1 rozumí? Podle toho bych se zařídila. Syn ve 2 letech nemluvil a ani pořádně nerozuměl. Neuroložka to bagatelizovala, že kluci nemusí a že když udělá jeden pokyn, tak rozumí všemu a jen se mu nechce… Má vývojovou dysfazii, ale v mírnější formě. Podle logopedky to zvládneme do školy napravit. Je mu 5 a mele pořád. Hodně sisla. Často nepoužívá hlásky, co izolovaně umí vyslovit. Někdo mu nerozumí.
Pohybové říkanky začal až kolem 2,5 roku.
Muj kluk zacal jakz takz mluvit az ve 3, od 3 a pul mluvi plynule a ve slozitych vetach. Ted ho nazyvam Radiožurnálem a to jsem myslela, ze bude takovy jednodušší ![]()
Klid svagrova má dítě holku a teprve teď ve 4 letech mluví já myslela že je obozdena ale bylo mi ckrat řečeno že to je normální a pomalu já byla ta špatná že do toho rejpu. Což já si nemyslím. Ale ok.
@zudina píše:
máme syna 25m a říká akorát papa, já a občas máma, tatá a nic
starší syn v tuhle dobu mluvil ve větách ![]()
@ka2ka píše:
máme syna 25m a říká akorát papa, já a občas máma, tatá a nic
starší syn v tuhle dobu mluvil ve větách
Taky me to znervoznuje, ale jeste nepanikarim. Jinak se syn projevuje normalne a i se mi zda ze rozumi. Aspon ze rika papa a mama tata, muj syn ani to
Syn má skoro 2 a čtvrt roku a taky to u nás s mluvením není valné. Hodně mu čtu, říkáme hodně říkanek, zpíváme, ale posuny skoro žádné. Před 3 měsíci jsme začali dávat Eye Q, tak uvidíme, jestli to bude mít nějaký efekt. Syn už je z nemluvení dost frustrovaný a my popravdě taky
Pořád přemýšlím, co jsme udělali špatně, že nemluví…