Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Někdy si říkám, že hodně rozmluvený dvouleťák taky není žádná výhra. Ten náš totiž má na všechno spoustu řečí, ale na nočník nechce ani omylem, komentuje to stylem „já to teď nezkusím, já musím počkat, až budu veliký, třeba zítra ráno“, no druhý den ráno mi to s úsměvem zopakuje nebo je ochotný to zkusit až večer, a když už ho na nočník dostanu, tak po půlhodině ani kapka a on jen konstatuje „musíme si mámo na to čůrání ještě počkat, a teď si prosím plínu“. S oblíkáním a svlíkáním to samé, sám ani omylem, ale běda jak mi nejde dát noha do punčocháčů, to už spustí „mámě to nejde, máma to asi zapomněla, jak se to dělá“. No a dneska u večeře „mámo prosím krmit, já nemůžu jíst, jsem moc unavený a bolí mě ruka“. Jedna neteř je stejně stará, neřekne víc než pět slov, ale nočník i oblékání a najedení zvládá skvěle. Občas bychom si je s bráchou nejradši vyměnili, mě bolí hlava z těch věčných výmluv, a brácha by si zase už rád pokecal ![]()
… rozumi ale nechce pořádně mluvit. Mama, tata, baba, Nana je Emma, brrrm auto..o piti si ukáže. Přinese vse co chci, ale jedina veta je Mama ham…
![]()
@Gabrielle 1976 syn se rozmluvil až nástupem do školky, do té doby zásoba cca 20 slov i s citloslovci. Nezoufej, má čas. ![]()
@kve-tinka já to mám furt na talíři
tchýně a její řeči typu moje děti… v unoru jí budou 2r chci jí dát do školky mezi děti. Snad se tam rozkeca
@Gabrielle 1976 Aˇž začne mluvit, tak budeš mít na talíři zas něco jiného… to neřeš.
Taky mám dvouletou a nemluví. řekne pár slovíček srozumitelných. tata ham hají minii ahoj papa tady, nene a au, a zbytek už si brmlá. Taky samozřejmě poslouchám tyto řeči. Já si z toho nic nedělám. Syn taky mluvil o hodně později u něj sice byl problém, ale dcera je o dost šikovnější tak zatím vyčkávám a okolo 2,5 let pak zkusím logopedii.
Synovec je o měsíc starší než dcera a ten teda povídá úžasně, mluví jak tříleták a možná i lépe. TAkže u nás to srovnávání je pořád
chodí na nočník my ještě ne ale nehrotím to.
Co můžu ještě doporučit tak dávat omega 3 rybí tuk je to dobrý na mozek. Dceři dávám 3 týdny a vidím pokrok.
Příspěvek upraven 01.12.16 v 15:16
@petra79 nase mala chodi od 8mesice, to tchýně vubec neřeší..ale furt dokola řeči typu uz mluv to umí… Od 16m je úplně bez plen, tak se chystáme vyzkoušet školku. Přijde mi že nemá potřebu mluvit. Já ji rozumím kdy a co chce…
Přesně. jakmile dítě už něco umí přijde zase něco nového čím tě budou otravovat.Syn začal chodit v 17 mes. a to bylo furt už chodí už chodí
pak zase už chodí na nočník, už mluví no pořád a já stresy samozřejmě. U dcery to fakt nechám plynout a jedním uchem dovnitř a druhým ven. Každý má své tempo. A dcera je šikovná pokud umí už na nočník. Dej jí čas.
@petra79 ano umí. Proto nas vzaly i do školky. Sama umi jist jen omacky lžící, polivky a jogurty nic moc. Sice me budi 2× za noc na curani ale jsem ráda ze to slo prez leto samo. Asi to budu delat jako ty
prdim na jeji řeči typu moje dítě bylo génius
. Furt má naky problem. I po 40letech si pamatuje vse… coz já u dcery 21let nemuzu tvrdit ![]()
@Gabrielle 1976 syn ma koncem prosince 2.5 let a mluvi malo, i kdyz pusu nezavre, podle doktorky je hlavni to, ze rozumi. U nas je to teda tezsi v tom, ze se mluvi doma tremi jazyky, ale jsou kolem nas deti v podobne situaci, ktere v jeho veku mluvi mnohem lepe. Neresim to, ono to prijde. Mam teda taky stesti na doktorku, jejiz dcera zije v zahranici a ma zkusenosti s vicejazycnymi detmi.
Můj syn také vůbec nemluví. Jsou mu čerstvě dva roky. Umí je klasiku. Mama, tata, babi, papat,… Ale jen když mu řeknu,,Řekni táta''. Sám od sebe nevysloví nic, jen brblá.
@Gabrielle 1976 píše:
@kve-tinka já to mám furt na talířitchýně a její řeči typu moje děti… v unoru jí budou 2r chci jí dát do školky mezi děti. Snad se tam rozkeca
Takze ji jeste nejsou ani dva, proc tak vysilujes? Z tchyne si nic nedelej, jsou lidi, kteri maji blbe poznamky cely zivot. Muzes ji malou dat na hlidani, at ji to teda nauci kdyz je tak chytra
Ve skolce se rozmluvit muze, ale taky se muze prohloubit blok, jelikoz vsichni kolem ni budou mluvit lepe a ona se muze „sprajcnout“.Lepsi bude kdyz se hodis do klidu, hodne na ni mluv, vse komentuj a uvidis, ze jeste brzy budes vzpominat, jak to bylo super, dokud toho moc nenamluvila ![]()
@Fipa píše:
Můj syn také vůbec nemluví. Jsou mu čerstvě dva roky. Umí je klasiku. Mama, tata, babi, papat,… Ale jen když mu řeknu,,Řekni táta''. Sám od sebe nevysloví nic, jen brblá.
Nemyslim ze tohle je sikovny zpusob, jak dite ucit mluvit.Proc by mel rikat cokoli na vyzadani? Na to by se ti vetsina deti vyprdla. Radeji se ptej-kdo to prisel domu? Jeeeee, tata! Copak to tady jede? Je to auto? Nebo bagr?
My měli 2 roky včera a taky jsme na tom podobně základní slovíčka a ještě nějaké zviřatka umí, ale nehrotím to až se rozmluví, tak se nebudeme stačit divit co všechno si od těch malých,,chytrolínku,, vyslechneme. Hlavně neřešit tchyní i já mám moje děti to a ono, tak ať vždycky jejich děti jsou nejlepší i když my víme svoje žijeme s jedním z nich
a jak jsme si ho musely samy naučit ![]()